• Etusivu
  • Rakentaminen

Toimiva salaojitus estää syyssateiden tuomat harmit

Pitkään jatkuvat sateet ovat rasite talon rakenteille.

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vesivek Oy
Päivitetty 27.08.2021
20199_60056.jpg

Syksy on sademäärien kasvaessa hyvä ajankohta salaojajärjestelmän toiminnan testaamiselle, kun maa on märkää ja pohjaveden pinta korkealla. Tällöin veden virtauksen salaojissa voi usein nähdä tarkistuskaivoista ilman veden juoksuttamista.

Tarkastuskaivoihin ja putkistoon voi kertyä esimerkiksi lietettä, hiekkaa, puunjuuria ja roskia, jotka heikentävät salaojien toimintaa tai aiheuttavat tukkeumia. Kun tarkastus tehdään säännöllisesti vähintään kerran vuodessa, huoltotoimiin päästään tarvittaessa ajoissa, eikä pahoja kosteusongelmia talon rakenteeseen ehdi syntyä.

Kun tarkastus tehdään säännöllisesti vähintään kerran vuodessa, huoltotoimiin päästään tarvittaessa ajoissa.

Ennen 2000-lukua rakennetuissa taloissa tarkastuskaivoja ei välttämättä ole, koska silloiset rakennusmääräykset eivät niitä edellyttäneet. Tällöin tarpeelliset tarkastus- ja huoltotoimenpiteet eivät onnistu, mikä lyhentää salaojien käyttöikää.

Asianmukainen sadevesien ohjaus pelastaa sateisen syksyn

Katolta kulkeutuvat vedet pitäisi ohjata hallitusti pois ulkoseinien vierustalta joko syöksytorvia pitkin sadevesikaivoon tai pintakouruja pitkin vähintään kolmen metrin etäisyydelle talosta. Sadevesi- ja salaojajärjestelmien tulisi aina olla erillisiä. Jos katolta valuvat sadevedet ohjataan suoraan salaojiin, kuivatusjärjestelmäksi tarkoitetusta systeemistä tulee rakennuksen perustuksia ja alapohjaa jatkuvasti kosteana pitävä kastelujärjestelmä.

Mikäli kallistukset ovat puutteellisia tai vääränsuuntaisia seinän vierustalla, sade- ja sulamisvedet jäävät helposti seisomaan talon läheisyyteen.

Syyssateiden aikaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota myös maanpinnan kallistuksiin talon ympärillä. Mikäli kallistukset ovat puutteellisia tai vääränsuuntaisia seinän vierustalla, sade- ja sulamisvedet jäävät helposti seisomaan talon läheisyyteen, vaikka niiden pitäisi ohjautua poispäin rakennuksesta.

20199_60057.jpg

Tukkeutunut, puutteellinen tai puuttuva salaojitus?

Salaojajärjestelmän kunnostustarve kannattaa selvittää ammattilaisen toteuttamalla kuntotutkimuksella, minkä pohjalta on hyvä lähteä suunnittelemaan mahdollista salaojaremonttia. Voit tilata ilmaisen salaojatarkastuksen tästä >>>.

Usein salaojien korjaustarpeeseen herätään vasta siinä vaiheessa, kun ongelmia on jo ilmennyt.

Usein salaojien korjaustarpeeseen herätään vasta siinä vaiheessa, kun ongelmia on jo ilmennyt. Kannattaa muistaa, että mitä varhaisemmassa vaiheessa salaojajärjestelmän puutteet korjataan, sitä pienemmillä vahingoilla yleensä selvitään. Kuntokartoituksen tekemistä ei siksi kannata turhaan lykätä.

Tilaa veloitukseton kuntokartoitus

Salaojaremontti on kiinteistön tärkeimpiä mutta myös vaativimpia remontteja. Vesivekin salaoja-yksiköillä on vuosikymmenien kokemus siitä, miten homma tulee hoitaa. Lue lisää salaojaremonteista >> salaojaremontti viikossa

Vesivek Oy
Rakentaminen
salaojat
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

punainen katto valkoinen talo
Sadevesijärjestelmät
Kunnollinen sadevesijärjestelmä ei ole joukko räystäälle ripustettuja tavaroita, vaan pitkäikäinen ratkaisu talon suojaamiseksi sadevedeltä. Eri seinä- ja kattomateriaaleille ja eri runkorakenteille löytyy sopivat ratkaisut, kun hankintoja ei tehdä hätiköidysti.
punainen katto valkoinen talo
Sadevesijärjestelmät ja kattoturvatuotteet
Talosi tarvitsee toimivan sadevesijärjestelmänPuutteellinen sadevesijärjestelmä on todettu yhdeksi merkittäväksi syyksi suomalaisten kotien homevaurioihin. Katto kerää sadeveden räystäälle ja siitä seinän viereen niin, että esim. 1 m vuotuinen sademäärä kertautuu seinän vieressä viideksi metriksi. Mikäli tämä vesipatsas päästettäisiin vapaasti valumaan räystäsrakenteisiin, seinille ja perustuksiin, seuraisi vakavia kosteusongelmia. Sadevesijärjestelmän tehtävänä onkin kerätä tämä vesi ja siirtää se turvallisesti pois rakennuksen läheisyydestä.
20071_3198.jpg
Vesivek-sadevesijärjestelmä
Sadevesijärjestelmän tehtävänä on kerätä sadevesi ja siirtää se turvallisesti pois rakennuksen läheisyydestä. Puutteellinen sadevesijärjestelmä on todettu yhdeksi merkittäväksi syyksi rakennusten homevaurioihin.Kunnollinen sadevesijärjestelmä ei ole joukko räystäälle ripustettuja tavaroita, vaan pitkäikäinen ratkaisu talon suojaamiseksi sadevedeltä. Eri seinä- ja kattomateriaaleilla ja eri runkorakenteilla luotettava kiinnitys edellyttää eri asioita. Tämän vuoksi on sekä sadevesijärjestelmien että kattoturvatuotteiden asennus syytä jättää ammattilaiselle. Antamalla asennus ammattilaisille, saadaan takuu tuotteiden lisäksi myös asennukselle. Kuluttajalle merkitystä on nimenomaan asennustakuulla, pelkkä materiaalitakuu ei riitä.
20208_66127.jpg
Taloyhtiön perustuksien kosteus ja lämpö kerralla kuntoon
Lämmin kesäkuinen torstaiaamu koittaa rakennustyömaalla Pohjois-Helsingissä. Nelisen kuukautta kestävässä urakassa uusitaan laajalla tontilla sijaitsevien kuuden rakennuksen perustusten kosteuden- ja lämmöneristeet sekä parannetaan salaojien toimintaa.Taloissa oli havaittu jo pidemmän aikaa kosteus- ja lämpövuotoja. Asukkaat olivat valitelleet muun muassa kylmistä lattioista.
20189_54840.jpg
Piha- ja salaojaremontti ajankohtaista?
Taloyhtiön piha- ja salaojaremontin tarvekartoitus sekä suunnittelu kannattaa ehdottomasti antaa luotettavan suunnittelutiimin hoidettavaksi. Suunnittelua johtaa kokenut pääsuunnittelija. Piha- ja rakennesuunnittelija kiinnitetään taloyhtiön palvelukseen heti alussa.Arkkitehti- ja insinööritoimisto Doventus Oy:n arkkitehti ja toimitusjohtaja Tero Seppänen, tiivistää:-Yhteistyö on voimaa ja asiakas voittaa aina, kun suunnittelijoiden yhteistyö toimii heti hankkeen alusta saakka. Tarjoamme rakennesuunnitteluun yhdistettynä pihasuunnitteluosaamisen ja lopputuloksena on salaojaremontin jälkeen teknisesti erinomaisesti toimiva ja viihtyisämpi hyvin suunniteltu pihaympäristö. Kiinteistön arvo nousee.
20218_71805.jpg
Kosteusjäljet sokkelissa johtivat talo­yhtiön salaoja­remonttiin
As Oy Kissankellontie 18 on Itä-Helsingissä sijaitseva 8 asunnon taloyhtiö. Vehreään ja kauniiseen pihaan saavuttaessa ei uskoisi, että kiinteistöön on tänä keväänä valmistunut salaojaremontti. Etupihan remontti sai alkunsa vaiherikkaasta tapahtumaketjusta, jossa taloyhtiön oma aktiivisuus ja selvitystyö oli suuressa roolissa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton