Miten saat led-valoista helposti käytettävät?

Langattomalla ohjauksella lisää säädinpaikkoja

Langaton ohjaus, ns. kaukosäätö, toimii yksinkertaisena tapana valojen käyttämiseen silloin, kun perinteisiä sähköjohdotettuja seinäpainikepaikkoja ei ole tarpeeksi. Langaton ohjaus tarkoittaa helpoimmillaan valaistuksessa sitä, että valaisimeen liitetyn vastaanottimen ja ohjaimen väliin luodaan radioaaltoyhteys (RF). Langattoman yhteyden muodostaminen on yksinkertaista ja se toimii luotettavasti.

Luotettavinta toiminta on silloin, kun valaisimeen liitetty vastaanotin ja ohjain sijaitsevat samassa tilassa alle 30 metrin päässä toisistaan, eikä signaalin esteenä ole esim. kiviseiniä. Sähkökatkot eivät häiritse ohjaimia, ja asennuskuluja ei synny uusista sähkövedoista. Langattoman ohjauksen hinta on samassa luokassa langallisten seinäpainikkeiden kanssa.

Tässä artikkelissa käsitellään pääpiirteissään langattoman ohjauksen osat ja niiden kytkennän tavallisen kuluttajan näkökulmasta.


kansikuvatuotteilla

Millaiset himmentimet toimivat langattomassa ohjauksessa?

Ohjaimina voidaan käyttää sekä seinäpainikkeita että perinteisen kaukosäätimen näköisiä säätimiä. Niillä saadaan valot pois ja päälle, sekä himmennettyä. Painikkeet toimivat kaikkien vastaanottimien kanssa, sekä ensio- että toisiopuolelle asennettavien vastaanottimien kanssa. Pyöritettävä seinäpainike on suosituin yhden ryhmän käyttämiseen. Painetaan valot päälle ja pois, pyöritetään myötäpäivään kirkastamaan valaistus ja vastapäivään himmentämään valaistus. Yksi- ja kaksiosaiset painikkeet kirkastavat valoja, kun painiketta pidetään pitkään ylöspäin ( I ) ja himmentävät toisesta painikkeesta ( O ) pitkään painettaessa. Painikkeen takana on paristokotelo. Tuotteessa on paristo valmiina. Paristo kestää vuosia, ja se on helppo vaihtaa irrottamalla painikkeesta vain keskiö.

Kaukosäätimellä voi säätää 1-4 valaisinryhmää. Ylimmäisestä painikkeesta kaikki ryhmät syttyvät tai sammuvat samaan aikaan.

Ohjainten avulla voidaan säätää huonekohtaisesti eri valaistuksen tasoja.Ohjainten avulla voidaan säätää huonekohtaisesti eri valaistuksen tasoja.

Lisäksi LedStoren tarjonnasta löytyvät myös värilämpötilasäädettävien (CCT) valaisimien ja nauhojen sekä väriä vaihtavan led-nauhan (RGBW) langattomat painikkeet.

Led-nauhoja ja paneeleita sekä muita langattomasti ohjattavia led-valaisimia voi sytyttää, sammuttaa ja himmentää seinäpainikkeen ja/tai kaukosäätimen näköisillä ohjaimilla. Ohjaimet ovat paristokäyttöisiä, paristot valmiina. Suojamuovi poistettava pariston välistä ennen käyttöä.Led-nauhoja ja paneeleita sekä muita langattomasti ohjattavia led-valaisimia voi sytyttää, sammuttaa ja himmentää seinäpainikkeen ja/tai kaukosäätimen näköisillä ohjaimilla. Ohjaimet ovat paristokäyttöisiä, paristot valmiina. Suojamuovi poistettava pariston välistä ennen käyttöä.

Valaistuksen langaton ohjaus (RF) - millaiset vastaanottimet tarvitaan?

Led-valaistuksessa vastaanottimet valitaan led-tyypin mukaan. Led-nauhavalaistukseen omanlaiset ja spotti- ja paneelityyppisten valaisimien käyttämiseen omanlaiset. Tämä siksi, että led-nauhan vastaanotin asennetaan led-nauhan ja muuntajan väliin (toisiopuolelle). Muuntajan himmennettävyydellä ei näin ollen ole merkitystä. Spotti- ja paneelityyppisissä valaisimissa vastaanotin asennetaan muuntajan ja verkkovirran väliin (ensiopuolelle), jolloin valaisimessa tulee olla triac-himmennettävä muuntaja.

Vastaanottimet, joiden kytkentä tapahtuu verkkovirtapuolelle, eli ensiopuolelle, vaativat riittävän sähkötyöpätevyyden. Heikkovirtapuolen (12-36V) kytkennät saa tehdä kuluttajakin, kunhan perehtyy asiaan riittävästi.

Ylärivissä led-nauhojen vastaanottimet max. 8 ampeeria ja max. 20 ampeeria. Ylhäällä oikealla oleva vastaanotin soveltuu myös CCT ja RGBW-nauhojen langattomaan ohjaukseen. Alarivissä spottien, led-paneelien ja muiden ensiopuolelta himmennettävien valaisimien vastaanottimet, max. 100W ja max. 400W. Max. 400W vastaanotinta käytetään myös silloin, kun halutaan ohjata valoja push-dim painikkeella. Ensiopuolen sähköasennukset ovat sähköammattilaisen töitä.Ylärivissä led-nauhojen vastaanottimet max. 8 ampeeria ja max. 20 ampeeria. Ylhäällä oikealla oleva vastaanotin soveltuu myös CCT ja RGBW-nauhojen langattomaan ohjaukseen. Alarivissä spottien, led-paneelien ja muiden ensiopuolelta himmennettävien valaisimien vastaanottimet, max. 100W ja max. 400W. Max. 400W vastaanotinta käytetään myös silloin, kun halutaan ohjata valoja push-dim painikkeella. Ensiopuolen sähköasennukset ovat sähköammattilaisen töitä.

Erityisesti 24V led-nauhoille on saatavissa muuntajia, joissa on RF-valmius. Näiden RF-muuntajien kanssa ei tarvita led-nauhalle erikseen vastaanotinta. Langattomaan ohjaukseen tarvitaan ainoastaan ohjauspainike. Ne ovat kustannustehokas vaihtoehto silloin, kun led-nauhoja ohjataan, eli sytytetään, sammutetaan ja himmennetään muuntajittain mitoitettuina ryhminä. Eli yhden muuntajan perässä oleva led-nauha tai nauhat syttyvät, sammuvat ja himmenevät samaan aikaan.

Astetta vaativampiin spotti- ja paneeliasennuksiin on saatavissa myös RF-himmennettävä, mA-säädettävä muuntaja. Muuntajassa olevilla dippikytkimillä voidaan säätää virran (A) määrä valaisimille sopivaksi. Muuntajien maksimikuormat 50W ja 75W. Näitä käytetään erityisesti värilämpötilasäädettävissä spoteissa ja paneeleissa, joita halutaan ohjata langattomasti. Muuntajissa ei ole pistotulppaa valmiina. Asennuksen hoitaa yleensä sähköammattilainen. Tilauksesta LedStore asentaa pistokkeen max. 5 metrin pistotulppajohdolla, jolloin kuluttajakin saa kytkeä muuntajan verkkovirtaan.
 

1920inkkuviikko40_erinomainen_valaistus_ledstore

Led-nauhojen ryhmittely ja kytkeminen - vastaanottimet sekä painikkeet

Haluttujen valaisinryhmien luominen ja niiden käyttäminen on yksinkertaista. Yhteen vastaanottimeen saa yhdistettyä useamman ohjauspainikkeen, joten samaa valaisinta/valaisinryhmää voi käyttää (sytyttää, sammuttaa ja himmentää) useammalla painikkeella esimerkiksi ison huoneen eri puolilta. Tämän voi tehdä myös kuluttaja.
Monta eri valaisinryhmää saa yhdistettyä yhden painikkeen taakse, joten yhdellä napin painalluksella saadaan haluttaessa syttymään useampi valaisinryhmä samaan aikaan. Esimerkiksi yksiön kaikki langattomalla ohjauksella olevat valaisimet saadaan syttymään ja sammumaan kerralla, jos näin halutaan.

Perussääntönä on se, että vastaanotin määrittelee ryhmän. Yksi vastaanotin voi kuulua vain yhteen ryhmään. Kaikki valaisimet/nauhat, jotka on johdotettu samaan vastaanottimeen toimivat tämän vastaanottimen ja siihen liitetyn ohjainpainikkeen kautta.

Alla olevasta kuvasta käy havainnollisesti ilmi, kuinka led-nauhavastaanotin asennetaan led-nauhan ja muuntajan väliin. Näin useampaankin nauharyhmään on mahdollista ottaa virta yhdestä muuntajasta. Esimerkissä voidaan ajatella vaikka kyseessä olevan keittiön työvalaistus ja kaapin päällä oleva tunnelmavalaistus. Led-nauhat voivat olla keskenään eri tehoisia ja vaikka eri värilämpötilaa, kunhan jännite on molemmissa sama, koska ne ottavat virran samasta muuntajasta.


Kytkentämalli-950x393-v2019

Kaavakuva: Led-nauhakytkennässä vastaanottimesta luodaan pari painikkeeseen. Välijohtoina muuntajalle saakka käytetään kaksinapaista kalustekaapelia, jota on myynnissä LedStoren verkkokaupassa. Kysy myös WAGO-liittimiä.

Led-nauhaa vastaanottimeen kytkettäessä tarvitaan usein välijohtoa, jotta vastaanotin ja muuntaja jäävät nätisti piiloon. Led-nauhan päähän voi joko kolvata kalustekaapelia tarvittavan määrän, tai käyttää kaksipaikkaisia WAGO-liittimiä (vipurasialiitin), jos nauhassa on jo valmiiksi kalustekaapelia. Vastaanottimen led-päähän kytketään punainen plus johdin ja musta miinusjohdin. Vastaanottimen input-päähän kytketään niin ikään musta ja punainen johdin, jotka kytketään muuntajan heikkovirtapuolelle (12-24V). Tarvittaessa niputetaan kahdella kolmipaikkaisella WAGO-liittimellä plussat ja miinukset. Jos muuntajassa on pistoke, niin se kytketään pistorasiaan ja led-nauhat syttyvät.


Led-nauhavastaanottimien ja painikkeiden asennus - huomioi kokonaiskuorma

Led-nauhavastaanotin toimii sekä 12V että 24V led-nauhojen kanssa. Led-nauhavastaanottimen maksimikuorma on tuotteesta riippuen joko 8A, tai 20A. 8A vastaanotin riittää 192 wattimäärälle 24V led-nauhaa, eli esimerkiksi noin 10 metrille 14,4W/m nauhaa.

Jos haluat tietää tarkan kuorman niin pieni laskutoimitus saattaa olla tarpeen, varmistaessasi, että vastaanotin pystyy käsittelemään nauhan tarvitseman kuorman. Kaavahan on fysiikan tunneilta tuttu, P/U=I, eli W/V=A. Jos nauhan teho on esim. 14,4W/m ja sinulla on sitä viisi metriä, kaavassa W=14,4*5=72W. Jos nauha on 24V jännitteinen, niin vastaus on 3A.

Näin yhdistät vastaanottimen ja painikkeen toisiinsa

Yleiset toimintaperiaatteet ja paritusohjeet ovat samat riippumatta siitä, mikä vastaanotin sinulla on. Liitosten tekemisen jälkeen

  1. Kytketään virta päälle ja valaisimet tai nauhat syttyvät
  2. Poistetaan painikkeen pariston välistä muovisuoja.
  3. Yhteys avataan painamalla ensin vastaanottimen learn-painiketta noin sekunti.
  4. Noin 1-2 sekunnin sisällä painetaan sitä painiketta, johon yhteys halutaan muodostaa. Valaisin / led-nauha välkkyy yhteyden luomisen merkiksi.

Kun yhteys on luotu, langattomalla painikkeella voidaan sytyttää, sammuttaa ja himmentää/kirkastaa valaisinta/led-nauhaa. Yhteyttä ei tarvitse luoda uudelleen vaikka virta katkeaisi jossain vaiheessa, vaan yhteys säilyy. Jos haluat yhdistää samaan vastaanottimeen useamman painikkeen, niin toista vaiheet 2 - 4 toisella painikkeella.

Jos valaisin ei himmene kunnolla vaan välkähtää ja sammuu, välkkyy tai hiipuu itsekseen, niin paritus puretaan ja kokeillaan uudelleen. Virtajohdon voi irroittaa hetkeksi ja kytkeä uudelleen. Purkaminen tapahtuu virran ollessa päällä painamalla Learn-painiketta 5 sekuntia kunnes valaisin välkähtää. Maltti on valttia tässä vaiheessa. Tarkista kohta kaksi ja toista vaiheet 3 ja 4. Pidä selkeät tauot purkamisen ja yhteyden uudelleen luomisen välissä.


750_led_nauha_ja_panel_300_ledstore_fi_

Ensiopuolen langaton ohjaus - vastaanottimien valinta, valaisimien ryhmittely ja kytkentä

Myös ensiopuolelta himmennettävien valaisinryhmien luominen ja käyttäminen on yksinkertaista. Asennukset tapahtuvat kuitenkin sähköammattilaisen tekemänä ja vastaanottimet jäävät yleensä piiloon välikattoon tai valaisinrungon sisään. Myös näissä 230V vastaanottimissa yhteen vastaanottimeen saa yhdistettyä useamman ohjauspainikkeen ja samaa valaisinta/valaisinryhmää voi käyttää (sytyttää, sammuttaa ja himmentää) useammalla ohjauspainikkeella esimerkiksi ison huoneen eri puolilta. Himmennettävien triac-muuntajien ketjutettavuus esim. spoteissa helpottaa asentajaa valaisinryhmien muodostamisessa, jossa ryhmän ensimmäisenä on vastaanotin.

Vastaanottimen maksimikuorma on joko 100W tai 400W. Spottien ottoteho on yleisimmin 9W, joten vastaanottimeen voi ryhmitellä enimmillään esimerkiksi 10 spottia. Isommille paneeleille 100W tulee helposti täyteen, joten esim. 4 kpl 36W 600*600 paneelia varten valitaan jo isompi, 400W vastaanotin.

Alla olevasta kuvasta nähdään, että vastaanottimesta johdotetaan verkkovirtapuolelle. Output ledille ja input virransyöttöön. Minimihimmennystaso on vastaanottimesta myös säädettävissä (Preset).

Pienenkokoinen, 50*20 mm vastaanotin led-spoteille ja paneeleille ei vie paljoa tilaa välikatossa ja mahtuu asennusreiästä sisään.Pienenkokoinen, 50*20 mm vastaanotin led-spoteille ja paneeleille ei vie paljoa tilaa välikatossa ja mahtuu asennusreiästä sisään.

Led-nauhaa voi käyttää myös muilla langattomilla ohjaustavoilla

Led-nauhaan voi myös asentaa itse tai teettää käyttökytkimeksi suositun himmennettävän kosketushimmentimen tai heilautuskytkimen. Lisäksi voidaan käyttää kaappikytkintä, joka tunnistaa oven avautumisen sekä lähestymistunnistinta, jonka tunnistusetäisyyttä voidaan säätää.

Led-nauhaa hyödyntävissä valaisimissa, kuten led-kiskoissa on monenlaisia käyttökytkinmahdollisuuksia, joita kannattaa kysellä LedStorelta.Led-nauhaa hyödyntävissä valaisimissa, kuten led-kiskoissa on monenlaisia käyttökytkinmahdollisuuksia, joita kannattaa kysellä LedStorelta.

LedStore palvelee kaikenlaisissa led-valaistustarpeissa ja suunnittelee kokonaisuuksia veloituksetta asiakkaiden kanssa. Ole yhteydessä, jos esimerkiksi tarvitset LedPajalta mittatilausled-kiskoa kustannustehokkaasti, tai sinulla on valaistussuunnittelutarvetta.

Tilaa valaisimet ja tarvikkeet Rakentaja.fi-verkkokaupasta

Rakentaja.fi-verkkokaupasta löytyvät LedStoren suosituimmat valaisinmallit.

Verkkokauppaan >>


Lue myös, miten referenssikohteessa saatiin tunnelmaa valaistusta muuttamalla:

Tunnelmaa kotiin erilaisilla valoilla>>

Kiinnostuitko? Jäikö jokin askarruttamaan?


 
Julkaistu
4.11.2019