Miten korjata takan tulipesässä olevat pienet lohkeamat ja halkeamat?

Vaikka tulipesät rakennetaankin kestämään kovia lämpötilojen vaihteluita, rapautuvat nekin ajan myötä käytössä. Tulipesä on mahdollista korjata myös itse, kunhan noudattaa muutamia helppoja työvaiheita.

750 weber fire repair

Mitä pitäisi tehdä?

Aloita työ lämmittämällä tulisijaa jo päivää kahta ennen. Korjausmassa (Weber FireRepair) sitoutuu paremmin haalealla pinnalla. Korjausta vaativat pinnat kannattaa puhdistaa tuhkasta ja muista epäpuhtauksista esimerkiksi teräsharjaa käyttäen. Huolellinen imurointi poistaa irtopölyn ja tuhkan sekä takaa laastin kunnollisen tartunnan. Kun olet aloittamassa työtä, kostuta tulipesän halkeamakohtia käyttäen apuna esimerkiksi kosteaa pesusientä.

Sekoita korjausmassa huolellisesti pakkauksessa olevan ohjeen mukaisesti. Pussillinen (2 kg) kuivalaastia sekoitetaan huolellisesti 0,35–0,4 litraan puhdasta vettä. Notkeampaa massaa saa käyttämällä enemmän vettä – älä kuitenkaan ylitä annettua maksimivesimäärää!

750 weber-fire-repair-2kg

Pidä huolta, että käyttämäsi työkalut sekoitusastiaa myöden ovat puhtaat, sillä kalkki, sementti sekä rakennuspöly ja muut epäpuhtaudet pieninäkin määrinä pilaavat massan. Heti käyttövalmis massa alkaa jäykistyä vähitellen 10–30 minuutin kuluessa.

Kun valmistelut on tehty…

Pari päivää aiemmin lämmitetty tulisija on nyt puhdistettu ja valmisteltu korjausta varten. Kostuta raot, halkeamat sekä lohkeamapaikat, jonne korjausmassaa on tarkoitus laittaa. Levitä massa tiiviiksi kerrokseksi vauriokohtaan käyttäen teräs- tai kumilastaa. Älä asenna massaa suoraan tulipesän metalliosien tai hormiliitoksen päälle, sillä metallin laajeneminen on suurempaa kuin korjausmassan. Tällaisiin kohtiin tulee laittaa esimerkiksi soveltuvaa palovillaeristettä.

Korjausmassan kertatäyttöpaksuus on maksimissaan 10 mm. Mikäli halkeama tai railo on syvempi, voidaan massa tehdä hieman notkeammaksi – huomioi jälleen kokonaisvesimäärä. Kun massa on levitetty kaikkiin tarvittaviin kohtiin, puhdista työkalut vedellä.

Tulenkestävä Weber FireRepair sitoutuu lopullisesti vasta tulisijaa lämmitettäessä. Malta kuitenkin odottaa lämmitystä. Suositeltu kuivumisaika ennen lämmitystä tai seuraavaa maksimissaan 10 mm paksuista laastikerrosta on vähintään 3 vuorokautta. Ensimmäisellä lämmityskerralla lämmitys on tehtävä varovasti.

Katso vaihekohtaiset ohjeet videolta:

Weber Firerepair

  • Tulenkestävä massa pienten ja vanhojen vaurioituneiden puulämmitteisten tulipesien halkeamien ja kolojen paikkaukseen
  • Lämmönkestävyys +1 300 °C
  • Helppo levittää ja asentaa
  • Soveltuu kaikkien tulisijojen korjauksiin
  • Turvallinen käyttää myös leivinuunien ja pihagrillien korjauksissa
  • Pakattu 2 kilon pussiin. Valmista massaa noin 1 litra / 2 kg:n pakkaus
Lisätietoa tuotteesta

Lue myös tulisijojen pinnoittamisesta

Laastit tulisijan tekoon ja pinnoitukseen

 
Päivitetty
11.7.2022