Materiaalitehokkuus on ympäristöystävällisyyttä

Vertailtaessa eri materiaalivaihtoehtojen hiilijalanjälkiä, täytyy aina ottaa huomioon rakennusten koko elinkaari ja tehdä vertailu rakennustasolla, koska pienen osa-alueen optimointi ei yleensä johda parempaan lopputulokseen.

422 412 Antura_suomi_052014

Rakennusten päästöistä jopa 80 prosenttia syntyy käytön aikana. Siksi lämmityksen ja jäähdytyksen tarpeen minimointi rakenteellisen energiatehokkuuden keinoin hyvin lämmöneristetyllä vaipalla on tärkeää, jotta voidaan saavuttaa alhainen koko elinkaaren aikainen hiilijalanjälki.

Kestävä ja kierrätettävä eriste

Ratkaisun tarjoavat Finnfoamin homehtumattomat ja vaikeissakin olosuhteissa ominaisuutensa säilyttävät lämmöneristeet, jotka mahdollistavat rakennuksille pienemmän käytönaikaisen hiilijalanjäljen. Ympäristö- ja kierrätys ovat aina olleet tärkeässä osassa myös Finnfoamin tuotannossa.

750 Routaeristys katu

Yli 30 vuoteen Finnfoam-eristeiden tuotannosta ei ole syntynyt muovijätettä, vaan kaikki levyjen työstöjäte kierrätetään suoraan tuotantolinjalta takaisin raaka-aineeksi. Keväällä 2019 Finnfoam lanseerasi FF-Kierrätyssäkin, jolla myös rakennustyömailla syntyvät muovieristeiden leikkuujätteet saadaan kerättyä kierrätykseen.

Alhaisen hiilijalanjäljen saavuttamisessa korostuvat myös ratkaisujen pitkäikäisyys ja materiaalitehokkuus, josta routaeristys on hyvä esimerkki. Tehokkaalla routaeristyksellä voidaan vähentää merkittävästi massanvaihtoja sekä estää routavaurioiden syntyminen niin rakennuksissa kuin terasseissa ja kivetyksissä, joka taas lisää rakenteen pitkäikäisyyttä. Routasuojaus onkin niin talon- kuin infrarakentamisen tärkeimpiä perusasioita, mutta samalla lämmöneristeelle rankimpia käyttökohteita. Kunnolla toteutetun routaeristyksen ensisijainen tavoite onkin taata rakenteiden kestävyys kaikissa olosuhteissa. Finnfoam (XPS) -eristeet ovat parhaimmillaan näissä haastavissa olosuhteissa.

Tutustu Finnfoamin tuotteisiin

750 PC180008

FF-FLOOR materiaalitehokkuuden suunnannäyttäjä

Finnfoam Oy:n kehittämä uudentyyppinen FF-FLOOR -lattiaratkaisu käyttää ainutlaatuisen 3D-rakenteensa ansiosta 30 prosenttia vähemmän betonia kuin perinteiset ratkaisut, tuoden samalla alapohjarakenteelle 20 prosenttia enemmän lujuutta. Materiaali- ja energiatehokas FF-FLOOR -ratkaisu pienentää rakennusten hiilijalanjälkeä niin rakennusvaiheen kuin rakennuksen käytönkin aikana ja lisäksi sujuvoittaa rakennusprojekteja.

Muottiteknologialla valmistetussa ratkaisussa eristelevyihin on tehty ristikkomaiset urat. Lukkopontattujen eristelevyjen päälle valettu betoni täyttää urat muodostaen samalla alapohjaan ristikkomaisen tukirakenteen. Toimitukseen kuuluu myös mittatilauksena järjestelmään tehty raudoitusverkko, joka asennetaan eristeessä oleviin uriin: tällöin niiden päällä ei tarvitse työmaa-aikana kävellä.

422 FF-FLOOR_detail_hd

”Materiaalitehokkuus on kaiken A ja O. Kun kokonaisratkaisu on selvästi kevyempi, tarkoittaa se usein myös pienempää hiilijalanjälkeä. Ratkaisussa raskas betoni on korvattu kevyellä eristeellä, mutta 3D-muotoilulla rakenteen lujuutta on pystytty jopa kasvattamaan 20 prosenttia, vaikka terästä rakenteessa on pari prosenttia vähemmän kuin perinteisessä. Vähempi onkin parempi.” 

Finnfoamin toimitusjohtaja Henri Nieminen


Tulevaisuuden rakentamisessa tarvitsemme kaikkia rakennusmateriaaleja optimoiden niiden käytön periaatteella oikea tuote oikeaan paikkaan.

”Me Finnfoamilla tuemme hiilijalanjäljen pienentämistä sekä uusilla rakennusvaiheen ratkaisuilla että hyvällä lämmöneristyksellä, joka on merkittävin käytönaikaisten päästöjen pienentäjä.” 

Nieminen
 
Päivitetty
23.7.2020