• Etusivu
  • Rakentaminen

Valintana Kerabit K bitumipaanukatto

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.02.2013
20077_5621.jpg

Kerabit K bitumipaanu soveltuu erittäin hyvin monimuotoisen katon vesikatteeksi.

Nightwishin rumpali Jukka Nevalainen ja hänen vaimonsa Satu rakentavat perheelleen hulppeaa kotia Joensuun lähialueelle. Varsinainen rakennusprojekti lähti liikenteeseen heti lumien sulettua ja kesäkuun lopussa projekti oli jo vesikaton asennusvaiheessa.

Kattoneliöitä upeaan rakennukseen tulee huimat 500 m2. Perhe Nevalainen päätyi monimuotoisen mansardikaton katemateriaalin valinnassa Kerabit K bitumipaanukatteeseen. Valinta oli selvä, sillä tämän tyyppisen talon katoksi ainoa vaihtoehto on juuri bitumipaanu, joka taipuu muotoon kuin muotoon. Ja kun neliöitä on näin huimasti, on katon oltava erittäin näyttävä, sillä se on hyvin oleellinen osa julkisivua. Tulemme seuraamaan perhe Nevalaisen taloprojektia ponttilaudasta vesikatteen asentamiseen.

Mansardikatto tarjoaa haasteita


Perhe Nevalaisten talossa on mansardikatto, joka jo sellaisenaan on haastavampi kuin esimerkiksi harjakatto. Haasteellisuutta lisäävät 8 kattolyhtyä sekä 2 terassin kattoa. Ylhäältä päin katsottuna se näyttääkin enemmän tähdeltä kuin katolta. Lisäksi kohteessa on useita ulkotaitteita ja jiirejä. Vesikatoksi on tulossa punainen Kerabit K bitumipaanukatto. Ponttilaudan päälle loiviin kohtiin asennetaan Kerabit 2200 UB bituminen aluskate ja jyrkät lappeet toteutetaan Kerabit 4100 UT bitumisella aluskatteella. Jiirien asentamisessa käytetään Kerabit 3000 U aluskatetta.

Ponttilaudan asentaminen


Ponttilaudan paksuus mitoitetaan kattotuolien jaon mukaisesti. Tässä kohteessa käytettiin päätypontattua lautaa, joka helpottaa asentamista. Tällöin laudassa on pontti jokaisella reunalla – toisella puolella uros- ja toisella puolella naaraspontti. Myös päätyponttaamatonta lautaa voidaan käyttää.

Ponttilaudan asentaminen aloitetaan räystään alareunasta, jolloin urospontti osoittaa harjan suuntaan ja naaraspuoli asetetaan kattotuolin ulkoreunan tasoon. Kun lauta on asetettu oikeaan kohtaan, tulee se naulata heti kiinni. Näin lauta ei pääse enää liikkumaan.

Kun lauta on asennettu kiinni urosponttiin, tulee lauta vielä tiivistää vasaran ja lyöntikapulan avulla. Tämän jälkeen se naulataan kahdella naulalla jokaisen kattotuolin kohdalta. Voit asentaa myös useamman laudan kerralla ja vasta sen jälkeen naulata ne samanaikaisesti kiinni. Tiivistäminen tulee kuitenkin tehdä jokaiselle laudalle erikseen.

Mikäli lauta ei ole päätypontattu, tulee laudan jatkaminen tehdä kattotuolin kohdalta. Näin laudalle saadaan riittävä tuki. Jos taas lauta on päätypontattua, voi jatkamisen tehdä myös kattotuolien välissä. Tässä kohteessa ponttilaudan jatkaminen tapahtui lennosta.

Ponttilaudan asentamista jatketaan edellä mainitun mukaisesti niin kauan, kunnes päästään harjalle asti tai jos talossa on erikoiskohtia. Tässä kohteessa erikoiskohtia riittää enemmän kuin yleensä. Tämän lisäksi kohteessa katon harjalle ei tulla asentamaan harjaventtiiliä, vaan laudoitus tehdään harjalle asti. Viimeiset laudat tulee sovittaa huolella ja sen jälkeen ne naulataan kattotuolien kohdalta kiinni.

Kaikki ponttilaudat asennetaan paikoilleen, jonka jälkeen ne siistitään tasamittaan.
Kaikki ponttilaudat asennetaan paikoilleen, jonka jälkeen ne siistitään tasamittaan.

Viimeistely


Kun kaikki ponttilaudat on asennettu, tulee ponttilaudat sahata räystäslautojen reunan tasoon. Samalla voit siistiä myös räystäslaudat kattotuolin ulkoreunan kanssa samaan linjaan. Mansardikatto on monimuotoinen katto, josta kattolyhdyt tekevät näyttävän kokonaisuuden.

Kun koko katto on harjalle asti erikoiskohtineen valmis ja räystäätkin on siistitty, voidaan bitumisen aluskatteen asentaminen aloittaa. Bitumikate taipuu luonnostaan monimuotoisiin kattoihin ja kestää myös vaativissa paikoissa kuten ulkotaitteissa ja jiireissä. Jos aluskatetta ei asenneta heti, peitetään valmis ponttilaudoitus esimerkiksi pressuilla niin, ettei katto pääse kastumaan sateella. Koska tässä kohteessa on montaa kulmaa ja kattolyhtyä, kesti tämän aluslaudoituksen tekeminen yhteensä 4 viikkoa. Yleensä tämän kokoisen (500 m2) harjakaton asentaminen 2 kattolyhdyllä vie aikaa n. 1 vko.

Katto on hyvä suojata esimerkiksi pressulla, mikäli aluskatetta ei asenneta heti.
Katto on hyvä suojata esimerkiksi pressulla, mikäli aluskatetta ei asenneta heti.
Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20113_24675.jpg
RAKSA-messut Lahdessa 18.-20.3.2011
Suomen suurin rakennusalan erikoistapahtuma Raksa tarjoaa jälleen parhaat eväät rakentamiseen, remontoimiseen ja saneeraamiseen. Saman katon alla pääsee tutustumaan kokonaisvaltaisesti alan tarjontaan ja tuotteisiin. Nähtävää riittää niin pien-, rivi-, kerrostaloasukkaille kuin uudisrakentajillekin.Lisätietoja messuista ->>
201910_60885.jpg
Pienhiukkaset kuriin suodatinratkaisuilla
Ilmojen viilentyessä herätellään monissa suomalaiskodeissa takka talviunilta.Tunnelman lisäksi puun pienpoltto tuo kuitenkin mukanaan vähemmän toivottuja lieveilmiöitä; terveydelle vaarallisia hiukkaspäästöjä. Toimivin tapa estää hiukkasia kulkeumista sisäilmaan on erotusasteeltaan tarpeeksi korkean suodattimen käyttö. Sisään tulevan ulkoilman suodattamiseen tulisikin panostaa erityisesti nyt takkojen käyttöasteen noustessa. Etenkin tiheästi asutuilla pientaloalueilla matala emissiokorkeus aiheuttaa sen, että ulkoilman hiukkaspitoisuudet siirtyvät myös sisäilmaan ja heikentäen sen laatua.
20235_81861.jpg
1700-luvun talon ullakon lisäeristys toteutettiin vanhan talon ehdoilla
Ruotsin Smålandissa, Bråbyn kylässä, kohoaa kaunis punainen rakennus. Kyseessä on vanha, 1700-luvun lopulla rakennettu hirsitalo, jossa Hellströmin viisihenkinen perhe asuu ja elää. Kotia on remontoitu ulkopuolelta ja nyt on tullut aika remontoida myös kodin sisätiloja. Ensimmäiseksi remonttiprojektiksi valittiin ullakko.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Asuntomessuilla Hämeenlinnassa Ammattilaispäivät
Aukioloaikaa pidennetty neljänä päivänä kahdeksaanAsuntomessuilla Hämeenlinnassa järjestetään ensimmäistä kertaa asuntomessutapahtuman historiassa Ammattilaispäivät 1.-2.8. ja 8.-9.8. eli keskiviikkona ja torstaina niin tällä kuin ensi viikollakin. Päivät näkyvät erityisesti kerrostalon perusparannusta esittelevässä oheiskohteessa. Niin oheiskohde kuin asuntomessualue kaikkine kohteineen on Ammattilaispäivinä avoinna koko messuyleisölle.Hämeenlinnan asuntomessuilla voi vierailla huomenna keskiviikkona ja ylihuomenna torstaina vaikkapa töiden jälkeen, sillä aukioloaikaa on pidennetty kahdeksaan saakka. Messut ovatkin Ammattilaispäivinä auki klo 11-20. Samat aukioloajat ovat voimassa myös ensi viikon keskiviikkona ja torstaina.– Haluamme palvella työssäkäyviä ihmisiä, jotta hekin ehtivät hyvin messuille työpäivän jälkeen. Esimerkiksi Espoon messuilla pidennetyt aukiolopäivät kahtena viimeisenä torstaina olivat suosittuja. Toisena torstaina Espoossa tehtiin myös yleisöennätys, kertoo Suomen Asuntomessujen messupäällikkö Pasi Hulkkonen.Ammattilaispäivinä messukohteissa on esittelijöinä normaalia enemmän ammattilaisia, jotka osaavat neuvoa messuvieraita tarkemmin rakentamiseen liittyvissä kysymyksissä. Hämeenlinnan asuntomessuilla ovatkin esillä mm. kaikki lämmitysmallit. Energianlähteeksi on valittu joko maalämpö, kaukolämpö, sähkö, bioöljy tai pelletti. Messutaloissa on myös esillä painovoimainen ilmanvaihto sekä aurinkoenergia. Näytteillä ovat lisäksi erilaiset runkoratkaisut sekä monia tämän hetken uusimpia teknisiä ratkaisuja kuten sähkölasit tai vaikkapa itsestään puhdistuva ulkorappaus. Asumisen tietoutta täydentävät vielä näyttelytarjonta sisustushallissa sekä rakentajahallissa.Työtehoseura (TTS) on lisäksi arvioinut messukohteita, joissa on tehty hyviä ratkaisuja sekä tilakohtaisesti että kokonaisuuksina. TTS:n arvioitavina olivat asunnon eri tilojen ominaisuudet, joita kannattaa ottaa huomioon, kun rakentaa tai remontoi asuntoa omaan tarpeeseen. Asuntokohteiden arviointikriteerit sovittiin yhteistyössä hanketta rahoittaneen kauppa- ja teollisuusministeriön asiantuntijoiden kanssa. Työtehoseura arvioi mm. keittiöiden toimivuutta, millainen on hyvä toimiva keittiö ja mitä on huomioitava suunnitteluvaiheessa. Arvioinnin kohteena olivat myös eteistilat, pesu-, pukuhuone- ja vaatehuoltotilat, olo- ja makuuhuoneet, työhuoneet sekä säilytystilat.– Messuvieraille on jaossa moniste, jossa on tiedot arvioiduista kohteista ja niiden sijainnista messualueella. Kohteet on myös merkitty opastavilla tauluilla sekä asunnon ulkopuolella että tilakohtaisesti sisällä, toteaa Hulkkonen.
20233_81066.jpg
Mitä hyötyä viherkatosta on Suomessa?
Viherkatto miellyttää monen silmää ja oikein toteutettuna se sopii hyvin suomalaiseenkin talonrakentamiseen ja ilmasto-olosuhteisiin. Se suojaa vesikattoa ja eristää sekä kylmältä että kuumuudelta. Viherkatto toimii myös pölyttäjähyönteisten elintilana ja hiilinieluna.
20187_53731.jpg
Kastelli Viva: ei hukkatiloja eikä suurta hintalappua
Kastellin messutalo Porin Asuntomessuilla on näyttävä ja moderni Viva, joka on suunniteltu mukautumaan erilaisiin elämäntilanteisiin. Kompaktin messukodin parhaisiin puoliin lukeutuvat suurikokoinen terassi ja parveke sekä sisätiloihin luonnonvaloa antava ikkunaseinä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton