Turha pelko – seinä-wc:n huolto ei tarkoita seinän purkamista

Viimeisen kymmenen vuoden aikana seinä-wc:n suosio on kasvanut tasaisesti. Niitä asennetaan uudiskohteiden lisäksi paljon myös saneerauskohteisiin. Vuosittain Suomessa vaihdetaan noin 200 000 wc-istuinta remonttien yhteydessä.

Seinä-wc:llä on kaksi asennustapaa. Asennuselementtiin kiinnitetty huuhtelusäiliö asennetaan joko seinän sisään tai koteloidaan seinän eteen. Näin näkyviin jää vain seinään kiinnitetty posliini-istuin sekä huuhtelupainike.Seinä-wc:llä on kaksi asennustapaa. Asennuselementtiin kiinnitetty huuhtelusäiliö asennetaan joko seinän sisään tai koteloidaan seinän eteen. Näin näkyviin jää vain seinään kiinnitetty posliini-istuin sekä huuhtelupainike.

Keski-Euroopassa seinä-wc:t ovat olleet käytössä jo useiden vuosikymmenien ajan, ja viimeisen kymmenen vuoden aikana ne ovat yleistyneet Suomessakin. Useimmissa suomalaiskodeissa on kuitenkin yhä perinteinen lattialla seisova wc-istuin, vaikka seinä-wc:illä on lukuisia mainioita ominaisuuksia, kuten ajattoman linjakas design ja helppo puhdistettavuus.

– Geberit tuli Suomeen vuonna 2004. Niihin aikoihin seinä-wc oli täällä aika tuntematon käsite. Nykyään niitä myydään jo huomattavia määriä, eivätkä ne aiheuta enää suurempaa ihmetystä. Kylpyhuoneremontin yhteydessä moni valitsee tilan tuntua tuovan seinä-wc:n, joka helpottaa kylpyhuoneen puhtaanapitoa, kertoo Geberitin myyntiedustaja Petri Kuusisaari, joka kiertää kouluttamassa urakoitsijoita, kiinteistöalan ammattilaisia ja tukkuliikkeitä.

Seinä-wc voidaan asentaa turvallisesti myös remontoitavaan kylpyhuoneeseen. Kuvassa Geberitin uuden Acanto-sarjan wc-istuin ja pesuallas.Seinä-wc voidaan asentaa turvallisesti myös remontoitavaan kylpyhuoneeseen. Kuvassa Geberitin uuden Acanto-sarjan wc-istuin ja pesuallas.

Virheelliset harhaluulot hidastavat silti edelleen seinä-wc:n yleistymistä. Moni on huolissaan siitä, voiko seinän taakse asennettava huuhtelusäiliö vuotaa ja aiheuttaa kosteusvaurion tai joutuuko seinän avaamaan, jos jotain täytyy huoltaa.

– Moni seinä-wc:tä harkitseva soittaa asiakaspalveluumme ja kysyy, miten tällaisen wc:n huolto onnistuu. Täytyykö seinä purkaa, jos jotain häikkää tulee? Ei tarvitse: kaikki huoltotoimenpiteet pystyy tekemään huuhtelupainikkeen luukun kautta. Painike irrotetaan, ja sen takana ovat koneiston kaikki osat, kuvailee Geberit Oy:n tekninen neuvoja Ville Kivisaari.

– Geberitin huuhtelusäiliömalleja on jo pitkään valmistettu niin, ettei huoltoon tarvita työkaluja, vaan kaikki osat irtoavat käsin. Näin huolto onnistuu muutamissa minuuteissa, Kivisaari lisää.

Lue myös:
Upeat metallisävyt säväyttävät seinä-wc:iden huuhtelupainikkeissa
Sähköliitäntä tuo wc-istuimeen lisää mukavuutta

Geberit on valmistanut seinä-wc:n asennuselementtejä jo vuodesta 1964 lähtien, joten sen kokemukseen ja ammattitaitoon voi luottaa. Geberit on valmistanut seinä-wc:n asennuselementtejä jo vuodesta 1964 lähtien, joten sen kokemukseen ja ammattitaitoon voi luottaa. 

Asennusvirhe on tyypillisin vian syy

Seinä-wc:tä ei yleensä tarvitse lainkaan huoltaa. Ennakoiville huoltotoimenpiteille ei ole tarvetta. Lähinnä tiivisteitä voi joutua vaihtamaan noin 10–15 vuoden käytön jälkeen. Putkimieheltä se sujuu hetkessä. Haasteita tiivisteille aiheuttavat erityisen kalkki- tai rautapitoinen vesi. Varsinkin kalkki voi kovettaa tiivisteitä niin, että niiden vaihtoväli lyhenee.

Jos seinä-wc ei toimi kunnolla, kyseessä on yleensä asennuksessa tehty virhe. Mahdolliset viat ilmenevät tyypillisesti heti asennuksen jälkeen. Esimerkiksi pohjaventtiilin alle on voinut jäädä roska, jonka takia vettä valuu säiliöstä wc-istuimeen.

– Myös tällaiset tilanteet pystyy korjaamaan huuhtelupainikkeen luukun kautta. Toinen tyypillinen asennusvirhe on se, että huuhtelupainike ”lyö tyhjää” eikä aloita huuhtelua. Silloin huuhtelutangot ovat jääneet lukitsematta kunnolla. Ne on helppo kiristää, Ville Kivisaari rauhoittelee.

Asennuselementti jää katseilta piiloon seinän sisään.Asennuselementti jää katseilta piiloon seinän sisään.

Kosteusvaurio on turha pelko

Toinen yleinen ennakkoluulo on, että huuhtelusäiliö voi vuotaa seinän tai kotelon sisälle ja aiheuttaa kosteusvaurion.

– Vuotopelko on turha. Geberitin kaikki huuhtelusäiliöt valetaan yhdestä osasta ja koeponnistetaan ilmalla ennen toimitusta. Kaikki putkiliitokset ovat huuhtelusäiliön sisällä. Jos liitoskohta jostain ihmeen syystä pettäisi, vesi valuisi posliini-istuimeen, eikä seinän sisään, Petri Kuusisaari mainitsee.

Jotkut kysyvät myös, voiko seinän tai koteloinnin sisään syntyä kondenssivettä, joka altistaisi kosteusvauriolle. Muovinen huuhtelusäiliö ei kondensoi vettä juuri lainkaan. Huuhtelusäiliön ympärille on asennettu silti jo tehtaalla varmuuden vuoksi styroksinen kondenssieriste.

– Teoriassa superkuumana kesäpäivänä muutama pisara kondenssivettä voi kertyä, sillä huuhtelusäiliön sisälle tuleva uusi vesi on kylmää. Tosin huuhtelun jälkeen säiliön pohjalle jää yleensä jo lämmennyttä vettä, mikä tasoittaa lämpötilaeroa. Jos pisaroita kuitenkin pääsisi syntymään, ne pääsevät haihtumaan huuhtelupainikkeen kautta. Kotelointi tai seinän sisään tehty asennus ei ole liian tiivis. Kosteutta ei senkään puolesta tarvitse pelätä, Kuusisaari toteaa.

Katso video, kuinka seinä-wc:n voi asentaa kylpyhuoneremontin yhteydessä:

videokuva
 
Päivitetty
7.5.2021