Portaat osaksi kodin pohjaratkaisua

Onko portaiden hankinta tai porrasremontti sinulle ajankohtaista? Mietitkö, miltä portaat todellisuudessa näyttävät? Haluatko portaat näkyvälle paikalle vai piiloon? Haluatko portaille näkyvyyttä ja näyttävyyttä?

Suomalaisena käsityönä valmistetut teräsportaat nostavat asumisen tason ja tyylikkyyden aivan uudelle tasolle. Grado Designin porrasmalleista löytyvät niin leijuvat, pinnakaiteelliset kuin lasikaiteellisetkin portaat. Nämä portaat sulautuvat sisustukseen ja toimivat jopa sisustuselementteinä.

Gradon LOFT-portaat ovat ajattoman tyylikkäät ja näyttävä sisustuksellinen keskipiste asunnossa.Gradon LOFT-portaat ovat ajattoman tyylikkäät ja näyttävä sisustuksellinen keskipiste asunnossa.

Nykyaikaiset ja modernit teräsportaat ovat kotisi kaunein kaluste. Portaat ja kaiteet ovat asunnossa keskeisillä paikoilla – siis aina näkyvissä. Onkin useita tärkeitä asioita, joita tulee ottaa huomioon portaita suunniteltaessa. Ostaessa portaat valmiina valmistajalta, ei itse tarvitse paneutua asetuksiin ja säädöksiin sen enempää. Porrasaukon koko ja sijainti määrittävät pitkälti sen, millaiset portaat haluttuun kohtaan voidaan ja kannattaa tehdä. Huomaathan, että tilavaraus portaille tehdään aina jo kohteen suunnitteluvaiheessa. Lisäksi tulee ottaa huomioon halutut valaitustarpeet portaikkoon. Jos halutaan integroituja valoja portaisiin, se pitää ottaa huomioon sähkö- ja valaistussuunnitelmissa.

Suomalainen työ, ammattiosaaminen ja materiaalit ovat keskeisessä osassa portaiden valmistuksessa.

LAURI KRISTO

Portaat toimivat upeasti myös sisustuselementtinä.Portaat toimivat upeasti myös sisustuselementtinä.

Suomalaista porrasdesignia

Grado Design Oy on tyylikkäitä teräsporrasratkaisuja toteuttava yritys. Se toimittaa ja asentaa teräsportaita sekä lasikaiteita koko Suomeen. Grado toteuttaa portaita yksilöllisesti asiakkaan toiveiden mukaan. Kaikki portaat suunnitellaan ja valmistetaan Suomessa. Grado arvostaa suomalaista työtä ja ammattiosaamista.

Gradon portaissa käytetään kestäviä ja pitkäikäisiä materiaaleja, kuten terästä, massiivipuuta ja lasia. Gradon portaat sopivat jokaiseen kotiin, myös nykyään suosittuihin hirsirakenteisiin omakotitaloihin. Portaiden moderni muotoilu antaa sopivaa kontrastia lämminhenkisille hirsipinnoille.

Kaikki Gradon myyjät ovat jossain vaiheessa asentaneet portaita, joten heidän ammattitaitoaan kannattaa käyttää hyväksi portaiden valinnassa. He tietävät, millainen porras kannattaa millaiseenkin taloon ja pohjaratkaisuun laittaa, ja heiltä saa myös hyvät vinkit portaiden sijoittamisesta pohjaratkaisuun. Hyvä ohje on se, että yleensä suora porras on näyttävin ja helppokulkuisin, ja samaan kategoriaan menevät lepotasanteella olevat portaat. Viuhkamallinen porras toimii pienessä tilassa, mutta on vaikeakulkuisempi kuin suorat tai lepotasanteelliset portaat.


Portaiden asennus ammattilaisten tekemänä

Teräsportaita rakentavalla Grado Designilla on käytössään ammattitason 3D-ohjelmisto. Ostettaessa portaat Gradolta, asennetaan ne haluttaessa Gradon omana asennuspalveluna. Mikään ei estä asentamasta portaita myös itse, mutta ammattilaisten asentamana kaikki sujuu taatusti hyvin. Grado Design Oy:n yrittäjä, tuotekehitysinsinööri Lauri Kristo selventää, että asiakasta neuvotaan hyvissä ajoin, jos kohteessa pitää tehdä valmistavia toimenpiteitä ennen portaiden asennusta. Porrasosat tuodaankin kohteeseen paikan päälle, jossa ne kootaan yhteen.

– Kun meiltä tilataan portaat, on ensimmäinen askel se, että käymme asiakkaan pohjakuvat läpi. Vierailemme mielellämme myös itse kohteessa, jos se on mahdollista. Tämän jälkeen teemme 3D-mallinnuksen toiveiden mukaisista portaista. Asiakas saa näin mallinnuskuvat, joissa portaat näkyvät useista eri kuvakulmista. Mallinnus auttaa merkittävästi hahmottamaan portaiden ulkonäköä niiden todellisessa ympäristössä. Ennen tuotantoon siirtymistä teemme vielä yleensä tarkistusmittaukset kohteessa, kertoo Gradon yrittäjä Lauri Kristo.

Portaiden mitoituksesta

  • Portaille on määritetty käyttötarkoituksen mukainen vähimmäisleveys ja etenemä sekä nousujen enimmäiskorkeus. Portaan sisäisen leveyden tulee poistumisalueella olla vähintään 850 mm, joskin tähän mittaan voi sisältyä myös käsijohteet ja jalkalistat.
  • Asuinhuoneiston sisäisen portaan etenemä ja nousu on määritelty käyttötarkoituksen mukaan. Etenemä on minimissään 250 mm ja nousu maksimissaan 190 mm. Poistumisalueen sisäisen portaan leveyden tulee olla vähintään 850 mm. Tähän mittaan voi sisältyä käsijohteet ja jalkalistat.
  • Mikäli portaat toimivat ainoastaan varatienä tai johtavat asunnossa muihin kuin varsinaisiin asumista palveleviin tiloihin, voi nousu olla enintään 220 mm. Etenemän tulee olla vähintään 220 mm. Sitä vastoin parvelle johtavien portaiden etenemälle ja nousulle ei ole asetettu rajoja.
  • Asetus kertoo myös, minkä tyyppisiä kaiteita, suojaavia osia ja käsijohteita vaaditaan tasoeroiltaan erilaisissa portaissa. Kaiteen vaakasuuntaisissa rakenteissa ei saa myöskään olla rakoja, joita käyttäen lapsi pystyisi kiipeilemään.
  • Porras tulee tarvittaessa varustaa kaiteella ja lapsiportilla. Asetuksessa on määritelty, että putoamiskorkeus ei saa olla yli puoli metriä. Kun putoamiskorkeus on yli 3 metriä, tulee kaiteen kokonaiskorkeuden olla metri. Mikäli putoamiskorkeus jää alle kolmen metrin, kaiteen korkeus voi olla 90 cm.
  • Käsijohteen tulee vähintään portaan toisella puolella. Kaiteen tarve ja korkeus määräytyy putoamiskorkeuden mukaan.
  • Eräs oleellinen suunnittelun liittyvä mitta on myös se, että porrasaskelmien välistä ei saa mahtua 100 mm:n mittainen kuutio. Tästä syystä avoportaissa askelmien alla käytetään turvalistaa.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö.


 
Päivitetty
29.7.2020