Näin suojaat rakennustyömaasi varkauksilta

Pimeät illat ovat jälleen täällä ja pimeän turvin varkaiden on helppo liikkua rakennustyömaalle kenenkään näkemättä. Etenkin työkalut ja arvokkaammat materiaalit ovat varkaiden kiikarissa. Abloy Oy:n kodinturvan asiantuntija ja Yale Smart Living -tuotepäällikkö Markku Ryynänen kokosi vinkit, joiden avulla rakennustyömaiden varkauksilta voi suojautua.

abloy-rakennustyomaa-1920x1080

Raksan muistilista
​​​​​​​– näin voit suojautua varkauksia vastaan

1. Varmista, että työmaaparakissa ja keskeneräisessä talossa on toimiva lukko.

Lukitus on suuressa roolissa kaikkien murtojen ehkäisyssä. Tarkista lukkosi: jos se ei avaudu helposti tai kiinnitys on löystynyt, saattaa se kaivata huoltoa tai uusimista. Itse rakennukseenkin kannattaa hankkia toimiva lukko heti kun mahdollista. Lukko ovessa estää myös ilkivaltaa. 

Toiset käyttävät myös talon rakennusvaiheessa älylukkoa, sillä älylukko helpottaa avainrumbaa. Yale Doorman -älylukkoon voi antaa jokaiselle urakoitsijalle oman koodin, jonka voi poistaa käytöstä, kun kyseinen urakka on ohi. Älylukon voi asentaa heti, kun lattiavalu on kuivanut ja kosteus rakennuksen sisällä tasoittunut.

Markku Ryynänen, Abloy Oy
Älylukon ominaisuudet
yale-doorman-alylukko-1000x1300

2. Älä kätke avainta tontille.

Jos rakennustyömaallasi ei ole älylukitusta, huolehdi siitä, että tiedät, kenellä on pääsy rakennuksiin. Älä milloinkaan kätke avainta tontille, vaan sovi avaimen luovutuksesta kullekin ammattilaiselle erikseen. Huomaathan, että joidenkin vanhojen lukitusjärjestelmien avaimia voi kopioida helpommin. Valitse lukko, jonka avainta ei voi kopioida suoraan suutarilla. 

3. Valvo työmaata valvontakameroilla.

Valvontakamerat ovat helppo ja edullinen tapa suojata rakennustyömaa. Heti, kun parakkiin on saatavilla sähkö, kannattaa työmaalle hankkia valvontakamerat. Raksalle on hyvä valita tallentava kameravalvonta. 4G reititin ja edullinen liittymä mahdollistavat myös live-näkymän kameroihin sekä liikehälytykset mobiililaitteeseen. Näin rakentaja voi valvoa omasta matkapuhelimestaan, mitä työmaalla tapahtuu. 

Yale Smart Home CCTV -järjestelmä on oiva apu rakennustyömaalle. Sen kameroissa on erinomainen pimeänäkö ja tarkka kuvanlaatu, jonka avulla kulkijan voi tunnistaa pimeässäkin. Järjestelmä tallentaa 1TB kovalevylle joko jatkuvasti tai liikkeestä sekä lähettää hälytykset liikkeestä omistajan puhelimeen.

CCTV-järjestelmän toiminta

yale-smart-home-cctv-jarjestelma-1920x667

4. Kerro kameravalvonnan olemassaolosta.

Varkaat kiertävät todennäköisemmin ne kohteet, joissa on näkyvästi ilmoitettu valvonnasta. Valvontakameroista kertovat tarrat ja kyltit kannattaa laittaa selkeästi näkyville tontin reunoille sekä tontilla oleviin rakennuksiin. Jos mahdollista, kannattaa kyltit asettaa valaistuihin paikkoihin, jolloin ne ovat parhaiten näkyvillä. 

5. Liiketunnistimilla syttyvät valot suojaavat tonttia.

Valo on erityisesti pimeinä syysiltoina tehokas pelotin tunkeilijoita vastaan. Tontti kannattaakin valaista mahdollisuuksien mukaan jo rakennusvaiheessa. Liiketunnistimella toimivat valaisimet ovat oiva apu ilkivallan ehkäisemisessä. Toisinaan valon tuoman turvan voi yhdistää myös vaikkapa valvontakameraan. 

Esimerkiksi Yale All in one WiFi -valvontakamerassa on liiketunnistimella syttyvä valo. Kamerassa on myös sisäänrakennettu sireeni, jonka omistaja voi laukaista etänä, mikäli tontilla näkyy epätoivottua liikettä.

Valvontakameran toiminta
yale-all-in-one-wifi-valvontakamera-1000x1000

6. Nosta työkalut sisälle.

Varkaat etsivät rakennuksilta erityisesti työkaluja. Kalleimpia työkaluja on hyvä kuljettaa mukana tai vähintäänkin lukita ne sisälle aina, kun et ole tontilla. Jos jätät työkaluja lukkojen taakse rakennukselle, valokuvaa ne ja ota mahdolliset sarjanumerot talteen. Näistä tiedoista on apua mahdollisen varkauden selvittämisessä. Myös rakennustyömaalle voi hankkia turvakaapin, johon sijoittaa pienemmät työkalut.

7. Älä jätä varkaille murtautumista helpottavia välineitä.

Siivoa harjat, sorkkaraudat, kirveet ja muut kättä pidemmät työkalut aina lukkojen taakse. 

8. Pyydä naapureita pitämään tonttia silmällä.

Naapureihin kannattaa tutustua jo rakennusvaiheessa! Pyydä lähellä asuvia pitämään silmällä epätavallista toimintaa työmaalla. Vaihtakaa puhelinnumeroita naapureiden kanssa. 

 
Julkaistu
16.9.2019