Onko teräshormi turvallinen valinta?
– miten toimin hormin kanssa oikein?

Erilaisten hormien materiaaleista, niiden toimivuudesta ja asennuksesta riittää keskusteltavaa. Liikkeellä on väärää tietoa, myyttejä ja kertomuksia huimista epäonnistumisista. Artikkeliin on kerätty muutamia, hormia miettivien ja suunnittelevien asiakkaiden, päivän polttavia kysymyksiä. Haastateltavana oli teräshormia kotimaassa valmistavan Jalotakan asiantuntijatiimi.

Hormin veto läpi paksun eristekerroksen

Mitä tapahtuisi, jos joku vetäisi piipun paksun eristekerroksen läpi? Tällainen ratkaisu on minusta rakennevirhe. Jos sitä jostain syystä halutaan käyttää, niin lämmön johtuminen pitäisi laskea tapauskohtaisesti. Miten vastaisit tähän väitteeseen?

"Paksut eristeet eivät saa olla suoraan kosketuksessa hormiin. Välikatolla, jossa nuo eristeet ovat, tulee sijoittaa lisäeriste ja villakaukalo, jonka vuoksi nuo eristeet. esim. puhallusvilla eivät pääse suoraan kosketukseen hormin kanssa. Kuvassa on teräshormin rakenne välikatolla."

1. hormi, 2. kattoeristeet, 3. sisäkatto, 4. läpivientilaippa, 5. lisäeriste, 6. höyrynsulku, 7. villakaukalo1. hormi, 2. kattoeristeet, 3. sisäkatto, 4. läpivientilaippa, 5. lisäeriste, 6. höyrynsulku, 7. villakaukalo

Palovaarat lisääntyivät EU-säännösten myötä?

On paljon keskustelua siitä, että EU säännökset höllensivät hormikäytäntöjä ja aiheuttavat enemmän palovaaroja. Onko mielestänne näin?

"Suomessa hormikäytäntöjä ei ole höllennetty, vaan niitä on enemmänkin tiukennettu. Suomessa EuroFinns ( ent.VTT ) valvoo kotimaisten hormien valmistusta ja tekee vuosittaiset tarkastukset, joissa varmistetaan, että valmistuksessa käytettävät materiaalit ovat varmasti oikeita materiaaleja, ja valmistus suoritetaan kuten on ilmoitettu testien yhteydessä. Jalotakan hormit on valmistettu alusta loppuun Suomessa ja noudatamme erittäin tarkkaa laadunseurantaa hormiemme kanssa."

Onko teräshormi palovaarallisin hormityyppi?

Väitetään, että teräshormi on palovaarallisin hormeista, koska se on rakenteeltaan ohuimpia ja lämpö pääsee siirtymään ulkopuolisiin rakenteisiin?

"Oikein asennettu JT-teräshormi ei ole palovaarallinen. JT-teräshormin suojaeräisyydet on mitoitettu sen mukaan, ettei paloriskiä pääse syntymään. Läpivienti on toki sellainen kohta, jossa lämpöä johtuu eniten, mutta koska siihen tulee asentaa lisäeriste, ei tässäkään kohdassa pääse syntymään minkään asteista paloriskiä."

1. lisäeristeen suojavaippa, 2. hormin läpileikkaus, 3. läpiviennin eriste1. lisäeristeen suojavaippa, 2. hormin läpileikkaus, 3. läpiviennin eriste

Pitääkö lattiaa vahvistaa?

Lattiaan on tehty tulisijan kohdalle reilunkokoinen vahvennus, mutta tarvitsevatko valmispiiput vielä jotain muutakin tukirakennetta allensa?

"Piipun osalta ei tarvitse tukirakenteita vahvistaa. Teräshormi itsessään on sen verran kevyt, että vaikka tulisi pidempikin piippu, niin painoa ei tule liikaa. Takan sijaintia miettiessä huomioon pitäisi ottaa kattotuolien sijainti. Toki jos kattotuolit vaikeuttavat liikaa niin, hormiin voidaan aina tehdä myös sivuttaissiirtoja."

Palosuojalevyt ja suojaetäisyydet

Riittääkö kipsi- tai muu palosuojalevy puurakenteiseen rakennukseen, vai pitäisikö tehdä tulisijan ja hormin taakse tiiliseinä?

"Tulisijaa valitessa kohteisiin on huomioitava palosuojaetäisyydet. Usein takoissa on suojaetäisyys taakse 3-15 cm. Joissakin takoissa on mahdollista saada erikseen suojaseinä taakse, jolloin suojaetäisyys on 0 cm ja takan voi tarvittaessa myös laittaa kiinni palavaan materiaaliin. Takkaa miettiessä kannattaa olla yhteydessä asiantuntijaan. Jalotakan asiantuntijat ovat tavoitettavissa melkein aina ja osaavat auttaa tarpeen tullen."

Linnatuli takat sopivat saumattomasti JT-teräshormien kanssa. Hormina pannaton malli.Linnatuli takat sopivat saumattomasti JT-teräshormien kanssa. Hormina pannaton malli.

Oikean paloluokan valinta

Miten osaan valita oikean paloluokan hormille? Kuka sen valitsee tai tietää?

"Suomessa on nykyisin jäljellä enää korkein paloluokka T600, eli sen valinta ei enää ole ongelmallista."

Oikein mitoitettu hormi ja takka

Miten helpoimmalla saan hankittua itselleni oikein mitoitetun hormin ja takan?

"Helpoin ja varmin tapa hankkia oikeanlainen takka ja hormi on olla yhteydessä Jalotakkaan ja lähettää meille leikkuukuva, josta ilmenee takan paikka, niin me hoidamme tämän jälkeen hormin mitoituksen ja annamme asiakkaalle vaihtoehdot sopivaan takkaan, joka meidän mielestämme olisi hyvä juuri asiakkaan kohteeseen. Jalotakka valmistaa jokaisen hormin aina omakohtaisesti ja jokainen pellityssarja valmistetaan kohteen tarpeiden mukaan (Katemateriaali, kaltevuus ja väri). Näin taataan varma ja turvallinen hormi-takka -kokonaisuus."

Katso teräshormit täältä >>

Kysy lisää asiantuntijalta

Mikäli sinulle jäi vielä kysyttävää, ota rohkeasti yhteyttä Jalotakan asiantuntijoihin.


 
Päivitetty
28.4.2020