Nosta saunasi tasoa uudella kiukaalla

Hyvä sauna on monen tekijän summa aina laudevalinnoista toimivaan ilmanvaihtoon sekä tunnelmallisesta valaistuksesta täydelliseen kiukaaseen. Jotta saunominen olisi mahdollisimman miellyttävää ja rentouttavaa, on ensiarvoisen tärkeää, että löylynlähde eli kiuas toimii moitteetta ja on tilaan sopiva.

Mondex-kiuaskivet_1920x1080

Kiukaalla keskeisin rooli saunassa

Suomalainen saunakulttuuri on luonut valtavan kirjon erilaisia saunoja. Pitkät perinteet omaava puhdistautumis- ja rentoutumisrituaali on tuonut myös laajan vertailupohjan eri saunojen välille. Kun lauteilla kehutaan hyviä löylyjä, on se aina arvokas tunnustus. Miten sitten syntyvät nämä hyvät löylyt, jossa viihdytään pitkään?

Lähtökohtana on, että kiuas on saunatilan kokoon nähden oikein mitoitettu. Sen on oltava riittävän tehokas, mutta ei kuitenkaan ylimitoitettu. Isompi kivimassa varaa paljon lämpöä antaen runsaasti ja pitkään löylyä. Ison kivimäärän kiukaat soveltuvat hyvin myös pienempiin saunoihin tehden löylyistä pehmeät. Kivimäärä vaihtelee tyypillisesti n. 30 – 200 kg välillä kiukaasta riippuen. Kiuaskivet tulisi myös vaihtaa säännöllisesti.

Mondex_kiuas_upotus_1920x1080

Valintaa ohjaa se, tuleeko kyseeseen puu- vai sähkökiuas. Sähkökiuasta voidaan säätää tarkemmin toimimaan juuri tiettynä aikana, joka helpottaa käytettävyyttä ja tuo joustavuutta arkeen. Sähkökiukaista on montaa eri mallia mikä antaa vapautta kiukaan sijoittamiseen saunassa: seinäkiuas, nurkkaan sopiva kiuas, lattiakiuas ja nämä kaikki voidaan myös upottaa lauderakenteisiin.

Puukiukaassa keskeistä on hyvä ilmankierto tulipesästä hormiin, jotta palaminen on puhdasta ja kiuas lämpenee tehokkaasti. Lisäksi puukiukaan tuoma tunnelma on omaa luokkaansa. Tulipesästä tuleva loimu sekä tuoksu ovat rauhoittavia elementtejä jo sinällään.

Huomioi myös saunahuoneen ilmanvaihto

Ilman vaihtuvuus osaltaan vaikuttaa saunassa viihtymiseen. Kun talossa on painovoimainen ilmanvaihto, raitis tuloilma johdetaan lattian rajaan lähelle kiuasta ja poistetaan mahdollisimman kaukana kiukaasta, lähellä kattoa. Kiuas kierrättää ilmaa tehokkaasti, joten poistoaukon tehtävä on lähinnä kosteuden poistaminen saunasta kylpemisen jälkeen. Tuloilma-aukon halkaisijan tulee olla vähintään 100 mm tai vastaava pinta-ala. Koneellisessa ilmanvaihdossa raitis tuloilma johdetaan n. 500 mm kiukaan yläpuolella ja poistetaan läheltä lattiaa, esimerkiksi lauteiden alta.
 

sauna_maisema_750x432

Valitse saunaasi sopiva kiuas

Kiukaan käytön tulee olla vaivatonta lämmittämisestä saunomiseen: juuri sopivan tasainen lämpötila ja mieltymysten mukaiset löylyt takaavat rentouttavan ja virkistävän kokemuksen. Kiuasta valitessa esteettisyys on lisäksi yksi kriteereistä ja vaihtoehtoja tähän löytyykin useita. Valintaan kannattaa panostaa, sillä laadukas kiuas on pitkäikäinen hankinta. Kiuasvalitsin helpottaa löytämään juuri oikeanlaisen kiukaan saunaasi.

Kotimaisella Mondexilla on kiukaiden valmistuksessa perinteitä jo yli 28 vuoden ajalta. Mondex puu- ja sähkökiukaissa yhdistyvät kehittynyt tekniikka, korkealaatuinen design sekä aidot, suomalaiset materiaalit. Ajaton muotoilu sopii niin minimalistisiin skandikoteihin, kuin suuriin glamour-saunoihinkin. Kaikkien tuotteiden suunnittelu, valmistus ja kokoonpano tapahtuu suomessa, josta kertoo tuotteiden Avainlippu-merkki. Valitessasi minkä tahansa Mondex kiukaan, voit olla varma hyvistä löylyistä!

Tutustu malleihin verkkokaupassa

Mondex_kiuasmallit_1920x1080_2

Jätä yhteyednottopyyntö!


 
Päivitetty
3.9.2020