Geopolymeeri toimii myös talvella
Painumaongelmat voidaan ratkaista pakkasellakin

Rakennushankkeet aloitetaan perinteisesti kesällä ja täällä pohjoisessa säänvaihtelut ovatkin melkoisia. Suurille yrityksille onkin tuttua rakentaa ympäri vuoden, mutta pienrakentajat ja kodinomistajat ovat keskittäneet projektinsa enemmänkin kesälle. Mikään ei kuitenkaan estä vaikkapa painumaongelmien korjaamista syksyllä tai talvella.

Pakkanen ulottuu pintaa syvemmälle

Täällä pohjoisessa pakkanen vaikuttaa pintaa syvemmälle. Sen lisäksi, että kovassa pakkasessa voi olla epämiellyttävä työskennellä, jää ja pakkanen ulottuvat syvälle maaperään, jopa kahden metrin syvyyteen. Myös maan päälle satava lumi asettaa haasteita ja sen luominen kuluttaa tehokasta työaikaa. Valoisa aika on lyhyempi talvella, jolloin riittävää työmaavalaistusta tarvitaan varmistamaan mm. työntekijöiden turvallisuus.

Onnistuu! Oli sitten kesä tai talvi

Vaikka talviolosuhteet voivatkin kuulostaa karuilta, Geobearilla ollaan valmiita viemään projekti loppuun, esteistä huolimatta. Geobearin tekemä työ on luonteeltaan sellaista, että se voidaan toteuttaa yhtä hyvin niin kesän hellepäivinä kuin talven pimeissä pakkasilmoissakin. Geobearin ratkaisut ulottuvat perustusten alapuolelle ja vallitsevan rakennustavan mukaan perustukset on routaeristetty, jolloin pakkanen ei ulotu perustusten alle. Toisaalta talosta karkaava hukkalämpö myös osaltaan lämmittää maaperää ja estää sitä jäätymästä. Monet Geobearin tekemistä painumien nostoista tehdään talon sisältä käsin, jolloin sääolosuhteet eivät juuri vaikuta työn toteutukseen. 

Aina löytyy kuitenkin poikkeuksia. Rakennukset, jotka ovat kylmillään tai joiden perustusten routasuojaus on puuttellista, pitää arvioida aina kohdekohtaisesti mm. tutkimalla kohteen maaperästä otettavia näytteitä. Geobearin käyttämä ratkaisu on injektoida geopolymeeriä painuneen rakennuksen alle tai kantamattomaan maaperään. Geopolymeeri toimii myös eristeenä, joka samalla estää pakkasen tunkeutumisen syvälle maaperään. 

Mitä tulee geopolymeerin ominaisuuksiin, maaperän lämpötilan tulee olla -15-+60 astetta. Injektointi voidaan siis toteuttaa, vaikka ilma olisi kylmempää. Joten merkittävin haaste työn tekemiseen onkin työntekijöiden lämpimänä pysyminen, tekniikka ei niinkään aseta rajoituksia.

Tilaa ilmainen asiantuntijalausunto 
Päivitetty
16.9.2019