Ihana joulu on taas ovella!

On tullut aika kaivella tutut ja perinteiset koristeet kaapin perukoilta. Vaikka valotuike tuo tunnelmaa, varmista, että saat nauttia siitä turvallisesti ja huoletta.

Saana-koristevalosarjaSaana-koristevalosarja
  • Ledit eivät kuumene, joten voit koristella niillä paloturvallisesti verhojen ja paperikoristeiden lähettyvillä.
  • Jos vanhoissa jouluvaloissasi on pimeitä lamppuja, varmista voiko niitä vaihtaa. Airamin koristevaloissa mahdollisen varalampun tiedot tai tieto siitä, onko lamppu ylipäätään vaihdettavissa, löytyy pakkauksesta. Monissa ledeissä valonlähde on kiinteä, ei vaihdettava, mutta toisaalta ledit palavat jopa 10 000 tuntia. Hyvin pidettyinä koristelet niillä sekä tämän että monta tulevaa joulua!
  • Ulkotiloihin sopivaa tuotetta (IP44) voi käyttää myös sisällä, mutta sisätiloihin tarkoitettua tuotetta (IP20) ei voi käyttää ulkona.
  • Sarjaan kytketyissä tuotteissa yhden valonlähteen rikkoutuminen katkaisee koko virtapiirin. Pitkissä led-sarjoissa ledit on kytketty lyhyisiin usean ledin sarjoihin, jolloin ajan kuluessa ja valojen rikkoutuessa koristeessa saattaa olla esim. 6-12 ledin pimeitä aukkoja. Rinnankytketyissä tuotteissa yhden valonlähteen rikkoutuminen ei vaikuta muiden toimintaan.
  • Tarkasta, että tuotteen johdot ovat ehjiä. Eristeet ja kuparilangat eivät saa olla näkyvillä. Sähkölaitteen muuntajan ei kuulu pitää ääntä. Sirinä tai surina eivät kuulu asiaan.
  • Älä yritä korjata rikkinäistä sähkölaitetta itse. Kierrätä koristevalot SER-jätteenä.
  • Jos tuote on tullut elinkaarensa päähän, saa uusia koristevalosarjoja varsin kohtuulliseen hintaan. Uudemmissa ledeissä myös energiakulutus on pienempää, jolloin voit halutessasi pitää koristevaloja päällä vaikka koko joulukuun – vuorokauden ympäri! Mutta jos haluat valojen palavan vain tiettyyn aikaan, ajastimilla saat valot loistamaan automaattisesti ja vaivattomasti silloin, kun itse haluat.
Airam Kulma verkko IP44Airam Kulma verkko IP44

Koristele piha valoilla

Airamin koristevalojen mallistosta löytyy myös laaja valikoima koristevaloja ulkokäyttöön: koristevalosarjoja, lyhtyjä, huppuja, koristepuita ja oksia, eläinhahmoja – ja myös perinteisiä jouluvaloja kynttilöineen. Kun virität jouluvaloja ulos, varmista, että tuote ja sen muuntaja ovat ulkokäyttöön sopivia. Koristevalojen ja muuntajan suojausluokka pitää olla vähintään IP44.

Airamin koristevalot ovat jo vuosia olleet ledejä. Valonlähteenä led vie vain vähän energiaa ja niitä voi huoletta käyttää myös kylmässä, koska lämpötila ei vaikuta led-valojen syttymiseen tai käyttöön. Lisäksi ledit toimivat verkkojännitettä turvallisemmalla pienoisjännitteellä. Ulkona koriste- ja jouluvalojen pitää kestää myös kosteutta ja pakkasta. Jotta muoviosat eivät murru, valoja ei kannatta käsitellä kovan pakkasen aikaan. Asettele ne paikoilleen siis ajoissa.

Älä tuo IP20-luokiteltuja tuotteita ulos. Useimmat paristoilla toimivat koristeet on tarkoitettu sisäkäyttöön. Muista siis katsoa tuotteen IP-luokitus. Aurinkoenergialla toimivat solar-valot taas kuuluvat kesään ja alkusyksyyn, kun auringonvaloa on vielä riittävästi.

Kätevä kumppani koristevaloille on ulkokäyttöön tarkoitettu ajastin. Illan hämärtymishetkeen ajastettu tunnelmallinen valojen syttyminen ilahduttaa ohikulkijoita, naapureita ja töistä tai koulusta kotiin palaavia. Jos käytät valojen virittelyssä jatkojohtoa, varmista, että se on ulkokäyttöön tarkoitettu, läppäkannellinen ja kumieristetty. Vanhempien rakennuksien suojaamattomiin ulkopistorasioihin kannattaa lisäksi hankkia erillinen vikavirtasuoja. Se katkaisee virran syötön ongelmatilanteessa eli esimerkiksi suojaa sähkölaitetta jännitteen vaihtelulta.

Airam Teno -valosarjaAiram Teno -valosarja

Kuvien tuotteet:

teno
Nimetön-1
9477915_30_6435200220004_big
 
Päivitetty
23.12.2019