Koneellisesti ilmastoitu Platon-lattia ratkaisee lattiaongelmat

1960 – 1990 rakennetuissa omakotitaloissa on ollut suhteellisen paljon kosteusongelmia maanvaraisissa lattioissa. Yleensä syynä on kapillaarisesti maasta nouseva kosteus. Platon koneellisesti ilmastoitu lattia tarjoaa tehokkaan ratkaisun ongelmaan, jossa toinen ratkaisuvaihtoehto on koko lattiarakenteen poistaminen ja uudelleenrakentaminen.

Koneellisesti ilmastoidun Platon-lattiajärjestelmän, eli ns. alipainelattian avulla voidaan ongelmalattioista korjata toimivia sekä parantaa sisäilman laatua.Koneellisesti ilmastoidun Platon-lattiajärjestelmän, eli ns. alipainelattian avulla voidaan ongelmalattioista korjata toimivia sekä parantaa sisäilman laatua.

Salaojituksen rakentaminen ei yksin riittänyt

Vuonna 1983 Seinäjoelle valmistuneen omakotitalon rakennuspaikka sijaitsee kalliopohjaisella tontilla. Alusta on tasattu hienojakoisella hiekalla, jonka päälle on asennettu muovi sekä valettu betonilaatta. Alapohjarakenteen betonilaatan päällä ovat koolaukset sekä mineraalivillaa ja styroxia lämmöneristeenä. Lattia on pinnoitettu parketilla.

Vuonna 2005 talon ympärille päätettiin rakentaa salaojitusjärjestelmä, joka pitikin laatan kuivana talon reuna-alueilla. Vuoden 2017 syksyllä tehty kattava kuntokartoitus kuitenkin osoitti, että talon keskialueella laatan kosteuspitoisuus oli viitearvoja korkeampi ja siinä ilmeni viitteitä alkavasta kosteusvauriosta. Syyksi paljastui rikkoutunut muovi ja hiekasta kapillaarisesti laattaan noussut kosteus.

Omistajat halusivat remontoida talon parhaalla mahdollisella tavalla

– Palkkasimme Pohjanmaalla paljon vesivahinkoremontteja tekevän VV-Kuivauksen, koska halusimme tehdä remontin parhaalla mahdollisella tavalla, kertovat talon omistajat Sari Seila-Virtanen ja Sami Savela. Tavoitteena oli korjata lattia sellaiseen kuntoon, ettei asiasta jatkossa tarvitse olla huolissaan.

VV-Kuivaus ehdotti Platonin koneellisesti ilmastoitua lattiaa, sillä betonilaatan ja sen alla olevan maa-aineksen vaihtaminen ei ollut vaihtoehto täystiilitalossa. Seinärakenteet eivät olisi sitä kestäneet.

Asukkaat ovat tyytyväisiä asennettuun Platon-lattiaratkaisuun.Asukkaat ovat tyytyväisiä asennettuun Platon-lattiaratkaisuun.

Remontin ensimäisessä vaiheessa poistettiin lattiapinnoite sekä sen alla olleet koolaukset ja lämmöneristeet. Laatasta jyrsittiin pinta pois ja laatta desinfioitiin. Tämän jälkeen tehtiin tasoitevalu.

Tasoitetun laatan päälle asennettiin tiivis Platon Multi-levy, nystyrät alaspäin, jolloin betonin ja lattian pintarakenteiden väliin jää tuuletettava ilmapalsta. Platon Multin päälle asennettiin umpisoluinen kova lämmöneriste, betonivalu, askelääneneriste sekä parketti.

Koneellisessa Platon-lattiassa ilma ohjataan hallitusti tuloilmaventtiilien kautta lattiarakenteen tuuletusväliin ja sieltä ulos rakennuksesta.
							
								
						
					
				
				 Koneellisessa Platon-lattiassa ilma ohjataan hallitusti tuloilmaventtiilien kautta lattiarakenteen tuuletusväliin ja sieltä ulos rakennuksesta. 

Valtuutettu asentaja ja tarkka ilmamäärälaskelma

Platon koneellisesti ilmastoidun lattian toiminta varmistetaan tarkalla ilmamäärälaskelmalla ja ammattitaitoisella asennuksella. Pohjapiirroksen ja mittausten pohjalta tehty ilmamäärälaskelma kertoo, mihin ilmapalstan ohjurit asennetaan ja kuinka monta tuloilmaventtiiliä tarvitaan, jotta ilmavirtaus on riittävä ja tasainen kaikkia kulmia myöden.

– Teetimme muutama vuosi sitten täyden sisätilaremontin, joten meillä oli jo valmiiksi tyylikkäät korkeat jalkalistat, Sari kertoo. Tuloilmaventtiilit eivät juuri niistä pistä silmään, vaan ovat tyylikkäitä nekin, Sari hymyilee. Sekä VV-Kuivaus että koneellisesti ilmastoidun lattian asentanut Domitrix tekivät loistavaa työtä. Kaikki aiemmin remontoidut pinnat pysyivät kunnossa ja nyt meillä on toimiva lattiarakenne. Lattiajärjestelmään kuuluva tuuletin on piilotettu vaatekaappien kulmaan, mistä sen pieni hurina ei kuulu mihinkään.

Sami ja Sari ovat olleet erittäin tyytyväisiä Platon-lattiaan ja siihen, että remontti tehtiin kunnolla. – Jälkikäteen ei ole tarvinnut kertaakaan miettiä, että olisiko jotain voinut tehdä paremmin tai aiheutuuko kosteudesta jotain ongelmaa myöhemmin, Sari ja Sami toteavat. – Voimme olla huoleti, koska Platon-lattian alla kulkeva ilmavirta kuivattaa kosteuden ja ohjaa sen poistoputkea pitkin ulos räystään alla olevan poistoilmaventtiilin kautta.
 

Koneellisesti ilmastoidun lattian toimintaperiaate

Koneellisesti ilmastoidussa järjestelmässä lattia tiivistetään nystyröidyn Platon-levyn avulla. Ilmavirtaus kulkee ilmapalstan sisään tuloilmaventtiilien kautta ja poistuu ulkoilmaan tuulettimen tai rakennuksen ilmanpoistoon kytketyn säätöpellin kautta.

Järjestelmän asentaa aina valtuutettu asennusliike, joka myös tarkistaa järjestelmän toiminnan laadunvarmistusohjelman mukaisesti.

Lue lisää lattian kosteudeneristyksestä

Koneellisesti ilmastoitu lattiajärjestelmä muodostaa tiiviin ja hyvin tuulettuvan rakenteen.Koneellisesti ilmastoitu lattiajärjestelmä muodostaa tiiviin ja hyvin tuulettuvan rakenteen.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö! 
Päivitetty
14.10.2019