Lumikuorma on kattoikkunalle haaste

Kattoikkuna on altis lumikuormien ja erityisesti lumen sulamisen aiheuttamalle jäälle ja kosteudelle. Erityisesti tiivisteet ovat kovilla. Miten pidät huolta kattoikkunastasi, jotta kaunis luonnonvalo valaisee kotiasi pitkään ja turvallisesti. Löytyykö markkinoilta sellaista ikkunaa, jolle lumikuorma ei olisi ylitsepääsemätön haaste?

VELUX TripleProtect -ikkuna on suunniteltu talvisiin olosuhteisiin.VELUX TripleProtect -ikkuna on suunniteltu talvisiin olosuhteisiin.

Vähennä talvisia riskejä kattoikkunoissa

  • Varmista että sulamisvedellä on poistumisreitti.
  • Poista lumi mahdollisuuksien mukaan ikkunan päältä ja ympäriltä.
  • Asenna lämmityskaapelit ikkunan ympärille.
  • Eristä ikkunan ympäristö huolellisesti kylmäsiltojen ehkäisemiseksi.
  • Varmista että höyrynsulku on kiinnitetty huolellisesti.

Jääpato aiheuttaa ongelmia kattoikkunalle

Talviaikaiset ongelmat johtuvat lähes aina siitä, että jossain vaiheessa, viimeistään keväällä, sulamisveden normaalin poistumisen estää jokin syy. Loivilla katoilla syynä on tyypillisesti ikkunan alapuolelle muodostunut jääpato, joka voi seisottaa sulamisvesiä ikkunan alareunassa.

Jääpadon muodostumisessa on monta eri tekijää, kuten ulkoilman hetkellinen ja pitkäjaksoinen lämpötila, lumen määrä ikkunan päällä ja ympärillä, ikkunan ja sen ympäristön lämmöneristävyys, kattokaltevuus yms.
 

Sulamisvedet jäätyvät kattoikkunan alle

Sulamisvesi on yksi hankalimmista ongelmista kattoikkunoille.Sulamisvesi on yksi hankalimmista ongelmista kattoikkunoille.

Lasin päällä olevan lumikerroksen eristysvaikutus yhdessä sisältä johtuvan lämmön kanssa voi aiheuttaa lasia vasten olevan lumikerroksen sulamista kovallakin pakkasella. Tämä taas voi johtaa siihen, että ikkunan alapuolelle valuva vesi jäätyy. Ilmiö korostuu erityisesti vanhemmissa ja heikommin eristävillä lasielementeillä varustetuissa kattoikkunoissa.

Eli mitä paremmin lasielementti eristää lämpöä, sitä vähemmän sen päältä sulaa lunta. VELUX TripleProtect -ikkunan kolminkertainen lasielementti pitää lasin ulkopinnan lämpötilan mahdollisimman alhaisena, mikä ehkäisee lumen sulamista ja vähentää siten sulamisveden muodostumista.

VELUX TripleProtect -ikkuna vastaa talvihaasteisiin

VELUX TripleProtect -ikkuna on varustettu tehtaalla valmiiksi asennetuilla lisätiivisteillä, jotka sijaitsevat karmin alareunassa, ikkunan molemmilla sivuilla sekä pintapelleissä. Lisäksi käytetyissä pintaruuveissa, joita on vähemmän kuin vanhemmissa ikkunoissa, on esiasennettu tiivisteaine. Nämä seikat vähentävät sulamisveden sisälle tunkeutumisen riskiä ja tekevät ikkunasta sopivan kylmiin sääoloihin. Ikkunan huoltoa tuote ei kokonaisuudessaan korvaa, mutta harventaa katolla käynnin tarvetta.

GGU ja GPU –malleissa karmi ja puite on valmistettu lämpökäsitellystä puusta, jonka päälle on valettu saumaton polyuretaanipinnoite. Pinnoite on valkoinen, vesitiivis ja huoltovapaa. GGL ja GPL –mallissa karmi ja puite ovat lakattua tai valkoiseksi maalattua mäntyä.

VELUX TripleProtect

Lämmityskaapelit avuksi sulatukseen

Poista mahdollisuuksien mukaan lumi ja jää ikkunan päältä ja ympäriltä, jotta sulamisvedellä on poistumisreitti. Jos katolle pääsy on vaikeaa tai mahdotonta, yhtenä vaihtoehtona on asentaa lämmityskaapelit ikkunan alapuolelle. Kaapelointi tulee tehdä ikkunalta maanalaiseen vedenpoistojärjestelmään asti, jotta kerran sulatettu lumi ei jäädy uudelleen. Sen vuoksi lämmityskaapelit suositellaan sijoitettavaksi myös räystäskouruihin ja syöksytorviin.
 

  • Varmistu, että voimassa olevia rakennusmääräyksiä noudatetaan
  • Varmistu, että lämmityskaapeli- ja kattomateriaalivalmistajien suosituksia ja erittelyjä noudatetaan
  • Ota yhteys VELUX:iin lisätietojen saamiseksi
Lämmityskaapelit auttavat ehkäisemään jään muodostumista ikkunoiden alle.Lämmityskaapelit auttavat ehkäisemään jään muodostumista ikkunoiden alle.

Ongelmia virheellisestä asennuksesta

Yleisesti ottaen suurimman vuotoriskin aiheuttaa virheellinen asennustapa, eli se, että valmistajan ohjeita ei noudateta asennuksen eri vaiheissa.Tällaisia vaiheita ovat esimerkiksi itse ikkunan asennus, oikeanlaisen asennussarjan käyttö, liitos vesikattoon, kattorakenteen tuuletuksen varmistaminen, lämmöneristys ja sisäpuolen höyrynsulkumuovin käyttö.

Kattoikkunan asentamisessa kannattaa olla erityisen huolellinen ja ohjeita tulee noudattaa tarkasti. VELUX asennusohjeita löydät linkistä:

Asennusohjeet

Jos et tunne olevasi valmis asentamaan kattoikkunaa itse, voit pyytää tarjouksen VELUX Suomi Oy:n valtuuttamalta asennusliikkeeltä. Oikeaan asennukseen liittyvissä asioissa ota yhteys VELUX -tuotteiden maahantuojaan.

Mitä teen, kun vanha kattoikkuna vuotaa?

Vuoden 2000 jälkeen valmistettuihin VELUX -kattoikkunoihin on saatavilla erillinen, jälkiasennettava ZIS -lisätiivistesarja. Tiivistesarja auttaa asiakkaita, joilla on talvisia ongelmia kattoikkunoiden vesitiiveyden kanssa. Sarja sisältää tarvikkeet, eli tiivisteet ja ruuvit, jotka sisältyvät tehtaalla tiivistettyyn VELUX TripleProtect -ikkunaan, ja niiden tarkoitus on tuottaa tiivis lopputulos. Toki on huomioitava ikkunan ikä ja esim. lasielementin ominaisuudet.

Jos ikkunasi on valmistettu ennen vuotta 2000, on järkevintä päivittää koko ikkuna uuteen, lisätiivistettyyn ja paremmin eristettyyn VELUX TripleProtect -ikkunaan.

VELUX TripleProtect

ZIS-lisätiivistesarja auttaa lisäämään VELUX -kattoikkunoiden tiiviyttä.ZIS-lisätiivistesarja auttaa lisäämään VELUX -kattoikkunoiden tiiviyttä.

Helppo ja nopea asennus VELUX Suomi Oy:n valtuuttamasta asennusliikkeestä

Vaikka asennustyön voikin tehdä vaikka itse, on erittäin tärkeää, että kaikki vaiheet suoritetaan huolellisesti ja tarkkaan. Jotta tästä voidaan varmistua, kannattaa kysyä asennustyötarjous VELUX Suomi Oy:n valtuuttamalta asennusliikkeeltä. Oikeaan asennukseen liittyvissä asioissa voit olla yhteydessä myös VELUX -tuotteiden maahantuojaan.

Etsi asennusliike

Ota yhteyttä

 
Päivitetty
22.11.2021