Varmista kattosi talvikuntoon

Katto pitää kodin kuivana, suojaa rakenteet kosteudelta ja on yksi talon julkisivuista. Syksyn sateet ovat olleet rankkoja ja yleensä niiden aikaan huomataankin, jos katolla kaikki ei ole kunnossa. Säännöllisellä huollolla katto pysyy kunnossa pidempään. Katolla kannattaakin käydä kahdesti vuodessa, keväisin ja syksyisin. Erityisen tärkeää on varmistaa katon kunto ennen lumen tuloa. Lue BMI:n vinkit katon kausihuoltoon!

Säännöllisellä huollolla katto pysyy kunnossa pidempään. Siksi katolla tulisi käydä syksyllä ennen lumentuloa.Säännöllisellä huollolla katto pysyy kunnossa pidempään. Siksi katolla tulisi käydä syksyllä ennen lumentuloa.

Ennen talvea kannattaa tarkastaa katteen kunto, ettei siinä ole reikiä eika saumat ja liimaukset repsota. Syyssateet ovat olleet rankkoja ja lumen tullessa ei enää näe, mitä sen alla piilee. Huoltokäynnin yhteydessä kannattaa tarkastaa tikkaiden, lumiesteiden ja rännien kiinnitykset. Myös kesämökin katto kannattaa tarkastaa ja huoltaa tarpeen mukaan.

Ennen tarkastusta katto tulee harjata puhtaaksi irtoroskista. Siistityn katon yleiskunto tarkastellaan silmämääräisesti. Esimerkiksi palahuopakatolla eli bitumilaattakatolla on hyvä tarkistaa miten hyvin laatat ovat kiinni. Jos joku paikka repsottaa, voi laattaa hieman raottaa esimerkiksi puukolla ja jos laatta vaikuttaa osin irtonaiselta, varmistaa kiinnitys BMI Icopalin kumibitumiliimalla. Katemateriaalista riippumatta tärkeää on havainnoida mahdolliset pintavauriot ja halkeamat. Myös erilaiset saumat on hyvä käydä läpi ja varmistaa niiden tiiveys.

Muista tarkastaa bitumilaattojen liitoskohdat ja tiivistä bitumiliimalla repsottavat reunat.Muista tarkastaa bitumilaattojen liitoskohdat ja tiivistä bitumiliimalla repsottavat reunat.

Huoltamalla katon säännöllisesti vältyt ikäviltä yllätyksiltä. Pienikin vuotokohta voi saada aikaan pahaa jälkeä rakenteille sekä rakenteiden alapuolelle sijoitetulle omaisuudelle. 

Poista sammal ja puhdista rännit

Kattotarkastuksessa käydään läpi myös kattokourut. Kourujen puhdistus on erityisen tärkeää syksyllä, jolloin kourut saattavat tukkeutua pudonneista lehdistä. Syksyn sateiden aikaan on hyvä varmistaa, että vesi pääsee liikkumaan sadevesijärjestelmässä vapaasti. Tukkeutunut kouru aiheuttaa ylivuotoa, joka saattaa kastella talon ulkoseinää lisäten myös perustuksille aiheutuvaa kosteusrasitusta.

Muista puhdistaa kourut irtoroskista.Muista puhdistaa kourut irtoroskista.
Varmista sadevesijärjestelmien kunto ja kiinnitykset.Varmista sadevesijärjestelmien kunto ja kiinnitykset.

Katolla voi kasvaa myös sammalta ja jäkälää tai levää, joka saa katon näyttämään likaiselta. Katto puhdistetaan siihen tarkoitetuilla pesuaineilla, jotka paitsi puhdistavat, myös antavat suojaa levää ja muita kasvustoja vastaan. Puhdistukseen sopivia pesuaineita ovat BMI Siisti Katto ja BMI Tehopesu. Pesuaineita voi käyttää yhdessä tai erikseen katon likaisuuden mukaan. Ennen käyttöä kattopesuaine laimennetaan ohjeen mukaan ja levitetään sitten katolle paineruiskulla tai kastelukannulla. Muutaman päivän vaikutusajan jälkeen irronnut sammal harjataan katolta pois.

Muista turvallisuus!

Katolle kiivettäessä tulee aina huolehtia turvallisuudesta; katto saattaa olla liukas erityisesti kostella säällä. Valitse katolla liikkumiseen jalkineet, joissa on pitävät pohjat ja jotka eivät vahingoita katepintaa. Käytä katolla työskennellessäsi turvavaljaita ja –köyttä. Kiinnitä turvaköysi esimerkiksi kattoturvatuotteisiin tai muuhun kiinteään rakenteeseen.

Muista aina käyttää asianmukaisia suojavarusteita katolle kiivettäessä.Muista aina käyttää asianmukaisia suojavarusteita katolle kiivettäessä.

Ammattilaisen käynnillä korjaustarve selville

Säännöllisillä tarkastuksilla ja perushuollolla mahdolliset alkavat viat paljastuvat ajoissa ja ne saadaan korjattua ennen isompia vahinkoja. Huollettu katto kestää pidempään kuin huoltamaton, mutta vuosikymmeniä vanha katto voi silti olla jo tiensä päässä, materiaalista riippumatta.

Kattoammattilaisen tekemässä katon kuntotarkastuksessa saat arvion katon kunnosta sekä toimenpidesuosituksen. Jos epäilet katon olevan uusimisen tarpeessa, teetä tarkastus ammattilaisella. Jos katossa on selkeä, pitkään jatkunut vuoto, on katon uusimisella jo kiire.

Oletko miettinyt katon remontointia? Varaa ilmainen katon kuntotarkastus

 
Päivitetty
20.11.2020