Onnistuneesti luonnonläheinen – huolella suunniteltu vapaa-ajankoti huomioi ympäristön

Ympäröivän luonnon ja maiseman huomioiminen on yksi keskeisempiä asioita uutta vapaa-ajan kotia suunniteltaessa. Rantatonteilla parhaat näkymät avautuvat luonnollisesti merelle, järvelle tai joelle päin, kun taas kuivan maan tonteilla ilmansuunnat ja näköalat ratkaisevat, miten mökki kannattaa sijoittaa.

Mallistomökeistä saadaan muokattua erilaisille tonteille toimiva ratkaisu, kunhan tontin ilmansuunnat ja korkeuserot sekä asukkaiden toiveet ovat tiedossa. Suuret ikkunapinnat tuovat luonnon hienosti sisälle saakka.Mallistomökeistä saadaan muokattua erilaisille tonteille toimiva ratkaisu, kunhan tontin ilmansuunnat ja korkeuserot sekä asukkaiden toiveet ovat tiedossa. Suuret ikkunapinnat tuovat luonnon hienosti sisälle saakka.

Ilmansuuntien ja maiseman lisäksi tärkeitä näkökohtia suunnittelussa ovat muun muassa luonnonvalon käyttö, huonejako sekä rakennuksen sisäiset näkymälinjat. Talon tulisi myös sopia saumattomasti ympäristöönsä.

Muutoksia mökkimalliin

Useimmiten valmiiksi suunnitellusta mallistosta löytyy mieluisa mökkimalli ja pohjaratkaisu. Tontin muoto, kaavamääräykset, rakennusoikeus, korkeuserot tai ilmansuunnat voivat kuitenkin vaikuttaa siihen, että mittoihin, huonejakoon tai ikkunoiden ja ovien sijoittamiseen tarvitaan muutoksia.

Tällaiset muutokset on helppo viimeistellä yhdessä ammattitaitoisen suunnittelijan kanssa, eivätkä ne yleensä vaikuta mökkipaketin hintaan.

Lue lisää talomallin muokkauksesta omiin tarpeisiin sopivaksi >>>

Honka Haltin näyttävä lasiseinä avaa olohuoneen
luonnonvalolle ja tarjoaa avarat näkymät ympäristöön.

Honka Haltin näyttävä lasiseinä avaa olohuoneen luonnonvalolle ja tarjoaa avarat näkymät ympäristöön.

Honka toteuttaa asiakkaille myös täysin yksilöllisiä huviloita ja vapaa-ajan koteja. Silloin suunnitteluvaiheeseen on hyvä varata enemmän budjettia ja aikaa.

  
  

Ympäröivä luonto osaksi sisätilaa

Selkeälinjainen arkkitehtuuri sopii erinomaisesti luonnon keskelle. Lattiasta kattoon ulottuvilla ikkunapinnoilla ja liukuovilla voidaan maksimoida maiseman ja vuodenaikojen tarjoama vaihtelu sekä luonnonvalon määrä, olipa kyseessä päärakennus tai saunamökki. Samalla sisä- ja ulkotilat yhdistyvät toimivaksi kokonaisuudeksi.

Honka Tuulissa lähelle tuleva luonto on osa saunanautintoa. Saunatilat sijaitsevat rakennuksen toisessa osassa ja väliin jää suojaisa katettu terassi.Honka Tuulissa lähelle tuleva luonto on osa saunanautintoa. Saunatilat sijaitsevat rakennuksen toisessa osassa ja väliin jää suojaisa katettu terassi.

Esimerkiksi Tuuli Petäjä-Sirénin suunnittelemissa Honka Tyrsky ja Honka Tuuli -hirsihuviloissa oleskelutila avautuu näyttävästi ympäröivään luontoon ja tyylikkäästä saunatilasta pääsee suoraan vilvoittelemaan suojaisalle katetulle terassille, jossa on miellyttävää viettää aikaa sateisenakin päivänä.

Myös upea Honka Halti tarjoaa runsaasti tilaa ja avaruutta nauttia yhdessäolosta ja upeista maisemista. Näyttävä Honka Frame -teknologialla toteutettu lasiseinä avaa olohuoneen luonnonvalolle ja tarjoaa avarat näkymät ympäröivään luontoon.

Honka Tyrskyssä ilmavan oleskelutilan ja villin luonnon erottavat vain suuret maisemaikkunat ja kauniit hirsirakenteet.Honka Tyrskyssä ilmavan oleskelutilan ja villin luonnon erottavat vain suuret maisemaikkunat ja kauniit hirsirakenteet.

Lisää inspiroivia ja käytännöllisiä ideoita voit napata Hongan vapaa-ajan asumisen ideakirjasta.

Lataa ideakirja tästä >>>

 
Päivitetty
6.10.2021