Sähköauton latauspisteet saapuvat kotiisi

Herättääkö sähköauton lataus keskustelua, mietityttääkö miten latauspisteen hankinta etenee ja mistä lähteä liikkeelle niin omakotitalossa kuin taloyhtiössä? Koostimme askeleet, kuinka edetä latauspisteen hankinnassa ja kysyimme millaisia sähköauton latausratkaisuja Ensto tarjoaa.

Sähköautoilun suosion kasvaessa myös autojen määrät lisääntyvät. Tuoreen Autoalan tiedotuskeskuksen tilaston mukaan sekä sähkö- että hybridiautojen määrät tuplaantuivat edellisvuoteen verrattuna Suomessa. Autojen lisääntymisen myötä myös tarve latauspaikoille kasvaa. Koti on selkeästi suosituin paikka ladata sähkö- ja hybridiautoja. Suurin osa yön yli latauksista tapahtuu nimenomaan kotipihassa, -katoksessa tai autotallissa. Turvallinen ja helppo lataaminen kustannuksineen kiinnostaa myös sähköautoilua harkitsevia.
- Sähköauton latauslaite on paljon muutakin kuin vain pistorasia: se on tapa palvella asukkaita ja helpottaa arkea. Keskitymme turvallisten ja luotettavien sähköautojen latausratkaisujen tarjoamiseen kotiin, taloyhtiöihin ja työpaikoille, tuotepäällikkö Päivi Linteri Enstolta kertoo.

Miten lähteä liikkeelle sähköauton latauspisteen hankinnassa?

Ennen latauslaitteen asentamista kiinteistöön tai taloyhtiöön suoritetaan lataustapakartoitus, jolla selvitetään kiinteistön sähköjärjestelmien soveltuvuus auton lataamiseen ja latausvaihtoehdot. Latauspisteen hankinta on suhteellisen helppoa - lataustapakartoituksen pohjalta valitaan sopivin latauslaite kiinteistöön ja asukkaan tarpeisiin sopien. Tutustu aiheeseen Enston asiantuntijoiden koostamista webinaarinauhoitteista. Webinaareista selviää mitä sinun tulee huomioida, kun hankit sähköautojen latauspistettä kotiin, taloyhtiöön tai yrityksellesi. Enston asiantuntijat pureutuvat webinaareissa tarkemmin siihen, miten pääset alkuun latauksen mahdollistamiseksi ja saat myös vinkkejä laiteratkaisuihin. 

Näitä askelmia pitkin etenet kohti latauslaiteratkaisua:


1. Latauspisteiden tarve ja sijainti

 • Kuinka monta latauspistettä tarvitaan?
 • Parkkipaikkojen omistus: osakashallintainen, yhtiökohtainen tai ostopalvelu
 • Parkkipaikkojen sijainti vaikuttaa mm. latauslaitteiden ja taustajärjestelmän asentamiseen


2. Sähköjärjestelmän kapasiteetti

 • Mikä on sähköliittymän koko ja sähköjärjestelmän nykykunto?
 • Monta latauspistettä voidaan asentaa ilman muutostöitä vai tarvitaanko muutoksia?
 • Riittääkö sähköjärjestelmän kapasiteetti? Paljonko on vapaata annettavaa lataukseen?
 • Mistä sähkönsyöttö latauspisteille?
 • Latauslaitteiden huolto ja kunnossapito?
 • Tarvitaanko dynaamista kuormanhallintaa huolehtimaan kiinteistön sähkökapasiteetista?


3. Käytönaikaisten kustannusten oikea kohdentaminen

 • Tunnistautuminen latauslaitteella RFID-kortilla
 • Taustajärjestelmä, jonka avulla kulutus kohdennetaan oikein

Jos kiinteistöön tai taloyhtiöön on suunnitteilla peruskorjaus, putkiremontti tai pihavalaistuksen uusiminen, kannattaa suunnitelmaan huomioida samalla myös sähköauton latauspaikat. Tarvekartoituksessa vaihtoehdot ja valmiudet selvitetään ja samalla pystytään laskemaan millaiset kustannukset tulevat kyseeseen. ARA myöntää avustusta sähköautojen latausinfran rakentamiseen. Avustuksiin on varattu vuodelle 2020 yhteensä 5,3 miljoonan euron määrärahat. Avustusta voi hakea mm. tarvekartoitukseen ja latauslaitteiden hankintaan. Edellytyksenä avustukselle on, että valmius rakennetaan vähintään viidelle latauspisteelle.

Enston ratkaisu- Sähköauton lataus omakotitalossa tai taloyhtiöissä

Ensto tarjoaa turvalliset ja luotettavat sähköauton latausratkaisut niin omakotiasujille kuin taloyhtiöillekin. Enston latausratkaisut sisältävät kaikki tarvittavat ja helppokäyttöiset ominaisuudet luotettavaan sähkö- ja hybridiautolataukseen. Latausinfrastruktuurin tulee tukea sähköautoilijoita mahdollisimman hyvin ja tehdä käyttö mahdollisimman joustavaksi. Enston latauspisteet ovat muokattavissa erilaisiin lataustarpeisiin niin koti- ja taloyhtiön kuin liiketoiminnankin tarpeisiin.

Ensto Wallbox on erinomainen vaihtoehto taloyhtiöille, joissa halutaan varmistua siitä, että tarjolla on ennen kaikkea nopeaa ja turvallista latausvirtaa. Wallbox tarjoaa parhaimmillaan 2x22kW lataustehon yhdestä seinä- tai tolppa-asenteisesta latauslaitteesta ja on siksi yksi markkinoiden suosituimmista älykkäistä latureista.

Ensto EV Manager on intuitiivinen käyttöliittymä, joka mahdollistaa nopean ja tehokkaan hallinnan, latauspisteiden operoinnin, käyttäjäkohtaisen valvonnan sekä kulutustietojen raportoinnin. Ensto EV Managerilla mahdollistat käyttäjien ja latauslaitteiden helpon ja varman hallinnan sekä latausasemien kulutusseurannan.

Lue lisää Enston tarjoamista sähköauton latausratkaisuista

Sähköautonlataus kotona Sähköauton lataus taloyhtiössä

Voit jättää myös halutessasi yhteydenottopyynnön

 
Päivitetty
13.5.2020