Sähköistysratkaisut helpottavat ikäihmisten asumista

Suomessa on puoli miljoonaa vähintään 75 vuotta täyttänyttä, joista 93 prosenttia asuu kotona. Yli puolet ikääntyneistä asuu omakotitalossa, paritalossa tai rivitalossa. Yksin asuvia omakotiasujista on kolmannes.

Kotona asumista voidaan helpottaa lukuisilla erilaisilla sähköistysratkaisuilla. Mitkä niistä koetaan tärkeimmiksi? Tähän kysymykseen vastasi lokakuussa yhteensä 726 Rakentaja.fi-sivuston kävijää.

vanhus001

Lähes kaikki vastaajat kokivat tärkeimpinä seuraavat kolme sähköistysratkaisua:

  • Kosteus- tai vuotovahdit vesivahinkojen välttämiseksi (100 %),
  • Liesivahti päälle unohtuneen levyn kytkemiseksi pois päältä (82 %) ja
  • Liiketunnistimet yövaloille ja WC:n valaistukselle (70 %).

Turvallisuus ja toiminnallisuus tärkeitä

Näiden tuntumaan tärkeydessä ylsivät turvallisuuteen liittyvät Verkkovirralla toimivat palo- ja häkävaroittimet sekä Ulko-oven summerin varustaminen kameralla.

Suurta kiinnostusta herättivät myös monet sähköistyksen tuomat toiminnallisuudet, jotka lisäävät tosiasiassa kaikkien asumismukavuutta ikään katsomatta.
 

Kyselyyn vastaajista keskimäärin 40 prosenttia arvioi niistä tärkeimpiin kuuluviksi suosituimmuusjärjestyksessä seuraavat:

  • Lattialämmitys kosteisiin tiloihin
  • Pistorasioiden asentaminen valokatkaisijoiden korkeudelle
  • Sähkölaitteiden varustaminen ajastimilla
  • Ulkoportaan ja pihan kulkureittien sulanapitosähköistys
  • Vara-avain ulos numerokoodilla avautuvaan avainkoteloon

Viimeistä tilaa piti hallussaan 23 prosentin suosiolla Liikkeen tunnistava älymatto, jossa on hälytys. Tämä lähinnä vanhusten- ja terveydenhuollon ammattilaisten käyttämä uutuus sai oikeastaan yllättävänkin suuren kannattajaosuuden, jonka voi odottaa ajan myötä kasvavan.
vanhus002

Sähköasentaja käy, tuo ja asentaa

Yhteistä kodin sähköistykselle on, että asennus on ammattityötä erityisesti sähkö- ja paloturvallisuuden varmistamiseksi. Työ on lain mukaan sallittua vain pätevyyden ja oikeudet omaaville ammattilaisille. Sellaisen löydät www.löydäsähkömies.fi -sivustolta.

Sähköasentajalta saat takuun tehdylle työlle ja kuitin kotitalousvähennystä varten. Lisäksi hän osaa suositella sopivimmat tuotteet laajasta tunnettujen valmistajien ammattilaisvalikoimasta.

Lähteet:
Tilastokeskus, STUL, kävijäkysely Rakentaja.fi-sivustolla 10/2019, n=726, monivalinta
 

 
Päivitetty
28.11.2019