• Etusivu
  • Talo

Laadukasta turvaa katolle

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö BMI Suomi, Ormax Monier Oy
Päivitetty 02.12.2021
202112_73947.jpg

Hyvien säiden aikana on syytä tarkistaa katon ja erityisesti kattoturvarakenteiden kunto ennen nuohoojan – ja lumen tuloa.

Kattoturvatuotteet on tarkoitettu estämään onnettomuuksia ja tekemään katolla liikkumisen turvalliseksi. Niiden tulee olla rakenteeltaan tukevia sekä kestäviä ja niiden tulee läpäistä vaativat testit.

Katolla liikkumisen turvallisuus on rakennuksen omistajan vastuulla. Yleisin vieras katolla on nuohooja, mutta myös antenniasentaja tai ilmanvaihtolaitteen huoltaja voi käydä siellä aina silloin tällöin. Ilman kunnossa olevia kattoturvatuotteita ammattilaiset voivat kieltäytyä menemästä katolle.

Uusissa rakennuksissa kattoturva on yleensä kunnossa, sillä ennen talon lopputarkastusta katolle on oltava asennettuina rakennusmääräysten mukaiset kattoturvatuotteet. Vanhemmissa rakennuksissa tilanne ei ole lainkaan yhtä hyvä.

Turvalliseen kattoon kuuluvat seinätikkaat, kattosilta ja lumiesteet. Katon täydentää oikein suunniteltu sadevesijärjestelmä. Katolle tulevilla turvatuotteilla on CE-merkintäpakko, joka antaa tuotteille korroosionkestorajat.

Vanha sinkitty tuote ei enää kelpaa ja sen takia tuotteet ovat yleensä maalattuja. Maalatut tuotteet sulautuvat myös paremmin katteiden väreihin ja näin ollen tekevät siistin yleisilmeen rakennukselle.

BMI Ormaxin valikoimista löytyvät kattoturvatuotteet ovat läpäisseet tiukat sää- ja turvallisuustestit, ja niitä on saatavilla kaikille kattotiilityypeille.

Käynti katolle ja siellä liikkuminen tulee olla turvallisesti suunniteltu

20199_60028.jpg

Katolle tulee järjestää pääsy niin, että työntekijöiden ja sivullisten turvallisuus on otettu huomioon. Korkeintaan 2-kerroksisissa rakennuksissa riittää pääsy katolle ulkokautta. Talotikkaiden tulee olla kestävät ja tarkoituksen mukaisesti sijoitetut.

Teräksinen kattosilta kannattimineen varmistaa turvallisen liikkumisen katolla huoltotöiden yhteydessä. Katkeamaton kulkutie katolla sijaitsevalle savupiipulle, ilmanvaihtolaitteille sekä muille säännöllistä käyntiä edellyttäville rakennusosille ja laitteille on järjestettävä tarkoituksenmukaisilla varusteilla.

Katolla noususuuntaan voidaan käyttää lapetikkaita tai tikasaskelmia. Harjansuunnassa kulkemiseen käytetään kattosiltaa.

Estä lumen tekemät vauriot

Lumiesteillä estetään lumen putoaminen kulkureiteille. Suuret lumimassat voivat olla hyvin painavia, joten laadukas lumieste on erittäin tärkeä turvallisuuden kannalta. Lumieste on halpa henkivakuutus.

Järjestyslaissa 5§ lukee "Järjestyslaki yleisille paikoille määrää, että rakennuksen omistajan tai haltijan on huolehdittava, ettei putoava lumi tai jää aiheuta vaaraa ihmisille tai omaisuudelle."

20199_60029.jpg

Ennen talvea kannattaakin tarkastaa lumiesteiden kunto, jotta ne ovat valmiina lumen varalle. Kulkuväylien ja sisäänkäyntien kohdilla on oltava lumiesteet. Turvallisessa katossa lumiesteet on kuitenkin sijoitettu koko räystään matkalle. Tällöin katolle ei synny epätasaista kuormitusta eikä siitä johtuvia vaurioita pääse syntymään.

Oikein suunniteltu sadevesijärjestelmä ohjaa sadevedet hallitusti pois katolta

Hyvin suunniteltu sadevesijärjestelmä on tärkeä osa vesikaton toimivuutta. BMI Sadetar -sadevesijärjestelmän eri osat on kehitetty yhteensopiviksi mitoituksiltaan ja rakenneratkaisuiltaan. Niiden asentaminen on tehty mahdollisimman helpoksi. Kourut ovat tiiviitä, mittatarkkoja ja sileän pintansa ansiosta erittäin helppoja puhdistaa. Värejä löytyy valkoinen, harmaa, punainen, ruskea ja musta.

Jos epäilet kattosi kuntoa, tilaa kuntotarkastus ammattilaiselta

Jätä yhteydenottopyyntö ja BMI:n kattoammattilaiset ovat sinuun yhteydessä. Kattoammattilainen auttaa sinua toteuttamaan kohteeseesi sopivan uuden katon. Päätät vain katemateriaalin ja samalla saat uusittua myös kattoturvatuotteet.

BMI Suomi
Ormax Monier Oy
Talo
kattoturvatuotteet
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20196_58616.jpg
Aluskatteen asennus
Aluskate on tärkeä osa kattoa ja on tarkoitettu kestämään katolla yhtä kauan kuin varsinaisen katemateriaalikin. Sitä ei tule jättää pitkäksi aikaa säälle yms. ulkopuolisille rasituksille alttiiksi. Aluskate ei ole tarkoitettu rakennusaikaiseksi sääsuojaksi vaan rakennus tulee sääsuojata erikseen. Aluskatteen asennuksen jälkeen varsinainen kate tulee asentaa mahdollisimman nopeasti, mielellään muutaman viikon kuluessa.
20071_3216.jpg
Kaunis ja kestävä tiilikate
Tiilikatto on Suomen suosituin, uusien pientalojen katemateriaali. Suomalaiseen arkkitehtuuriin ja maisemaan sopiva tiilikatto on kestävä, äänetön ja talon arvoa nostava vesikatevaihtoehto. Tiilikatto on kaunis ja kestävä laatukatto, joka sopii erinomaisesti niin uudisrakennukseen kuin vanhan talon korjaukseen.
20072_3476.jpg
Tiilikatto nostaa talosi arvoa!
Tiilikatto on Suomen suosituin uusien pientalojen katemateriaali. Suomalaiseen arkkitehtuuriin ja maisemaan sopiva tiilikatto on kestävä, äänetön ja talon arvoa nostava vesikatevaihtoehto. Tiilikatto on kaunis laatukatto, joka sopii erinomaisesti niin uudisrakennukseen kuin vanhan talon korjaukseen. Lafarge Roofing Oy:n avaimet käteen -paketti on uskomattoman kätevä ja helppo tapa tehdä tiilikatto. Katon ostajan tarvitsee vain valita tiilimalli ja väri, me hoidamme asennuksen luotettavasti!
201711_50891.jpg
Toimivaa, kaunista ja kestävää kattoturvaa
Kattoturvatuotteet ovat oleellinen osa yksilöllistä sadevesijärjestelmä- ja kattoturvasuunnitelmaa. Siinä huomioidaan talon tekniset ja toiminnalliset vaatimukset turvallisen, tarkoituksenmukaisen ja esteettisen ratkaisun saavuttamiseksi. Vesivek on kehittänyt eri käyttökohteisiin räätälöitäviä tikasjärjestelmiä, joiden avulla sekä huoltotoiminta että hätäpoistuminen rakennuksesta on mahdollisimman turvallista.Jätä yhteydenottopyyntö kattoturvatuotteista!
20219_72267.jpg
Toimimaton ränni voi johtaa kosteusongelmiin
Kesän sade- ja ukkoskuurot pistävät katon ja erityisesti sadevesijärjestelmät koville. Ränneissä puutteelliset huollot näkyvät heti − hallitsemattomasti kouruista yli valuva vesi kastelee ulkoseinän ja sokkelin. Ongelman jatkuessa se altistaa rakennuksen kosteusvaurioille. Ennen kesän sateita on hyvä varmistaa, ettei sadevesijärjestelmät ole tukkiutuneet lehdistä, havuista tai muista roskista.
20175_49340.jpg
Kattoturvakatselmus takaa asukkaiden turvallisuuden
Vuosittain sattuu lukuisia vahinkoja, jotka johtuvat kattoturvatuotteiden puutteista tai niiden käytön laiminlyömisestä. Erityisesti putoava lumi aiheuttaa vaaratilanteita, jotka pahimmassa tapauksessa voivat vaatia ihmishenkiä. Vastuu kiinteistön turvallisuudesta on aina kiinteistön omistajalla.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton