Tee mökistäsi vaivaton energiansäästäjä
- Ohjaa etänä

Mökkien sisustus ja varustelu on nykyisin jo omakotitalojen luokkaa, joten huoli asumattoman mökin kunnosta ja kutsumattomista vieraista on aiheellinen. Moni ei ehkä halua moista riesaa itselleen, vaan mieluimmin myy mökkinsä kuin omistaa. Nythän on paras sesonki ja aika myydä vanha mummon mökki tai suvun yhteinen kesäpaikka, sillä melkeinpä kaikki menee kaupaksi. Etäohjaus ja -valvonta voisi kuitenkin olla ratkaisu valvonnan ongelmiin ja voisitkin pitää rauhassa mökkisi itselläsi.

Mökillä voi monet huolet hoitaa helpommalla etänä kodinohjausjärjestelmällä.Mökillä voi monet huolet hoitaa helpommalla etänä kodinohjausjärjestelmällä.

Kesämökki voi olla myös suuri energiasyöppö. Monet kotona käytettävät koneet ja laitteet ovat löytäneet tiensä mökille. Nykyajan talviasuttavista mökeistä löytyy usein jo jääkaappi ja pakastin, tiskikone, sähköliesi sekä kodin viihde-elektroniikkaa. Kun on valmis satsaamaan mökin varusteluun, viihtymiseen ja kunnostukseen, kannattaa myös harkita etäohjausjärjestelmää, jolla mökkiä pystyy ohjaamaan ja valvomaan kotoa käsin.

Säästä sähköä etäohjauksella

Tilastokeskuksen mukaan mökkien päälämmönlähteenä on 42 %:ssa sähkölämmitys. Sähkön säästäminen on yksi helpoimmista asioista, jota voit mökilläsi parantaa etäohjausjärjestelmällä. Kestävä arki -projektin asiantuntija Lotta Toivosen mukaan esimerkiksi siirtymällä peruslämmityksestä kuivanapitolämmitykseen, silloin kun mökillä ei oleskella, voi hiilijalanjälki pienentyä jopa 26 % vuodessa.

Kuivanapitolämmitys tarkoittaa sitä, että sisälämpötilaa pidetään vain 3 – 5 astetta ulkoilmaa lämpimämpänä. Etäohjauksen avulla pystyt tarkkailemaan mökin lämpötilaa etänä milloin tahansa, ja reagoimaan tilanteeseen tarvittaessa. Etäohjauksen avulla voit myös ohjata lämmityksen takaisin päälle, kun suuntaat mökille.

ABB-free@home-järjestelmän avulla voit helposti kytkeä mökin ns. poissa-tilaan, jolloin saat halutut laitteet ja toiminnot pois päältä keskitetysti, yhdellä painalluksella: lämmitys menee säästötilaan, lieden ja muiden laitteiden pistorasiat tehdään virrattomiksi ja kaikki valot kytketään pois. Läsnäolosimulaation käynnistys, joka sytyttää ja sammuttaa valoja kuin mökissä oltaisiin paikalla, voidaan myös sisällyttää kotona/poissa-toimintoon. ABB-free@home järjestelmän on mahdollista myös tunnistaa puhelimen sijainnista, että käyttäjä on poistunut mökiltä, jolloin poissa-tila aktivoituu automaattisesti.

free@home

Free@home-järkestelmällä pidät kesämökkisi turvassa, vaikka et itse ole paikalla.

Free@home-järkestelmällä pidät kesämökkisi turvassa, vaikka et itse ole paikalla.

Lisäturvaa ABB-free@home-kotiautomaatiolla

 • hälytys ikkunoiden jäädessä auki
 • ovikellon soitto aktivoi ulkovalaistuksen
 • lisäkameroita videovalvontaan
 • hälytys palovaroittimesta puhelimeen
 • hälytykset kosteusvahdista puhelimeen
 • valitut pistorasiat aina virrattomia, kun ketään ei ole kotona

Energiansäästövinkit:

 • Pidä jääkaappi ja pakastin puhtaana pölystä ja jäästä. Molemmat lisäävät laitteen sähkönkulutusta
 • Säädä jääkaappi ja pakastin oikein. Yksikin aste pakastimessa lisää energiankulutusta 5 %
 • Pidä ilmalämpöpumpun ulkoyksikkö talvella lumesta ja jäästä vapaana
 • Älä käytä ilmalämpöpumppua automaatilla. Lämmittäessä automaattitoiminto saattaa käynnistää jäähdytyksen
 • Säädä lämminvesivaraaja oikein. Lämpötilan pudottaminen 80 °C:sta 55 °C:een vähentää energiankulutusta noin 30 %
 • Kytke varaaja pois päältä, jos mökillä ei käydä yli viikkoon
 • Hyödynnä valaistuksessa ajastimia, liiketunnistimia ja hämäräkytkimiä
 • Vaihda LED- ja energiansäästölamppuihin

Mökkisi paloturvallisuus

Paloturvallisuuden kannalta on ensisijaisen tärkeää saada hälytys ajoissa. Mökeillä paloturvallisuus rajoittuu hyvin usein yhteen tai kahteen irralliseen palovaroittimeen. Palo- ja häkävaroittimet saa kytkettyä free@home-kodinohjaujärjestelmään, joten kaikki hälytykset tulevat suoraan puhelimeesi. Tiedä mitä mökilläsi tapahtuu myös silloin, kun et ole paikalla.

Sähkölaitteiden turvallisuus on paljolti kiinni niiden käytöstä. Silitysrauta, kahvinkeitin tai televisio ovat kaikki potentiaalisia paloriskejä. Suurimmat vaaratekijät aiheutuvat laitteiden jäädessä vahingossa päälle. ABB:n valikoimista löytyy yksinkertainen kojerasiaan asennettava ajastin, joka voidaan asentaa myös jälkiasennuksena pintaan. Myös free@home-automaatiolla voit kytkeä halutut pistorasiat virrattomiksi, joko painikkeesta tai automaattisesti (sijaintitiedon perusteella) poistuessasi mökiltä, tai etänä mobiililaitteeltasi.

abb-mökkiartikkeli

Palo- ja henkilöturvallisuusvinkit:

 • Mökin seinällä kannattaa pitää näkyvällä paikalla sijainnin koordinaatit. Koordinaatit löytyvät esimerkiksi karttapaikka.fi palvelusta. Puhelimen 112-sovellus kertoo myös sijaintisi koordinaatit. ja on muutenkin hyvä apu hätätilanteissa.
 • Mökin ensiapulaukku tai lääkekaappi kannattaa tarkistaa säännöllisin väliajoin. Mukana kannettava ensiapulaukku tulee varmemmin päivitettyä ajan tasalla.
 • Tulisijojen tuhkan hävittämisen kanssa kannattaa olla varovainen. Tuhka jäähdytetään ensin perusteellisesti esimerkiksi kannellisessa metalliastiassa. Tuhkan voi jäähtyneenä käyttää lannoitteena.
 • Muista hormien säännöllinen nuohous, jotta vältyt paloriskeiltä.
 • Mökillekin on hyvä hankkia asianmukaiset ensisammutusvälineet kuten vaahtosammutin ja sammutuspeite.
 • Verkkovirralla toimivat palovaroittimet tulivat pakollisiksi uusiin asuntoihin vuonna 2009.
 • Kodinohjausjärjestelmällä saat palo ja häkävaroittimien hälytykset esimerkiksi puhelimeesi.

Vesivahingot kiinni ajoissa

Jos kosteus muhii väärässä paikassa pitkiä aikoja se saattaa aiheuttaa homekasvustoa mökillesi. Suuremman vesivahingon seurauksena voi olla merkittävät aineelliset vahingot. On siis hyvä saada kaikki kosteusvuodot kiinni ajoissa. Kosteusvahdilla voidaan valvoa kaikkia vettä käyttäviä laitteita. Hälytyksen yhteydessä kosteusvahti voi automaattisesti katkaista vedentulon magneettiventtiilin avulla. Kosteusvahti on helppo lisätä myös jälkiasennuksena. Kosteusvahdin saa liitettyä ABB-free@home-järjestelmään, jolloin hälytykset saa kätevästi puhelimeen.

Tilaa ilmainen esite

 
Päivitetty
12.5.2021