Kattoremontin ennakointi kannattaa

Suomen talvi on näyttänyt taas kerran erikoisuutensa. Ei voi olla myöskään miettimättä ilmastonmuutoksen osuutta kotimaan säätilanteeseen. Pohjoisessa on lunta metritolkulla ja etelässä sataa sekä tulvii.

Kun kosteus vaivaa tai lumikuorma painaa on ensimmäisenä syytä siirtää katse katolle. Hyvässä kunnossa oleva katto suojaa talon rakenteita kaikilta luonnon elementeiltä. Siinä vaiheessa, kun huomataan katon olevan remontin tarpeessa, toivotaan remontin alkavan hyvinkin nopeasti.

Valitse kattoremontille sopiva ajankohta. Älä jätä kattoremontin tilaamista viime tinkaan, vaan ole ajoissa liikkeellä. Valitse kattoremontille sopiva ajankohta. Älä jätä kattoremontin tilaamista viime tinkaan, vaan ole ajoissa liikkeellä. 

Kattoremontteja ympäri vuoden

Miten pitkään odotteluun pitää varautua ja mitä pitää ottaa huomioon kattoremonttia mietittäessä? Tätä kysyimme Ruukin kattoasiantuntija Jukka Torpakolta.

Hyvä uutinen kattoremontin tarvitsijalle on, että kattoremontteja tehdään ympäri vuoden. Nykyisin silti ei välttämättä osata ajatella, että kattoremontteja pystytään hyvin tekemään kaikkina vuodenaikoina. Kuiva talvisää luo taas erinomaiset puitteet kattoremontille, vaikkakin tämän talven poikkeusolosuhteet ovat näyttäneet sen nurjemmankin puolen.

Kattoremontin vaiheet:

  • Toimitus: kaikki tarvikkeet toimitetaan pihalle ennen asennuksen aloittamista.
  • Purku: katoltasi puretaan kaikki vanhat pois, myös vaihdettavat ruoteet, vesikourut kuin läpiviennit.
  • Asennus: katolle asennetaan kaikki sovittu.
  • Siivous: asennusryhmä vie kaikki rakennusjätteet pois pihaltasi.
  • Tarkastus: katolle tehdään lopputarkastus.
  • Luovutus: ole hyvä, uusi kattosi on valmis!

Kriittisin vaihe kattoremontissa on tietysti silloin, kun vanha katto aukaistaan ja kun katto on vielä ilman aluskatetta. Riskialttein sää vanhan katon poistamiselle on sadekeli. Pohjoisen etuna ovatkin pakkastalvet, jotka pitävät ilman kuivana ja asennuskelit hyvänä. Etelän runsaat sateet ja kosteus taas hidastavat asennustyötä.

Lue myös artikkeli aiheesta: Milloin katto pitää remontoida? >>

Ruukin kattoremontit valmistuvat nopeaan tahtiin asennusryhmän tultua paikalle. Kattoremontin alettua asennus on valmis 2 – 4 työpäivän kuluessa. Kattoremontti on tehtävä huolella ja se ei missään tapauksessa saa olla nopeuskilpailu. Vedenpitäväksi katto saadaan, kun aluskatteet ovat paikoillaan.

Uuden katon asennuksessa kriittisin vaihe on kun katto on ilman aluskatetta. Ruukilla uusi aluskate asennetaan hyvinkin nopealla aikataululla.Uuden katon asennuksessa kriittisin vaihe on kun katto on ilman aluskatetta. Ruukilla uusi aluskate asennetaan hyvinkin nopealla aikataululla.

Oikaisutapit alle ja otsalaudat kuntoon

Kattoremontissa on tärkeää pohjien teko, uudet ruoteet, aluskate ja tarvittaessa katon oikaisu. Ruukki on kehittänyt jo vuosituhannen vaihteessa ns. oikaisutapit katon oikaisua varten. Tällä vältetään kiilaoikaisu ja varmistetaan katon kiinnipysyvyys rakenteissa kovillakin myrskytuulilla, kertoo Torpakko.

Kiinteistöjen omistajat ovat nykyisin kattoremontin kanssa sen verran oikea-aikaisia ja ennakoivia, että vesivahinkotapauksia on aika vähän. Siinä varsinkin omakotiasujat ovat kehittyneet vuosien mittaan. Mikäli korjattavaa rakenteissa on, ne tietenkin korjataan remontin yhteydessä. Otsalaudat on lähes poikkeuksetta järkevää vaihtaa, kun katto on auki. Niissä maali-, kosteus- ja lahovauriot ovat yleisimpiä ja vanhan laudan maalaaminen on usein kuin laastarin päälle laittoa, toteaa Torpakko.

Ruukin ammattilaisen asennuksella varmistat kattosi tiiviyde ja eritoten läpivientien oikeanlaisen asentamisen.Ruukin ammattilaisen asennuksella varmistat kattosi tiiviyde ja eritoten läpivientien oikeanlaisen asentamisen.

Kattoremonttiin kuuluu tietysti olennaisena osana Kattoturvatuotteet ja Vesikourut. Nykymääräysten mukaan vanhoja kattoturvatuotteita ei saa yhdistää vanhojen tuotteiden kanssa ja vesikourut ovat yleensä vanhempia kuin muistetaan. Vedenpoisto katolta on sateiden lisääntyessä yhä tärkeämpää ja kun katto nousee hieman remontin yhteydessä, on vesikourut irrotettava, eikä varaosia niihin enää löydy. Kattoremontin tuoma kiinteistön arvon nousu, on myös tärkeä asia.

Kun sinun kattosi toimivuus alkaa epäilyttää, voit tilata paikalle Ruukin Kattomestarin tarkistamaan kattosi tilanteen. Kattomestarin paikalle saanti on helppoa. Ruukin nettisivujen kautta löytyvät yhteystiedot tai voit vain laittaa omat yhteystietosi, ja Ruukin kattomestari ottaa sinuun yhteyttä ja sopii sopivan ajankohdan käynnille. Häneltä saat asiantuntevat neuvot kattosi tilanteesta ja samalla tarjouksen uudesta katosta asennuksineen.

Kattoremontin toteutusaikataulu tilauksesta on yleensä pisin keväällä ja kesällä. Siksi silloin remonttia haluavan kannattaa olla ajoissa liikkeellä. Mutta kuten aikaisemmin on todettu, kattoremontteja tehdään ympäri vuoden ja aikoja remontille varmasti löytyy Jukka Torpako rauhoittelee.

Vältä kattoremontin sudenkuopat

Lue lisää aiheesta vältä tyypillisimmät kattoremoontin sudenkuopat >>

 

Pyydä kattomestari käynnille


 
Päivitetty
11.6.2020