Onko teräshormi turvallinen valinta?
– miten toimin oikein?

Erilaisten hormien materiaaleista, niiden toimivuudesta ja asennuksesta riittää keskusteltavaa. Eteenkin teräshormit ovat nousseet esille. Liikkeellä on väärää tietoa, myyttejä ja kertomuksia epäonnistumisista. Artikkeliin on kerätty muutamia päivän polttavia kysymyksiä teräshormeihin liittyen. Asiantuntijana kotimaisia teräshormeja valmistavan Jalotakan Niko Muurinen.

Turvalliset Jalotakan JT-teräshormit ovat Suomessa valmistettuja.Turvalliset Jalotakan JT-teräshormit ovat Suomessa valmistettuja.

Hormin veto paksun eristekerroksen läpi

Mitä tapahtuu, jos vetää piipun paksun eristekerroksen läpi? Olisiko tällainen ratkaisu jopa rakennevirhe?

- Paksut eristeet eivät saa olla suoraan kosketuksessa hormiin, kertoo Jalotakan Niko Muurinen. Välikatolla, jossa nuo eristeet ovat, tulee sijoittaa lisäeriste ja villakaukalo, jonka vuoksi esim. puhallusvilla ei pääse suoraan kosketukseen hormin kanssa.

Jalotakan JT-teräshormit ovat ehdottoman paloturvallisia. Hormin kolminkertainen ponttaus ja läpivientien – välipohja, yläpohja – kohdalle asennettava lisäeriste takaavat, ettei lämpösiltaa synny eivätkä talon rakenteet pääse kuumenemaan missään olosuhteissa. JT-teräshomipaketissa tulevat mukana aina kaikki tarvittavat eristeet.

Kuvassa alla näkyy teräshormin oikeaoppinen rakenne välikatolla.

1. hormi, 2. kattoeristeet, 3. sisäkatto, 4. läpivientilaippa, 5. lisäeriste, 6. höyrynsulku, 7. villakaukalo1. hormi, 2. kattoeristeet, 3. sisäkatto, 4. läpivientilaippa, 5. lisäeriste, 6. höyrynsulku, 7. villakaukalo

Lisääntyivätkö palovaarat EU-säännösten myötä?

On herännyt paljon keskustelua siitä, miten EU säännökset höllensivät hormikäytäntöjä ja aiheuttavat enemmän palovaaroja. Onko väite edes totta?

- Suomessa hormikäytäntöjä ei ole missään tapauksessa höllennetty, vaan niitä on enemmänkin tiukennettu. Suomessa EuroFinns ( ent.VTT ) valvoo kotimaisten hormien valmistusta ja tekee vuosittaiset tarkastukset, joissa varmistetaan, että valmistuksessa käytettävät materiaalit ovat varmasti oikeita ja valmistus suoritetaan kuten on ilmoitettu testien yhteydessä. Jalotakan hormit on valmistettu alusta loppuun Suomessa ja noudatamme erittäin tarkkaa laadunseurantaa hormiemme kanssa. JT-hormit on testattu VTT:llä nimenomaan suomalaisia olosuhteita silmällä pitäen ja niillä on CE-merkki.

Turvallinen teräshormi

Väitetään, että teräshormi on palovaarallisin hormeista, koska se on rakenteeltaan ohuimpia ja lämpö pääsee siirtymään ulkopuolisiin rakenteisiin. Pitääkö väite mielestänne paikkaansa?

- Oikein asennettu JT-teräshormi ei ole palovaarallinen, sanoo Muurinen. JT-teräshormin suojaeräisyydet on mitoitettu sen mukaan, ettei paloriskiä pääse syntymään. Läpivienti on toki sellainen kohta, jossa lämpöä johtuu eniten, mutta koska siihen tulee asentaa lisäeriste, ei tässäkään kohdassa pääse syntymään minkään asteista paloriskiä.

1. lisäeristeen suojavaippa, 2. hormin läpileikkaus, 3. läpiviennin eriste1. lisäeristeen suojavaippa, 2. hormin läpileikkaus, 3. läpiviennin eriste

Pitääkö lattiaa vahvistaa?

Lattiaan on tehty tulisijan kohdalle reilunkokoinen vahvennus, mutta tarvitsevatko valmispiiput vielä jotain muutakin tukirakennetta allensa?

- Piipun osalta ei tarvitse tukirakenteita vahvistaa. Teräshormi on itsessään sen verran kevyt, että vaikka tulisi pidempikin piippu, painoa ei tule liikaa. Takan sijaintia miettiessä huomioon pitäisi ottaa kattotuolien sijainti. Toki jos kattotuolit vaikeuttavat hormin vetämistä suoraan, niin hormiin voidaan aina tehdä myös sivuttaissiirtoja.

Miksi valita JT-hormi?

 • Markkinoiden vahvimmat materiaalit
 • Ruostumattoman/haponkestävän savuputken ainevahvuus 1 mm
 • Sinkitystä teräslevystä valm
 • Teknisen paloeristeen paksuus 60 mm
 • istettu ulkokuori 0,6 mm
 • Modulaarinen rakenne mukautuu lähes kaikkiin tulisijoihin
 • Mittatarkat osat
 • Hormipaketti on jo valmiiksi mitoitettu ko. asennuskohteeseen.
 • Lähes rajaton väri- ja metallipinnoitevalikoima
 • Runsaasti lisävarusteita poikkeaviin kohteisiin
 • Viisi hormikokoa
 • Eristeessä oleva ponttaus estää lämpösillan muodostumisen ulkokuoreen
 • Kaikki hormikoot lämpötilaluokassa T600
 • Kaikki tuotteet valmistetaan Suomessa
 • Nopea toimitus
 • Kaikki tuotteet ovat CE-merkittyjä ja Suomessa testattuja
 • Yksilölliset ratkaisut
 • Teknistä tukea saa myös iltaisin ja viikonloppuisin
 • Saatavilla asentajia tarvittaessa
 • Perustoimituksen metrihinta sisältää kaikki tarvittavat komponentit.
 • Kaikilla hormituotteilla 10 vuoden takuun.

Palosuojalevyt ja suojaetäisyydet

Riittääkö kipsi- tai muu palosuojalevy puurakenteiseen rakennukseen, vai pitäisikö tehdä tulisijan ja hormin taakse tiiliseinä?

Muurisen mukaan Tulisijaa valitessa kohteisiin on huomioitava palosuojaetäisyydet. Usein takoissa on suojaetäisyys taakse 3-15 cm. Joissakin takoissa on mahdollista saada erikseen suojaseinä taakse, jolloin suojaetäisyys on 0 cm ja takan voi tarvittaessa myös laittaa kiinni palavaan materiaaliin. Takkaa miettiessä kannattaa olla yhteydessä asiantuntijaan. Jalotakan asiantuntijat ovat tavoitettavissa melkein aina ja osaavat auttaa tarpeen tullen.

Ota yhteyttä

Linnatuli takat sopivat saumattomasti JT-teräshormien kanssa. Hormina pannaton malli.Linnatuli takat sopivat saumattomasti JT-teräshormien kanssa. Hormina pannaton malli.

Oikean paloluokan valinta

Miten osaan valita oikean paloluokan hormille? Kuka paloluokan valitsee tai tietää, mitä paloluokkaa kuuluu käyttää?

Suomessa on nykyisin jäljellä enää korkein paloluokka T600, kertoo Muurinen. Paloluokan valinta ei enää siis ole ongelmallista vaan oikeastaan automaattisesti aina oikea. 

Oikein mitoitettu hormi ja takka

Miten kaikken helpoimmalla tavalla saan hankittua itselleni oikein mitoitetun hormin ja takan?

Helpoin ja varmin tapa hankkia oikeanlainen takka ja hormi on olla yhteydessä Jalotakkaan, sanoo Muurinen. -Lähettää meille rakennuspiirustusten leikkuukuva, josta ilmenee takan paikka, niin me hoidamme tämän jälkeen hormin mitoituksen. Annamme asiakkaalle myös parhaat vaihtoehdot sopivista takoista asiakkaan kohteeseen.

Jalotakka valmistaa jokaisen hormin aina omakohtaisesti ja jokainen pellityssarja valmistetaan kohteen tarpeiden mukaan (Katemateriaali, kaltevuus ja väri). Näin taataan varma ja turvallinen hormi-takka -kokonaisuus, Muurinen täydentää.

Katso teräshormit täältä >>

Kysy lisää asiantuntijalta

Mikäli sinulle jäi vielä kysyttävää, ota rohkeasti yhteyttä Jalotakan asiantuntijoihin.

 
Päivitetty
27.8.2020