Pihan valaisu kestävillä ledeillä, väriksi tyylikäs musta

Kevät alkaa olla valloillaan monin paikoin, eikä kunnon talvea ainakaan etelämmässä Suomea saatukaan. Pihanrakentaminen alkaa olla monelle ajankohtainen asia ainakin suunnitteluasteella, joten on hyvä aika katsahtaa pihalle ja havainnoida talviaikaan pimentoon jäävät piha-alueet. Kun asennuskausi pääsee jälleen alkamaan, on pihan sähkövetojen aika ja valaisimet voi asentaa paikoilleen.

Kulkureittien turvallisuus ykkösasia

Hyvin suunniteltuun pihaan kuuluu myös hyvin suunniteltu valaistus. Erityisesti kannattaa suunnata huomio kulkureittien ja käytävien varrelle. Pihakäytäviä kannattaa valaista sellaisilla valaisimilla, että valokeila suuntautuu kulkureitille päin. Lisäksi valaisimen korkeuden on hyvä olla sellainen, että se ei jää aivan pienen kinoksen alle talvisin, tai että sen ympäriltä on helppo luoda lumet. Led kestää hyvin kylmää, joten pihan valaisu ledeillä on hyvä ratkaisu. Pilarivalaisimilla saa tyylikkään valaistuksen, kun ne asetellaan tasaiselle etäisyydelle toisistaan kulkureittien varrelle.

LedStoren FUNK PILLAR valaisee majakkamaisesti sivuilleen noin neljän metrin päähän molempiin suuntiin. Valaisimen korkeus 1 metri, josta 30 cm kantaa, ja 70 cm heijastusaluetta.LedStoren FUNK PILLAR valaisee majakkamaisesti sivuilleen noin neljän metrin päähän molempiin suuntiin. Valaisimen korkeus 1 metri, josta 30 cm kantaa, ja 70 cm heijastusaluetta.

Piha-aluetta valaistaan myös rakennusten seinävalaisimilla

Talon ja ulkorakennusten kulmissa on hyvä olla valoa erityisesti niissä kohdissa, joissa kuljetaan. Talon kulmiin soveltuvat erinomaisesti valaisimet, joissa on säädettävä valon avautumiskeilan leveys, sekä avautumissuunta. Valaisimissa on eroja valaistustehokkuuden lisäksi seinälle muodostuvan valokuvion muodossa.

LED VIISTOLED VIISTO
LED FUNK SEINÄLED FUNK SEINÄ

LED VIISTO luo pyöreämmän valokuvion kuin LED FUNK SEINÄ

Muurivalaistus omien mittojen mukaan tai valmiilla valaisimilla

Eri tasoissa olevalla pihalla hyvä valaistuskohde on myös muuri. Muuri valaistaan useimmin alaspäin suuntautuvalla valolla, jotta se ei häikäise pihalla eri tasoista katsottaessa. Mittojen mukaan alumiiniprofiilista tehty muurivalaistus ei käy liiaksi kukkarolle, kun valitaan matalatehoista led-nauhaa esim. 7,2 W/m ja hyvin valoa heijastava profiili. Matalatehoinen ja energiatehokas led-nauha ei tarvitse suurta muuntajaa, mistä syntyy myös säästöä. Muuriin upotettu valaistus palvelee hyvin pihan valaisussa ja etuna on se, että johdotus kulkee turvallisesti muurin sisässä eivätkä yksittäiset valaisimet haittaa pihatöissä ja lumenluonnissa. Muurivalaisimeksi voidaan valita myös harmaa 3W In-wall out, joka sopii täydellisesti betoniseen seinään ja muuriin. Muuntaja on sisäänrakennettuna In-wall out valaisimeen.

Led-profiili muurissa on toimiva pihan valaistusratkaisu. Profiilina upotettava, alaspäin avautuva alumiinikisko ja led-nauhassa 7,2W/m teho.Led-profiili muurissa on toimiva pihan valaistusratkaisu. Profiilina upotettava, alaspäin avautuva alumiinikisko ja led-nauhassa 7,2W/m teho.

Pihan puut, pensaat ja muut yksityiskohdat

Pihan kauniit yksityiskohdat kannattaa nostaa esiin valaisemalla. Pihan yksityiskohtien valaisuun löytyy monenlaisia valaisimia, kuten maapiikillä asennettava 7W SPIKE, tai maahan upotettava, isompikokoinen 9x1W maavalaisin tyylikkäällä metallikehyksellä.

Maapiikillä asennettavaa valaisinta voi siirtää tarvittaessa istutusten kasvaessa. Tämä kannattaa ottaa huomioon asennusvaiheessa kaapelia vedettäessä ja jättää valaisimen juureen kaapelia, sikäli kuin asennuspaikka antaa turvallisesti siihen mahdollisuuden.Maapiikillä asennettavaa valaisinta voi siirtää tarvittaessa istutusten kasvaessa. Tämä kannattaa ottaa huomioon asennusvaiheessa kaapelia vedettäessä ja jättää valaisimen juureen kaapelia, sikäli kuin asennuspaikka antaa turvallisesti siihen mahdollisuuden.

Terassi ja muut rakenteet valaistaan tyylikkäästi pinnasta

Pimeään aikaan myös pienempitehoinen valaistus antaa mukavaa tunnelmaa ja korostaa rakenteita tuoden tilan tuntua. Terassia tai patiota voidaan reunustaa terassin pintaa valaisevilla 3W terassispoteilla, joissa valo tulee häikäisemättömästi spotin kannen aukoista joko yhteen kahteen tai neljään suuntaan. Pihan seinäkkeitä voidaan korostaa esimerkiksi kostean tilan 1W spoteilla, joissa valokuvion voi niin ikään valita kolmesta vaihtoehdosta. Lisäksi tarpeen mukaan voidaan valita myös valon värisävy neutraalin 4000K ja lämpimän 3000K välillä. 1W IP67 spottisarjat käyvät myös muihin kosteisiin tiloihin sekä saunaan.

Pihan eri osissa voidaan muotoja ja pintoja korostaa erityyppisillä upotettavilla spoteilla. Laadukkaat materiaalit ja komponentit ovat tärkeitä Suomen vaihtelevissa oloissa kestäville tuotteille.Pihan eri osissa voidaan muotoja ja pintoja korostaa erityyppisillä upotettavilla spoteilla. Laadukkaat materiaalit ja komponentit ovat tärkeitä Suomen vaihtelevissa oloissa kestäville tuotteille.
kuva 7 vk 3 2020

Kaikki artikkelissa esitellyt tuotteet ovat nähtävillä Vantaan Koivuhaassa LedStoren myymälässä / showroomissa asennettuina. LedStore palvelee sekä kuluttaja- että ammattilaisasiakkaita. Samoissa tiloissa on myös LedStoren mittatilaustöiden LedPaja sekä asuntovalaistukseen erikoistunut valaistussuunnittelu. Tervetuloa tutustumaan ja led-ostoksille osoitteeseen Mesikukantie 16, 01300 Vantaa, tai verkkokauppaan!

Kiinnostuitko? Jäikö jokin askarruttamaan? Jätä yhteydenottopyyntö ja/tai tilaa esite.


 
Päivitetty
15.3.2021