Ekologinen keittiö on kodin sydän

Katso 5 ekovinkkiä vastuullisempaan keittiöelämään.

Laadukas keittiö on ekologinen sijoitus, sillä se kestää aikaa ja käyttöä.

Laadukas keittiö on ekologinen sijoitus, sillä se kestää aikaa ja käyttöä.

1) Vältä kertakäyttökulttuuria. Valitse keittiön kiinteisiin kalusteisiin värejä ja materiaaleja, joihin et kyllästy nopeasti ja jotka kestävät aikaa. Pitkällä aikavälillä säästät luonnon lisäksi todennäköisesti myös rahaa. Mieti myös, tarvitseeko keittiötä remontoidessa uusia kaikkea vai voisitko säilyttää jotain vanhaa. Voitko esimerkiksi hyödyntää osin olemassa olevia kalusteita?
 

Räikeimmät trendivärit kannattaa valita kaapistojen sijaan esimerkiksi tekstiileihin. Myös kasveilla tai astioilla sisustukseen saa uutta ilmettä, jota on helppo muunnella.

NI5A8992_pyorea
Tiesitkö? Kaikille Parma-keittiöille annetaan 25 vuoden toimivuustakuu, joka koskee liikkuvia osia, saranoita, laatikoiden sivulevyjä, kiskoja, metallilankakoreja ja metallilankatuotteiden metallikiinnikkeitä.

2) Panosta huolelliseen suunnitteluun. Kun keittiö on suunniteltu toimivaksi ja käytännölliseksi, se palvelee todennäköisesti kauemmin ilman suurten keittiöremonttien tarvetta. Keittiön suunnitteluvaiheessa kannattaa ottaa avuksi alan ammattilainen. Vuosien kokemuksella on usein huomattavasti helpompi arvioida, mikä toimii ja mikä ei.
 

Toimivan keittiön suunnittelussa puhutaan monesti työskentelykolmiosta, joka muodostuu vesipisteen, liesitason ja jääkaapin välille.


Varaa ilmainen suunnitteluaika

kolmio_pyorea.JPG

3) Minimoi ruokahävikki. Tärkeää on huomioida, miten ruokaa säilytetään keittiössä. Onko jääkaapissa oikea lämpötila ja pysyykö keittiössä järjestys helposti yllä – vai jääkö hyllyjen perälle raaka-aineita toistuvasti unohduksiin ja pilaantumaan?

4) Kierrätä. Ekologisessa keittiössä myös jätteiden kierrätys on tehty helpoksi käytännöllisen lajittelupisteen avulla. Lajittelu sujuu vaivattomasti, kun kaikille kierrätettäville materiaaleille löytyy omat paikkansa.

jääkaappi_5

5) Tunnista keittiön energiasyöpöt. Kodinkoneiden ja valaistuksen energiatehokkuuteen kannattaa kiinnittää huomiota. Esimerkiksi jatkuvasti päällä olevat vanhat kylmälaitteet voivat kuluttaa energiaa yllättävänkin paljon verrattuna uusiin nykyaikaisiin laitteisiin. Myös kodinkoneiden sijoittamisella on merkitystä. Pakastimen tai jääkaapin energiankulutus voi kasvaa merkittävästi, jos sen ympärille ei ole jätetty tarvittavaa tuuletustilaa tai jos se on sijoitettu astianpesukoneen tai lieden viereen.
 

Parma-keittiökaapistojen vakiomitoitus sopii yhteen tunnetuimpien kodinkonetoimittajien mallistojen kanssa. Voit siis valita tarpeisiisi parhaiten sopivat, energiatehokkaat laitteet.

Tiesitkö? Induktioliesi on vähän sähköä kuluttava ja siten ekologinen valinta keittotasoksi, sillä liesi kuumentaa kattilaa, ei itse tasoa. Huomioi kuitenkin, että induktiolieteen käyvät ainoastaan keitinastiat, joissa on magnetoituvaa ainetta, kuten emalia, terästä tai valurautaa. Jos siis päädyt induktiolieteen, tarkista, sopivatko nykyiset kattilasi siihen vai tarvitsetko uudet keitinastiat. Voit testata kattiloiden pohjat jääkaappimagneetilla; jos magneetti tarttuu, kattila sopii induktiolle.
NI5A9002_pyorea
 
Päivitetty
20.8.2021