Mikä on älylukon todellinen kustannus?

Luulitko, että älylukko on kallis? Katso mitä älylukko oikeasti maksaa.

Puhuttaessa älylukoista, moni kuvittelee mielessään luksustuotteen, jollaisia näkyy vain valtavien kivitalojen ja hirsihuviloiden ovissa. Näin asia saattoikin olla vielä kymmenen vuotta sitten, mutta viimevuosina älylukot ovat arkipäiväistyneet ja ovat nykyisin kaikkien saatavilla.

Suurin älylukon hyöty liittyy avaimettomuuden tuomaan elämän helpottamiseen.Suurin älylukon hyöty liittyy avaimettomuuden tuomaan elämän helpottamiseen.

Mitä älylukko kustantaa verrattuna mekaaniseen lukkoon?

Moni vertaa älylukon kustannusta mekaanisen avainpesän hintaan. Uudisrakennusta tehtäessä tai koko lukitusjärjestelmää saneerattaessa, vertailussa pitäisi ottaa kuitenkin huomioon kaikki lukitukseen tarvittavat osat. Avainpesä on vain yksi osa lukitusta. Sen lisäksi tarvitaan oven sisään upotettava lukkorunko, oven painikkeet sekä tietenkin avaimet. Yale Doorman -älylukko pitää sisällään kaikki nämä osat. Pakkaukseen kuuluu lukitushelojen lisäksi painikkeet, sähköinen lukkorunko sekä kolme kulkutunnistetta.

Yale Doorman -älylukon hinta pyörii jälleenmyyjillä n. 360,00 euron paikkeilla. Abloyn Sento -lukitus kolmella avaimella kustantaa suunnilleen saman verran.
 

Moni vertailee älylukon hintaa pelkkään mekaaniseen avainpesään, muttei tule verranneeksi kokonaiskustannusta.

Yalen tuotepäällikkö
Markku Ryynänen, Abloy Oy
Yale Doormaniin kuuluu lukitushelojen lisäksi painikkeet, sähköinen lukkorunko sekä kolme kulkutunnistetta.Yale Doormaniin kuuluu lukitushelojen lisäksi painikkeet, sähköinen lukkorunko sekä kolme kulkutunnistetta.

Mikä on älylukon kokonaiskustannus?

- Asiakkailla voi olla ajatus, että älylukko on kallis investointi, eivätkä he näin edes lähde tutkimaan todellisia kustannuksia, Ryynänen kertoo.
Hintakäsityksen muodostamiseksi kustannusta voi verrata vaihtoehtoisen mekaanisen lukituksen lisäksi vaikkapa muihin älylaitteisin. Älylukko maksaa suunnilleen saman verran kuin keskiverto älypuhelin.
- Älylaitteista useimmilla suomalaisilla on kokemusta älypuhelimista. Siksi hintaa on helpompi hahmottaa puhelimen kautta, Ryynänen jatkaa.

Älylukon, kuten mekaanisenkin lukon, voi asentaa itse, mikäli osaamista löytyy tai asennuspalvelua voi pyytää Abloy valtuutetulta Yale-partneri lukkoliikkeeltä. Älylukon asennus maksaa palvelun tarjoajilla keskimäärin alle 200 euroa. Hinta nousee, mikäli asennuskohde sijaitsee kaukana tai ovea joutuu työstämään älylukon takia. Yale Doorman sopii ilman oven työstöä kuitenkin suureen osaan suomalaisista ovista. Joissakin, etenkin uusimmissa ovissa, asennukseen voidaan tarvita karasiirrin, joka siirtää sisäpuolen yksikköä muutamalla millillä oven keskiosaan päin. Tällöin ovi mahtuu aukeamaan, ilman että lukko osuu oven tiivisteisiin tai karmiin.

Yale Doorman -älylukon hinta pyörii jälleenmyyjillä n. 360,00 euron paikkeilla.Yale Doorman -älylukon hinta pyörii jälleenmyyjillä n. 360,00 euron paikkeilla.

Yale Doorman -älylukkoa voi käyttää joko kulkukoodilla tai kulkutunnisteella, tai matkapuhelimella. Älylukon etäkäyttö matkapuhelimella mahdollistuu erikseen hankittavalla lisäosalla, johon kuuluu nettiin yhdistettävä keskusyksikkö sekä lukon sisään asennettava lukkomoduuli. Tämän lisäosan kustannus jälleenmyyjillä on noin 180 euroa.

Mitkä ovat älylukon hyödyt verrattuna kustannuksiin?

Avaimeton älylukko tuo käyttäjälleen monia hyötyjä. Suurin hyöty liittyy avaimettomuuden tuomaan elämän helpottamiseen. Avaimia ei tarvitse itse kantaa mukana, eikä kotona tarvitse päivystää avaamassa ovea, milloin kenellekin. Asukkaiden lomaillessa kukkien kastelija ja lemmikkien hoitaja pääsevät kätevästi sisään omalla koodilla, joka voidaan poistaa, kun apua ei enää tarvita. Pakettitoimitukselle oven voi avata etänä, eikä paketteja tarvitse lähteä noutamaan lähimmästä noutopisteestä.

Paketit voidaan toimittaa kotiin, kun lähetille voi avata oven etänä.Paketit voidaan toimittaa kotiin, kun lähetille voi avata oven etänä.

Yksi konkreettinen hyöty avaimettomasta lukosta on, ettei avainten häviämisestä tarvitse huolehtia. Kun mekaanisen lukon avain häviää, tarvitaan usein lukon uudelleen sarjoitus, jottei vääriin käsiin joutuneilla avaimilla päästä sisään. Hintaa uudelleen sarjoitukselle voi tulla noin 120–300 euroa. Hintaan vaikuttaa sarjoitettava lukkopesä, lukkopesien määrä sekä tarvittavien avainten määrä. Kun ovessa on avaimeton Yale Doorman -älylukko, kadonneista avaimista tai lukkojen sarjoittamisesta ei synny lisäkustannuksia. Älylukon kulkukoodeja hallinnoidaan itse, ja kadonneen kulkutunnisteenkin voi poistaa käytöstä omatoimisesti. Näin avaimettomuus lisää myös turvallisuutta

Huom. Tuotteiden ja palveluiden hinnat vaihtelevat jälleenmyyjittäin. Jälleenmyyjät määrittävät tuotteiden ja palveluiden jälleenmyyntihinnat itsenäisesti. Jutussa esitetyt hinnat ovat noin hintoja maaliskuussa 2020.


 
Julkaistu
23.3.2020