Valintana Kerabit K bitumipaanukatto

Nightwishin rumpali Jukka Nevalainen ja hänen vaimonsa Satu rakentavat perheelleen hulppeaa kotia Joensuun lähialueelle. Varsinainen rakennusprojekti lähti liikenteeseen heti lumien sulettua ja kesäkuun lopussa projekti oli jo vesikaton asennusvaiheessa.

Kattoneliöitä upeaan rakennukseen tulee huimat 500 m2. Perhe Nevalainen päätyi monimuotoisen mansardikaton katemateriaalin valinnassa Kerabit K bitumipaanukatteeseen. Valinta oli selvä, sillä tämän tyyppisen talon katoksi ainoa vaihtoehto on juuri bitumipaanu, joka taipuu muotoon kuin muotoon. Ja kun neliöitä on näin huimasti, on katon oltava erittäin näyttävä, sillä se on hyvin oleellinen osa julkisivua. Tulemme seuraamaan perhe Nevalaisen taloprojektia ponttilaudasta vesikatteen asentamiseen.

Mansardikatto tarjoaa haasteita


Perhe Nevalaisten talossa on mansardikatto, joka jo sellaisenaan on haastavampi kuin esimerkiksi harjakatto. Haasteellisuutta lisäävät 8 kattolyhtyä sekä 2 terassin kattoa. Ylhäältä päin katsottuna se näyttääkin enemmän tähdeltä kuin katolta. Lisäksi kohteessa on useita ulkotaitteita ja jiirejä. Vesikatoksi on tulossa punainen Kerabit K bitumipaanukatto. Ponttilaudan päälle loiviin kohtiin asennetaan Kerabit 2200 UB bituminen aluskate ja jyrkät lappeet toteutetaan Kerabit 4100 UT bitumisella aluskatteella. Jiirien asentamisessa käytetään Kerabit 3000 U aluskatetta.

Kerabit K bitumipaanu soveltuu erittäin hyvin monimuotoisen katon vesikatteeksi.Kerabit K bitumipaanu soveltuu erittäin hyvin monimuotoisen katon vesikatteeksi.

Ponttilaudan asentaminen


Ponttilaudan paksuus mitoitetaan kattotuolien jaon mukaisesti. Tässä kohteessa käytettiin päätypontattua lautaa, joka helpottaa asentamista. Tällöin laudassa on pontti jokaisella reunalla – toisella puolella uros- ja toisella puolella naaraspontti. Myös päätyponttaamatonta lautaa voidaan käyttää.

Ponttilaudan asentaminen aloitetaan räystään alareunasta, jolloin urospontti osoittaa harjan suuntaan ja naaraspuoli asetetaan kattotuolin ulkoreunan tasoon. Kun lauta on asetettu oikeaan kohtaan, tulee se naulata heti kiinni. Näin lauta ei pääse enää liikkumaan.

Kun lauta on asennettu kiinni urosponttiin, tulee lauta vielä tiivistää vasaran ja lyöntikapulan avulla. Tämän jälkeen se naulataan kahdella naulalla jokaisen kattotuolin kohdalta. Voit asentaa myös useamman laudan kerralla ja vasta sen jälkeen naulata ne samanaikaisesti kiinni. Tiivistäminen tulee kuitenkin tehdä jokaiselle laudalle erikseen.

Mikäli lauta ei ole päätypontattu, tulee laudan jatkaminen tehdä kattotuolin kohdalta. Näin laudalle saadaan riittävä tuki. Jos taas lauta on päätypontattua, voi jatkamisen tehdä myös kattotuolien välissä. Tässä kohteessa ponttilaudan jatkaminen tapahtui lennosta.

Ponttilaudan asentamista jatketaan edellä mainitun mukaisesti niin kauan, kunnes päästään harjalle asti tai jos talossa on erikoiskohtia. Tässä kohteessa erikoiskohtia riittää enemmän kuin yleensä. Tämän lisäksi kohteessa katon harjalle ei tulla asentamaan harjaventtiiliä, vaan laudoitus tehdään harjalle asti. Viimeiset laudat tulee sovittaa huolella ja sen jälkeen ne naulataan kattotuolien kohdalta kiinni.

Kaikki ponttilaudat asennetaan paikoilleen, jonka jälkeen ne siistitään tasamittaan.Kaikki ponttilaudat asennetaan paikoilleen, jonka jälkeen ne siistitään tasamittaan.

Viimeistely


Kun kaikki ponttilaudat on asennettu, tulee ponttilaudat sahata räystäslautojen reunan tasoon. Samalla voit siistiä myös räystäslaudat kattotuolin ulkoreunan kanssa samaan linjaan. Mansardikatto on monimuotoinen katto, josta kattolyhdyt tekevät näyttävän kokonaisuuden.

Kun koko katto on harjalle asti erikoiskohtineen valmis ja räystäätkin on siistitty, voidaan bitumisen aluskatteen asentaminen aloittaa. Bitumikate taipuu luonnostaan monimuotoisiin kattoihin ja kestää myös vaativissa paikoissa kuten ulkotaitteissa ja jiireissä. Jos aluskatetta ei asenneta heti, peitetään valmis ponttilaudoitus esimerkiksi pressuilla niin, ettei katto pääse kastumaan sateella. Koska tässä kohteessa on montaa kulmaa ja kattolyhtyä, kesti tämän aluslaudoituksen tekeminen yhteensä 4 viikkoa. Yleensä tämän kokoisen (500 m2) harjakaton asentaminen 2 kattolyhdyllä vie aikaa n. 1 vko.

Katto on hyvä suojata esimerkiksi pressulla, mikäli aluskatetta ei asenneta heti.Katto on hyvä suojata esimerkiksi pressulla, mikäli aluskatetta ei asenneta heti.
 
Julkaistu
15.8.2007