Miellyttävästi valaistu keittiö on kodin sydän – mitä valaistuksessa tulisi huomioida?

Nykypäivän keittiö on monikäyttöinen tila, jossa sekä työskennellään että seurustellaan, viihdytään ja nautitaan hyvästä ruuasta. Siksi myös toimivalta valaistukselta vaaditaan monipuolisuutta ja muunneltavuutta.

Miellyttävästi valaistussa keittiössä on teholtaan ja tunnelmaltaan monenlaista valoa. Keittiöön kannattaakin suunnitella yleisvalon lisäksi 2-3 eri valaistustasoa: työtasoille, ruokailuryhmään ja epäsuoraan valoon.Miellyttävästi valaistussa keittiössä on teholtaan ja tunnelmaltaan monenlaista valoa. Keittiöön kannattaakin suunnitella yleisvalon lisäksi 2-3 eri valaistustasoa: työtasoille, ruokailuryhmään ja epäsuoraan valoon.

Led-nauhat ovat kätevä ratkaisu välitilaan

Valo on sitä sinisempää ja kylmempää, mitä korkeampi kelvin (K) eli värilämpötila on. Kirkas valkoinen valo (4000  K) sopii erityisen hyvin keittiön työskentelyvaloksi. Led-nauhat ovat kätevä ratkaisu keittiön välitilaan helpon asennettavuuden, tehokkuuden ja monipuolisten käyttömahdollisuuksien takia.

Mitä led-nauhan asentamisessa pitää ottaa huomioon? Lue lisää >>>
 

Muista! Huomioi turvamääräykset etenkin vesipisteiden lähellä. Valaisimen saa sijoittaa kuivauskaapin alle vain, jos se on tippu- tai roiskevedenpitävä.

Kiinnitä huomiota valaistuksen säädettävyyteen

Keittiö palvelee ruuanlaiton lisäksi myös oleskelutilana, joten tehokkaan työskentelyvalon lisäksi tarvitaan myös yleisvaloa sekä tunnelmallista valoa ruokailu- ja seurusteluhetkiin. Kannattaa myös huomioida, että valon väri vaikuttaa niin sisustusvärien, tekstiilien, esineiden kuin ruuankin ulkonäköön.

Yleisvalona kodissa suositaan tavallisesti lämminsävyistä valoa, joka kelvinarvo on 2700–3000. Lämpimien värien ja esimerkiksi puupintojen lämmin sävy korostuu, jos myös valonlähteen valo on lämmintä.
 

Yleisvalona kodissa suositaan tavallisesti lämminsävyistä valoa, joka kelvinarvo on 2700–3000.

valon_vari

Huomaamattomat pinta- ja uppoasennettavat alasvalot ovat tyylikäs ratkaisu keittiön yleisvaloksi. Yleisvalaistusta suunniteltaessa on syytä kiinnittää huomiota alasvalojen paikkoihin: ne eivät saa rajoittaa kalusteiden sijoittelua. Kun yleisvaloksi kattoon valitaan himmennettävät alasvalot, keittiön tunnelma muuttuu nopeasti tehokkaasta viihtyisäksi.

Riippuvalaisimella tai -valaisinryhmällä tuodaan ruokailuhetkeen lämmintä kohdevaloa. Samalla se voi olla kaunis sisustuselementti, joka kruunaa koko ruokailutilan.
 

Ruokapöydän valaisimen ideaali sijoituskorkeus on noin 60–80 cm pöydän pinnasta.

Riippuvalaisimen asennuskorkeudessa on syytä olla tarkkana, sillä liian korkealle sijoitettu valaisin häikäisee ruokailijoita ja liian matalalle sijoitettuna se on näköeste pöydän yli. Ruokapöydän valaisimen ideaali sijoituskorkeus onkin noin 60–80 cm pöydän pinnasta.
 

Vinkki! Led-koristevaloilla voit somistaa kattauksen huolettomasti ilman kuumenevia lamppuja. Osa koristevaloista toimii paristoilla, jolloin pistorasian sijaintia ei tarvitse murehtia.

Tapio Wirkkalan suunnittelemat K2-malliston klassikkovalaisimet luovat ruokailutilaan ajattoman linjakkaan tyylin. Valaisinpakettiin kuuluva led-lamppu on himmennettävä.Tapio Wirkkalan suunnittelemat K2-malliston klassikkovalaisimet luovat ruokailutilaan ajattoman linjakkaan tyylin. Valaisinpakettiin kuuluva led-lamppu on himmennettävä.

Älylamput ovat tehneet valojen säätämisestä ja värin valinnasta entistä helpompaa – tuotteiden valikoima kasvaa jatkuvasti

 

  • Dim to warm -lampulla keittiön tunnelmaa voi muuttaa lamppua himmentämällä. Mitä enemmän himmennät, sitä lämpimämmäksi valon väri muuttuu.
  • 3-step-älylampulla valaistustunnelmaa voi vaihtaa lämpimäksi, kirkkaaksi tai päivänvaloksi helposti tavallista valokatkaisinta napsauttamalla.
  • Langattomalla Wireless-älyvalaistusratkaisulla useita kodin lamppuja voi säätää kaukosäätimellä ilman kiinteästi asennettavia himmentimiä. Wireless-lamppujen värilämpötila (2700 K) on perinteinen eli lähellä hehkulampun lämmintä sävyä.

 

Lue lisää älyvalaistuksesta
 

Tiesitkö? Valaistuksen nykyaikaisilla langattomilla ohjausratkaisuilla on monia etuja, kuten muunneltavuus, käytön ja asennuksen helppous sekä pieni energiankulutus. Langattomat valaistusratkaisut myös nostavat kiinteistön arvoa. Airamin laajasta valaisinvalikoimasta on mahdollista saada langattomana yli 40 tuoteperhettä.

 
Päivitetty
7.10.2021