Kohta on katon keväthuollon aika – pidennä käyttöikää pinnoitteella

Vesikatto tulisi tarkistaa ja tarpeen mukaan huoltaa kahdesti vuodessa – keväällä ja syksyllä. Tarkistuksessa katsotaan katon yleiskunto, läpiviennit ja varusteet. Keväällä kannattaa erityisesti kiinnittää huomiota katon kuntoon lumen jälkeen ja tarkistaa kattoturvatuotteiden kunto. Syksyllä varmistetaan sadevesijärjestelmien kunto ja puhdistetaan ne ja katto lehdistä ja roskista. Katon huolellinen hoito varmistaa katon asianmukaisen toimivuuden sekä pidentää katteen ja rakenteiden kestoikää. Jos pelkkä huolto ei riitä, kannattaa harkita tiilikaton pinnoitusta, sillä se lisää katon käyttöikää.

Katon huolellinen hoito varmistaa katon asianmukaisen toimivuuden sekä pidentää katteen ja rakenteiden kestoikää.Katon huolellinen hoito varmistaa katon asianmukaisen toimivuuden sekä pidentää katteen ja rakenteiden kestoikää.

Tiilikaton yleiskunnon tarkistaminen

Välillä ankarat olosuhteet tai asennusongelmat saattavat aiheuttaa katteen rikkoutumista. Tarkista, että kaikki kattotiilet ovat säilyneet ehjinä. Kiinnitä erityisesti huomiota sisäjiireihin sekä kattosiltojen, mahdollisten tikasaskelmien ja lumiesteiden alapuolisiin tiiliin. Tarkista myös, että harjatiilet, räystäslinjojen reunimmaiset tiilet ja mahdolliset harjatiivisteet ovat kunnolla paikoillaan. Tarvittaessa rikkoutunut tiili on helppo vaihtaa uuteen.

Tiilikaton etuna on, että aluskatteen kunto pystytään tarkastamaan ylhäältä käsin. Mikäli tämä ei ole mahdollista, aluskate on myös helppo tarkastaa tiilikaton alta. Aluskatteen tulee olla ehjä ja kunnolla kiinnitetty eikä sen päälle saa olla muodostunut vesipusseja.

Tarkista kaikkien kattotiilien kunto myös harja- ja reunatiilet.Tarkista kaikkien kattotiilien kunto myös harja- ja reunatiilet.

Muista tarkastaa läpivientien, kattoturvatuotteiden ja -tarvikkeiden kunto

Tiilikaton läpivientien ja varusteiden kunto on aiheellista tarkastaa vuosittain, sillä vaikeat lumi- ja jääolosuhteet saattavat vaurioittaa kattorakenteita. Tarkasta läpivientien tiiveys ja, ettei kattoturvatuotteissa ole esim. ruostevaurioita tai vääntymiä ja, että ne ovat kunnolla kiinni.

Tarkastusta kaipaavat kohdat:

 • Läpiviennit
  • läpivientien muoviosat
  • aluskatteen ja läpivientien liitoskohdat
  • aluskatteiden ylösnostot
  • kattoikkunat ja savunpoistoluukut (niiden kiinnikkeet ja tiivisteet)
 • Pellitykset ja niiden saumat ja tiivistykset
 • Sadevesijärjestelmä
 • Kattoturvatuotteet
  • seinätikkaat
  • tikasaskelmat
  • kattosillat
  • lumiesteet

Pidennä katon käyttöikää pinnoittamalla

Jos keväthuollon yhteydessä huomataan katon tarvitsevan enemmän huoltoa, kannattaa miettiä olisiko aika uusia katto vai olisiko katon pinnoitus sopivampi vaihtoehto. Pinnoitus on hyvä vaihtoehto kattoremontille, jos katon alusrakenteet ovat kunnossa. Tiilikaton pinnoituksella saadaan pidennettyä katon käyttöikää ja varmistetaan katon helppohoitoisuus sekä kaunis ulkonäkö vuosiksi eteenpäin.

Tiilikaton pinnoitus kannattaa jättää ammattilaisten hoidettavaksi. Näin saadaan huolellisesti suunniteltu ja laadukas pinnoitus, joka kestää vuosia. Tiilikaton pinnoitus kannattaa jättää ammattilaisten hoidettavaksi. Näin saadaan huolellisesti suunniteltu ja laadukas pinnoitus, joka kestää vuosia. Ormax Kattopinnoite suojaa tiiliä yhtä hyvin kuin uusien tiilien maali. Ormax Kattopinnoitteella tiilikatosta tulee kuin uuden näköinen. Samalla katto saa lisäsuojaa säätä ja kulumista vastaan. Tiilikattopinnoite on myös UV-suojattu.

Ormax Kattopinnoite on kehitetty samasta tuotteesta, jota käytetään uusien kattotiilien maalaukseen tuotantolinjastolla. Tuote on ainoa BMI Ormaxin suosima tiilikattojen pinnoitusaine. Ormax Kattopinnoite säilyttää Ormax-tiilikatteen teknisen takuun ja korkeat laatuvaatimukset.
 

Ormax Kattopinnoitetta saatavilla viidessä eri värissäOrmax Kattopinnoitetta saatavilla viidessä eri värissä

Kiinnostuitko kattoremontista?

Jätä yhteydenottopyyntö ja BMI:n kattoammattilaiset ovat sinuun yhteydessä.

 
Päivitetty
25.3.2021