• Etusivu
  • Talo

Mikrosementtiä, efektimaalia, laattoja - vai jotain muuta?

Millaisen välitilan haluaisit omaan keittiöösi?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 26.11.2019
201911_61463.jpg

1. mikrosementti, 2. efektipinnoite, 3. hirsiseinä, 4. aito kivi, 5. tiiliseinä, 6. metallilevy, 7. laatoitus, 8. laminaattilevy

Laatoituksen ja laminaattilevyn lisäksi keittiön välitilaan on nykyisin tarjolla runsaasti muitakin vaihtoehtoja. Eri materiaalit poikkeavat toisistaan ulkonäön lisäksi mm. asennustavaltaan ja käytännöllisyydeltään, joten huolellisen vertailun tekeminen kannattaa, jotta löydät juuri omiin tarpeisiisi parhaiten sopivan ratkaisun.Mikä kestää parhaiten vettä ja rasvaa? Onko yksikään vaihtoehto helpompi kuin toinen?

Metallilevyt

Erikoisempia välitilaan sopivia levyjä ovat erilaiset metalli- ja teräslevyt. Ruostumatonta terästä löytyy kiiltävänä ja kuvioituna. Harjattu pinta sopii valinnaksi, jos ei pidä kiiltävästä pinnasta. Lakkauksen onnistuminen riippuu paljolti metallipinnan kuluneisuudesta. Painavammatkin levyt saa kiinnitettyä liimoilla. Nykyään tarjolla on paljon suuren alkutartunnan omaavia kiinnitysliimoja, jotka pystyvät kannattelemaan jopa 400 kiloa.

Huokoisemmat levyt, vaikkapa kauniisti ruostunut tai patinoitunut metallilevy, voidaan käsitellä liuotinohenteisella metallilakalla likaa ja vettä hylkiväksi tai peittää lasilla. Jos ruostuneessa pinnassa on irtonaista liusketta tai maalia, muista raaputtaa ne pois ensin.

Turkkilevyllä saat äijämäisen efektin.
Turkkilevyllä saat äijämäisen efektin.

Mikrosementti

Mikrosementistä on puhuttu paljon, ja paljon löytyy myös niin hyviä kuin huonoja kokemuksia. Mikrosementti ei kestä pinnoittamatta edes välitilassa, vaan se pitää sulkea lakalla tai päällystää esimerkiksi lasilevyllä. Mikrosementin levittäminen itse on vaativaa puuhaa, joten halutun pinnan saavuttamista olisi hyvä harjoitella ennen lopullisen pinnoituksen tekemistä.

Jos haluat peittää vanhat laatat, soveltuu mikrosementti tähän tarkoitukseen. Alla voit käyttää tasoitetta, joka pysyy laattojen päällä ja tämän jälkeen voit levittää mikrosementin pintaan. Tällä metodilla tehty vanhojen laattojen pinnoitus lisää vain muutaman millin välitilan paksuutta.

Pavicem-mikrosementti
Pavicem-mikrosementti

Efektipinnoitteet

Pinnoitteita löytyy kalkki- tai akryylipohjaisena. Akryylipohjainen sopii paremmin kosteuden kanssa kosketuksiin joutuville pinnoille. Efektipinnoitteet sopivat periaatteessa parhaiten kuiviin sisätiloihin, mutta keittiön välitilassa ne toimivat, jos lakkaat pinnan vettähylkiväksi. Pintoihin saadaan tehtyä upeita ruoste- ja patinaefektejä tai rouheaa betonimaista pintaa. Kaikkiin pintoihin voi lisätä metallinhohtoa hileinä tai vahalla. Efektipinnoitteet on helppo työstää myös itse.

Efektipinnoitteitteilla saat luotuia kiiltoa ja struktuuria
Efektipinnoitteitteilla saat luotuia kiiltoa ja struktuuria

Tiiliseinä ja luonnonkivi

Moni pelkää tiili- ja luonnonkiviseinän huokoisuutta ja että sitä olisi kovin vaikeaa pitää puhtaana. Kosteudelle altistuvissa tai herkästi likaantuvissa paikossa tiilen ja kiven voi suojata vettä hylkivällä suoja-aineella tai hätätapauksessa vaikka hiuslakalla. Hyvin vaaleat ja valkoiset kivet ovat luonnollisesti likaantumiselle arempia. Tiiliä tai kiviä mietittäessä on hyvä muistaa niiden vahvuus suunnittelussa, ettei tule varastettua liikaa pöytätilaa.

Aitokiven Brown Quartzite, Black Quartzite ja Greige Natural
Aitokiven Brown Quartzite, Black Quartzite ja Greige Natural

Nykyisin markkinoilta löytyy myös kivipintaista sisustuslevyä, joka on tiiltä huomattavasti ohuempaa. Se on valmistettu luonnonkivestä, joka on kiinnitetty lasikuidun päälle, ja näin ollen niin ohutta ja kestävää että se on myös muotoiltavissa esimerkiksi pilarin ympärille. Nämä ohuemmat levyt on syytä suojata likaantumiselta.

Laatoittaminen

Laatoituksen hyvä puoli on siinä, että se kestää aikaa, katseita ja kulutusta. Hankalan siitä tekee itse laattojen asennus. Kovin moni ei itse halua ryhtyä laatoittamaan. Se vaatii jonkin verran taitoa ja työkaluja onnistuakseen, mutta ei ole mahdotonta.

Hyvin usein laattoja purettaessa menevät uusiksi myös seinälevyt. Laattojen sauma on helposti likaantuva ja hankalampi pitää puhtaana. Tämä pystyy välttämään saumojen käsittelyllä. Toisaalta laatoilla saa aikaa todella näyttäviä ja arvokkaita ratkaisuja. Kannattaa uskaltaa kokeilla suuriakin laattoja ja erilaisia laattojen latomistyylejä.

Laattoihin saa ilmettä erilaisilla laatoitusmalleilla.
Laattoihin saa ilmettä erilaisilla laatoitusmalleilla.

Laattojen maalaus

Helppo ratkaisu! Peitä vanha ja kulunut laatoitus maalilla. Et voi käyttää maalaamiseen mitä tahansa maalia, vaan sen on oltava erikoisesti laatoille tarkoitettua. Maalattaessa laattoja on muistettava poistaa kaikki silikoni huolellisesti. Maali ei tartu silikonin peittämille alueille. Laatoitukseen valmistetut maalit tulevat valmiiksi sävytettyinä, joten värivalikoima on rajallinen.

Laminaattilevy

Kauan markkinoilla ollut vaihtoehto on laminaattilevy. Seinälle voi nostaa saman vahvuista pöytälevyä kuin tasossakin on tai käyttää ohuempaa, välitilaan tarkoitetta laminaattilevyä. Jotkut toimittajat tarjoavat samaa kuosia monessa eri vahvuudessa. Laadukkaat, ohuemmat laminaattilevyt kestävät kosteutta sekä likaa ja rasvaa. Toisaalta välitilaan voi nostaa myös samaa levyä kuin tasossa. Vaikka levy onkin normaalia seinälaminaattia paksumpaa, voidaan sitä silti käyttää välitilassa.

Parma-keittiöt
Parma-keittiöt

Lasi- ja akryylilevyt

Yleisesti voidaan sanoa, että kaikki huokoiset materiaalit tulisi peittää joko lasi- tai akryylilevyllä. Lasi- ja akryylilevyjen alle voit laittaa niin tapetteja kuin maalia. Näistä kahdesta lasi on huomattavasti kestävämpi materiaali. Levyt on mahdollista kiinnittää listoilla, vahvalla 2-puoleisella teipillä tai silikonilla. Alareuna tulee aina muistaa tiivistää silikonilla, oli kiinnitysmetodi mikä tahansa.

Lasin alle voit laittaa minkä tahansa kuvan tai tehdä kuvakollaasin.
Lasin alle voit laittaa minkä tahansa kuvan tai tehdä kuvakollaasin.

Tapetti ja maalaaminen

Tapettia käytettäessä vain taivas on rajana. Jos tapettimallistoista ei löydy sopivaa, tapetteja saa myös teetettyä omasta valokuvasta tai piirroksesta. Non woven -tapetti on helppo asentaa itse, koska liisterin voi levittää suoraan seinään eikä tapettia tarvitse vetyttää. Tapetti tarvitsee päälle aina lasin tai akryylilevyn. Edes vinyylipintaiset tapetit eivät kestä ilman.

Maalaamiseen taas löytyy useitakin eri tekniikoita, jos täysin yksivärinen tausta ei kiinnosta. Pohjavärin päälle voi esimerkiksi käyttää kimallemaalia. Maalattaessa roiskevesitiiviillä maaleilla ei lasia tarvita.

Vinyylimatto

Moni saattaa lapsuudestaan muistaa seinälle nostetut vinyylimatot. Matot ovat olleet pitkään poissa muodista ja jopa mattovalmistajien ohjelmista, mutta nyt ne ovat jälleen saapuneet valikoimiin. Maton etuja ovat sen vesitiiviys, helppohoitoisuus ja kestävyys. Matto asennetaan seinään mattoliimalla. Nykyajan matot ovat ftalaatittoimia.

Lautaa, paneelia tai vanhaa hirsiseinää

Kaikenlainen puu välitilassa kannattaa käsitellä lakalla tai maalilla, jotta lika ja kosteus eivät imeydy puun sisään. Maalatut pinnat voit käsitellä uudelleen, jos haluat vaihtaa väriä tai freesata vanhaa pintaa. Lasilevy on myös hyvä suoja, varsinkin vanhan hirsiseinän päälle. Lasilevyä asennettaessa on syytä olla tarkkana, että alareunan silikoni on tiivis. Näin väliin ei pääse pientä kosteutta turhaan, ja hirsi säilyttää kauniin patinansa.

Vanha hirsi, ulkovuoripaneeli ja maalattu lauta
Vanha hirsi, ulkovuoripaneeli ja maalattu lauta

Onko parasta?

Onko mikään materiaali toistaan parempi? Oikein asennettuna ja suojattuna, tuskinpa.

Erot löytyvät asentamisen helppoudessa ja kestävyydessä. Toisia materiaaleja, kuten puupaneelit tai efektipinnoitteet, pystyt uudelleen käsittelemään. Lasilevyn takaa saat vaihdettua uuden tapetin. Toisaalta kaikki materiaalit, jotka joudut kiinnittämään seinään liimalla tai laastilla, hyvin usein rikkovat seinälevyt näitä materiaaleja poistettaessa. Mutta jos olet valinnut huolella sisustukseen sopivan, trendien oikkuja kestävän ja ennen kaikkea omaa silmää miellyttävän taustan, vaihtotarvetta heti tuskin ilmenee.

"Ihmisillä on yleensä pieniä toiveita keittiön toiminnoista ja paljon ulkonäöstä. Mieti ensin käyttötarkoitus ja mieti sen jälkeen, mitä todella haluat." – Marko Paananen
Talo
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20229_79493.jpg
Näin selvität, mikä lämmitys sopisi parhaiten sinun kotiisi
Kodin lämmitysmuoto vaikuttaa merkittävästi niin asumismukavuuteen, -kustannuksiin kuin asunnon arvoonkin. Siksi lämmitysratkaisun valinta kannattaa tehdä huolellisesti ja laskea tarkkaan uuden järjestelmän kokonaishinta suhteessa arvioituihin vuosisäästöihin. Jos kyseessä on vanha talo, on hyvä tarkistaa nykyisen lämmitysjärjestelmän kunto ja selvittää, voiko olemassa olevan lämmityksen jättää uuden järjestelmän rinnalle vai onko lämmitysjärjestelmä järkevintä uusia kokonaan.
20229_79604.jpg
Oras-mökkihanan tyhjennys talvikuukausien ajaksi
Syksyn tullen on tärkeää huoltaa kesämökki talvikuntoon. Huolellisesti tehty syyshuolto ehkäisee tehokkaasti seuraavan vuoden korjaustarpeita. Mökin tärkeimpiä syystoimia ovat vesivahingoilta ja jäätymiseltä suojaaminen. Jäätyvän veden aiheuttamat vahingot voi estää muun muassa tyhjentämällä vesi viemäreistä, vesijohdoista, lämminvesivaraajasta, hajulukoista sekä hanoista.
20203_63640.jpg
Mikrobikasvustoja estävät ovipinnat
Kun ovivalinnalla voi vaikuttaa myös sisätilojen puhtauteen, se kannattaa ehdottomasti tehdä. Liunen uutuus, seinän sisään liukuva ovikokonaisuus Safe on oikea valinta, kun haluat hygieeniset ja kestävät pinnat. Esteettömyys ja Liunen pettämätön toimintavarmuus tekevät Safe-ovikokonaisuudesta luotettavan ja turvallisen valinnan niin koteihin kuin terveydenhuollon tiloihin, vanhainkoteihin, opetus- sekä elintarviketiloihin.
200811_13935.jpg
Ilmanvaihto avainasia
Passiivitalojen pioneeriJussi Nevanpää tekee pioneerityötä ja rakentaa kolmihenkiselle perheelleen Lietoon omakotitaloa, joka tulee täyttämään VTT:n passiivitalolle asettamat kriteerit. Esimerkkejä ei tarjolla liiemmin ole, mutta Jussi Nevanpää toteaa, että kysymys ei ole rakettitieteestä, vaan tiiviistä rakentamisesta, laadukkaista osista ja järjestelmistä sekä huolellisesta toteutuksesta. Suurin haaste passiivitalorakentamisessa on hänen mielestään ilmanvaihto, johon hän löysi ratkaisun Vallox Oy:ltä.
20213_69583.jpg
Ennen ja jälkeen remontin - katso kuvat 70-luvun vessan upeasta muodonmuutoksesta
Porilaisen omakotitalon lähes alkuperäiskunnossa ollut wc koki remontissa huikean aikamatkan 70-luvulta tähän päivään. Nykyaikaisessa wc:ssä käytännöllisyys yhdistyy ajattoman klassiseen tyylin ja harkittuihin yksityiskohtiin.
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Onko kattoristikko riittävän kestävä?
Kysymys:Talon leveys on 8200 mm, mutta siihen tilattujen kehäkattotuolien alapaarteen pituus on vain 7904 mm plus pystyvertikaalit 2kpl 148 mm eli yhteensä 8200 mm. Kantava väliseinä on kutakuinkin keskellä. Koska talon runko on myös 148 mm leveä, niin koko katon paino tiilineen sekä lumineen tulee olemaan pelkästään naulalevyjen varassa. Varmaan jotkut normit täyttyvät, mutta uskaltaako tosiaan tällaisen katon alla nukkua ja miksei alapaarre voi ylettyä rungon kehäpuiden päälle? Pyysin tarjouspyynnössä kattotuolit ylimitoitettuna, ettei tarvitse katolle kiivetä lunta tiputtelemaan.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton