Älyilmanvaihto parantaa terveyttä ja säästää energiaa samaan aikaan!

image001_inkku

Tutkimusten mukaan ilmanlaatu vaikuttaa merkittävästi ihmisten jaksamiseen ja terveydentilaan. Huonolaatuinen ilma aiheuttaa mm. väsymystä, hengitystieoireita sekä päänsärkyä. Pahimmillaan se voi jopa vahingoittaa terveyttä ja aiheuttaa vakavia sairauksia. Asunnon sisällä riittämätön ja tasapainoton ilmanvaihto voi johtaa kosteusarvojen kohoamiseen ja synnyttää kasvualustan homeelle ja mikrobeille. 

Paljonko raikasta ilmaa tarvitaan?

Ihminen tarvitsee 15 000 litraa puhdasta ilmaa joka päivä. Tämä tarkoittaa, että asunnon sisäilman tulisi vaihtua kerran kahdessa tunnissa, jotta riittävästi raikasta hengitysilmaa ilmaa on kaiken aikaa saatavilla. Esimerkiksi tyypilliseen 120 m² asuntoon tulisi siis tuoda yli 60 litraa uutta raikasta ilmaa joka sekunti!

Todellisuudessa ilmanvaihdon tarve kuitenkin vaihtelee eri tilanteissa. Jokainen asunnossa oleva ihminen nimittäin tuottaa hiilidioksidia ja kosteutta huoneilmaan ja mitä enemmän asunnossa on ihmisiä, sitä enemmän tarvitaan uutta ilmaa. Lisäksi asukkaiden toimet, kuten peseytyminen, pyykinpesu, saunominen ja ruuanlaitto lisäävät ilmanvaihdon tarvetta. Toisaalta kun asunnossa ei ole ihmisiä, uutta ilmaa ei tarvita yhtä paljon ja ilmanvaihtoa voidaan laskea. Koneellisissa ilmanvaihtojärjestelmissä onkin yleensä säädin, jonka avulla asukas voi itse lisätä tai laskea ilmavirtaa. Ilmanvaihdon säätäminen tilanteen mukaan onkin ensisijaisen tärkeää, niin terveellisen sisäilman kuin energiatehokkuudenkin kannalta!

Monet kuitenkin kokevat omatoimisen säätämisen vaivalloiseksi ja se helposti unohtuu muiden kiireiden keskellä. Toisaalta pelkästään omaan nenään luottamalla on vaikea tietää varmasti, milloin ilmanvaihtoa pitäisi tehostaa ja milloin sitä voi turvallisesti laskea.
 

Älyilmanvaihto säätää ilmanvaihdon puolestasi

Nykyaikaiset älyjärjestelmät tarjoavat ratkaisun, joka helpottaa arkea ja varmistaa, että ilmanlaatu pysyy aina terveellisellä tasolla. Älykkäät ilmanvaihtolaitteet nimittäin mittaavat sisäilman hiilidioksidi- sekä kosteuspitoisuutta ja jopa tunnistavat erilaiset hajut ja käryt. Ne tietävät paljonko asunnossa tarvitaan raikasta ilmaa ja säätävät ilmanvaihdon automaattisesti eri tilanteisiin sopivaksi.

Kosteusautomatiikalla varustettu älyjärjestelmä mittaa jatkuvasti asunnon keskimääräistä kosteutta ja huomaa heti kun siinä on poikkeama. Esimerkiksi kun kodin asukas menee suihkuun, se tehostaa ilmanvaihtoa automaattisesti ja vain sen verran, että ylimääräisen kosteus poistuu asunnosta.
 

image003_1920

Älyjärjestelmä tietää milloin asukkaat ovat poissa ja milloin he ovat kotona, joten se pystyy säätämään ilmanvaihtoa portaattomasti ja täysin automaattisesti minimitasolta aina suurimpaan maksimitehostukseen asti. Näin toimimalla älyjärjestelmä tuo myös suurimman mahdollisen energiansäästön!

Älykäs ilmanvaihtojärjestelmä voi havaita jopa erilaisia orgaanisia yhdisteitä sisäilmasta (VOC). Kun huoneilmassa olevien hajujen ja käryjen määrä nousee, ilmanvaihto kytkeytyy automaattisesti tehostukselle ja poistaa ylimääräiset hajut asunnosta.
 

Mitä on älyilmanvaihto?

  • Takaa raikkaan ja terveellisen sisäilman lisäämällä ilmavaihtoa automaattisesti kun hiilidioksidi-, kosteus- tai VOC-tasot nousevat asunnossa
  • Säästää energiaa laskemalla ilmanvaihtoa automaattisesti aina silloin kun olosuhteet sen sallivat
  • Sinun ei tarvitse itse säätää kotisi ilmanvaihtoa. Älykäs ilmanvaihto hoitaa kaiken automaattisesti puolestasi!

Mikä olisi sinulle sopiva älykäs ilmanvaihto?

Etsi sopiva älyilmanvaihtokone pikaoppaasta

Haluatko lisätietoja tai tarjouksen sinulle sopivasta ilmanvaihtoratkaisusta?

Ota yhteys Swegon-ilmateknikkoon

Voit jättää myös yhteydenottopyynnön


 
Päivitetty
11.11.2019