5 vastausta lämmityskauden aloittamisesta

Nyt on hyvä hetki pysähtyä ja ryhtyä valmistautumaan tulevan talven lämmityskauteen. Samalla on hyvä pohtia, mikä on fiksu ajankohta tilata lämmitysöljyä ja mitä huoltotoimenpiteitä lämmityslaitteisto tarvitsee.

talvi_lammitys

Mikä on fiksu ajankohta tilata lämmitysöljyä?

Lämmitysöljy kannattaa tilata hyvissä ajoin, silloin kun sitä on vielä säiliössä jäljellä. Säiliötä ei kannata päästää ihan tyhjäksi, sillä sesonkiaikana toimitusajat voivat olla muutamia päiviä, ja jos lämmitysöljy pääsee loppumaan, voi tupaan tulla kylmä. Ajankohdallisesti ei ole väliä, tilaako lämmitysöljyä syksyllä, keskitalvella tai kesällä.

Yleensä säiliön täyttötarve on kiinteistökohtainen, ja se voidaan täyttää täytteen tai puolilleen. Joissakin kiinteistöissä säiliö on tilavuudeltaan 5000 litraa ja joissakin 1500 litraa. Öljy-yhtiöt toimittavat 1000 litraa suuremmat erät ilman pientoimituslisiä.
 

Onko mitään ”kikkakolmosta”, jonka avulla saan tilattua öljyn mahdollisimman edullisesti?

Muutamien eurojen säästön voi saada vertailemalla eri öljy-yhtiöiden hintoja, mutta suuria eroja niissä ei ole.
 

Minkälaisia vaatimuksia on öljysäiliön täyttöpaikalla?

Turvallisessa täyttöpaikassa öljysäiliön ylitäytönestin on asianmukaisessa toimintakunnossa. Ilmaputkessa ei ole ilman poistumista haittaavaa estettä ja se on läpimitaltaan vähintään 50 millimetriä. Jos täyttöputken suu on yli 1,5 metrin korkeudella, säiliöauton kuljettajalle on oltava turvallinen työtaso. Säiliöauton on päästävä vähintään 30 metrin päähän täyttöpaikasta ja täyttöliittimen on oltava asetusten mukainen nokkavipuliitin.
 

Polttimeni on huollettu vuosi sitten, voiko lämmitysöljyä tilata turvallisin mielin?

Polttimen huollon ajankohta ei vaikuta öljyn tilaukseen. Poltin kannattaa huoltaa kohteesta ja kulutuksesta riippuen noin 1-2- vuoden välein. Polttimen säännöllinen huolto pitää hyötysuhteen erinomaisella tasolla, mikä säästää lämmitysöljyä ja euroja sekä lisää toimintavarmuutta kovillakin pakkasilla.

Polttimen lisäksi öljysäiliön ja sen varusteiden kunnosta kannattaa pitää hyvää huolta. Öljysäiliön tarkastus tulee aina tilata Tukesin hyväksymältä tarkastusliikkeeltä. Maanalainen öljysäiliö, joka sijaitsee pohjavesialueella, on tarkastettava määräajoin.

Katso lisää: Huollettu öljylämmityslaitteisto palvelee energiatehokkaasti

Tarvitseeko hybridilämmityksen laitteille tehdä jotakin ennen lämmityskautta?

Hybridilaitteistoille on omat käyttö- ja huolto-ohjeet, jotka tulevat laitteistojen mukana. Niistä löytyy tarkempaa tietoa mitä ja milloin niille tulee tehdä laitteiden huollon ja käytön kannalta. Huollon yhteydessä ammattilainen osaa katsoa myös, kannattaako esimerkiksi öljykattilan rinnalle liitetyn rinnakkaisjärjestelmän toimintaa säätää. Ammattilainen voi suositella lämmitysjärjestelmän varustamista automaattisilla säätölaitteilla tai vanhojen laitteiden uusimista. Näin järjestelmän hyötysuhde nousee ja energiankulutusta on helppo seurata.

Huolto kannattaa aina tilata alan ammattilaiselta, esimerkiksi Lämmitysenergia Yhdistyksen urakoitsijahausta.

 

Lähde: Lämmöllä-lehti
Kysymyksiin vastasi Jouko Ala-Korpula
 
Julkaistu
27.10.2020