Tunnista keittiön energiasyöpöt

Kodinkoneiden energiatehokkuuteen kannattaa kiinnittää huomiota – säästät näin paitsi ympäristöä myös selvää rahaa.

Vuositasolla eniten sähköä keittiössä kuluttavat jatkuvasti päällä olevat laitteet, kuten jääkaappi ja pakastin. 

Vuositasolla eniten sähköä keittiössä kuluttavat jatkuvasti päällä olevat laitteet, kuten jääkaappi ja pakastin. 

Jatkuvasti päällä olevat vanhat kylmälaitteet voivat kuluttaa energiaa yllättävänkin paljon verrattuna uusiin nykyaikaisiin laitteisiin. Myös kodinkoneiden sijoittamisella on merkitystä. Pakastimen tai jääkaapin energiankulutus voi kasvaa merkittävästi, jos sen ympärille ei ole jätetty tarvittavaa tuuletustilaa tai jos se on sijoitettu lieden tai astianpesukoneen viereen.

Uutta keittiötä rakennettaessa tai vanhaa remontoidessa kannattaakin kiinnittää huomiota sekä kodinkoneiden sijoittamiseen että energialuokkaan. Parma-keittiökaapistojen vakiomitoitus sopii yhteen tunnetuimpien kodinkonetoimittajien mallistojen kanssa, joten voit valita keittiöösi sinulle parhaiten sopivat, energiatehokkaat laitteet.
 

Tiesitkö? Vanhojen kodinkoneiden kierrättäminen onnistuu kätevästi ja vastuullisesti lähimmän Power-myymälän kautta. Lue kierrätyksestä lisää täällä >>>

Näin minimoit kylmälaitteiden energiankulutuksen

- Huolehdi ilmankierrosta jättämällä riittävästi tilaa laitteiden ympärille.
- Jäähdytä ruoka hyvin ennen pakastimeen tai jääkaappiin laittamista. Tarkista, että jääkaappisi lämpötila on oikea.
- Imuroi jääkaapin takaosa säännöllisesti.
- Älä avaa kylmälaitteiden ovia turhaan.
- Älä täytä jääkaappia liian täyteen.
- Mieti tarkkaan, minkä kokoisen laitteen tarvitset. Oikein mitoitettu jääkaappi on energiatehokkain vaihtoehto.
- Suunnittele keittiösi huolella: sijoita kylmälaitteet riittävän kauas uunista, liesitasosta ja astianpesukoneesta.
jääkaappi31

Induktioliesi on energiatehokkain

Liesitasoa hankkiessasi voit valita induktiotason ja keraamisen tason väliltä. Näistä induktioliesi on vähemmän sähköä kuluttava valinta keittotasoksi, sillä liesi kuumentaa kattilaa, ei itse tasoa.

Kannattaa kuitenkin huomioida, että induktiolieteen käyvät ainoastaan keitinastiat, joissa on magnetoituvaa ainetta, kuten emalia, terästä tai valurautaa. Jos siis päädyt induktiolieteen, tarkista, sopivatko nykyiset kattilasi siihen vai tarvitsetko uudet keitinastiat. Voit testata kattiloiden pohjat jääkaappimagneetilla; jos magneetti tarttuu, kattila sopii induktiolle.

117632_Norema_Scene-04_Lava_Cam02_pyorea
Tiesitkö? Induktiolieden etuina ovat erityisesti sen nopeus, tarkka säätö ja suuri teho. Esimerkiksi litra vettä kiehuu nopeammin induktiotasolla kuin vedenkeittimessä.

Pyri pesemään täysiä koneellisia

Eniten energiaa vie pesuveden lämmittäminen. Pese astiasi siis mahdollisuuksien mukaan alhaisessa lämpötilassa tai koneesta valmiiksi löytyvällä eko-pesuohjelmalla.

Vaikka useissa astianpesukoneissa on nykyään täyttöasteen mukainen pesuohjelma, energian käytön kannalta on silti paras pestä täysiä koneellisia.

 
Päivitetty
15.2.2021