• Etusivu
  • Rakentaminen

Mistä jätevesijärjestelmän hinta muodostuu?

Hinta on kokonaisuus

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vestelli Oy
Päivitetty 17.01.2022
20221_65156.jpg

Kuva: Pixabay

Mitä jätevesijärjestelmän hinta sisältää, kuinka pitkäikäinen investointi on, entä miten kannattaa vertailla järjestelmien toimittajia? Koska jätevesijärjestelmä takaa kiinteistösi jätevesien puhdasta ja terveellistä käsittelyä vuosikymmeniksi eteenpäin, taustatyö on tärkeää.

Jätevesijärjestelmän hinnan nyrkkisääntönä on kokonaisuus, joka muodostuu kertainvestoinnin lisäksi elinkaarikustannuksista. Oikein toteutettu jätevesijärjestelmä maksaa itsensä takaisin helppokäyttöisenä, toimintavarmana ja vuosikymmeniä kestävänä lopputuloksena.

Jätevesijärjestelmän hinnasta voi antaa ensisijaisesti viitteellisiä lukuja, sillä kustannukset koostuvat sekä elinkaarikustannuksista että alkuinvestoinnista. Laskelmiin tulee ottaa huomioon jätevesisuunnitelman hinta, materiaalit, asentaminen ja elinkaarikustannuksiin lukeutuvat vuosittaiset huollot. Järjestelmän koko, sijainti ja maaperä vaikuttavat luonnollisesti myös hintaan.

Jokaisen kiinteistön omistajan tulisi huomata jätevesijärjestelmän arvo osana kiinteistön talotekniikkaa. Oikein tehty jätevesijärjestelmä on puhtaiden vesien puolestapuhuja, jokanostaa kiinteistösi arvoa moniksi vuosikymmeniksi eteenpäin. Ja toisinpäin: puutteellisesti toteutettu jätevesijärjestelmä tuo pahimmassa tapauksessa lisäkustannuksia jo seuraavana vuonna korjausten myötä.

Jätevesijärjestelmän hinta on kokonaisuus, joka lähtee suunnittelusta

Jätevesijärjestelmän hankinnassa asiantuntijan puoleen kääntyminen maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin. Jätevesiasiantuntijan tekemän jätevesisuunnitelman hinta kompensoituu jo projektin alkuvaiheessa, sillä järjestelmän toteuttaminen vaatii syvällistä tietoa järjestelmän ominaisuuksista, mitoituksesta ja sopivuudesta kiinteistön vaatimuksiin.

Maallikkona jätevesijärjestelmän toteuttaminen alusta loppuun on monin paikoin haastavaa, sillä riskinä on esimerkiksi järjestelmän väärä mitoitus tai sijoittelu. Ilman ammattilaisen tekemää jätevesisuunnitelmaa on esimerkiksi mahdollista, että puhdistetun veden purkupiste asennetaan väärin, jolloin järjestelmä tulvii helposti kesäisin, mikä tarkoittaa kiinteistön vedenkäytön katkosta.

Biopuhdistajan asennus hoituu nopeasti ammattilaisten toimesta.
Biopuhdistajan asennus hoituu nopeasti ammattilaisten toimesta.

Ammattilaisen tekemän jätevesisuunnitelman avulla jätevesijärjestelmän ongelmakohdat ja puutteet ovat vältettävissä, sillä asiantuntija huomioi esimerkiksi maaperän vaikutukset järjestelmän sijoittelussa maallikkoa paremmin.

Kun jätevesisuunnitelma on tehty, jätevesijärjestelmän hinta koostuu rakennus-, asennus- ja tuotekulujen ohella järjestelmän ylläpitokustannuksista ja käyttöiästä.

Ohje

Ohje

Jätevesijärjestelmän viitteelliset vuosikustannukset suunnittelun ja asennuksen jälkeen

1. Vuosihuollot, eli tyypillisesti kerran vuodessa imuautolla tehtävä saostusosion tyhjennys, vuositarkastukset ja mahdollinen kemikaalin lisäys tai suodatusmateriaalien vaihto.

2. Mahdolliset kuluvat tai tukkeutuvat osat, kuten sähkölaitteet, suodattimet tai maaperäkäsittelyn kenttäosuus.

3. Laitteistossa käytettävät kemikaalit ja suodatinmateriaalit. Kaikkien jätevesien puhdistamot tarvitsevat vähintään fosforin saostuskemikaalia, jota tulee lisätä noin kerran vuodessa. Osa järjestelmistä vaatii myös suodatinmateriaalien vaihtamista.
Jätevesijärjestelmän käyttöikä vaihtelee toimittajien välillä jopa vuosikymmeniä, joten hintavertailu voi säästää kustannuksiasi huomattavasti.

Vertaile jätevesijärjestelmien toimittajien saamia käyttäjäarvioita

Jätevesijärjestelmän toimittajavertailussa kannattaa tutustua yrityksen toimintaan asiakaskokemusten myötä, tutkia testiraportteja sekä ulkopuolisten tekemiä käyttäjätutkimuksia.

Jätevesijärjestelmiä toimittavilta yrityksiltä kannattaa pyytää testiraporttien tuloksia siitä, millainen suorituskyky kyseisellä jätevesijärjestelmällä on. Osa toimijoista julkaisee raportit myös avoimesti verkkosivuillaan.

Jätevesijärjestelmän hintavertailua helpottavat puolueettomat vertailut ja käyttötutkimukset jätevesijärjestelmistä. (Kuva: Pixabay)
Jätevesijärjestelmän hintavertailua helpottavat puolueettomat vertailut ja käyttötutkimukset jätevesijärjestelmistä. (Kuva: Pixabay)

Vuonna 2018 Suomen Ympäristökeskus kokosi osana "Maaseudun taloudellinen vesihuolto ja sen paikallinen kehittäminen" -hanketta MunPutsari-tietopankkiin kokemuksia jätevesijärjestelmien kuluttajakäyttäjiltä mm. investointikustannuksista ja suorituskyvystä. Jätevesijärjestelmien hinta- ja laatuvertailussa parhaan arvion sai kotimaisen Vestelli Oy:n harmaavesien käsittelyyn sopiva Biopuhdistaja 4.

Vestelli Oy:n toimitusjohtaja Jari Jokisen mukaan testimenestyjäjärjestelmän hinta muodostuu pitkäikäisestä mahdollisimman vaivattomasta järjestelmästä.

Koen, että Biopuhdistaja-tuotteemme menestyvät jätevesijärjestelmän hinta- ja laatuvertailussa siksi, että panostamme jo suunnitteluvaiheessa laadukkaaseen järjestelmään, jonka käyttöikä lähtee noin 40 vuodesta. Järjestelmämme on helppokäyttöinen, nopea asentaa, ja se vaatii vain vähän asennus- ja lisätarvikkeita sekä maa-aineita, Jokinen tiivistää.

Miten voit vertailla jätevesijärjestelmien huolto- ja käyttökustannuksia?

– Asiakkaat kysyvät meiltä usein jätevesijärjestelmien kustannuksista ja pyytävät vertailemaan eri vaihtoehtoja myös elinkaarikustannusten osalta, toteaa tuhansia jätevesijärjestelmiä toimittaneen Vestellin toimitusjohtaja Jokinen. Monesti jätevesijärjestelmän elinkaarikustannukset jäävät piiloon hankintahetkellä, vaikka ne muodostavat suuren osan jätevesijärjestelmän koko hinnasta. Elinkaarikustannukset muodostuvat siis käyttö- ja huoltokustannuksien summasta.

Meiltä pyydetään usein vertailua harmaille jätevesille suunnitellun Vestellin Biopuhdistajan ja imeytys - tai suodatuskentän välillä, Jokinen kertoo.
20221_63903.jpg

– Esimerkiksi imeytys- tai suodatuskentän elinkaarikustannukset muodostuvat vuosittaisesta lietetyhjennyksestä, jolla on noin 150 euron käyttökustannus, ja keskimäärin 10-15 vuoden välein kaivinkoneella tehtävästä kentän uusinnasta, josta tulee noin 3000 euron huoltohinta. Näin ollen vuosittaiseksi elinkaarikustannukseksi 15 vuodelta tulee noin 360 euroa, ja kuukausittaiseksi noin 30 euroa, Jokinen avaa asiakkaidensa usein pohtimia lukuja.

Vastaavasti Biopuhdistajamme osalta ei tarvita kentän uusimista ja kaivinkonetta, mutta ilmapumppu täytyy vaihtaa 5 vuoden välein. Biopuhdistajan elinkaarikustannukset muodostuvat täten vuosittaisesta noin 150 euron arvoisesta lietetyhjennyksestä, viiden vuoden välein vaihdettavan ilmapumpun 200 euron varaosahinnasta ja noin neljän euron kuukausittaisesta sähkönkulutuksesta. Näin ollen vuosittaiseksi elinkaarikustannukseksi 15 vuoden ajalta tulee noin 240 euroa, ja kuukausittaiseksi elinkaarikustannukseksi vain noin 20 euroa, kertoo Jokinen.

– Vestellin Biopuhdistajan elinkaarikustannukset jäävät täten noin kolmasosan imeytys- tai suodatuskenttää pienemmäksi, ja normaalisti myös suora investointikustannus jää edullisemmaksi, Jokinen tähdentää. Edellä esitetyllä kustannusarvioinnilla voit vertailla mitä tahansa eri jätevesijärjestelmä vaihtoehtoja keskenään, Jokinen jatkaa.

Lopuksi Jokinen muistuttaa siitä, että missä vain jätevesijärjestelmän kysymyksissä kuluttajan kannattaa kääntyä ammattilaisten puoleen.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Vestelli Oy
Rakentaminen
viemäröinti
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20206_64870.jpg
Mietityttääkö jätevesijärjestelmän hinta?
Mitä jätevesijärjestelmän hinta sisältää, kuinka pitkäikäinen investointi on, entä miten kannattaa vertailla järjestelmien toimittajia? Koska jätevesijärjestelmä takaa kiinteistösi jätevesien puhdasta ja terveellistä käsittelyä vuosikymmeniksi eteenpäin, taustatyö on tärkeää.
20206_65361.jpg
Tutustu esimerkkikohteisiin ja valitse jätevesijärjestelmäsi oikein
Kokosimme alle asiakastarinoita, jotta voit tutustua rakentajien ja saneeraajien erilaisiin ratkaisuihin.
201812_55656.jpg
Biopuhdistajalla jätevedet puhtaiksi ja takaisin luontoon
Puhdas vesi on elämän elinehto ja maailman tärkein luonnonvara. Suomessa tilanne juomaveden riittävyyden ja laadun kannalta on hyvä, joskin kuuma ja kuiva viime kesä aiheutti jo ongelmia muutamissa kunnissa. Meidän on pidettävä vesivarannoistamme huolta ja estettävä niiden saastuminen. Siihen olennaisesti liittyy myös jätevesien puhdistus. Saastunut vesi vahingoittaa sekä ihmisiä että ympäristöä.
Talon vierusta
Sadevesijärjestelmän ja -viemäröinnin
Ongelma on yleinenAivan tavallinen maallikkokin huomaa ongelman, jos syöksytorvesta sateella valuva vesi menee ohi sadevesiviemärikaivosta. Samoin huomataan, jos syöksytorvea on jatkettu rumasti jatkoputkella niin, että vesi saataisiin kaivoon. Näitä näkee uusissa rakennuksissa kuitenkin paljon. Miksiköhän?Lisätietoa sadevesijärjestelmästäJätä yhteydenottopyyntö
20223_77593.jpg
Estä vesi- sekä viemärijohtojen jäätyminen
Jotta putkijohtojen jäätyminen sekä routavaurioiden mahdollisuus minimoidaan, sijoitetaan vesijohdot sekä viemärit perinteisesti roudattomaan syvyyteen kerran 50 vuodessa toistuvan suurimman pakkastuntimäärän mukaisesti.Kaivantojen ulottuessa pohjavesipinnan alapuolelle sekä maa-aineksen pehmeys voivat aiheuttaa omia ongelmia katujen rikkoutuessa, putkijohtojen sekä rakennusten painuessa ja niin edelleen. Toinen syy välttää syviä kaivantoja on tietysti kustannukset, kun kaivaminen ja massojen ajo voidaan puolittaa saadaan tällä merkittävää säästöä rakentamiskustannuksissa. Ympäristön sen salliessa, voidaan maahan routarajan yläpuolelle sijoitettavien vesi- sekä viemärijohtojen jäätyminen ja routavauriot estetään putkia suojaavalla vettymättömillä Finnfoam-routaeristeellä.
20115_25991.jpg
Vanhan 30-luvun hirsitalon kunnostamisesta
Kysymys:Remontoin 30-luvun hirsitaloa. Aloitin massiivisen projektin kun purin lastulevy sekä lankkulattiat, piikkasin laatan pois. Purueristeet olivat kunnossa, sekä lattian kannatinhirret. Osassa taloa oli 70-luvulla valettu toinen laatta vanhan laatan päälle sekä muovi välissä. Hienolla hiekalla oli täyttöä alla n. 40-50 cm. Tarkoitus olisi valaa uusi laatta. Vanhan laatan alla ei ollut eristystä, joten nyt eristykseksi 150-100mm EPS lattiaeristettä. Sen alle tulisi suodatinkangas sekä 8-16mm soraa n. 300mm, johon asennan radon putkiston salaojaputkesta.Koska kivijalka on erittäin epätasainen sisäpuolelta, millä ja miten sen voi eristää? Jotkut kivet ovat poikittain ja erittäin vinoja joka suuntaan. En uskaltaisi lohkoa kivijalkaa tasaiseksi. Ja tarvitsenko bitumi ym. eristettä kun teen uuden puukorotetun lattian uuden laatan päälle, vai riittääkö vain tolppien alle esim. huopakaista, olisi tarkoitus puhaltaa villaeriste lattioihin?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton