• Etusivu
  • Rakentaminen

Tehtävä: Kaunis, kestävä ja kustannuksiltaan kohtuullinen kivitalo

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Doventus Oy
Julkaistu 03.10.2019Päivitetty 22.11.2023
202210_60332.jpg

Erityisesti pääkaupunkiseudulle rakennettaessa kustannukset saattavat helposti karata ilman kovaa kulukontrollia ja aukotonta projektinhallintaa. Rohkeus palkitaan lopussa, mutta yksin ei kannata rakennuttamisen tielle lähteä.

Unelma omasta, juuri oman perheen tarpeisiin piirretystä yksilöllisestä pientalosta elää monen mielessä vahvana. Lue, millainen merkitys ammattitaitoisella suunnittelulla oli Mikko ja Lotta Merisaaren täydellisen talounelman toteutumisessa.

Hyvä suunnittelija jäsentelee toiveista toteutuskelpoisen suunnitelman

Mikko ja Lotta Merisaari: "Aloitimme oman perheemme unelman rakennuttamisen vuonna 2014 vehreällä, vasta hankitulla rinnetontilla kahdestaan istuessamme. Siinä vaiheessa unelmamme oli vielä monitahoinen täynnä toivottuja tunnelmia, käytännön tarpeita, teknisiä toiminnallisuuksia ja arkkitehtonisia ajatuksia.

"Päädyimme hyvin pian siihen, että kokoamme itsellemme parhaan mahdollisen tiimin auttamaan unelmamme toteuttamisessa haastavalle rinnetontillemme."

Rakennushankkeeseen ryhtyminen saattaa hirvittää, mutta haaveilu motivoi menemään läpi harmaan kiven. Heti alkumetreiltä oli selvää, että haluamme tarkan ja rakennusvalvonnan kanssa tehokkaasti toimivan pääsuunnittelijan sekä ajattoman estetiikan ja tilojen käytettävyyden hallitsevan arkkitehdin. Kattavan kartoituksen ja muutamien tapaamisten jälkeen istuimme muutama viikko edellisen jälkeen tontillamme SAFA-arkkitehti Tero Seppäsen kanssa. Hän ja hänen yrityksensä Doventus Oy tulivatkin auttamaan meitä koko matkamme ajan.

Älä sekoita liian erilaisia suunnittelijoita samaan soppaan

Tavoitteemme oli suunnitteluttaa talo arkkitehtonisesti korkeatasoiseksi sekä rakenteellisesti ja talotekniikan osalta niin hyvin, että voisimme itse johtaa hanketta tehokkaasti eri urakoitsijoiden kanssa. Doventus Oy:ltä hankimme tärkeimmät: arkkitehti-, piha- ja pintavesisuunnittelun sekä pääsuunnittelun.

Lue myös:Pääsuunnittelija on rakennuttajan luottohenkilö

Lisäksi Doventuksen laajasta verkostosta löytyi huippuammattilaiset tekemään sähkö- ja LVI-suunnitelmat. Tämä varmisti sen, että suunnittelijoilla on sama arvomaailma, korkea keskinäinen arvostus ja kyky työskennellä toisiaan tukien.

"Suunnitelmat olivat keskenään huomattavan yhteensopivia, mikä tehosti aliurakoiden hankintaa, johtamista ja urakkarajojen hallintaa."

Viikot ja kuukaudet, jotka määrittävät elämää jopa vuosikymmeniksi eteenpäin

Sanotaan, että hankkeen kustannuksista valtaosa määräytyy suunnitteluvaiheessa. Tämän lisäksi on tärkeä muistaa, että tilojen toimivuudesta ja kauneudesta vielä suurempi osa määräytyy suunnitteluvaiheessa.

Lue myös:Unelmia ei voi suunnitella, mutta niiden toteuttamisen voi

Teron henkilökohtainen tyyli kuunnella toiveitamme ja muuttaa ne huomattavan kauniiksi ja toimivaksi kodiksi meille ylitti odotuksemme. Lisäksi meitä miellytti se, että hän pystyi avaamaan meille arkkitehtisuunnittelun edetessä myös eri ratkaisujen kustannusvaikutuksia.

"Meillä säilyi joka hetki näkyvyys siihen, miten yhdistelemme haluamamme arkkitehtoniset ratkaisut tarkkaan budjettiimme."

Arkkitehti SAFA Tero Seppänen vastasi myös kohteemme pääsuunnittelusta. Hänen kokemuksensa Espoon rakennusvalvonnan kanssa toimimisesta oikaisi monta rakennuttajan yleensä kokemaa mutkaa jo etukäteen.

Meillä oli tiedossa myös se, että Teron ja Doventus Oy:n suunnittelema pientalo oli voittanut Espoon kaupungin tunnustuspalkinnon omassa sarjassaan näyttelyssä "Rakennuksen muisti". Palkituissa ehdotuksissa oli kriteerinä mm. laadukkaat lupa-asiakirjat. Ennakoiva ja meitä rakennuttajia projektinhallinnassa ohjaava ote pääsuunnittelijan puolelta varmisti sen, ettei rakennuslupavaiheessa tullut enää yllätyksiä ja rakennuslupa käsiteltiin hyvin nopeasti.

"Pääsimme aloittamaan rakennustyöt aikaisin keväällä, mikä edelleen takasi, että pääsimme sisätöihin hyvissä ajoin alkusyksystä."

Unelmia ei voi suunnitella, mutta niiden toteuttamisen voi

Lopputulos on arjessa toimiva, arkkitehtonisesti hillityn ylevä ja toteutuskustannuksiltaan hyvin optimoitu oma kivitalo rinnetontilla. Neliökohtaiset loppukustannuksemme jäivät selkeästi valmiita kohteita matalammiksi. Asumme tänään kodissamme tuoreen perheenjäsenemme Alvarin ja espanjanvesikoira Chilin kanssa aivan kuten unelmoimme kolme vuotta sitten. Doventukselle antamamme "mahdoton" tehtävä onnistui erinomaisesti."

Teksti: Mikko Merisaari

Info

Info

"Hyvä arkkitehtuuri syntyy kauneuden, toiminnallisuuden ja lujuuden leikkauspisteessä"

Doventus Oy on monialainen arkkitehti- ja insinööritoimisto, joka on luotettavasti jo vuodesta 2003 asti tarjonnut suunnittelu-, projektinjohto- ja valvontapalveluja vaativille asiakkaille.

Doventus vie alaa rohkeasti eteenpäin asiakkaita kuunnellen, uutta kehittäen ja laatua tuottaen. Kaiken toiminnan ydin on tyytyväinen asiakas.
− Onnistumme, kun asiakkaamme onnistuu, toimitusjohtaja Tero Seppänen kiteyttää.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

© Doventus Oy
© Doventus Oy
Doventus Oy
Rakentaminen
hankkeen aloitus
suunnittelu
projektinjohto
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

mies ja nainen istuvat lattialla ikkunan edessä ja suunnittelevat taloa
Rakennus- tai remonttihankkeen valmistelu
Pientalohankkeissa rakennushankkeeseen ryhtyvä on yleensä rakentajaperhe, jolla toiveet ovat korkealla. Realistiset tavoitteet ja kustannustilastot eivät kuitenkaan aina vastaa rakennuttajan kaikkia haaveita. Koko hankkeen onnistumisen kulmakivenä on rakennusalan realiteetit ymmärtävä rakennuttaja. Rakennuttaja tekee hankkeen valmisteluvaiheessa keskeiset päätökset, jotka suuntaavat projektin halutulle reitille.Kaikilla rakennuttajilla, varsinkin kun lähdetään ensimmäiseen pientalohankkeeseen, ei ole kovinkaan laajaa kokemusta johtaa hallitulla tavalla rakennushanketta alan normien mukaan. Urakassa piilee myös lisätyövaaroja, jotka pitää ottaa huomioon heti alussa.Useimmiten tarvitaan kokeneita asiantuntijoita rakennuttajan luottohenkilöiksi, jotta säästytään turhilta yllätyksiltä ja budjetin pettämiseltä.Tilaajan (=rakennuttajan) oikeaksi kädeksi tyypillisesti valittu rakennuttajakonsultti valmistelee hankkeen keskeisimmät päätökset ja laatii realistisen hankeaikataulun heti alussa tilaajan käyttöön. Rakennuttajakonsultti vahvistaa rakennuttajan ja suunnittelijoiden yhteistyön onnistumisen edellytyksiä tuomalla suunnittelu- ja työmaavaiheeseen oikea-aikaista tietoa tilaajan päätösten pohjaksi.
sisustussuunnittelijalla on kaksi suunnitelmaa käseddään ja pöydällä on värimalleja
Koti viihtyisäksi sisustussuunnittelulla
Kiinnostus sisustukseen ja sen suunnittelemiseen ammattilaista apuna käyttäen on lisääntynyt. Koti ja siellä viihtyminen koetaan tärkeäksi. Kiireisen työn vastapainoksi me työssäkäyvät haluamme rentoutua miellyttävässä kotiympäristössä. Myös lasten tarpeet tila- ja sisustussuunnittelun keinoin halutaan huomioida tarkemmin. Sisustuslehtiä luetaan yhä enemmän ja ideoita haetaan kotiunelmien toteuttamiseksi.
20071_2709.jpg
Onnistuneen pientalohankkeen
Uusi rakennushanke kertoo rakennuttajan uskosta tulevaisuuteen. Haaveista tulee totta, kun omalle tontille rakennetaan yksilöllinen talo. Rohkeita rakentajia ja rakennuttajia riittää. Pientaloasuminen asumismuotojen ehdottomana suosikkina on siivittänyt tonttikaupan korkeille toteumaluvuille ja rakentamaan ryhdytään tuhansien rakentajaperheiden voimin. Suomen niemelle nousee ennätysmäärä uusia ja moderneja puurunkoisia taloja ja ns. kivitaloja harkkorunkoineen. Myös vapaa-ajan asunnoissa asetettu laatutaso on noussut huomattavasti. Rakennukset ovat nykyään hyvin lämpöä eristäviä ja talotekniikaltaan monipuolisia. Ulkoasu ja arkkitehtuuri voi olla pelkistetyn yksinkertainen ja selkeä, mutta viisaan ratkaisun, siis lopputuotteena asuinrakennuksen, takana on paljon ammattilaisten varmistamia teknisiä oivalluksia, jotka täyttävät hyvän rakennustavan ominaisuudet ja viranomaisvaatimukset.
202112_74278.jpg
Miltä oman kodin rakentaminen tuntuu? Kuuntele podcast lapsi­perheen taloprojektista
Janina Hannukainen perheineen päätti toteuttaa haaveensa omakotitalosta. Projekti on pitänyt sisällään paljon vaiheita, oppeja ja yllätyksiä.Taloprojekti on kestänyt vähintäänkin melkein vuoden ajan nuorenparin ajatuksissa. Joulun lähestyessä ollaan jo hyvässä vauhdissa ja omakotitalon runko saatiin pystyyn ennen vuoden vaihtumista.Uusimmassa podcast-jaksossa kuulemme, miltä oman kodin rakentamisen prosessi näyttää tulevan asukkaan näkökulmasta.Kuuntele jakso alta tai yleisimmissä podcast-sovelluksissa, kuten Spotify, Apple podcastit, Google podcastit ja StitcherPodcast on tallennettu 2021 vko 50.
Omakotitalo vehreällä tontilla
Parhaan pientalotontin valinta arkkitehdin ohjeilla
Onko seuraava unelma sinulle tuttu? ”Haluaisin asua elämäni tärkeimpien ihmisten kanssa itse rakennuttamassa ja yksilöllisessä pientalossa. On niin kiehtovaa kiinnittää ajatukset siihen ikiomaan kotitaloon, missä elämän piiri sujuu mukavasti miellyttävässä asuinympäristössä.” Moni meistä ajattelee juuri näin. Ennen rakentamisen matkaa on kuitenkin aina ensin löydettävä se sopiva rakennuspaikka eli tontti.
Loviisan asuntomessualueelle rakentuu myös Wienerbergerin kohde, Queen´s Stone -pientalo.
Queen´s Stone -kennoharkkotalo Loviisan Asuntomessuille
Vuoden 2023 Asuntomessut järjestetään Loviisan merellisissä maisemissa. Tänne asuntomessualueelle rakentuu myös Wienerbergerin kohde, Queen´s Stone -pientalo. Kennoharkoista rakentuva koti sai nimensä rantaviivassa sijaitsevalta siirtolohkareelta. Samainen lohkare myös inspiroi talon suunnitellutta arkkitehtia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton