Helpotusta saunan suunnitteluun

Saunojen designiin kiinnitetään huomiota koko ajan enemmän ja enemmän. Omasta saunasta halutaan tehdä omistajansa näköinen, viihtyisä, kodin ilmeeseen sopiva kokonaisuus. Tyylin lisäksi suunnittelua ohjaavat saunan koko sekä oven ja kiukaan paikka. Sen jälkeen päästään suunnittelemaan lauteita sekä muita sisustusratkaisuja, kuten lasi- tai kiviseinäelementtejä. Kun haluttu tyyli ja käyttötarve ovat selvillä, vaihtoehtoja riittää.

Suunnittele oma saunasi ilmaisella Harvian Sauna Designerilla. Saat myös valmiin tarjouksen aina paneeleista kiuaskiviin asti.Suunnittele oma saunasi ilmaisella Harvian Sauna Designerilla. Saat myös valmiin tarjouksen aina paneeleista kiuaskiviin asti.

Usein saunalle suunniteltu tila on jo määritelty, jolloin ratkaisut pitää valita sen mukaan. Kokoa tai oven paikkaa ei välttämättä voi enää muuttaa, mutta vanhankin saunan remontoinnissa saa aikaan ison uudistuksen, kun pohjaratkaisua miettiessä uskaltaa muuttaa sijoittelua.
 

Saunan suunnittelu haluttuun malliin ei ole ylitsepääsemätön urakka, vaikka siltä voisi tuntuakin. Olemme keränneet suunnittelun tueksi muutamia hyviä vinkkejä. Voit myös käyttää apunasi ilmaisia työkaluja, kuten Harvian Saunalaskuria tai Sauna Designer-ohjelmaa suunnittelun helpottamiseksi.

1) Laske saunan tilavuus oikein

Saunan koko vaikuttaa paljon siihen, millaiset ratkaisut ovat mahdollisia ja toimivimpia. Saunan leveyden, pituuden ja korkeuden lisäksi laskennallisessa tilavuudessa pitää ottaa huomioon myös rakenteellisia asioita.

Muista ottaa huomioon:

  • paljonko saunassa on lasipintoja (ikkunat, ovi, seinät)
  • rakenteiden materiaali (eristämätön hirsirakenne tai eristetty seinä)
  • sisustusmateriaalit (laatat, kivipinnat)

Eristämättömät materiaalit kasvattavat lämmitystehon tarvetta, minkä myötä kiukaasi saa olla suuritehoisempi. Voit laskea saunan tilavuuden helposti Harvian Saunalaskurilla ja katsoa, millainen kiuas sinun saunaasi sopii parhaiten. 

Kun suunnittelet saunaasi, mieti mitä kaikkea haluaisit saunastasi löytyvän; Paneelit, lauteet, kiuas, valaistus, tunnelma, tarvikkeet vaikuttavat tunnelmaan.Kun suunnittelet saunaasi, mieti mitä kaikkea haluaisit saunastasi löytyvän; Paneelit, lauteet, kiuas, valaistus, tunnelma, tarvikkeet vaikuttavat tunnelmaan.

2) Valitse sopiva kiuas

Kiukaan valintaan ei vaikuta ainoastaan lämmitysmuoto. Moderni kiuas takaa parhaat löylyt ja viimeistelee saunasisustuksen.

Kiukaan sijoitteluun saunassa on nykyään paljon mahdollisuuksia. Sähkökiukaiden erillisen ohjauksen ansiosta kiuas voidaan tuoda alalauteen läpi, kun kiuasta ohjataan paneelista, jonka voi sijoittaa haluamaansa paikkaan esimerkiksi kylpyhuoneen puolelle.

Helpoimmillaan saunan lämmittäminen onnistuu yhdellä napin painalluksella. Esimerkiksi Harvia Cilindro Plus Spot® on varustettu uudella, täysin langattomalla Harvia Spot® -käynnistyskytkimellä. Johdottoman asennuksen ansiosta kiukaan vaihto onnistuu ilman tarvetta koko saunan pintaremontille.

Harvia Cilindro Plus Spot®- mallin kiukaat on varustettu uudella, täysin langattomalla Harvia Spot® -ohjauskytkimellä, jossa ei ole näkyviä kaapeleita. Harvia Cilindro Plus Spot®- mallin kiukaat on varustettu uudella, täysin langattomalla Harvia Spot® -ohjauskytkimellä, jossa ei ole näkyviä kaapeleita. 

Myös puulämmitteisten kiukaiden asentaminen saunaan on nykyään joustavampaa kuin ennen. Harvian kiukaisiin sopivat suojaseinät vähentävät suojaetäisyyksiä, jolloin kiuas voidaan tuoda tavallista lähemmäksi seinää tai lauderatkaisuja.

3) Valitse lauteet tarpeiden mukaan

Saunan suunnittelussa on monta huomioon otettavaa asiaa ja yksityiskohtaa. Saunatilojen rakentamisessa alusta loppuun nykyisten määräysten mukaan täytyy olla tarkkana.

Helpoimmalla ratkaiset ongelmat asiantuntijoiden kanssa. Voit myös pyöritellä pohjaratkaisua Harvian Sauna Designer ohjelmalla. Valitset vain laudemallin ja materiaalin sekä saunan muodon, johon lisäät mitat. Näin pääset kokeilemaan, mille seinälle saat mahtumaan kiukaan tai minkä malliset lauteet soveltuvat juuri sinun tarkoituksiisi parhaiten. Helppoa!

Harvia Scala -laudemalliston ideana on laaja alalaude, johon voit halutessasi lisätä irralliset istuinjakkarat. Ihanan perinteisen tunnelman luot Harvian Legend -kiukaalla, joka on pajamestarin taidonnäyte. 

Harvia Scala -laudemalliston ideana on laaja alalaude, johon voit halutessasi lisätä irralliset istuinjakkarat. Ihanan perinteisen tunnelman luot Harvian Legend -kiukaalla, joka on pajamestarin taidonnäyte. 

Myös laudemateriaalin valinnalla on väliä. Vaaleat laudepinnat ovat luonnollisesti arimmat likaantumiselle, joten niitä ei välttämättä suositella kovaan käyttöön. Lämpökäsitelty puu taas on sävymaailmaltaan tummempi ja sopii hyvin romanttisen tunnelmalliseen saunasisustukseen. Lämpökäsiteltyä puuta löytyy erilaisissa tummuusasteissa. Mustilla lauteilla voit luoda savusaunamaisen tunnelman.

Harvian saunapaketteihin pystyt valitsemaan Sauna Designerilla myös paneelit ja lauteet. Laudemalleja löytyy moderneista perinteisempiin ja kaikille kukkaroille sopivalla hinnalla.

Harvia Ventura on Fuma-puusta valmistettu laudemalli, joka kestää erinomaisesti kuumuutta ja kosteusvaihteluja.Harvia Ventura on Fuma-puusta valmistettu laudemalli, joka kestää erinomaisesti kuumuutta ja kosteusvaihteluja.

Sauna pitää suunnitella myös käyttäjille turvalliseksi.Esimerkiksi riittävän syvät alalauteet helpottavat ylälauteille siirtymistä sujuvasti. Lisäksi saunasta täytyy löytyä tarvittavat suojakaiteet sekä kiukaan suojavarusteet kuten suojaseinät ja suojakaiteet.

Suosittu ja linjakas Formula-laudemalli sekä yksinkertaisen tyylikäs Virta sähkökiuas sopivat hyvin yhteen.

Suosittu ja linjakas Formula-laudemalli sekä yksinkertaisen tyylikäs Virta sähkökiuas sopivat hyvin yhteen.

Saunan lauderakenteen suunnittelussa pitää jättää tilaa ilman kiertämiselle. Vähäinen ilmanvaihto tekee saunasta helposti tunkkaisen. Liian umpinainen rakenne estää myös lauteiden kuivumisen kunnolla.

Harvia Exclusive on suunniteltu erityisesti vaativiin, suurikokoisiin edustussaunoihin. Harvia by Luhta saunatekstiilit täydentävät kokonaisuuden.

Harvia Exclusive on suunniteltu erityisesti vaativiin, suurikokoisiin edustussaunoihin. Harvia by Luhta saunatekstiilit täydentävät kokonaisuuden.

4) Viimeistele saunan sisustus

Saunan sisustus ei ole vain kiuas ja lauteet. Saunan sisustukseen voi lisätä erilaisia valoelementtejä, lasiseiniä, kaiuttimet tai löylyautomaatin.

Sisustuksellisia yksityiskohtia ja käyttötarpeita kannattaa miettiä jo saunaa suunniteltaessa, jotta seinä- ja lattiarakenteisiin tulevat tuet ja putkitukset saadaan asennettua oikeille paikoilleen. Saunasta ei myöskään kannata unohtaa tyyliin sopivia saunatarvikkeita tai saunatekstiilejä, joilla teet rentoutumispaikkaasi upean loppusilauksen.

Unohda kiulu ja kauha - tässä tulee löylyautomaatti.Unohda kiulu ja kauha - tässä tulee löylyautomaatti.

Tee ilmainen suunnitelma

Tyylin lisäksi sauna suunnittelua ohjaavat siis sen koko, muoto, ikkunan ja oven paikat, että mahdollinen hormin paikka. Saat helposti piirrettyä kaiken Harvian Sauna Design -ohjelmalla, joka auttaa sinua suunnittelemaan saunasi sisustuksen kaikki elementit kohdilleen. Vanhan sauna remontissa varsinkaan ei ovien ja ikkunoiden paikkoja pysty noin vain muuttamaan, vaan sisustus on pyöritettävä jo olemassa olevien seinien mukaan. Pohjaratkaisussa on silti hyvä uskaltaa sijoitella lauteet ja kiuas uudelleen, joka onnistuu helposti Sauna Designer ohjelmassa.

Lähde siis rohkeasti kokeilemaan, minkälainen sinun unelmien saunasi on.

 
Päivitetty
14.1.2020