Jätteet, pakkausmateriaalit, tarpeettomat materiaalit – miten niistä pääsee työmaalla eroon?

Rakennusprojektia aloittamassa ja vastuussa jätteistä sekä niiden poiskuljettamisesta, pihaa siivoamassa ja pensaista jäämässä leikkuujätettä, varastoa tyhjentämässä turhasta tavarasta. Välillä tulee vain tarpeelliseksi saattaa eteenpäin tarpeettomaksi muuttunut tavara tai vain yksinkertaisesti jätteestä pitäisi päästä eroon. Mutta miten ja millä tavalla? Ja tietysti, mitä se lysti maksaa?

Tarvetavara, joka muuttuu joskus tarpeettomaksi

Ylimääräiset ja tarpeettomat jätteet, tavarat ja materiaalit vievät tilan lisäksi myös aikaa sekä energiaa ajatuksissamme. Turha materiaali ja tavara lähinurkissa haittaa myös nykypäivänä jokapäiväistä elämistä. Puhumattakaan projektiluonteisten esimerkiksi rakennus-, remontointi- ja pihatöiden aiheuttamasta hetkellisestä ylimääräisen jätteen tuottamasta tilantarpeesta. Ylijäämä- ja pakkausmateriaalia esimerkiksi syntyy yllättävän paljon projektin edetessä. Joutotavaraa tai jätettä syntyy myös aiempaa enemmän kotitalouksien hankkiessa entisen tavaran tilalle uutta ja vanhan tavaran jäädessä tarpeettomaksi.
Vaihtolava on helppo tapa hankkiutua tavarasta eroonVaihtolava on helppo tapa hankkiutua tavarasta eroon


Nykypäivänä materiaalia ja erilaista tarvetavaraa tai huonekaluja löytyy ympäriltämme joka elämäntilanteessa. Riippuen elämäntilanteesta se voi olla hetkellistä tai pysyvämpää. Toisinaan tarvetta on pidemmäksi aikaa ja toisaalta se on vain käymässä, jolloin materiaali pitäisi laittaa taas eteenpäin ja pois omasta näköpiiristä.


Mitä vaihtoehtoja löytyy tavarasta poispääsemiseksi?

Jos tavarasta aikoo saada vielä rahaa vastineeksi, pitää myytävän tavaran olla riittävän hyvälaatuista. Tällöin esimerkiksi voi yrittää myydä internetissä tai kirpputoreilla. Kierrätyskeskukset ja muut vastaavat ottavat vain kierrätyskelpoista tavaraa vastaan. Jos tavara on muuttunut ns. jätteeksi, jää viimeiseksi vaihtoehdoksi usein jätteen vieminen kaatopaikalle. Tilan ahtauskin voi tulla vastaan, kun jätteitä alkaa kasaamaan ja siirtäminen alkaa olemaan hankalaa.

Jätteitä voi itse kuljettaa pois esimerkiksi peräkärryllä, mutta ajan ja energian säästämiseksi, tarjolla on myös järkevampiä vaihtoehtoja - esimerkiksi erilaisia vaihtolavapalveluita löytyy moneen lähtöön. Yksi näistä palveluista on kiinteähintainen Lassila & Tikanojan Helppolava -vaihtolavapalvelu. Palvelu toimii vastuullisesti kiertotalouden periaatteella, jossa kaikki materiaali pyritään mahdollisuuksien mukaan lajittelemaan ja kierrättämään. Tällä periaatteella toiminta pyrkii vähentämään kokonaisuudessaan jätettä, jota ei voida käyttää uudestaan hyödyksi.

Palvelun kautta voit tilata erityyppisille jätteille oma tietyntyyppinen vaihtolava (lajittelemalla voi säästää merkittävästi kustannuksia): 

  • rakennusjäte (lajittelematon rakennusjäte, remontin purkujäte)
  • puujäte (pakkauspuutavaraa, rakennustöiden puujäte)
  • kiviaines (betoni, tiili)
  • talkoojäte (huonekalut, vanhat polkupyörät, risut, muovit ja pahvit)
  • viherjäte (pensaiden leikkuujätteet, haravoidut lehdet)

Mitä vaihtolavapalvelu sitten maksaa?

Tavallisesti vaihtolavatyhjennykset menevät painoperusteisesti kalleimman lavalla olevan jätelajin mukaan. Rakennusjätteen yleisesti maksaessa 200-300e per tonni (sisältäen alvin), lopullista varmuutta kokonaiskustannuksista ei ole ennen kuin jäte on punnittu ja hoidettu eteenpäin. 

Lassila & Tikanojan Helppolava- vaihtolavapalvelu toimii kiinteähintaisesti eli tilattaessa tiedot loppukustannuksesta ovat selvillä. Hinnat (sis. alv.) eri vaihtolavapalveluille ovat (tarkemmat lisätiedot tästä):

  • Viherlava 450€
  • Talkoolava 590€
  • Puulava 370€
  • Remppa- ja rakennuslava 660€
  • Kiviaineslava 550€
Palvelu sisältää tuonnin, viennin, punnitusmaksut, kahden viikon vuokran (kahden viikon jälkeen 3€ per päivä sis. alv.) ja lavan täyteen jätettä.

Näin ollen palvelu lisää ennakoitavuutta jätteistä aiheutuville kustannuksille. Nettisivujen kautta tapahtuvan tilaamisen lisäksi onnistuu myös välityhjennyksen sekä lopputyhjennyksen tilaaminen. Kustannuksista puhuttaessa pitää ottaa myös huomioon kaikkeen muuhun vapautuva aika, joka säästyy siinä ettei tarvitse itse viedä kaatopaikalle tai myydä esimerkiksi nettipalveluissa vaan vastuullinen toimija hoitaa asianmukaisen mahdollisuuksien mukaan materiaalin hyötykäyttöön ohjauksen.

Joustavuutta tuo myös kahden viikon vuokrausajan sisältyminen tilaukseen. Vaihtolava on myös mahdollista saada jopa seuraavaksi arkipäiväksi.

Lavan voi tilata palvelun kautta pääkaupunkiseudulla, Keski-Uusimaalla ja Itä-Uusimaalla. Tarkemmat toiminta-alueet löytyvät L&T -sivuilta.

Jätä yhteydenottopyyntö


 
Julkaistu
9.3.2020