Suomalainen tuhlaa hampaita harjatessaan 19 litraa vettä
– näillä vinkeillä vähennät vedenkulutusta helposti

Käytät keskimäärin 19 litraa vettä mikäli jätät veden valumaan hampaiden harjaamisen ajaksi.

Vedestä ei ole Suomessa pulaa – ainakaan toistaiseksi. Kulutammekin vettä huoletta: pelkkään hampaiden pesuun kuluu keskimäärin 19 litraa puhdasta juomavettä, jos veden jättää valumaan harjaamisen ajaksi. Vuodessa tämä tekee yhteensä 13,8 tuhatta litraa.

Suomalainen kuluttaa keskimäärin 155 litraa juomavettä päivässä – siis reilut 15 ämpärillistä. Jokainen meistä voi vähentää vedenkulutustaan pienillä arjen teoilla ja saada aikaan suuria muutoksia. ”Paras tapa edesauttaa veden säästämistä on tehdä siitä mahdollisimman helppoa. Ihmisten tottumuksia kannattaa yrittää muuttaa vähän kerrallaan, ja näiden muutosten tulisi koskettaa aina koko kotitaloutta. Kodin laitteiden kevyt päivittäminen – esimerkiksi vesihanan vaihtaminen kosketusvapaaseen – voi vähentää vedenkulutusta jopa 50 prosenttia”, kertoo vesikalusteiden valmistaja Oraksen Suomen maajohtaja Marko Sundholm.

Säästä vettä suihkussa

Näiden kolmen vinkin avulla säästät rutkasti vettä uhraamatta aikaa tai vaivaa ja tinkimättä mukavuudesta:

 

  • Vietä vähemmän aikaa suihkussa. Tavallinen suihku kuluttaa yli 12 litraa vettä minuutissa. Jos suihkuttelet päivittäin kymmenen minuutin sijasta vain viisi minuuttia, säästät vuodessa jopa 22 tuhatta litraa vettä. Vettä säästyy kuin varkain virtaamasäätimen avulla. Esimerkiksi Oraksen hanojen EcoFlow-säädin rajoittaa hanasta virtaavan veden määrää niin, ettei sitä edes huomaa.
  • Sulje hana hampaiden pesemisen ja parranajon ajaksi. Jättämällä hanan auki hampaiden harjaamisen ajaksi tuhlaat noin 19 litraa vettä – joka kerta. Vuodessa keskivertosuomalainen siis heittää tällä tavalla Kankkulan kaivoon jopa 13,8 tuhatta litraa vettä.
mies suihkussa
  • Valinnoilla on väliä. Veden kulutukseen voi kiinnittää huomiota valitsemalla tuotteita joilla on alhainen vesijalanjälki. Ruoanlaitossa voi esimerkiksi käyttää kotimaisia tuotteita, suosia kauden vihanneksia ja välttää ruokahävikkiä, mikä on niin ruoan kuin vedenkin tuhlausta. Veden kulutukseen voi vaikuttaa myös suoraan päivittämällä kotiin modernit vesihanat. Uusimman teknologian hyödyntäminen vesihanoissa mahdollistaa veden vastuullisen kuluttamisen. Kosketusvapaa hana esimerkiksi keskeyttää veden valuttamisen automaattisesti, minkä lisäksi vesihanoihin voi valita erilaisia vettä säästäviä toimintoja.

Miksi vettä pitäisi säästää?

Veden niukkuus ei ole Suomessa samanlainen ongelma kuin muualla maailmassa. Turhan kuluttamisen vähentäminen on silti tärkeää monesta syystä:

  • Vedenkulutuksen vähentäminen säästää vuosittain valtavan määrän energiaa – siitä huolimatta, että vettä käytetään ympäri maailmaa sähkön tuottamiseen. Veden lämmittäminen vaatii paljon energiaa.
  • Käytetyn veden puhdistaminen vedenpuhdistuslaitoksella vie sekin energiaa.
  • Vedenkäytön vähentäminen vähentää myös putkien ja viemäristön rasitusta, mikä puolestaan vähentää huoltokustannuksia.
  • Jos maksat vedestä käytön mukaan, vettä säästämällä säästät silkkaa rahaa.

Nimetön-8

Oikealla hanavalinnalla voisi laskea vedenkulutusta jopa puolella

Pohjoismaissa toteutetun kyselytutkimuksen mukaan valtaosa suomalaisista (91 %) pitää itseään ympäristötietoisena, ja 72 prosenttia suomalaisista vastaajista arvelee olevansa keskimääräistä kiinnostuneempia vastuullisuudesta. Yli puolet (58 %) kyselyyn vastanneista suomalaisista pitää veden säästämistä tärkeänä ympäristön kannalta, mutta vain 30 prosenttia ilmoittaa vähentävänsä vedenkulutusta kotonaan pienentääkseen kotitaloutensa negatiivista ilmastovaikutusta. Vettä säästetään pesemällä täysiä pyykki- ja tiskikoneellisia, mutta ei esimerkiksi valitsemalla vettä säästävää hanaa tai suihkua.

– Tutkimuksen perusteella valtaosa suomalaisista pitää itseään ainakin jokseenkin ympäristötietoisena. Kuitenkin vedenkulutuksen vähentämisessä on vielä työnsarkaa suomalaisissa kotitalouksissa, vaikka se on hyvin helppo ekoteko toteuttaa nykyaikaisen teknologian avulla. Esimerkiksi suihkun vedensäästöominaisuus tai kosketusvapaa hana auttaa kuluttajaa säästämään vettä ja energiaa kuin huomaamatta. Yksi minuutti suihkussa vastaa keskimääräisen kotitalouden valojen ja pienelektroniikan yhden päivän sähkönkulutusta, ja vettä säästävä suihku tai hana voi laskea vedenkulutusta jopa 50 prosenttia, sanoo Marko Sundholm.

Hyvä vaihtoehto kosketusvapaille hanoille on valita hana, joissa on sisäänrakennettu virtaamansäädin. Esimerkiksi Oras Vega -hanoissa on ekonappi, joka auttaa säästämään vettä ja energiaa. Tarvitessasi enemmän vettä, voit yksinkertaisesti painaa ekonappia ja samanaikaisesti nostaa vipua hieman. Pesuallashanoissa ekonappi on lisäksi turvavaruste, sillä se rajoittaa myös virtaavan veden lämpötilaa. Tämä lapsiystävällinen ekonappi auttaa estämään palovammoja ja tekee siitä näin turvallisen ja helppokäyttöisen valinnan perheisiin, joissa on pieniä lapsia.

Tutustu Oras Vega -mallistoon >>

ing1619
 
Päivitetty
7.11.2019