Saako vielä ampua raketteja?

Marraskuussa 2019 eduskunnalle luovutettiin kansalaisaloite ilotulitteiden kieltämisestä. Lakialoitteella pyritään saamaan kaikki taivaalle ammuttavat raketit vain ammattilaisten käyttöön. Laki on edennyt talousvaliokuntaan, mutta käsittely on tänä vuonna pysähtynyt pandemian vuoksi. Esityksessä ehdotetaan muutettavaksi lakia vaarallisten kemikaalien ja räjähteiden käsittelyn turvallisuudesta siten, että luokan F2 ja F3 ilotulitteiden kuluttajakäyttö kiellettäisiin.

Nykyään voimassa olevat rajoitteet eivät ole ehkäisseet silmävammoja täysin.Nykyään voimassa olevat rajoitteet eivät ole ehkäisseet silmävammoja täysin.

Lakialoitteessa luokkien F2 ja F3 raketit sisältävät kaikki taivaalle ammuttavat ilotulitteet, padat ja suihkut. Ennestään jo kiellettyjä ovat paukkupommit, pienet roomalaiset kynttilät ja pienet tähtipommit. Jäljelle jäisivät ainoastaan luokan F1 ilotulitteet, joihin kuuluvat tähtisädetikut, paukkuserpentiinit ja kakkusuihkut.

Vain ammattilaisille

Jos lakiehdotus menee läpi, rakettien ampuminen jää vain ammattilaisten hoidettavaksi. Ammattilaisiksi lasketaan yritykset, joilla on TUKES:in myöntämä lupa järjestää ilotulitusnäytöksiä. Kuluttajille ei siis tämän jälkeen myytäisi enää taivaalle ammuttavia raketteja laisinkaan. Perinteeksi tulleet myyntipöydät jäisivät pois markettien ja kauppojen auloista.

Moni taho, muun muassa Lääkäriliitto, Kuuloliitto, Näkövammaisten liitto ry, Suomen eläinsuojelu ja monet muut ovat vuosien mittaan esittäneet pyyntöjä ilotulitteiden kieltämiseksi. Muun muassa lääkärit ovat olleet huolissaan ilotulitteiden aiheuttamista silmävammoista, joiden määrä on vakiintunut yli 20:een, lisääntyneistä säännöksistä huolimatta. Arvioidut kulut yhteiskunnalle liikkuvat luokassa 1,5 milj. euroa.

"Ilotulitteiden kuluttajakäyttö kuormittaa pelastustoimea ja aiheuttaa kustannuksia."

Eläinsuojelujärjestöt ovat muistuttaneet meitä joka vuosi eläimille ilotulitteista aiheutuvasta stressistä. Ilotulitteista eivät kärsi vain kotieläimet ja lemmikit, vaan myös luonnoneläimet, jotka voivat vauhkoontuessaan esimerkiksi juosta ajotielle. Paloviranomaiset ovat olleet huolissaan ilotulitteista aiheutuneista tulipaloista. Vuosina 2013-2017 aiheutui 66 rakennuspaloa ja 455 muuta tulipaloa. Vahingot ovat mitattavissa miljoonissa. Myönnettävä on, että rakettien kieltämisellä jäisi moni vahinko ja onnettomuus tulematta.

Tyypillisimmin palavat etenkin roskikset

- Koronaepidemian takia monet kaupungit ovat peruneet yleiset isot ilotulitukset, mutta voi olla, että ihmiset pikkuporukoissa ja perhepiirissä ampuvat raketteja samaan tapaan tai jopa vähän enemmän kuin viime vuosina. Raketteja ammutaan kuitenkin ulkona, joten se saatetaan ajanvietteenä mieltää koronaturvalliseksi. Tässä vuodenvaihteessa korostuukin varovaisuus niin tartuntojen ehkäisyn kuin raketteihin liittyvien riskien takia, sanoo projektijohtaja ja paloinsinööri Antti Määttänen LähiTapiolasta.

Palopäällikkö Janne Rautasuo Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselta on samoilla linjoilla. Ihmisten käyttäytymistä on vielä vaikea ennakoida, mutta pelastuslaitoksella valmistaudutaan vuodenvaihteeseen kuin mihin tahansa uuteenvuoteen. Tavanomaisesti laitokselle tulee uutenavuotena kymmenkunta ilotulitteisiin liittyvää tehtävää. Useimmat niistä liittyvät palotilanteisiin.

- Tyypillisiä vahinkoja ovat jäteastioihin ja jätekatoksiin kohdistuvat palot. Lisäksi Länsi-Uudenmaan alueella on ollut vuosittain vähintään yksi vakavampi ilotulitteisiin liittyvä rakennuspalo tai vakava läheltä piti -tilanne. Rakennuspaloissa ilotulite on esimerkiksi päätynyt parvekkeelle tai terassilaudoituksen alle ja sytyttänyt alkupalon, kertoo Rautasuo.

- Raketteja ei saa jättää ympäristöön, vaan roskat tulee viedä viimeistään seuraavana päivänä roskiin. Jos roskat on tarve siivota heti, kastelu on hyvä tapa varmistaa, ettei esimerkiksi ilotulitepata jää kytemään. 

- Rakettiroskat saa laittaa vasta jäähtyneinä jäteastiaan, jotta ne eivät pääse kuumina sytyttämään ympärillä olevia roskia tai rakenteita.

- Turvallisuus- ja kemikaalivirasto ohjeistaa odottamaan vähintään kymmenen minuuttia laukaisuyrityksen jälkeen, ennen kuin ilotulitteelle tekee mitään. Sitten sen voi upottaa esimerkiksi vesiämpäriin, mikä tekee sen vaarattomaksi. Suutaria ei saa yrittää sytyttää uudestaan.

Lähde: Lähi Tapiolan tiedote, Palopäällikkö Janne Rautasuo Länsi-Uudenmaan pelastuslaitokselta 


Vielä voi, mutta paukuttele turvallisesti

Vielä ei siis ilotulitteiden ampuminen ole kiellettyä. Muista kuitenkin olla varovainen ja noudattaa turvallisuussääntöjä. Olemme koonneet hyvät ohjeet rakettien ampumiseen artikkeliin "Pian pamahtaa!"


Ilotulitus on sallittua ainoastaan alkaen uudenvuodenaattona klo 18.00 ja päättyen uudenvuodenpäivänä klo 02.00. KIITOS KUN ILOTULITAT VASTUULLISESTI!
 

puolikas1
Lähde: TUKESLähde: TUKES
 
Päivitetty
31.12.2020