Mikä led-valaisimissa maksaa - mistä laatu muodostuu?

Led-valaisimet kehittyvät jatkuvasti, ja maahantuojia ja myyjiä on useita. Miten selvitä voittajana led-viidakossa?

Keittiössä pitää olla erinomainen valaistus kokkaajalle, oleskeluun tai yhteisen ajan viettämiseen läheisten kanssa.Keittiössä pitää olla erinomainen valaistus kokkaajalle, oleskeluun tai yhteisen ajan viettämiseen läheisten kanssa.

Miksi samalta näyttävät led-valaisimet ovat keskenään eri hintaisia?


Useat led-valaisimet näyttävät hyvin samanlaisilta, ja esimerkiksi valkoisten led-paneelien vertailu netissä pelkän kuvan perusteella on vaikeaa. Myös pitkästä listasta tuoteominaisuuksia, voi olla vaikea erottaa ne olennaisimmat. Korkeasta hinnasta ei aina voi suoraan päätellä ledin laatua, ja toisaalta edullisestikin voi saada hyvää laatua. Led-valaisimien hinta muodostuu useamman asian kokonaisuudesta.

Käytetyt materiaalit ja työtavat maksavat, mutta lisäksi ominaisuudet, kuten

  • led-piirin laatu,
  • käyttöikä,
  • himmennettävyys,
  • valaisimen kosteussuojaus
  • huollettavuus
  • ja asennuksen helppous maksavat.

Tuotteen toimittamisessa nopeus, joustavuus ja saatavilla oleva henkilökohtainen palvelu näkyvät myös myyntihinnassa, mutta ovat lopputuloksen kannalta olennaisia asioita.

Led-paneelit ovat ulkonäöltään hyvin samankaltaisia, eroja on vaikea havaita eri valaisinten välillä.Led-paneelit ovat ulkonäöltään hyvin samankaltaisia, eroja on vaikea havaita eri valaisinten välillä.

Valaisimien materiaali ja osat


Valaisimien runkomateriaaleissa on eroja. Led vaatii valaisinrungolta paljon, jotta led-piiri jäähtyy eikä rikkoonnu. LedStoressa valaisimen runko on aina metallia, useimmiten alumiinia, jollei muuta ole mainittu, mutta markkinoilla voi törmätä myös muovisiin spotteihin tai ohuisiin peltirunkoihin.

Muovinen, tiivis lähellä led-piiriä oleva runko luonnollisestikin jäähdyttää lediä huonommin, kuin alumiininen, ja peltirunkoiset valaisimet saattavat vääntyä kuumuudesta. Kilpailu led-markkinoilla on kovaa, joten osa valmistajista käyttää edullisempia materiaaleja alumiinin sijaan.

Kiinteitä ledejä sisältävissä led-valaisimissa on myös puolensa. Niihin saadaan monesti tiiviimpi rakenne, mikä on erityisesti märkiin tiloihin tarkoitetuissa valaisimissa parempi. Kiinteällä ledillä saadaan monesti myös kompaktimpi muoto valaisimeen.

Seinä Funk valaisimessa valonlähde on kiinteä, millä saadaan kompakti muoto. Valaisimen ulkomitat ovat 10*10*10 cm. Valon avautumiskulmaa säädetään neljän toisistaan erillisen säätölipan avulla.Seinä Funk valaisimessa valonlähde on kiinteä, millä saadaan kompakti muoto. Valaisimen ulkomitat ovat 10*10*10 cm. Valon avautumiskulmaa säädetään neljän toisistaan erillisen säätölipan avulla.

Värintoistokyky CRI ja led-piirin merkitys

Valaisimessa käytetty led-piiri vaikuttaa osaltaan hintaan. Laadukkaat led-piirit, jotka toistavat hyvin värejä, ovat luonnollisesti kalliimpia, kuin led piirit, joissa värintoisto on huono ja vaihtelu piirien välillä suurta. Myös se, kuinka paljon led-piiristä saadaan valotehoa, vaikuttaa led-piirin hintaan (ledin hyötysuhde). Useimmiten valaisin, jossa on parempi hyötysuhde, on myös kalliimpi.
 

Hyvän värintoistoindeksin, CRI led-valaisin toistaa kohteen värit sellaisena kuin niiden kuuluukin olla.Hyvän värintoistoindeksin, CRI led-valaisin toistaa kohteen värit sellaisena kuin niiden kuuluukin olla.

LedStoressa satsataan valaisimissa mm. värintoistoon, jotta valaistus näyttää sisustuksen värit sellaisina kuin ne ovat, eikä valaistus vääristä värejä. Paneelivalaisimissa värintoistoindeksi on yli 90 ja parhaimmissa malleissa 97. Myynnissä on paljon paneeleja jopa alle 80 värintoistoindeksillä, mikä sopii kyllä varastotiloihin, mutta kun on huolella valinnut oman sisustuksensa värit, ei sellaista kannata asuin- ja toimistotiloihin asentaa. Paremmat led-piirit maksavat enemmän, minkä vuoksi myös valaisimen hinta nousee.

Hyvä esimerkki led-piirien eroista ovat led-nauhat. LedStoren valikoimissa nauhoja on viidessä eri teholuokassa, ja led-piirien määrä metrillä led-nauhaa vaihtelee 30 ledistä metrillä 240 lediin metrillä. Heikkotehoisemmalla led-nauhalla saadaan tunnelmavalaistusta, ja tehokkaimmilla hyvälaatuista työvalaistusta pikkutarkkaankin työhön. Nauhojen laatu näkyy myös takuun pituudessa. Pisimmät takuut LedStoren led-nauhoissa on 7 vuotta.

Led-nauhan hintaan vaikuttavat led-piirien laatu, määrä metrillä, sekä liittimetLed-nauhan hintaan vaikuttavat led-piirien laatu, määrä metrillä, sekä liittimet

Huollettavuus ja asennuksen helppous

Led-spotti, kantti 9WLed-spotti, kantti 9W

Led-valaisimien hintaan vaikuttaa vaihdettavien osien ja liittimien määrä, jotka nostavat usein valaisimen hintaa. Myös esim. ketjutusmahdollisuus muuntajassa voi nostaa hintaa. Tämä on luonnollista, koska mitä enemmän osia ja liitoksia valaisimessa on, sen työläämpi se on valmistaa.

Kuitenkin se, että valaisin on ketjutettava, saattaa laskea asennuksen hintaa merkittävästi. Jos valaisin on vielä pikaliittimin ketjutettava, asennus on vielä nopeampaa (ei tarvitse aukoa ruuveja) ja johdotus voidaan tehdä yksinkertaisemmaksi, jolloin asennus nopeutuu. Tämä ei toki välttämättä päde, jos urakkahinta on ennalta sovittu, mutta useimmissa remonttikohteissa valaisimen asennusajalla ja -tavalla on merkitystä.

Kun valaisimessa on erillinen, pikaliittimellä kiinni oleva muuntaja, on huoltokin helppoa. Muuntaja on nimittäin se osa, joka led-valaisimesta rikkoontuu ensimmäisenä, jos jotain rikkoontuu. On siis hyvä, että muuntaja on mahdollista vaihtaa. Elektroniset muuntajat ovat valaisimen kuluvia osia.
 

Led-valaisimien hinta ja ominaisuudet

Led-valaisimissa on nykyään saatavilla erilaisia ominaisuuksia. Ledeissä on himmennettäviä, kosteussuojattuja ja lisäksi vielä valon värilämpötilasäädettäviä valaisimia. Osa ominaisuuksista tulee ns. kaupan päälle (kosteussuojaus on usein vakio) ja osa on kalliimpi toteuttaa. LedStoren led-valaisimet ovat pääosin himmennettäviä ja himmennykseen voidaan käyttää langallisia, ”perusmallisia” pyöritettäviä himmentimiä. Pyöritettävät himmentimet ovat suhteellisen edullisia hankkia, joten kannattaa ostaessa myös huomioida mahdolliset himmentämisen ja värilämpötilasäädön aiheuttamat lisäkustannukset valaistukselle.

Esimerkiksi värilämpötilasäädettävät (CCT) valaisimet vaativat lisäominaisuuksia, ja säätimet ovat hieman kalliimmat, mutta valon värilämpötilan säätö tuo myös paljon lisää mahdollisuuksia valon käyttöön.

cct spotti blogin kansikuva

Kannattaa siis jo suunnitteluvaiheessa miettiä valaistuksen tarpeita ja vaatimuksia eri tiloille. Tilausvaiheessa kannattaa myös varmistaa, että valaisimen hinta sisältää kaikki tarvittavat osat, kuten esimerkiksi virtalähteen/muuntajan. LedStoressa kaikki valaisimet sisältävät muuntajan, lukuunottamatta led-nauhoja, joiden muuntajan tarve lasketaan käytetyn metrimäärän avulla sopivaksi. Usein saattaakin olla niin, että kun toisaalla säästää, tulee toisaalla kuluja. Kannattaa aina pyytää kokonaistarjous paketista, jolloin useimmiten myyjä voi tulla hinnassa vastaan.

Kiinnostuitko? Jäikö jokin askarruttamaan?
Tilaa esite ja/tai jätä yhteydenottopyyntö:


 
Julkaistu
30.9.2019