Onko kattosi valmis talveen?

Ennen lumen tuloa on oikea aika tarkistaa kattoturvatuotteiden kunto. Kulku katolle tulee aina olla varmistettu ja turvallinen, oli kyseessä sitten piipun nuohous tai räystäiden puhdistus. Erittäin tärkeää on myös huolehtia, etteivät katolle kertyvä lumi ja jää pääse putoamaan hallitsemattomasti vaaratilanteita aiheuttaen. Kiinteistön omistajalla on vastuu siitä, että sekä katolla että rakennusten lähistöllä liikkuvilla on vaarattomat olosuhteet.

Asianmukaisilla lumiesteillä vältetään vahingot ja tapaturmat rakennuksen lähellä.Asianmukaisilla lumiesteillä vältetään vahingot ja tapaturmat rakennuksen lähellä.

Tuhansien kilojen lumi- ja jäämassa

Lumiesteillä vältetään vaaratilanteet, joita lumen ja jään katolta putoaminen saattaa aiheuttaa. Oikein mitoitetuilla esteillä lumi on hallinnassa, eikä yllättäen romahda ihmisten, pihalla olevien autojen tai istutusten päälle. Lisäksi lumiesteillä suojataan katolla sijaitsevia rakenteita. Lumiesteitä tulee käyttää aina, kun katon jyrkkyys on 1:8 tai enemmän.

Esteet sijoitetaan mahdollisimman lähelle räystästä siten, että lumikuormat siirtyvät kantaviin rakenteisiin. Lumiesteet tulee asentaa koko räystään mitalle. Lyhyisiin pätkälumiesteisiin kohdistuu Suomen olosuhteissa pahimmillaan todella suuri, koko lappeen mittainen lumen ja jään paino. Esimerkiksi kolmen metrin mittainen lumieste neljällä kiinnikkeellä ei kestä useiden tuhansien kilojen painoa lumi- ja jäämassan liikkuessa. Liiallisen lumikuorman poistamisesta katolta on myös huolehdittava.

Kotimaisissa Pisko-kattoturvatuotteissa on omat kiinnikkeensä jokaiselle eri kattotyypille, jolloin saavutetaan maksimaalinen lujuus ja toiminnallisuus. Tuotteilla on 50 vuoden tekninen takuu ja ne ovat suunniteltu kestämään merkittävästi standardien minimivaatimuksia enemmän. Pisko tuotteet myös sopivat jokaiseen kattoon: kaikki tuotteet saa toimitettuina katon mukaisissa väreissä.

Liukastumisvaara minimiin

Kaste, vesi, huurre ja jää tekevät tikkaat toisinaan vaarallisen liukkaiksi. Jotta tapaturmilta vältyttäisiin, tulee tikkaiden olla turvalliset käyttää joka säällä. Tämän edellyttää myös standardi EN 12951, joka vaatii, että tikkaan askelmat tai puolat tulee olla siten muotoillut, että henkilöiden liukastuminen pyritään estämään.

Tikasturvallisuuteen saatiin merkittävä parannus kesällä 2018, kun Piristeel toi ensimmäisenä kotimaisena valmistajana markkinoille myös liukastumisen ehkäisemisen osalta CE-merkinnän vaatimukset täyttävän tikkaan. Tuote on saanut erinomaisen vastaanoton, niin kotimaassa, kuin ulkomaillakin.

Tuotteen kehitysvaiheessa testattiin merkittävä määrä erilaisia vaihtoehtoja. Parhaaksi tekniseksi ratkaisuksi kitkan ja pitävyyden osalta todettiin lävistystekniikalla toteutettu karhennus. Näin saavutettiin erinomainen pitävyys kaikissa olosuhteissa.

Pisko SafeGrip seinätikkailla katolle kiipeäminen on turvallista.Pisko SafeGrip seinätikkailla katolle kiipeäminen on turvallista.

Mekaanisella karhennuksella tuplapito

Pisko SafeGrip tikkaan pito-ominaisuudet on testattu VTT:n valvonnassa. Testissä verrattiin sileäpintaisen tikkaan ja Pisko SafeGrip tikkaan kitkaominaisuuksia eri olosuhteissa. Testin tuloksena todetaan, että kuivalla säällä SafeGrip tikkaan pito on merkittävästi parempi ja haastavissa olosuhteissa päästään yli 100 prosenttia parempaan pitoon verrattuna sileään tikaspintaan. Näin ollen SafeGrip tikkaiden pito märissä olosuhteissa on parempi kuin sileäpuolaisen tikkaan pito kuivana ja puhtaana. Vertailutestistä on saatavana testausraportti VTT-S-02719-18.

Viisas ja turvallinen valinta

Tikasturvallisuus ja tapaturmien ehkäisy koskee kaikkia kiinteistön omistajia sekä taloyhtiöitä. Kun kyseessä on henkilöturvallisuuden varmistaminen, ei laadussa tulisi tinkiä. Pisko SafeGrip lapetikasjärjestelmillä on CE-merkintä ja seinätikkailla varmennustodistus kansallisen hyväksyntämenettelyn mukaan.

Lisäksi SafeGrip tikasjärjestelmillä on 50 vuoden tekninen takuu. Tikkaita löytyy seinä-, katto- sekä turvatikkaina ja saatavilla on kaikki katto- ja julkisivuvärit.

Kotimaiset Pisko-avainlipputuotteet ovat viisas valinta – helppoja asentaa ja pohjoisen vaativiin olosuhteisiin suunniteltuja, sekä turvallinen ja kestävä ratkaisu vuosikymmeniksi eteenpäin. Tutustu Pisko-tuotteisiin.

Lue lisää: Varmista turvallisuus katolla

 
Julkaistu
5.10.2021