• Etusivu
  • Talo

Ohjeet saunan suunnitteluun

Suunnittele ja mitoita sauna oikein

Rakentajan toimitus
Päivitetty 27.03.2024
saunan-suunnittelu-1920x1080

Vanhan ajan saunassa saattoi olla vain ylälaude ja rappuset. Tarkoitus olikin peseytyä "alakerrassa" ja löylytellä "yläkerrassa".

Ennen saunan pääasiana oli istumapaikka ja että saunaan pääsi konstilla millä hyvänsä. Onneksi nyt kiinnitetään huomiota myös saunan mitoitukseen, viihtyvyyteen sekä käytännöllisyyteen.

Omasta saunasta halutaan tehdä omistajansa näköinen, viihtyisä keidas ja kodin ilmeeseen sopiva kokonaisuus. Tyylin ja materiaalien lisäksi saunan suunnittelua ohjaavat saunan koko sekä oven ja kiukaan paikka. Sen jälkeen päästään suunnittelemaan lauteita sekä muita sisustusratkaisuja. Kun haluttu tyyli ja käyttötarve ovat selvillä, vaihtoehtoja riittää.

Saunan suunnittelu ei ole rakettitiedettä. Rakentajan neuvoilla pääset saunan suunnittelussa jo pitkälle.

Usein saunalle suunniteltu tila on jo määritelty, jolloin ratkaisut pitää valita sen mukaan. Kokoa tai oven paikkaa ei välttämättä voi enää muuttaa, mutta vanhankin saunan remontoinnissa saa aikaan ison uudistuksen, kun pohjaratkaisua miettiessä uskaltaa muuttaa sijoittelua.

<p data-block-key="fvrme">Kulmalauteet tuovat saunaan lisää istumatilaa, mutta vaativat saunan koolta enemmän. Kuvituskuva Adobe Stock.</p>
Kulmalauteet tuovat saunaan lisää istumatilaa, mutta vaativat saunan koolta enemmän. Kuvituskuva Adobe Stock.

Tyylin lisäksi sauna suunnittelua ohjaavat siis sen koko, muoto, ikkunan ja oven paikat, että mahdollinen hormin paikka. Vanhan sauna remontissa varsinkaan ei ovien ja ikkunoiden paikkoja pysty noin vain muuttamaan, vaan sisustus on pyöritettävä jo olemassa olevien seinien mukaan. Pohjaratkaisussa on silti hyvä uskaltaa sijoitella lauteet ja kiuas uudelleen.

Saunan suunnittelu haluttuun malliin ei ole ylitsepääsemätön urakka, vaikka siltä voisi tuntuakin. Olemme keränneet suunnittelun tueksi muutamia hyviä vinkkejä.

1. Laske saunan tilavuus oikein

<p data-block-key="fvrme">Suuret lasipinnat lisäävät tarvetta suuremmalle kiukaalle. Kuvituskuva Adobe Stock.</p>
Suuret lasipinnat lisäävät tarvetta suuremmalle kiukaalle. Kuvituskuva Adobe Stock.

Saunan koko vaikuttaa paljon siihen, millaiset ratkaisut ovat mahdollisia ja toimivimpia. Saunan leveyden, pituuden ja korkeuden lisäksi laskennallisessa tilavuudessa pitää ottaa huomioon myös rakenteellisia asioita.

Muista ottaa huomioon:

  • paljonko saunassa on lasipintoja (ikkunat, ovi, seinät)
  • rakenteiden materiaali (eristämätön hirsirakenne tai eristetty seinä)
  • sisustusmateriaalit (laatat, kivipinnat)

Eristämättömät materiaalit kasvattavat lämmitystehon tarvetta, minkä myötä kiukaasi saa olla suuritehoisempi.

Tilavuuden laskeminen: pituus×leveys×korkeus

Monilla kiuasvalmistajien sivustoilla on laskureita, jotka laskevat tilavuuden puolestasi. Merkitset laskuriin esimerkiksi mitat, lasipintojen neliömäärän, hirsipinnat jne.

2. Valitse saunaa oikean kokoinen kiuas

Kiukaan valintaan ei vaikuta ainoastaan lämmitysmuoto.

Tiheä saunominen vaatii lyhyttä lämmitysaikaa. Kiukaan valinnassa on hyvä huomioida, kuinka nopeasti se lämmittää ja kuinka pitkään lämpöä riittää. Kiukaan lämpöominaisuudet vaikuttavat myös saunomiskokemukseen, kuten lämmittämisen nopeus ja löylyjen kuumuus tai kosteus. Eri kiukaat tuottavat erilaisia löylyjä, joten valinnassa kannattaa miettiä, millaisia löylyjä haluaa. Kiukaan ulkonäkö on myös oleellinen osa saunan tunnelmaa.

Kiukaan sijoitteluun saunassa on nykyään paljon mahdollisuuksia. Sähkökiukaiden erillisen ohjauksen ansiosta kiuas voidaan tuoda alalauteen läpi, kun kiuasta ohjataan paneelista, jonka voi sijoittaa haluamaansa paikkaan esimerkiksi kylpyhuoneen puolelle. Myös etäohjattavat kiukaat ovat mahdollisia.

Muistathan, että pienissä saunoissa on otettava huomioon kiukaan ja lauteiden välinen turvaetäisyys, jolloin lauteiden syvyys voi olla rajoitettu.

Sauna- ja kiuasideoita Tulikiveltä >>
Näin huollat tai vaihdat kiukaan >>

Myös puulämmitteisten kiukaiden asentaminen saunaan on nykyään joustavampaa kuin ennen. Sopivat suojaseinät vähentävät suojaetäisyyksiä, jolloin kiuas voidaan tuoda tavallista lähemmäksi seinää tai lauderatkaisuja.

3. Mitoita lauteet tarpeiden mukaan

Saunan suunnittelussa on monta huomioon otettavaa asiaa ja yksityiskohtaa. Saunatilojen rakentamisessa alusta loppuun nykyisten määräysten mukaan täytyy olla tarkkana.

Lauteet tulisi sijoittaa niin, että ylälauteen ja katon väliin jää noin 100-120 cm tilaa, ja ylä- ja alalauteiden väliin 40-45 cm. Askelmille hyvä korkeus on 30-35 cm, ja niitä tarvitaan riittävä määrä. Lauteiden syvyyden ollessa 50 cm, löylytaskun tulee ulottua tarpeeksi alas, jotta lauteilla voi istua mukavasti. Syvemmät, 60 cm lauteet antavat lisätilaa jaloille, mikä on hyödyllistä, jos kiuas on korkealla. Istumapaikkaa suunniteltaessa tulisi laudeleveyttä varata vähintään 60 cm per henkilö.

Helpoimmalla ratkaiset ongelmat asiantuntijoiden kanssa. Voit myös pyöritellä pohjaratkaisuja ilmaisilla saunan suunnitteluohjelmilla. Valitset vain laudemallin ja materiaalin sekä saunan muodon, johon lisäät mitat. Näin pääset kokeilemaan, mille seinälle saat mahtumaan kiukaan tai minkä malliset lauteet soveltuvat juuri sinun tarkoituksiisi parhaiten.

Myös laudemateriaalin valinnalla on väliä. Vaaleat laudepinnat ovat luonnollisesti arimmat likaantumiselle, joten niitä ei välttämättä suositella kovaan käyttöön. Lämpökäsitelty puu taas on sävymaailmaltaan tummempi ja sopii hyvin romanttisen tunnelmalliseen saunasisustukseen. Lämpökäsiteltyä puuta löytyy erilaisissa tummuusasteissa. Mustilla lauteilla voit luoda savusaunamaisen tunnelman.

Sauna pitää suunnitella myös käyttäjille turvalliseksi.Esimerkiksi riittävän syvät alalauteet helpottavat ylälauteille siirtymistä sujuvasti. Lisäksi saunasta täytyy löytyä tarvittavat suojakaiteet sekä kiukaan suojavarusteet kuten suojaseinät ja suojakaiteet.

Saunan lauderakenteen suunnittelussa pitää jättää tilaa ilman kiertämiselle. Vähäinen ilmanvaihto tekee saunasta helposti tunkkaisen. Liian umpinainen rakenne estää myös lauteiden kuivumisen kunnolla.

Kurkista lumoavaan savusaunaan >>
Liukuovi sopii myös saunaan >>

4. Viimeistele saunan sisustus

<p data-block-key="spt7y">Tulikiven savusaunakiuas SK950.</p>
Tulikiven savusaunakiuas SK950.

Saunan sisustus ei ole vain kiuas ja lauteet. Saunan sisustukseen voi lisätä erilaisia valoelementtejä, lasiseiniä, kaiuttimet tai löylyautomaatin. Sisustuksellisia yksityiskohtia ja käyttötarpeita kannattaa miettiä jo saunaa suunniteltaessa, jotta seinä- ja lattiarakenteisiin tulevat tuet ja putkitukset saadaan asennettua oikeille paikoilleen. Saunasta ei myöskään kannata unohtaa tyyliin sopivia saunatarvikkeita tai saunatekstiilejä, joilla teet rentoutumispaikkaasi upean loppusilauksen.

Maalarin neuvot saunan sävyttämiseen >>

Kuvituskuvat on tarkoitettu ainoastaan referenssiksi saunan ulkoasun suunnitteluun. Ne eivät kerro oikeaa totuutta mitoituksista.

Talo
sisustus
sauna
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20143_38557.jpg
Ohutlevykiinnitykset
Särmä suomalainen seinätulppa GRIPPER™ sopii kaikkiin rakentamisen, remontoinnin ja sisustamisen yleisimpiin seinäkiinnityksiin. GRIPPER™ toimii kaikissa seinämateriaaleissa ja -rakenteissa. Lo-Vis – mikrokaulus pitää tulpan optimaalisessa asennussyvyydessä pysyen itse piilossa ruuvin alla. DuPont™ Hytrel® -materiaalinsa ansiosta GRIPPER™ kestää pitkäaikaista kuormitusta, iskuja, kulumista, kosteutta, kemikaaleja, lämpötilan vaihteluja ja varastointia tavallisia tulppia paremmin.
201412_41913.jpg
Kiuas osaksi saunan sisustusta
Saunan lämpö rentouttaa ja tuo hyvää oloa. Tulikivi-kiukailla saat jatkettua kodin sisustusta myös saunatiloissa. Kiukaissa on panostettu moderniin muotokieleen sekä hyviin löylyihin. Suuret kivitilat varmistavat pehmeät löylyt sekä tehokkaan lämmönsiirron kiuasrungosta kiviin. Sauna lämpenee nopeasti ja löylyistä tulee miellyttävän pehmeät ja kosteat. Siron kokonsa ja selkeälinjaisen muotoilunsa ansiosta kiuas on helppo sijoittaa monenlaisiin löylyhuoneisiin.
20188_54298.jpg
Sisustajalle keraamisia unelmalaattoja lattiaan ja seiniin
Keraamisella laatalla on monia etuja, miksi se kannattaa valita kodin lattia- tai seinämateriaaliksi. Keraaminen laatta kestää erinomaisesti kovaakin kulutusta. Tästä syystä laatat ovat varsinkin lapsi- ja kotieläinperheiden suuressa suosiossa.Keraamisen laatan etuja ovat myös pinnan kestävyys sekä lämmön- ja kosteudensietokyky, unohtamatta tietysti sitä, että keraamiset laatat tuovat sisutukseesi laatua. Nykyisin laattoja löytyy vaateliaimpienkin sisustajien makuun, sillä erilaisia värejä, pinnan muotoja ja laattojen kokoja on valtavasti. Keraamiset laatat soveltuvat hyvin sekä lattia- että seinäpinnoiksi – ja kaikissa tiloissa.
20205_64732.jpg
Vaivaako siitepöly sisätiloissakin? Ilmansuodatus auttaa
Kevät on pitkällä ja samoin siitepölykausi. Jopa 40% Suomalaisista kärsii erilaisista siitepölyn aiheuttamista oireista. Siitepöly ei ole elimistölle vaarallista, mutta erittäin epämiellyttävää yliherkille. Siitepölylle altistuminen aiheuttaa aivastuksia, nuhaa, yskää, kurkun ja kitalaen kutinaa, henkitorven karheutta, päänsärkyä ja väsymystä. Hyvä uutinen on se, että kotioloissa voit itse vaikuttaa altistuksen määrään ja siten parantaa tilannetta! Olemme koonneet tähän artikkeliin vinkkejä kodin siitepölyaltistuksen minimoimiseksi.
20223_77593.jpg
Estä vesi- sekä viemärijohtojen jäätyminen
Jotta putkijohtojen jäätyminen sekä routavaurioiden mahdollisuus minimoidaan, sijoitetaan vesijohdot sekä viemärit perinteisesti roudattomaan syvyyteen kerran 50 vuodessa toistuvan suurimman pakkastuntimäärän mukaisesti.Kaivantojen ulottuessa pohjavesipinnan alapuolelle sekä maa-aineksen pehmeys voivat aiheuttaa omia ongelmia katujen rikkoutuessa, putkijohtojen sekä rakennusten painuessa ja niin edelleen. Toinen syy välttää syviä kaivantoja on tietysti kustannukset, kun kaivaminen ja massojen ajo voidaan puolittaa saadaan tällä merkittävää säästöä rakentamiskustannuksissa. Ympäristön sen salliessa, voidaan maahan routarajan yläpuolelle sijoitettavien vesi- sekä viemärijohtojen jäätyminen ja routavauriot estetään putkia suojaavalla vettymättömillä Finnfoam-routaeristeellä.
20194_57633.jpg
Objektityökalu avuksi kohteen suunnitteluun
Kotimainen Liune-väliovi liukuu seinän sisään ja tuo lisätilaa 1-3 m² per ovi. Liunessa yhdistyvät arjen esteettömyys, pettämätön tekniikka ja tyylikäs ulkonäkö. Asennus on vaivatonta ja nopeaa, Liunen ovi liukuu seinärakenteen taskuun kokonaan ja erityisen ponnahdussalpa-mekanismin avulla ovi ponnahtaa kevyesti painamalla ulos seinärakenteen sisältä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton