Kattoikkunan haasteena on lumikuorma

Kattoikkunoista puhuttaessa nousee väistämättä esille ikkunoiden vuotaminen. Lunta ei missään tapauksessa saisi jättää ikkunan päälle, eikä kukaan täysjärkinen halua kiivetä viikoittain, saatikka päivittäin, katolle poistamaan lunta kattoikkunan päältä. Kattoikkuna on siis huono idea. Vai onko sittenkään?

Ongelmiahan syntyy siitä, jos ikkuna on pitkään lumen ja jään peitossa, eikä niitä poisteta, sulamisvesi ei pääse poistumaan normaalisti ikkunan alapuolelle muodostuneen jääpadon takia. Tämä voi aiheuttaa veden tunkeutumisen sisätiloihin. Uusi VELUX -lumi-ikkuna on suunniteltu erityisesti tällaisiin olosuhteisiin.

VELUX-lumi-ikkuna on suunniteltu talvisiin olosuhteisiin.VELUX-lumi-ikkuna on suunniteltu talvisiin olosuhteisiin.

Uusi VELUX -lumi-ikkuna on varustettu erikoistiivisteillä, jotka sijaitsevat karmin alareunassa ja puitteen molemmilla puolilla. Lisäksi siinä käytetään uudenlaisia ruuveja, joihin on esiasennettu tiivisteaine. Tämä vähentää sulamisveden sisälle tunkeutumisen riskiä ja tekee ikkunasta sopivan kylmiin sääoloihin. GGU ja GPU –malleissa karmi ja puite on valmistettu lämpökäsitellystä puusta, jonka päälle on valettu saumaton polyuretaanipinnoite. Pinnoite on valkoinen, vesitiivis ja huoltovapaa. GGL –mallissa karmi ja puite ovat lakattua mäntyä.

Ehkäise sulamisvesiongelmat:

  • Varmista että sulava lumi pääsee poistumaan ikkunasta
  • Poista lumi mahdollisuuksien mukaan ikkunan ympäriltä
  • Asenna lämmityskaapelit ikkunan ympärille
  • Eristä ikkunan ympäristö huolellisesti lämpösiltojen ehkäisemiseksi
  • Varmista että höyrynsulku on kiinnitetty huolellisesti

Sulamisvesiä pääsee muodostumaan ikkunan alle myös ikkunoiden lämpövuodon takia. Lasin pinta pääsee lämpiämään niin paljon, että se sulattaa lunta ikkunan päältä ja muodostaa jäätä ikkunan alle. VELUX-lumi-ikkunan kolmikerroksinen lasielementti (--66) pitää lasin ulkopinnan lämpötilan mahdollisimman alhaisena. Tämä ehkäisee lumen sulamista ja vähentää siten sulamisveden muodostumista.

Sulamisvesi on yksi hankalimmista ongelmista kattoikkunoille.Sulamisvesi on yksi hankalimmista ongelmista kattoikkunoille.

Lämmityskaapelit avuksi sulatukseen

Poista mahdollisuuksien mukaan lumi ja jää ikkunan ja suojapellityksen ympäriltä, jotta sulava lumi pääsee poistumaan ikkunasta ja sen ympäriltä. Jos katolle pääsy on vaikeaa tai mahdotonta, haluat ehkä asentaa lämmityskaapelit ikkunan alapuolelle. Lämmityskaapelit voivat vapauttaa sulavalle lumelle poistumisväylän ikkunasta ja sen ympäriltä. Kaapelointi tulee tehdä ikkunasta jäätymisen kestävään maanalaiseen vedenpoistojärjestelmään asti. Sen vuoksi lämmityskaapelit täytyy sijoittaa myös räystäskouruihin ja syöksytorviin.

  • Varmistu, että voimassa olevia rakennusmääräyksiä noudatetaan
  • Varmistu, että lämmityskaapeli- ja kattomateriaalivalmistajien suosituksia ja erittelyjä noudatetaan
  • Ota yhteys VELUX:iin lisätietojen saamiseksi

Lämmityskaapelien sijoittaminen kattoikkunoiden alle autta ehkäisemään jään muodostumista ikkunoiden alle.Lämmityskaapelien sijoittaminen kattoikkunoiden alle autta ehkäisemään jään muodostumista ikkunoiden alle.

Ongelmia väärästä asennuksesta

Jos kattoikkunan asennuksessa ei olla erittäin huolellisia, on seurauksena melko useasti ikkunan vuotaminen. Suurimman ongelman aiheuttaa puutteellinen vedeneristys ja tiivistäminen ikkunan ja katon rajapinnassa. Vedeneristeen nostokorkeudeksi vaaditaan 300 mm, mutta matalissa ikkunaprofiileissa (100–150 mm) tämä on vaikea toteuttaa.

Kattoikkunan kohdalla yläpohjan tuuletus yleensä katkeaa tai on heikko, mikä aiheuttaa kosteuden tiivistymistä ympäröiviin rakenteisiin. Tämä saattaa aiheuttaa kosteusvaurioita ikkunaa ympäröiviin rakenteisiin.

Kattoikkunan asentamisessa kannattaa olla erityisen huolellinen ja ohjeita tulee noudattaa tarkasti. VELUX asennusohjeita löydät tästä linkistä >>. Jos et tunne olevasi valmis asentamaan kattoikkunaa itse, etsi listalta VELUX Suomi Oy:n valtuuttama asennusliike. Oikeaan asennukseen liittyvissä asioissa ota yhteys VELUX -tuotteiden maahantuojaan.

Mitä teen, kun vanha kattoikkuna vuotaa?

Nykyisten VELUX kattoikkunoiden parantamiseksi lisätiivistesarja voidaan tilata myös ZIS -lisävarustesarjana. Tiivistesarja auttamaa asiakkaita, joilla on talvisia ongelmia kattoikkunoiden vesitiiveyden kanssa. Tämä sarja sisältää samat tiivisteet ja ruuvit, jotka sisältyvät VELUX lumi-ikkunaan, ja ne tuottavat saman tiiviin lopputuloksen.

ZIS -varusteita asennettaessa on helppo vaihtaa vanha kaksinkertainen lasielementti uuteen kolminkertaiseen, jotta kyseisistä varusteista saataisiin kaikki hyöty irti. Kysy lisää >>

ZIS-lisävarustesarja auttaa lisäämään VELUX-katto-ikkunoiden tiiviyttä.ZIS-lisävarustesarja auttaa lisäämään VELUX-katto-ikkunoiden tiiviyttä.

Helppo ja nopea asennus VELUX Suomi Oy:n valtuuttamasta asennusliikkeestä

Vaikka asennusprosessi onkin helppo ja nopea, on tärkeää, että kaikki vaiheet suoritetaan huolellisesti ja tarkkaan. Oikeaan asennukseen liittyvissä asioissa ota yhteys VELUX -tuotteiden maahantuojaan.

 
Päivitetty
30.1.2020