• Etusivu
  • Energia

Miten korjata takan tulipesässä olevat pienet lohkeamat ja halkeamat?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / Weber
Julkaistu 22.10.2019Päivitetty 11.07.2022
201910_60767.jpg

Vaikka tulipesät rakennetaankin kestämään kovia lämpötilojen vaihteluita, rapautuvat nekin ajan myötä käytössä. Tulipesä on mahdollista korjata myös itse, kunhan noudattaa muutamia helppoja työvaiheita.

Mitä pitäisi tehdä?

Aloita työ lämmittämällä tulisijaa jo päivää kahta ennen. Korjausmassa (Weber FireRepair) sitoutuu paremmin haalealla pinnalla. Korjausta vaativat pinnat kannattaa puhdistaa tuhkasta ja muista epäpuhtauksista esimerkiksi teräsharjaa käyttäen. Huolellinen imurointi poistaa irtopölyn ja tuhkan sekä takaa laastin kunnollisen tartunnan. Kun olet aloittamassa työtä, kostuta tulipesän halkeamakohtia käyttäen apuna esimerkiksi kosteaa pesusientä.

Sekoita korjausmassa huolellisesti pakkauksessa olevan ohjeen mukaisesti. Pussillinen (2 kg) kuivalaastia sekoitetaan huolellisesti 0,35–0,4 litraan puhdasta vettä. Notkeampaa massaa saa käyttämällä enemmän vettä – älä kuitenkaan ylitä annettua maksimivesimäärää!

201910_60768.jpg
Pidä huolta, että käyttämäsi työkalut sekoitusastiaa myöden ovat puhtaat, sillä kalkki, sementti sekä rakennuspöly ja muut epäpuhtaudet pieninäkin määrinä pilaavat massan. Heti käyttövalmis massa alkaa jäykistyä vähitellen 10–30 minuutin kuluessa.

Kun valmistelut on tehty…

Pari päivää aiemmin lämmitetty tulisija on nyt puhdistettu ja valmisteltu korjausta varten. Kostuta raot, halkeamat sekä lohkeamapaikat, jonne korjausmassaa on tarkoitus laittaa. Levitä massa tiiviiksi kerrokseksi vauriokohtaan käyttäen teräs- tai kumilastaa. Älä asenna massaa suoraan tulipesän metalliosien tai hormiliitoksen päälle, sillä metallin laajeneminen on suurempaa kuin korjausmassan. Tällaisiin kohtiin tulee laittaa esimerkiksi soveltuvaa palovillaeristettä.

Korjausmassan kertatäyttöpaksuus on maksimissaan 10 mm. Mikäli halkeama tai railo on syvempi, voidaan massa tehdä hieman notkeammaksi – huomioi jälleen kokonaisvesimäärä. Kun massa on levitetty kaikkiin tarvittaviin kohtiin, puhdista työkalut vedellä.

Tulenkestävä Weber FireRepair sitoutuu lopullisesti vasta tulisijaa lämmitettäessä. Malta kuitenkin odottaa lämmitystä. Suositeltu kuivumisaika ennen lämmitystä tai seuraavaa maksimissaan 10 mm paksuista laastikerrosta on vähintään 3 vuorokautta. Ensimmäisellä lämmityskerralla lämmitys on tehtävä varovasti.

Katso vaihekohtaiset ohjeet videolta:

Tulipesän korjaus FireRepair-korjausmassalla
Ohje

Ohje

Weber Firerepair

  • Tulenkestävä massa pienten ja vanhojen vaurioituneiden puulämmitteisten tulipesien halkeamien ja kolojen paikkaukseen
  • Lämmönkestävyys +1 300 °C
  • Helppo levittää ja asentaa
  • Soveltuu kaikkien tulisijojen korjauksiin
  • Turvallinen käyttää myös leivinuunien ja pihagrillien korjauksissa
  • Pakattu 2 kilon pussiin. Valmista massaa noin 1 litra / 2 kg:n pakkaus

Lue myös tulisijojen pinnoittamisesta

Saint-Gobain Finland Oy / Weber
Energia
laastit
tuotetietous
hormit
lämmitys
tulisijat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

weber-muuratut-tulisijat-laastit
Tulisijan muuraukseen ei käy mikä tahansa laasti
Tulisijan muuraukseen käytettävät laastit on suunniteltu kestämään tulisijan eri osiin kohdistuvat lämpörasitukset ja lämpötilojen vaihteluista johtuvat liikkeet. Rappauslaastit ja pinnoitteet antavat paljon mahdollisuuksia tulisijan ulkonäön viimeistelyyn. Tulisijalaastit ovat valmiita kuivatuotteita, joihin työmaalla lisätään vaan vesi.Tulisijan muurauslaastitTulisijan runko muurataan joustavalla saviuunilaastilla weber ML Savi Saviuunilaasti. Kuorettoman tulisijan näkyviin jäävät muuraussaumat saumataan weber JSL 5 Jälkisaumalaastilla. Ennen jälkisaumausta tulisijan pitää olla kuivunut ja lämmitetty kerran kunnolla. Saumaus tehdään jäähtyneeseen tulisijaan. Tulipesä ja tulta vasten olevat osat muurataan tulitiilistä weber fire mortar Tulenkestävällä muurauslaastilla. Tulen kanssa kosketuksissa olevat pinnat voidaan myös valaa tulenkestävällä valumassalla weber VM Tuli Valumassa. Valumassan käyttökohteita ovat muun muassa lieden laki, kuristusosa, leivinuunin laki ja ylityspalkit. Tulisijan erillisen kuoren muuraukseen käytetään harmaata tai värillistä weber ML5 Värillinen Muurauslaastia.
20155_43381.jpg
Mitä tehdä, kun perustukset ovat rikkoutuneet?
Perustusten vaurioitumien johtuu suurimmaksi osaksi maaperään liittyvistä asioista. Maa on liian märkää ja kantavuus on kärsinyt, routaeristys on puutteellinen tai sitä ei ole – routa on päässyt liikuttelemaan kivijalkaa, lähiviemäri on rikkoutunut ja maaperään päässeet bakteerit lahottavat, pohjavesi on laskenut ja paalut altistuvat hapelle alkaen lahoamaan. Myös rakennukseen tulevat lisäosat saattavat aiheuttaa painumista.
201212_33254.jpg
Weber Floor -kokonaisratkaisu lattioille
Weberistä on tullut lattia-alan ykkösnimi siksi, että toimitamme kokonaisratkaisuja, emme pelkkiä tuotteita. Haluamme, että saat kattavan lattiaratkaisun, jolla on haluamasi ominaisuudet.
20231_51913.jpg
Takkaremontin neljä askelta
Sijaitseeko kodissasi vanha, toimimaton, epäkäytännöllinen, sisustukseen sopimaton ja hankalakäyttöinen takka, joka tulisi vaihtaa toisenlaiseen. Mikäli et oikein tiedä, kuinka tämä tapahtuu, voit hyvin jättää asiat Tulikiven huoleksi. Tällöin sinun ei tarvitse tehdä muuta kuin tilata uunimestari kotikäynnille ja valita uusi takka laajasta Tulikiven takkamallistosta.
avoimet takkaluukut
Erinomainen yhdistelmä kylmyyttä vastaan: tiilipiippu ja varaava tulisija
Tiili, tuo satoja vuosia vanha rakennusmateriaali osoittaa hyödyllisyytensä ja erinomaiset ominaisuutensa myös tänä päivänä. Puhtaista luonnonmateriaaleista valmistettu tiili ei sisällä terveydelle haitallisia aineita ja on myös siksi turvallinen valinta.Paitsi selvänä kodin rakennusmateriaalina, on se paikallaan myös tulisijaa sekä piippua rakennettaessa. Lämmitysominaisuudet ovat tiilitulisijassa vertaansa vailla, sillä itse tiilessä lämmönjohtavuus on pieni, mutta lämmönvarauskyky on suuri.
202111_73509.jpg
Uuden tulisijan hankkiminen - näin ostomatka etenee
Uuden takan hankkiminen vanhan takan tilalle tai ylipäätään takan hankkiminen, jos sitä ei ennestään ole tai sille ei ole edes hormia valmiina.Mistä lähtisi liikkeelle? Miten onnistuisi helpoiten hankinnassa? Ja millainen takka olisi sopivin?Mielessäsi pyörii varmasti monenlaisia kysymyksiä ja todennäköisesti olet jo pidemmän aikaa katsellut sopivaa takkamallia sekä vertaillut erilaisia malleja keskenään. Suunnitteluvaihe onkin yksi tärkeimmistä vaiheista takkaprojektissa. Takan valinnassa ratkaisevat makuasiat, käyttötarkoitus, käytettävissä oleva tila ja budjetti. Takkaunelmasi voidaan toteuttaa, vaikka kodissa ei olisikaan entuudestaan takkaa tai edes takkavarausta. Takan voi silti tehdä, kunhan sille löytyy oikea paikka.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton