• Etusivu
  • Talo

Paljonko remonttia mökkisaunasi kaipaa?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 27.06.2022
20217_71606.jpg

Mökkisauna, rantasauna, ulkosauna, pihasauna, hirsisauna, tynnyrisauna, savusauna, eräsauna... Millainen sauna mökilläsi onkaan, pienellä päivityksellä tai vähän isommalla laittamisella varmistat hyvät löylyt ja parhaat saunahetket.

1. Minihuolto – mökkisaunan kasvojenkohotus

Pelkkä saunan siivous ja hoitokin saattaa joskus riittää. Vaikka saunan sisustus ei enää olisikaan kovin freesi, mutta kaikki on ehjää ja olet itse tyytyväinen, ei täysremonttia tarvitse aloittaa suin päin.

Sauna raikastuu ja puupintojen käyttöikä pitenee, kun puhdistat pinnat kunnolla muutaman kerran vuodessa. Mökkisaunassa tämä tarkoittaa usein mökkikauden alussa ja lopussa.

Puhdistuksen lisäksi lauteet voi hioa kevyesti. Lauteet on hyvä suojata puhdistuksen ja varsinkin hionnan jälkeen parafiiniöljyllä.

Info

Info

Valkoisia tahroja kiukaassa?

Löylyvedessä oleva kalkki voi muodostaa ajan mittaan valkoisia tahroja kiukaan pintoihin. Tahrat on kuitenkin helppo puhdistaa kotikonstein sitruunahappoliuoksella.

  • Hanki sitruunahappojauhetta esimerkiksi apteekista
  • Sekoita noin kaksi ruokalusikallista sitruunahappojauhetta puoleen litraan vettä.
  • Pyyhi tahrat liuokseen kostutetulla pyyhkeellä. Käytä kumihanskoja, koska sitruunahappo saattaa ärsyttää ihoa.
  • Huuhtele ja kuivaa tarvittaessa.

Saunan ilmettä voi piristää myös uusilla saunatekstiileillä sekä -tarvikkeilla. Laudeliina suojaa lauteita, saunatyyny tukee niskaa ja löylyä on mukava heittää tyyliin sopivalla kiulu-kauha-setillä. Saunatarvikkeet lämpömittareista saunasetteihin ovat myös hyviä mökkituliaisia.

20217_71608.jpg

2. Saunan päivitys – kiuas menee vaihtoon

Käyttövuosien myötä saunan tärkein osa, kiuas, kuluu. Mökkisaunassa esimerkiksi käyttötahti sekä käytetty vesi ja mökin sijainti meren tai järven rannalla vaikuttavat kiukaan kulumiseen.

Keväällä onkin oikea aika tarkistaa, missä kunnossa kiuas on. Kiuaskivet pitää vaihtaa säännöllisesti. Suositeltu kivien vaihtoväli on kivilaadusta ja saunan käytöstä riippuen noin 1–3 vuotta. Vaihto kannattaa tehdä hyvissä ajoin ennen niiden murenemista ja valita kivet huolella. Esimerkiksi oliviinidiabaasi on kiuaskivenä kestävää ja turvallista, johon varautuu reilusti lämpöä.

Jos kivien vaihdon yhteydessä kiukaan kunto näyttää kuitenkin huonolta tai löylyt eivät enää ole lämmitä tarpeeksi, voi olla aika vaihtaa koko kiuas. Myös nuohoajat kertovat hyvin mielellään, jos esimerkiksi puukiuas on jo ruostunut puhki. Reiät kiukaassa näkyvät selvästi, jos kiuaskivien poiston jälkeen suuntaat taskulampun valokeilan tulipesään.

Kiukaan vaihdon yhteydessä kannattaa varmistaa, että kiukaasi on mitoitettu oikein. Liian pienitehoinen kiuas joutuu saunassa koville, eikä se ole kovin pitkäikäinen tai paras löylyjen lähde. Liian suuritehoinen taas ei anna miellyttävää saunakokemusta ja kuluttaa turhaan energiaa.

Uuden kiukaan valinnassa tarvitset ensimmäisenä tiedon saunan tilavuudesta. Kannattaa muistaa, että saunan materiaalit vaikuttavat kiukaan tehoihin. Esimerkiksi hirsiseinä vaatii 1,5 kertaista tehoa kiukaalta.

20217_71607.jpg

3. Aloitetaan alusta – kaikki uusiksi

Mökkisaunan voi remontoida joko lattiasta kattoon tai päivittää näkyvimmät ja kuluvimmat osat, kuten lauteet ja kiukaan. Jos et ole enää tyytyväinen mökkisaunasi ilmeeseen ja pinnat ovat huonossa kunnossa, kannattaa saunan sisustus uusia. Voit joko vaihtaa uudet vanhojen tuotteiden paikalle tai suunnitella saunan sisustuksen rohkeasti isommin uusiksi. Nykyään niin laudemalleja, pintamateriaaleja kuin kiuasvaihtoehtoja on enemmän kuin vaikkapa parikymmentä vuotta sitten.

20217_71609.jpg

Yleensä käytön jäljet näkyvät selkeimmin saunan lauteissa. Lauteet voivat mennä huonoon kuntoon, jos niitä ei hoideta säännöllisesti. Jos seinien panelointi vielä menettelee, voit vain vaihtaa lauteet uusiin.

Lauteita ei tarvitse rakentaa itse alusta lähtien, vaikka olisi liikkeellä pienellä budjetilla. Valmislaudemalleista löytyy jokaisen kukkarolle sopiva ratkaisu ja kokonaisuus. Laudepaketti on ehdottomasti helpoin ja nopein vaihtoehto uusia lauteet. Saat yhdessä paketissa kaiken, mitä tarvitset: ylä- ja alalauteet, selkänojan, jakkaran, suojakaiteet ja kiinnitystarvikkeet. Valmislauteet ovat myös helppo ja nopea asentaa itse.

Info

Info

Saunasuunnittelijan muistilista

  • Hae kuvia ja ideoita
  • Mittaa saunatila
  • Hae tarvittavat luvat (rakennuslupa, toimenpideilmoitus)
  • Vanhan sauna purkaminen
  • Päivitä rakenteet tämän päivän standardien mukaisiksi
  • Uudet sähkötyöt
  • Tukirakenteet paneloinnin alle
  • Lattian mahdollinen laatoitus
  • Seinien panelointi ja lauteiden asennus
  • Puupintojen suojakäsittely
Talo
sauna
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

201412_41967.jpg
Eristä sauna lämpö- ja kosteusteknisesti oikein
Kun saunan eristerakenne tehdään perinteisellä tavalla vasten kiviseinää, ovat puu ja kivi suorassa yhteydessä toisiinsa. Kosteus- ja homevaurioita ajatellen tämä on riskialtis yhdistelmä. Koska alumiinilaminaatti on helposti repeytyvää, rakenteeseen syntyy herkästi vuotokohtia. Tällöin saunan suuri kosteuspitoisuus pääsee kastelemaan rakenteen. Pienetkin rakennusvirheet kostautuvat ja saattavat helposti aiheuttaa ongelmia rakenteisiin.
20229_79467.jpg
Led-valaistuksen suunnittelu on tärkeää - miksi?
Valaistussuunnittelu on yksi tärkeimmistä osa-alueista, kun suunnitellaan kodin remonttia tai rakentamista, eikä sitä ole järkevää jättää viime hetkeen. Harva onnistuu valaistuksen ostamisessa vain menemällä (verkko)kauppaan ja kasaamalla kärryn täyteen lamppuja ja valaisimia.Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä valaistussuunnittelussa kannattaa huomioida, ja mitä hyötyä valaistussuunnittelusta on.
20154_43009.jpg
Takkamaista tunnelmaa saunaan
Tulikiven saunatuoteryhmästä löytyvät Hile ja Utu tuovat suuren lasiluukkunsa ansiosta tunnelmaa saunaan. Moderni muotokieli, hyvät löylyominaisuudet sekä puhdas palaminen ovat asioita, joihin vuolukivipintaisessa Hile-kiukaassa sekä teräskuorisessa Utu-kiukaassa on panostettu. Kiukaiden etuna on suuri kivitila, jonka ansiosta löylyt ovat pehmeät ja lämmönsiirto kiuasrungosta kiviin on tehokasta.
201412_41913.jpg
Kiuas osaksi saunan sisustusta
Saunan lämpö rentouttaa ja tuo hyvää oloa. Tulikivi-kiukailla saat jatkettua kodin sisustusta myös saunatiloissa. Kiukaissa on panostettu moderniin muotokieleen sekä hyviin löylyihin. Suuret kivitilat varmistavat pehmeät löylyt sekä tehokkaan lämmönsiirron kiuasrungosta kiviin. Sauna lämpenee nopeasti ja löylyistä tulee miellyttävän pehmeät ja kosteat. Siron kokonsa ja selkeälinjaisen muotoilunsa ansiosta kiuas on helppo sijoittaa monenlaisiin löylyhuoneisiin.
201710_50634.jpg
Mukavuuskytkin sammuttaa valot perässäsi
Valitse kylpytiloihin samanlaiset asennuskalusteet kuin muuallakin kotonasiKalusta kylpytilat samoilla sähköasennuskalusteilla kuin kodin muutkin pistorasiat ja kytkimet. Impressivo-sarjasta voit valita myös värin sopivaksi kylpytilojen kaakelointiin, jolloin perusvärit ovat valkoinen, alumiini ja antrasiitti.Impressivo-sarjan monipuolisuus on sen vahvuus. Se käy sekä uppo- että pinta-asennukseen. Myös kosteisiin tiloihin löytyy oikeat ratkaisut. Impressivon voi asentaa myös ulos sekä uppoon että pintaa.Lue lisääTilaa ilmainen ABB asennuskalusteet -esite EsitepalvelustaTilaa Ratkaisut sähkösaneeraukseen -esite Esitepalvelusta
201610_47538.jpg
Digitaaliset mittatyökalut helpottavat remonttia
Arvailuihin ei ole syytä tyytyä rakentaessa tai remontoidessa: mittaaminen on tarkkuustyötä. Pienen pienikin virhemittaus, ja suunnitelmat ovat pielessä. Digitaaliset mittatyökalut ovat monipuolisia ja sisätiloissa entistä tärkeämpiä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton