Kompostoinnilla saat ravinteikasta multaa niin kotona kuin mökilläkin

Kompostoimalla saa hyvää, ravinteikasta ja ilmaista maanparannusainetta puutarhan kasveille - ja samalla säästämme ympäristöä kierrättämällä maatuvan jätteen sen syntypaikassa. Hyvä komposti ei synny vahingossa. Tehokkaan kompostoitumisen perusvaatimukset ovat hapen ja ravinteiden riittävä saanti sekä sopiva kosteus ja lämpö. Kompostointi on tehtävä asiallisesti, eikä siitä saa aiheutua haittaa ympäristölle. Mökillä keittiön biojätteet, kuivakäymälän jätökset sekä puutarhan kasvijätteet on helppo kompostoida mullaksi ja siten kierrättää ravinteet omassa mökkipuutarhassa.

Hyvä kompostori talousjätteille

Hyvä talousjätekompostori on eristetty seinistä, pohjasta ja kannesta eikä rakenteessa saa olla lämpövuotoja. Näin se toimii myös pakkasilla. Kun kompostorin koko on mitoitettu oikein, se pysyy jatkuvasti toiminnassa. Yhden perheen käyttöön sopiva talousjätekompostorin koko on noin 200-300 litraa. Kompostori, jossa on sisällä ilmanjakokanava, helpottaa oleellisesti käyttöä, koska kompostimassa sisään kulkeutuu happea ilman sekoittamista. Alaluukullinen kompostori on helppo tyhjentää, koska päältä täytetään uutta jätettä, se kompostoituu matkalla ja alhaalta tyhjennetään valmista kompostia.

 

5792_talvi_tyhjennys_4 muok

Mitä on bokashointi?

Bokashoimalla keittiön biojäteet voidaan käsitellä helposti ja ekologisesti omassa keittiössä tai se on helppo tapa ratkaista mökin biojätteiden käsittely. Jos kotona on jo komposti, niin mökkireissun ajan voi kerätä biojätteet hajuttomasti Bokashiin. Kotona jätteet voi sitten tyhjentää Bokashi-astiasta lämpökompostoriin.

Bokashi-astiaan laitetaan pieni määrä biojätettä kerralla, minkä päälle ripotellaan bokashointiin tarkoitettua EM-rouhetta. Astian täytyttyä kansi suljetaan ja annetaan olla huoneenlämmössä kaksi viikkoa. Tämän jälkeen massa jälkikäsitellään ja lopputuloksena on ravinteikasta multaa. Jälkikäsittelyn voi tehdä kompostoimalla massa jyrsijäsuojatussa kompostorissa.

Bokashi-astiaan voidaan laittaa kasviperäiset biojätteet sekä vähäisiä määriä lihaa ja kalaa. Astiaan ei kuitenkaan tule laittaa esimerkiksi tuhkaa, luita, eläinten jätöksiä ja nestettä.

biolan_bokashi_keittiossa-1120x420,q=85

Puutarhajätteille tilava kompostori

Puutarhajätettä voi kompostoida eristämättömässä kompostorissa tai jopa lautakehikossa. Lautakehikon haittana on, että sateiden aiheuttamat haitat ja rikkakasvien levittämät siemenet. Kun kompostoidaan muovisessa puutarhakompostorissa, kompostoituminen on myös nopeampaa kuin pelkässä kehikossa. Hyvässä puutarhakompostorissa on suuri kansi, jotta kompostorin sisältöä pääsee sekoittamaan esimerkiksi talikolla. Jos puutarhakompostorissa kompostoidaan ruuantähteitä, esimerkiksi mökillä, niin kompostorissa täytyy olla pohja. Pohja estää jyrsijöiden pääsyn kompostoriin.
 

Biolan_Puutarhakompostori2014_7 (1)
 
Julkaistu
27.5.2021