Keittiötrendit 2020

Tämän vuoden keittiötrendeissä näkyvät yhteiskunnassa muutoinkin vallitsevat megatrendit. Erityisesti vastuullisuus otetaan huomioon useista lähtökohdista.

Urban-yönsininen-keittio-1_inkku

- Oma keittiö ilmentää ennen kaikkea persoonallisuutta sekä omia mieltymyksiä ja tarpeita. Niiden lisäksi ammattitaitoinen keittiösuunnittelija tuo esille ympäristön vaikutukset ja vallitsevat trendit ja rakentaa näistä jokaisen omiin tarpeisiin parhaiten soveltuvan kokonaisuuden.

Näin sanoo A la Carte- ja Petra-keittiöitä valmistavan Novart Oy:n tuotepäällikkö, sisustusarkkitehti SIO Eeva Kokkonen. Hän nostaa esiin neljä trendiä, joihin keittiösuunnittelussa kiinnitetään nyt erityisesti huomiota.
 

1. Vastuullisuus

Vastuullisuutta ei vain voi, eikä pidä, ohittaa, ei myöskään keittiösuunnittelussa. Vastuullisuus lähtee kahdesta näkökulmasta. Ensinnäkin on tärkeää, että vastuullisuus otetaan huomioon keittiön toiminnoissa. Yhtä tärkeää on valita vastuullinen keittiötoimittaja.

- Keittiön vaatimustaso on nykyisin korkealla. Ihminen viettää keittiössä runsaasti aikaa ja tekee kotitoimistaan yllättävän suuren osan keittiössä. Keittiö on myös paikka, jossa ympäristöä kuormittavaa hävikkiä joko syntyy tai vältetään. Lisäksi keittiön kautta kulkee iso osa kodin pakkausjätteestä, Kokkonen huomauttaa.

Lajittelu helpottuu oikeanlaisilla lajittelu- ja jäteastioilla. Keittiömaailman valikoimasta löytyy lukuisia vaihtoehtoja.Lajittelu helpottuu oikeanlaisilla lajittelu- ja jäteastioilla. Keittiömaailman valikoimasta löytyy lukuisia vaihtoehtoja.

Kolme vinkkiä vastuullisuuteen keittiössä:

* Tee lajittelusta helppoa
Mieti eri materiaaleille jäteastiat ja kierrätyspaikat jo suunnitteluvaiheessa.

* Vältä hävikkiä
Hävikin vähentäminen lähtee jo ruokakaupasta; osta vain tarpeeseen. Keittiössä hävikkiä vähennät muun muassa oikeilla säilytysmenetelmillä.

* Suosi kotimaista
Keittiössä kotimaisuutta voi suosia sekä ruoan alkuperän että keittiötoimittajan valinnassa. Esimerkiksi Avainlippu-merkin saaneet A la Carte- ja Petra-keittiöt valmistetaan Nastolassa. Valmistus työllistää Suomessa, lyhyet kuljetusmatkat minimoivat ympäristöhaitat ja laatua ja valmistusmenetelmiä valvotaan.
 

2. Terveellisyys

Lähtökohtaisesti haluamme elää terveellisesti. Terveellisiin ruokatottumuksiin voidaan vaikuttaa keittiösuunnittelulla, esimerkiksi mahdollistamalla yrttien kasvattaminen omassa keittiössä.

Yksi vähemmän huomioitu seikka on keittiön materiaalien vaikutus terveyteen. Puhdas sisäilma syntyy vähäpäästöisistä materiaaleista.

- A la Carte- ja Petra-keittiöiden runko- ja tasomateriaaleista 100% ja ovivalikoimasta 70% on luokiteltu rakennusmateriaalin M1-päästöluokkaan, Kokkonen kertoo.

A la Carten Urban Garden yrttilaatikolla tuot yrttitarhan omaan kotikeittiöösi. Urban-vihanneslaatikossa puolestaan leipä ja vihannekset säilyvät pidempään tuoreina.A la Carten Urban Garden yrttilaatikolla tuot yrttitarhan omaan kotikeittiöösi. Urban-vihanneslaatikossa puolestaan leipä ja vihannekset säilyvät pidempään tuoreina.

3. Yksilöllisyys uudella tavalla

Ei ole olemassa täysin kahta samanlaista keittiötä, sillä persoonallisuus näkyy viimeistään sisustusvalinnoissa. Keittiö on parhaimmillaan silloin, kun se on suunniteltu käyttäjän muuttuviakin tarpeita ajatellen. Keittiön kiinteiden elementtien lisäksi tilaa voidaan rikastuttaa avoyksiköillä, kuten seinä- tai kattohyllyillä. Myös valon värin valinnalla ja himmennettävissä olevalla valaistuksella keittiön tunnelma mukautuu vuorokauden- tai vuodenaikaan sopivaksi.

AlaCarte-keittiö-Circolo-655-Alone-371-Ferro-50MU_inkku

4. Värit

Värit ovat saapuneet keittiöönkin! Valkoinen pitää edelleen pintansa, mustan ja harmaan suosio ei katoa, mutta näiden rinnalle on tullut kokonainen värikirjo. Mikäli oma suosikkiväri ei löydy mallistosta, esimerkiksi osa A la Carte- ja Petra-keittiöiden ovimalleista on saatavilla missä tahansa NCS-värikartan värissä. Jos et rohkene valita väriä koko keittiöön, voit totuttautua aluksi väreihin sisustuselementtien kautta. Niitä on myös helpompi vaihtaa, jos mieli jossain vaiheessa muuttuu.

Keittiö voi olla vaikkapa yönsininen.Keittiö voi olla vaikkapa yönsininen.
novart_eura_2F3A2870_1920
Rohkeaa punainen ja lämmin saarni ovat tyylikäs väriyhdistelmä.Rohkeaa punainen ja lämmin saarni ovat tyylikäs väriyhdistelmä.

Voit myös jättää yhteydenottopyynnön


 
Päivitetty
14.2.2020