Keittiö voidaan suunnitella onnistuneesti myös etänä – mutta miten?
Lue keittiösuunnittelijan hyödylliset vinkit

Kuinka ruutupaperille tehdyt luonnokset ja päässä pyörivät visiot lopulta rakentuvat valmiiksi unelmien keittiöksi? IKEAn keittiösuunnittelija Olga Lindqvist kertoo, miten omien keittiöhaaveiden toteuttamisessa kannattaa edetä ja kuinka keittiön etäsuunnittelupalvelusta saa irti parhaan mahdollisen hyödyn.

Keittiön suunnitteluun liittyy paljon huomioitavia asioita. Siksi huolellisesta suunnittelusta ei kannata tinkiä.

Ennen suunnitteluajan varaamista…

1) Inspiroidu
2) Kartoita toiveesi, tarpeesi ja budjettisi
3) Mittaa huolella

Keittiön suunnitteluprosessi kannattaa aloittaa jo hyvissä ajoin ennen varsinaista keittiösuunnittelijan tapaamista. Asiakkaan on hyvä miettiä etukäteen, kuinka paljon keittiöön tarvitaan esimerkiksi säilytys- ja laskutilaa ja millaisilla toiminnoilla varustettuihin kodinkoneisiin halutaan sijoittaa. Kuvastoista ja esitteistä sekä vaikkapa Pinterestistä voi hakea inspiraatiota alustavan suunnittelun tueksi.
 

Huolellinen valmistautuminen helpottaa lopullista suunnittelua sekä asiakkaan että suunnittelijan näkökulmasta.

Artikkeliin on haastateltu Olga Lindqvistiä, joka toimii IKEA Vantaan keittiösuunnittelijana.Artikkeliin on haastateltu Olga Lindqvistiä, joka toimii IKEA Vantaan keittiösuunnittelijana.

Asiakkaan kannattaa olla jo alussa avoin keittiöremontin budjetista, jotta suunnittelija osaa ottaa sen huomioon materiaaleja ehdottaessaan. Kun budjetti on tiedossa, suunnittelija voi kertoa, mitkä yksityiskohdat vaikuttavat huomattavasti remontin hintaan ja missä asioissa pystytään tarvittaessa säästämään. Selkeän budjetin avulla myös vältytään siltä, että suunnitellaan asiakkaan tarpeisiin nähden täydellistä keittiötä, jonka kustannukset nousevat liian suuriksi.
 

Mittaukseen kannattaa käyttää aikaa ja tarkkuutta.

Keittiösuunnittelua aloitettaessa tärkein asia on suunniteltavan tilan tarkat mitat. Mikäli mittaus on tehty huolimattomasti tai joitain suunnitelman kannalta oleellisia mittoja puuttuu, suunnitteluvaiheessa voi tapahtua virheitä, jotka pahimmassa tapauksessa tulevat ilmi vasta keittiön asennusvaiheessa. Ohjeita mittaamiseen löytyy kattavasta keittiön osto-oppaasta. Mikäli mittaaminen tuntuu hankalalta ja liian työläältä, asiakas voi varata ajan erikseen toteutettavaan mittauspalveluun. Ammattilaisen apua käyttämällä voidaan olla täysin varmoja mittojen oikeellisuudesta.

Vallitsevan koronavirustilanteen vuoksi IKEA suosittelee keittiösuunnittelussa nyt etäsuunnittelupalvelun käyttöä. Palvelu on ilmainen huhtikuun loppuun asti.Vallitsevan koronavirustilanteen vuoksi IKEA suosittelee keittiösuunnittelussa nyt etäsuunnittelupalvelun käyttöä. Palvelu on ilmainen huhtikuun loppuun asti.

Miten keittiön etäsuunnittelu eroaa asiakkaan kanssa kasvokkain tehtävästä suunnittelusta?

Etäsuunnittelussa keittiösuunnittelija on asiakkaaseen puhelimitse yhteydessä kartoittaakseen hänen tarpeitaan ja toiveitaan tulevaa keittiötä ajatellen. Etänä tapahtuva suunnittelu eroaa kasvokkain tapahtuvasta suunnittelusta erityisesti siinä, että asiakkaan on suotavaa perehtyä mallistoon etukäteen. Näin suunnittelusta saadaan kaikki hyöty irti etätapaamisen aikana.
 

Mitä paremmin asiakas on perehtynyt keittiömallistoon ja mahdollisiin suunnitelmaa rajoittaviin tekijöihin, sitä paremmin keittiösuunnittelija osaa tarjota asiakkaalleen sopivia ratkaisuja.

Toiminnallisen keittiön laatimisessa ja laadukkaiden materiaalien valinnassa kannattaa luottaa ammattitaitoiseen keittiösuunnittelijaan ja kuunnella hänen ideoitaan ja näkemyksiään. Kaikkia päätöksiä ei kuitenkaan pidä jättää vain suunnittelijan harteille, sillä tarkoituksena on suunnitella nimenomaan asiakkaan tarpeisiin täydellinen keittiö. Siksi on erittäin tärkeää, että asiakas perehtyy keittiön ratkaisuihin itse ja ottaa aktiivisesti osaa suunnitteluprojektiin.
 

Etäsuunnittelussa IKEA palvelee sinua puhelimitse ja sähköpostitse tai verkkotapaamisessa ja suunnittelee kanssasi unelmiesi keittiön.

Palveluun kuuluu:
o Täysi tarvekartoitus
o 3D-kuvat keittiösuunnitelmasta
o Tarkka hintatarjous tuotteista
o Digitaaliset keittiökuvastot

Palvelu on maksuton 18.6.2020 asti (normaalihinta IKEA Family -jäsenille 49 euroa).

Varaa aika

Keittiösuunnittelijan vinkit kolmeen keittiön tyylipulmaan

Erilaisia omaan silmääni sopivia keittiötyylejä on useita. Miten osaan valita monista vaihtoehdoista juuri omaan keittiööni sopivimman tyylin?

Keittiösuunnittelijan vastaus: Uuden keittiön suunnittelu kannattaa aloittaa ajoissa, jotta lopullisten päätösten kanssa ei tule kiirettä. Perehtymällä valikoimaan huolella – sekä tietysti keittiösuunnittelijan avustuksella – asiakas hahmottaa paremmin keittiökalusteiden ja erilaisten ratkaisujen erot. Toiveita ja ajatuksia kannattaa listata tapaamista varten ylös, jotta niihin voidaan tarttua jo suunnittelun alkumetreillä.


Olen kyllästynyt vanhan keittiöni ulkonäköön, mutta budjetti ei tällä hetkellä mahdollista koko keittiön uusimista. Miten voisin edullisesti päivittää keittiön tyyliä enemmän omia mieltymyksiäni vastaavaksi?

Keittiösuunnittelijan vastaus: Pienellä budjetilla on mahdollista uusia olemassa olevan keittiön ulkonäköä, mikäli ajatuksena on välttää lattiasta kattoon toteutettava keittiöremontti. Vanhaa keittiötä on mahdollista muokata monella eri tavalla, ja tarvittaessa keittiösuunnittelija voi olla tässä asiakkaalle avuksi.

Mikäli olemassa olevan keittiön kalusteovet ovat edelleen hyvässä kunnossa ja materiaaliltaan käsiteltävissä, keittiön ulkonäköä voidaan uusia ovien maalauksella. Toisena vaihtoehtona on hankkia keittiöön uudet ovet ja etusarjat, mutta tässä tulee ottaa huomioon keittiökalusteiden runkojen mitoitukset. Vanhemmissa keittiöissä mitoitukset voivat vaatia sen, että ovet tulee teettää erikseen puusepällä. IKEA-valikoimasta löydät ovia niin nykymallistomme runkojen mitoituksella kuin vuosina 1996−2013 myytyyn FAKTUM-keittiömallistoon.

Usein jo pelkästään vetimien vaihtaminen piristää keittiön yleisilmettä. Kokonaisuutta voi muokata myös päivittämällä keittiöön uuden työtason, altaan ja hanan. Myös pelkästään kodinkoneiden tai työtasovalaisimien päivitys uudempiin malleihin on toteutettavissa keittiökokonaisuudesta riippuen.

Kun keittiöön valitaan vetimet yleisellä ruuvivälillä, niitä on helppo vaihtaa myöhemmin mielen muuttuessa.Kun keittiöön valitaan vetimet yleisellä ruuvivälillä, niitä on helppo vaihtaa myöhemmin mielen muuttuessa.

Haluaisin kotiini tyyliltään ajattoman kauniin keittiön, joka näyttää hyvältä vielä viiden vuoden kuluttuakin. Mihin asioihin suunnittelussa pitäisi tällöin kiinnittää erityistä huomiota?

Keittiösuunnittelijan vastaus: Kun tavoitteena on tyyliltään ajaton keittiö, suunnitteluvaiheessa kannattaa kiinnittää erityistä huomiota lopullisiin materiaalivalintoihin. Lähtökohtana on suunnitella toimiva keittiö, mutta keittiön tyyliä on helppo lähteä miettimään asunnon rakennusaikakauteen sopivien materiaalien ympärille.

Luonnonläheiset värit (valkoinen, beige ja harmaa sekä puu- ja kivipinnat) ovat ajattomaan tyyliin sopivia valintoja. Keittiön viimeistelyyn ja sisusteisiin kannattaa kiinnittää erityistä huomiota, jotta kokonaisuutta saadaan tarpeen vaatiessa myös muokattua. Massiivipuisia ja maalattuja ovimalleja on mahdollista käsitellä myöhemmin uudelleen. Työtasovaihtoehdoista kvartsi on laadukas ja aikaa kestävä materiaali, joka säilyttää arvonsa ja pysyy siistinä ahkerassakin käytössä. Massiivipuista työtasoa on mahdollista hioa ja käsitellä haluamallaan tavalla useampaan otteeseen.

Vastaukset antoi IKEAn keittiösuunnittelija Olga Lindqvist.

 
Julkaistu
6.4.2020