Luulitko, että älylukko on kallis? Katso mitä älylukko oikeasti maksaa.

Puhuttaessa älylukoista, moni kuvittelee mielessään luksustuotteen, jollaisia näkyy vain valtavien kivitalojen ja hirsihuviloiden ovissa. Näin asia saattoikin olla vielä kymmenen vuotta sitten, mutta viimevuosina älylukot ovat arkipäiväistyneet ja ovat nykyisin kaikkien saatavilla.

Suurin älylukon hyöty liittyy avaimettomuuden tuomaan elämän helpottamiseen.Suurin älylukon hyöty liittyy avaimettomuuden tuomaan elämän helpottamiseen.

Mitä älylukko kustantaa verrattuna mekaaniseen lukkoon?

Moni vertaa älylukon kustannusta mekaanisen avainpesän hintaan. Uudisrakennusta tehtäessä tai koko lukitusjärjestelmää saneerattaessa, vertailussa pitäisi ottaa kuitenkin huomioon kaikki lukitukseen tarvittavat osat. Avainpesä on vain yksi osa lukitusta. Sen lisäksi tarvitaan oven sisään upotettava lukkorunko, oven painikkeet sekä tietenkin avaimet. Yale Doorman -älylukko pitää sisällään kaikki nämä osat. Pakkaukseen kuuluu lukitushelojen lisäksi painikkeet, sähköinen lukkorunko sekä kolme kulkutunnistetta.

Abloy Oy toi Suomen markkinoille kesällä 2021 uuden suomalaisten asuntojen ulko-oviin räätälöidyn Yale Linus® –älylukon, joka toimii älykkäänä nupinvääntimenä ja se asennetaan oven
sisäpuolelle olemassa olevan mekaanisen lukitukseen oheen.

Yale Doorman -älylukon hinta pyörii jälleenmyyjillä noin 370 euron paikkeilla ja Yale Linus® -älylukko noin 295 euroa.

Mekaaninen ABLOY EASY -lukitus kahdella avainpesällä ja kolmella avaimella kustantaa suunnilleen saman verran.

Moni vertailee älylukon hintaa pelkkään mekaaniseen avainpesään, muttei tule verranneeksi kokonaiskustannusta.

Markku Ryynänen, Yalen tuotepäällikkö, Abloy Oy
Yale Doormaniin kuuluu lukitushelojen lisäksi painikkeet, sähköinen lukkorunko sekä kolme kulkutunnistetta.Yale Doormaniin kuuluu lukitushelojen lisäksi painikkeet, sähköinen lukkorunko sekä kolme kulkutunnistetta.
Yale Linus® -älylukkoYale Linus® -älylukko
ABLOY EASY mekaaninen lukkoABLOY EASY mekaaninen lukko

Mikä on älylukon kokonaiskustannus?

– Asiakkailla voi olla ajatus, että älylukko on kallis investointi, eivätkä he näin edes lähde tutkimaan todellisia kustannuksia, Ryynänen kertoo.

Hintakäsityksen muodostamiseksi kustannusta voi verrata vaihtoehtoisen mekaanisen lukituksen lisäksi vaikkapa muihin älylaitteisin. Älylukko maksaa suunnilleen saman verran kuin keskiverto älypuhelin.

– Älylaitteista useimmilla suomalaisilla on kokemusta älypuhelimista. Siksi hintaa on helpompi hahmottaa puhelimen kautta, Ryynänen jatkaa.

Älylukon, kuten mekaanisenkin lukon, voi asentaa itse, mikäli osaamista löytyy tai asennuspalvelua voi pyytää Abloy valtuutetulta Yale-partneri lukkoliikkeeltä.

Yale Doorman -älylukon hinta pyörii jälleenmyyjillä noin 370 euron paikkeilla ja Yale Linus® -älylukko noin 295 euroa. Kuvassa Yale Doorman -älylukko.Yale Doorman -älylukon hinta pyörii jälleenmyyjillä noin 370 euron paikkeilla ja Yale Linus® -älylukko noin 295 euroa. Kuvassa Yale Doorman -älylukko.

Miten älylukkoa käytetään?

Yale Doorman -älylukkoa voi käyttää joko kulkukoodilla, kulkutunnisteella tai puhelimella. Älylukon etäkäyttö puhelimella mahdollistuu erikseen hankittavalla lisäosalla, johon kuuluu nettiin yhdistettävä keskusyksikkö sekä lukon sisään asennettava lukkomoduuli

Yale Linus® -älylukko voidaan avata käyttämällä puhelimen Bluetooth-yhteyttä, jolloin ovi voidaan asettaa avautumaan automaattisesti, puhelimeen koskematta, kun ovea lähestytään. Lukon voi asettaa myös lukittumaan automaattisesti. Lisäksi lukon voi avata ja lukita mobiilisovelluksella tai lisävarusteena myytävällä Yale Smart Keypad -näppäimistöllä. Paristolla toimivan näppäimistön voi asentaa oven ulkopuolelle. Se on hyödyksi, kun haluaa päästää ihmisiä sisään ilman sovellusta tai avainta.

Mitä tarkoittaa sähköinen lukkorunko? Lue termit

Lukkorunko:
Ovilehteen upotettu lukituslaite, joka lukitsee ovilehden ja karmin teljen/ telkien välityksellä.

Lukkorunko avautuu mekaanisesti avaimella, työntölevyllä, puomilla tai painikkeella riippuen oven varustuksesta ja oven käyttövaatimuksista. Päivä –yökäyttötilaa voidaan ohjata mekaanisesti.

Sähköinen lukkorunko:
Ovilehteen upotettu sähköinen lukituslaite, joka lukitsee ovilehden ja karmin teljen/ telkien välityksellä. Sähköistä lukkorunkoa ohjataan kulunhallinnasta ja sen avaamiseen tarvitaan kulkuoikeus (esim. sähköinen kulkutunniste).

Lukkorunko avautuu mekaanisesti avaimella, työntölevyllä, puomilla tai painikkeella riippuen oven varustuksesta ja oven käyttövaatimuksista. Päivä- yökäyttötilaa voidaan ohjata sähköisesti.

10310712986_097c974ebd_c pysty

Avainpesä:
Ovisylinteri eli lukko, jolla mahdollistetaan oven lukitus ja avaus

Oven painikkeet:
Oven painike, joka käyttää lukkorungon toimintaa oven avaamiseksi

Avaimet:
Avaimet, joilla mahdollistetaan ovisylinterin toiminta

selitykset neliö

Mitkä ovat älylukon hyödyt verrattuna kustannuksiin?

Avaimeton älylukko tuo käyttäjälleen monia hyötyjä. Suurin hyöty liittyy avaimettomuuden tuomaan elämän helpottamiseen:
 

  • Avaimia ei tarvitse itse kantaa mukana, eikä kotona tarvitse päivystää avaamassa ovea, milloin kenellekin.
  • Asukkaiden lomaillessa kukkien kastelija ja lemmikkien hoitaja pääsevät kätevästi sisään omalla koodilla, joka voidaan poistaa, kun apua ei enää tarvita.
  • Pakettitoimitukselle oven voi avata etänä, eikä paketteja tarvitse lähteä noutamaan lähimmästä noutopisteestä.
Paketit voidaan toimittaa kotiin, kun lähetille voi avata oven etänä.Paketit voidaan toimittaa kotiin, kun lähetille voi avata oven etänä.

Lisäksi yksi konkreettinen hyöty avaimettomasta lukosta on, ettei avainten häviämisestä tarvitse huolehtia. Kun mekaanisen lukon avain häviää, tarvitaan usein lukon uudelleen sarjoitus, jottei vääriin käsiin joutuneilla avaimilla päästä sisään. Hintaa uudelleen sarjoitukselle voi tulla noin 120–300 euroa. Hintaan vaikuttaa sarjoitettava avainpesä, avainpesien määrä sekä tarvittavien avainten määrä.

Kun ovessa on avaimeton Yale Doorman -älylukko, kadonneista avaimista tai lukkojen sarjoittamisesta ei synny lisäkustannuksia. Älylukon kulkukoodeja hallinnoidaan itse, ja kadonneen kulkutunnisteenkin voi poistaa käytöstä omatoimisesti. Näin avaimettomuus lisää myös turvallisuutta

 
Päivitetty
16.9.2021