Toimiva salaojitus estää syyssateiden tuomat harmit
Pitkään jatkuvat sateet ovat rasite talon rakenteille.

Syksy on sademäärien kasvaessa hyvä ajankohta salaojajärjestelmän toiminnan testaamiselle, kun maa on märkää ja pohjaveden pinta korkealla. Tällöin veden virtauksen salaojissa voi usein nähdä tarkistuskaivoista ilman veden juoksuttamista.

Tarkastuskaivoihin ja putkistoon voi kertyä esimerkiksi lietettä, hiekkaa, puunjuuria ja roskia, jotka heikentävät salaojien toimintaa tai aiheuttavat tukkeumia. Kun tarkastus tehdään säännöllisesti vähintään kerran vuodessa, huoltotoimiin päästään tarvittaessa ajoissa, eikä pahoja kosteusongelmia talon rakenteeseen ehdi syntyä.
 

Kun tarkastus tehdään säännöllisesti vähintään kerran vuodessa, huoltotoimiin päästään tarvittaessa ajoissa.

putki_tukossa (002)

Ennen 2000-lukua rakennetuissa taloissa tarkastuskaivoja ei välttämättä ole, koska silloiset rakennusmääräykset eivät niitä edellyttäneet. Tällöin tarpeelliset tarkastus- ja huoltotoimenpiteet eivät onnistu, mikä lyhentää salaojien käyttöikää.

Asianmukainen sadevesien ohjaus pelastaa sateisen syksyn

Katolta kulkeutuvat vedet pitäisi ohjata hallitusti pois ulkoseinien vierustalta joko syöksytorvia pitkin sadevesikaivoon tai pintakouruja pitkin vähintään kolmen metrin etäisyydelle talosta. Sadevesi- ja salaojajärjestelmien tulisi aina olla erillisiä. Jos katolta valuvat sadevedet ohjataan suoraan salaojiin, kuivatusjärjestelmäksi tarkoitetusta systeemistä tulee rakennuksen perustuksia ja alapohjaa jatkuvasti kosteana pitävä kastelujärjestelmä.
 

Mikäli kallistukset ovat puutteellisia tai vääränsuuntaisia seinän vierustalla, sade- ja sulamisvedet jäävät helposti seisomaan talon läheisyyteen.

Syyssateiden aikaan kannattaa kiinnittää erityistä huomiota myös maanpinnan kallistuksiin talon ympärillä. Mikäli kallistukset ovat puutteellisia tai vääränsuuntaisia seinän vierustalla, sade- ja sulamisvedet jäävät helposti seisomaan talon läheisyyteen, vaikka niiden pitäisi ohjautua poispäin rakennuksesta.

P1155260_pieni

Tukkeutunut, puutteellinen tai puuttuva salaojitus?

Salaojajärjestelmän kunnostustarve kannattaa selvittää ammattilaisen toteuttamalla kuntotutkimuksella, minkä pohjalta on hyvä lähteä suunnittelemaan mahdollista salaojaremonttia. Voit tilata ilmaisen salaojatarkastuksen tästä >>>.
 

Usein salaojien korjaustarpeeseen herätään vasta siinä vaiheessa, kun ongelmia on jo ilmennyt.

Usein salaojien korjaustarpeeseen herätään vasta siinä vaiheessa, kun ongelmia on jo ilmennyt. Kannattaa muistaa, että mitä varhaisemmassa vaiheessa salaojajärjestelmän puutteet korjataan, sitä pienemmillä vahingoilla yleensä selvitään. Kuntokartoituksen tekemistä ei siksi kannata turhaan lykätä.

Tilaa veloitukseton kuntokartoitus

Salaojaremontti on kiinteistön tärkeimpiä mutta myös vaativimpia remontteja. Vesivekin salaoja-yksiköillä on vuosikymmenien kokemus siitä, miten homma tulee hoitaa. Lue lisää salaojaremonteista >> salaojaremontti viikossa

Veloitukseton kuntokartoitus

 
Päivitetty
27.8.2021