Paljonko ilman pitää vaihtua, jotta sisäilma on terveellistä?

image001_inkku

Liian vähäinen ilmanvaihto voi aiheuttaa väsymystä, hengitystieoireita sekä päänsärkyä. Jos kosteus ei poistu asunnosta, se voi synnyttää kasvualustan homeelle ja mikrobeille. Pahimmillaan puutteellinen ilmanvaihto voi siis vahingoittaa terveyttä ja aiheuttaa vakavia sairauksia. Mutta kuinka paljon asunnon ilman pitää vaihtua, jotta asunnon sisäilma on terveellistä?

Mitä sanovat määräykset?

Rakennusmääräysten mukaan asunnon sisäilman tulisi vaihtua kerran kahdessa tunnissa. Tämä tarkoittaa, että 120 m² asuntoon tulisi siis virrata yli 60 litraa uutta raikasta ilmaa joka sekunti! Käytännössä ilman tarve ei ole näin tasainen, vaan se vaihtelee tilanteiden mukaan. Jokainen ihminen nimittäin tuottaa hiilidioksidia ja kosteutta huoneilmaan, joten mitä enemmän asunnossa on ihmisiä, sitä enemmän tarvitaan uutta ilmaa. Myös peseytyminen, pyykinpesu ja saunominen lisäävät ilmanvaihdon tarvetta entisestään. Toisaalta kun asunto on tyhjillään, raikasta ilmaa ei tarvita yhtä paljon.

Katso videolta mitkä asiat vaikuttavat ilmanvaihdon tarpeeseen!

Miten ilmanvaihto säädetään tilanteeseen sopivaksi?

Vanhoissa rakennuksissa, joissa ei ole koneellista ilmanvaihtoa, ilmavirtaan voidaan vaikuttaa seinissä olevia raitisilmaventtiilejä säätämällä. Tällaisessa ”painovoimaisessa ilmanvaihdossa” vaihtuvan ilman määrä riippuu kuitenkin ulkoisista tekijöistä, kuten sisä- ja ulkoilman lämpötila- ja paine-eroista, joten asukkaan vaikutusmahdollisuudet ovat rajalliset.

Ainoa tapa varmistaa riittävä ilmanvaihto kaikissa tilanteissa on tulo- ja poistoilmapuhaltimella varustettu koneellinen ilmanvaihtojärjestelmä. Ilmanvaihtokoneissa on säädin, jonka avulla asukas voi itse säätää ilmanvaihdon voimakkuutta ja lisätä tai laskea vaihtuvan ilman määrää.

image005

Älyilmanvaihto säätää ilmanvaihdon puolestasi!

Ilmanvaihtotilan säätäminen joka kerta kun lähdet ulos, tulet kotiin tai menet suihkuun, voi joskus tuntua vaivalloiselta. Pelkästään omaan nenään luottamalla on myös vaikea tietää, milloin ilmanvaihtoa pitää tehostaa ja milloin sitä voi turvallisesti laskea.

Nykyaikaiset älyjärjestelmät helpottavat asukkaiden arkea ja varmistavat, että ilmanlaatu pysyy aina terveellisellä tasolla. Älykkäät ilmanvaihtolaitteet nimittäin mittaavat sisäilman hiilidioksidi- sekä kosteuspitoisuutta ja jopa tunnistavat erilaiset hajut ja käryt. Ne tietävät paljonko asunnossa tarvitaan raikasta ilmaa ja säätävät ilmanvaihdon automaattisesti eri tilanteisiin sopivaksi. Kun koti on tyhjillään, älyilmanvaihto laskee ilmavirtaa ja säästää energiaa ja ympäristöä. Kun asukkaat palaavat kotiin se lisää ilmanvaihtoa, jotta raikasta ilmaa on riittävästi. Peseytymisen, pyykinpesun ja ruuanlaiton aikana se tehostaa ilmanvaihtoa, jotta ylimääräisen kosteus poistuu asunnosta.

image007 kopio

Vanhojen rakennusten ilmanvaihto on mitoitettu rakennusaikansa vaatimuksiin. Nykyajan asumistottumukset ovat hyvin erilaisia ja siksi vanha järjestelmä ei välttämättä ole enää riittävä. Ilmanvaihtojärjestelmän päivittäminen nykyaikaan tuo monia tuntuvia hyötyjä.

Lue lisää tästä: 10 hyvää syytä vaihtaa vanha ilmanvaihtolaite uuteen

image009

Voit myös jättää yhteydenottopyynnön

Haluatko apua tai neuvoja ilmanvaihtoon liittyvissä asioissa? Haluatko tarjouspyynnön sinulle sopivasta ratkaisusta? Valtuutetut Swegon Ilmateknikot osaavat antaa sinulle nopean ja ammattitaitoisen avun kaikissa ilmanvaihtoon liittyvissä asioissa!

 
Päivitetty
2.3.2020