Ekologiset portaat luovat kotiin upeaa tunnelmaa

Gradon portaissa käytetään ekologisuutta korostavaa, elävää ja orgaanista materiaalia, jolloin myös portaiden ulkoasusta tulee pintakuvioinnin ja sävyerojen ansiosta koko asunnon sisustukseen mukautuva kokonaisuus.

Tuttua ja turvallista vai pitäisikö säväyttää?

Sanotaan, että portaat ovat talon sielu - ehkä siksi, että ne määrittävät hyvin paljon koko talon pohjaratkaisua, mihin kohtaan ne sijoitetaankin asunnossa. Kun portaikon väriyhdistelmiä mietitään, kannattaa ottaa huomioon pitkällä aikajänteellä koko talon kokonaisuus, jopa sisustusta myöten - mikä on asukkaiden tyylisuunta kautta asunnon? Halutaanko portaiden olevan kenties näyttävyyttä luova katseenkiinnittäjä vai klassisempi vaihtoehto.

Näyttävyyttä luovat rohkeasti valitut vahvat värisävyt, kuten mattamusta runko ja mustat askelmat. Jos taas halutaan, että portaikko ei ole huomion keskipisteenä, kannattaa valita klassisempia värisävyjä, kuten valkoinen runko puunvärisillä askelmilla.

Gradolla kuitenkin kannustetaan rohkeuteen, sillä portaikosta voidaan saada samaan aikaan näyttävä kodin keskipiste ja kaunein kaluste, jota muulla sisustuksella vain korostetaan.

Rungon väri määrittää miten portaat korostuvat sisustuksesta

Gradon portaiden runko on terästä, ja tämä tulee näkyvästi esille kaikissa muissa malleissa paitsi LEIJU- ja KANNEL-portaissa. Teräspinta polttomaalaataan alihankkijalla ja rungon värisävy voidaan valita RAL-värikartasta, jollei mikään vakioväreistä; valkoinen, mattamusta, hopeanharmaa ja tummanharmaa, käy kohteeseen.
 

Rauhallinen rungon väri tuo massiivipuun upeuden parhaiten esiin. Hieman yleistäen voisi sanoa, että valkoinen porrasrunko sulautuu muuhun sisustukseen, kun taas musta tai tummanharmaa ovat dramaattisempia ja tuovat portaat näyttävämmin esille omana sisustuselementtinään. (Grado Design Oy)

Askelmiin on valittavissa useita eri sävyjä eri puulajien lisäksi Gradon omasta värikartasta. Yleensä halutaan, että asunnon lattiasta nostetaan joku tietty värisävy, jonka mukaisiksi portaiden askelmatkin sävytetään. Suosituin sävy on natural, eli askelmat suojataan värittömällä öljyvahalla, joka korostaa puun omaa sävyä. Myös puun omaa sävyä vaalentavaa käsittelyä tehdään paljon. 

Mikä puulaji on sinun mieleesi?

Tammi

 • kova puulaji
 • suosituin, käytetään eniten portaissa
 • tummin sävyltään, ikääntyessään tummenee ilman sävykäsittelyä
 • syykuviointi vaihtelee paljon


Saarni

 • kova puulaji
 • vaaleampi kuin tammi
 • ikääntyessään tummenee hieman
 • kauniit syykuviot


Koivu

 • pehmeämpi kuin tammi ja saarni
 • vaalein puulaji
 • tummenee/kellastuu ikääntyessään ilman sävykäsittelyä
 • ei niin voimakas syykuviointi

Askelmien käsittely vaikuttaa portaiden käyttömukavuuteen - liukas porras ei ole kenenkään toive, siksi Grado käyttää portaiden sävytykseen öljyvahaa, mikä ei tee portaasta kiiltävää ja liukasta, vaan mattaisen ja sileän.

Tutustu myös portaiden huolto-ohjeisiin täältä.


Pinnakaiteen värit kaikissa RAL-värikartan sävyissä

Gradon mallistosta löytyy pinnakaiteellisina malleina LOFT ja KANNEL.

LOFT - Teollisuushenkeä, sekoitettuna uutta ja vanhaa

Kerrotaan, että LOFT-portaat ovat kunnianosoitus ahkeralle työnteolle, kekseliäisyydelle ja rehellisille materiaaleille. Sahalaitainen runko ja metallipinnat ovat värjättynä samaan sävyyn ja teräsrunko yhdistyy tyylikkäisiin pyöröpinnaisiin kaiteisiin mukaillen näkyä kuin suomalaisesta vanhasta kaapelitehtaasta. LOFT-henkeen kuuluen, portaiden askelmat ovat massiivipuuta; koivua, tammea tai saarnia. 


KANNEL - Ajattoman tyylikäs
Pyöröpinnainen KANNEL on saanut nimensä ajattomasta tyylistään ja "pinnojen rytmi on kuin kanteleen sointi huoneessa, mieltä rauhoittava ja ajatuksia selkeyttävä". KANNEL-portaiden askelmat kiinnitetään suoraan seinään, jolloin ne näyttävät siltä, kuin leijuisivat tilassa. KANNEL-portaiden runko ei jää näkyviin ja pinnat ovat yleensä mustat tai valkoiset, vaikka asiakkaalla on valittavanaan kaikki RAL-värikartan sävyt.

Sävytettävät askelmat valmistetaan massiivipuusta, joko koivusta, tammesta tai saarnista ja askelmiin tehdään yleensä liukuesteurat takaamaan turvallisuutta. Helppohoitoiset pinnakaiteet valmistetaan teräksestä, hiotaan koneellisesti ja polttomaalataan haluttuun värisävyyn. Korkeimmat pinnat tuetaan toisiinsa käsijohteella. 

Suomalaista porrasdesignia

Grado Design Oy on tyylikkäitä porrasratkaisuja toteuttava yritys. Se toimittaa ja asentaa portaita sekä lasikaiteita pääasiassa Etelä-Suomen alueella, mutta tarvittaessa pohjoisemmaksikin. Pohjois-Suomen alueella Gradoa edustaa Oulun porrastalo. Grado toteuttaa portaita yksilöllisesti asiakkaan toiveiden mukaan. Kaikki portaat suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa. Grado arvostaa suomalaista työtä ja ammattiosaamista.

Tyylikkäät ja modernit Gradon portaat halutaan monesti myös vanhaan taloon, ehkä muun remontoimisen yhteydessä. Porrasremontti on kokonaisratkaisu, jossa huolehditaan koko projektista asiakkaan puolesta, vanhojen portaiden purkamisesta uusien portaiden asentamiseen asti.


Millaiset ovat sinun unelmaportaasi?

Kiinnostuitko?

Ota ensimmäinen askel kohti unelmiesi portaikkoa ja jätä yhteydenottopyyntö Gradoon. Suunnittele asiantuntijan kanssa juuri sinun kotiisi sopivat portaat.

Katso myös usein kysytyt kysymykset täältä>>

 
Päivitetty
7.9.2020