Luulitko, että älylukko on kallis? Katso mitä älylukko oikeasti maksaa.

Puhuttaessa älylukoista, moni kuvittelee mielessään luksustuotteen, jollaisia näkyy Hollywood tähtien ovissa ja James Bond elokuvissa tai vähintäänkin vain varakkailla asuinalueilla. Älylukot ovat nykyisin kaikkien saatavilla ja yhä useampi harkitseekin älylukon hankkimista.

Suurin älylukon hyöty liittyy avaimettomuuden tuomaan elämän helpottamiseen.Suurin älylukon hyöty liittyy avaimettomuuden tuomaan elämän helpottamiseen.

Mitä älylukko kustantaa verrattuna mekaaniseen lukkoon?

Moni vertaa älylukon kustannusta mekaanisen avainpesän hintaan. Uudisrakennusta tehtäessä tai koko lukitusjärjestelmää saneerattaessa, vertailussa pitäisi ottaa kuitenkin huomioon kaikki lukitukseen tarvittavat osat. Avainpesä on vain yksi osa lukitusta. Sen lisäksi tarvitaan oven sisään upotettava lukkorunko, oven painikkeet sekä tietenkin avaimet.

Yale Doorman -älylukko pitää sisällään kaikki nämä osat. Pakkaukseen kuuluu lukitushelojen lisäksi painikkeet, sähköinen lukkorunko sekä kolme kulkutunnistetta. Yale Doorman -älylukon hinta pyörii jälleenmyyjillä noin 370 euron paikkeilla.
 

"Moni vertailee älylukon hintaa pelkkään mekaaniseen avainpesään, muttei tule verranneeksi kokonaiskustannusta painikkeineen ja avaimineen."

Markku Ryynänen, Yalen tuotepäällikkö, Abloy Oy

Vaihtoehtoisesti oveen voidaan asentaa myös niin kutsuttu nupinväännin, esimerkiksi Yale Linus. Siinä tapauksessa oven sisäpuolella oleva nupinväännin korvataan älyvääntimellä. Vanhat lukituksen muut osat jäävät paikoilleen.

– Tämä on tietysti hieman pienempi hankinta, kuin koko lukituksen uusiminen, ja hintakin on alhaisempi, sanoo Ryynänen.

Yale Linus® -älylukkoYale Linus® -älylukko
Yale Doormaniin kuuluu lukitushelojen lisäksi painikkeet, sähköinen lukkorunko sekä kolme kulkutunnistetta.Yale Doormaniin kuuluu lukitushelojen lisäksi painikkeet, sähköinen lukkorunko sekä kolme kulkutunnistetta.

Mikä on älylukon kokonaiskustannus?

– Asiakkailla voi olla ajatus, että älylukko on kallis investointi, eivätkä he näin edes lähde tutkimaan todellisia kustannuksia, Ryynänen kertoo.

Hintakäsityksen muodostamiseksi kustannusta voi verrata vaihtoehtoisen mekaanisen lukituksen lisäksi vaikkapa muihin älylaitteisin. Älylukko maksaa suunnilleen saman verran kuin keskiverto älypuhelin.

– Älylaitteista useimmilla suomalaisilla on kokemusta älypuhelimista. Siksi hintaa on helpompi hahmottaa puhelimen kautta, Ryynänen jatkaa.

Älylukon, kuten mekaanisenkin lukon, voi asentaa itse, mikäli osaamista löytyy tai asennuspalvelua voi pyytää Abloy valtuutetulta Yale-partneri lukkoliikkeeltä. Ammattilaisen tekemä asennus maksaa keskimäärin alle 200 euroa. Mikäli asennuskohde sijaitsee kaukana tai ovea joutuu työstämään, hinta voi nousta. Yale Doorman sekä Yale Linus sopivat sellaisenaan kuitenkin suurimpaan osaan suomalaisista ovista.

Yale Doorman -älylukon hinta pyörii jälleenmyyjillä noin 370 euron paikkeilla ja Yale Linus® -älylukko noin 295 euroa. Kuvassa Yale Doorman -älylukko.Yale Doorman -älylukon hinta pyörii jälleenmyyjillä noin 370 euron paikkeilla ja Yale Linus® -älylukko noin 295 euroa. Kuvassa Yale Doorman -älylukko.

Mitkä ovat älylukon hyödyt verrattuna kustannuksiin?

Avaimeton älylukko tuo käyttäjälleen monia hyötyjä. Suurin hyöty liittyy avaimettomuuden tuomaan elämän helpottamiseen:
 

  • Avaimia ei tarvitse itse kantaa mukana, eikä kotona tarvitse päivystää avaamassa ovea, milloin kenellekin.
  • Asukkaiden lomaillessa kukkien kastelija ja lemmikkien hoitaja pääsevät kätevästi sisään omalla koodilla, joka voidaan poistaa, kun apua ei enää tarvita.
  • Pakettitoimitukselle oven voi avata etänä, eikä paketteja tarvitse lähteä noutamaan lähimmästä noutopisteestä.
Paketit voidaan toimittaa kotiin, kun lähetille voi avata oven etänä.Paketit voidaan toimittaa kotiin, kun lähetille voi avata oven etänä.

Yksi konkreettinen hyöty avaimettomasta kulkemisesta on, ettei avainten häviämisestä tarvitse huolehtia. Kun mekaanisen lukon avain häviää, tarvitaan usein lukon uudelleen sarjoitus, jottei vääriin käsiin joutuneilla avaimilla päästä sisään. Hintaa uudelleen sarjoitukselle voi tulla noin 120–300 euroa. Hintaan vaikuttaa sarjoitettava avainpesä, avainpesien määrä sekä tarvittavien avainten määrä.

Kun käytetään älykkäitä avausmenetelmiä, ei kadonneista avaimista tarvitse huolehtia, eikä lukkojen sarjoittamisen lisäkustannuksia synny. Älylukon kulkukoodeja voi hallinnoida itse ja kadonneen kulkutunnisteenkin voi poistaa itse käytöstä. Näin avaimettomuus lisää myös turvallisuutta.

Miten älylukkoa käytetään?

Yale Doorman -älylukkoa voi käyttää joko kulkukoodilla, kulkutunnisteella tai puhelimella. Älylukon etäkäyttö puhelimella mahdollistuu erikseen hankittavien lisäosien avulla. Tarvitset Yale Access -lukkomoduulin sekä Yale Connect Wi-Fi Bridge -lisäosan.

Yale Linus® -älylukko voidaan avata käyttämällä puhelimen Bluetooth-yhteyttä, jolloin ovi voidaan asettaa avautumaan automaattisesti, puhelimeen koskematta, kun ovea lähestytään. Lukon voi asettaa myös lukittumaan automaattisesti. Lisäksi lukon voi avata ja lukita mobiilisovelluksella tai lisävarusteena myytävällä Yale Smart Keypad -näppäimistöllä. Paristolla toimivan näppäimistön voi asentaa oven ulkopuolelle. Se on hyödyksi, kun haluaa päästää ihmisiä sisään ilman sovellusta tai avainta.

Mitä tarkoittaa sähköinen lukkorunko? Lue termit

Lukkorunko:
Ovilehteen upotettu lukituslaite, joka lukitsee ovilehden ja karmin teljen/ telkien välityksellä.

Lukkorunko avautuu mekaanisesti avaimella, työntölevyllä, puomilla tai painikkeella riippuen oven varustuksesta ja oven käyttövaatimuksista. Päivä –yökäyttötilaa voidaan ohjata mekaanisesti.

Sähköinen lukkorunko:
Ovilehteen upotettu sähköinen lukituslaite, joka lukitsee ovilehden ja karmin teljen/ telkien välityksellä. Sähköistä lukkorunkoa ohjataan kulunhallinnasta ja sen avaamiseen tarvitaan kulkuoikeus (esim. sähköinen kulkutunniste).

Lukkorunko avautuu mekaanisesti avaimella, työntölevyllä, puomilla tai painikkeella riippuen oven varustuksesta ja oven käyttövaatimuksista. Päivä- yökäyttötilaa voidaan ohjata sähköisesti.

10310712986_097c974ebd_c pysty

Avainpesä:
Ovisylinteri eli lukko, jolla mahdollistetaan oven lukitus ja avaus

Oven painikkeet:
Oven painike, joka käyttää lukkorungon toimintaa oven avaamiseksi

Avaimet:
Avaimet, joilla mahdollistetaan ovisylinterin toiminta

selitykset neliö

* Huom. tuotteiden ja palveluiden hinnat vaihtelevat jälleenmyyjittäin. Jälleenmyyjät määrittävät tuotteiden ja palveluiden jälleenmyyntihinnat itsenäisesti. Jutussa esitetyt hinnat ovat noin hintoja helmikuussa 2022.

 
Päivitetty
22.3.2022