Teetkö lämmityspäätöksiä luulon vai tiedon varassa?

Lämmitysasiat nousevat nopeasti esiin, olitpa sitten rakentamassa uutta kotia tai remontoimassa vanhaa. Mutta teetkö päätöksiä oikean tiedon vai sittenkin luulon ja kuulopuheiden varassa? Vaikka maalämpö on Suomessa suosittu lämmitysmuoto, siitä liikkuu edelleen paljon huhuja ja virheellisiäkin tietoja. Ohessa on vastaukset muutamiin yleisimpiin kysymyksiin.

1
1. Sopiiko maalämpö vanhoihinkin taloihin?
Kyllä. Maalämpö on monipuolinen, sillä se sopii niin uudis- kuin korjausrakentamiseen, kun talossa on vesikiertoinen lämmönjako. Maalämpö käy siis myös vanhojen talojen lämmitysremonttiin.

 

Muista ELY-keskuksen 4 000 euron suora tuki, kun vaihdat öljylämmityksen maalämpöön tai ilma-vesilämmitykseen!

2. Minulla on vanha maalämpöpumppu. Voinko uusiessa vaihtaa sen toiseen merkkiin?

Kyllä. Valmistajan merkki tai malli ei yksin ole ratkaiseva asia, vaan huomioon pitää ottaa myös viime vuosikymmeninä tapahtunut lämpöpumppujen energiatehokkuuden huima kehitys. Jo olemassa oleva energiakaivo ei välttämättä riitä uudelle tehokkaammalle pumpulle, mikä voi pahimmillaan johtaa ikäviin yllätyksiin talvipakkasilla. Siksi NIBEn invertterimaalämpöpumpuissa on jo useiden vuosien ajan ollut automaattinen toiminto, joka estää energiakaivon liiallisen jäähtymisen. Maalämpöpumpun uusimista suunniteltaessa kannattaa aina olla yhteydessä asiantuntevaan tahoon, joka tekee myös uudet laskelmat.

 

3. Nouseeko maalämmön vuotuinen kustannus yhtä nopeasti kuin muissa lämmitystavoissa?

Ei nouse, päinvastoin. Energian hintavaihtelun lisääntymiseen maalämpöpumppu on erinomainen turva ja sijoitus, sillä se tarvitsee melko vähän sähköä riittävän lämmön tuottamiseen.

4. Onko maalämpö hirvittävän kallis?
Ei ole, usein maalämmön hankinta kuvitellaan paljon todellista kalliimmaksi! Korkeampi hankintahinta korvautuu pieninä sähkökuluina vuosien kuluessa isoissa ja myös pienemmissä omakotitaloissa. Maalämpö maksaa itsensä takaisin jopa alle kymmenessä vuodessa. Alkuinvestoinnin voi hoitaa myös NIBE-rahoituksella, jolloin kertyvillä lämmityssäästöillä voi lyhentää investointia mukavasti. Syyskampanja-aikana 17.8.−20.11.2020 tehtyihin uusiin NIBE-rahoitussopimuksiin saa 6 kuukautta korotonta ja kulutonta maksuaikaa.

5. Tuovatko uudet invertterimaalämpöpumput oikeasti lisäsäästöä?

Kyllä. Jo ennestään lämmityskustannuksia pienentävään maalämpöön saa lisäsäästöjä invertterimaalämpöpumpulla, joka mukauttaa tehoaan lämmöntarpeen mukaan. Se ei siis ”käy turhaan”, mikä lisää säästöä. Lisäksi invertterimaalämpöpumpuissa NIBE S1155 ja NIBE S1255 (jotka lämmittävät maalämmöllä myös käyttöveden) on mukana nettiyhteydellä toimiva Smart Price Adaption -pörssisähköohjaus, jolloin maalämpöpumppu lämmittää voimakkaimmin niinä tunteina, jolloin sähkö on halvimmillaan. Tämä tuo säästöä vielä lisää.
NIBE_S1255

6. Tarvitaanko viilennykseen erillinen ilmalämpöpumppu?
Ei tarvita, eikä sitä kannata hankkiakaan, sillä maalämpöpumppu voi mahdollistaa maaviileän hyödyntämisen. Jos sinulla on NIBEn maalämpöpumppu, helteisiin tuo mukavuutta maalämpöpumpun avulla toimiva Cool-IN-viilennysjärjestelmä. Sisätilat pysyvät tasaisen viileinä ja raikkaina, ja samalla ilmankosteus alenee. Sähkönkulutus on vain murto-osan esimerkiksi ilmalämpöpumpun kulutuksesta.

7. Pitääkö maalämpöpumppua vahtia?

Ei tarvitse jatkuvasti vahtia, mutta kaikkia kodin laitteita tulee välillä tarkkailla, jotta voi varmistaa niiden toimivan oikein. Yleisesti ottaen maalämpöpumput ovat kuitenkin varsin vaivattomia. Halutessasi voit missä ja milloin vain tarkistaa myUplink- tai NIBE Uplink -etävalvontapalvelun avulla älypuhelimellasi, toimiiko lämmityksesi. Mahdollisesta häiriötilanteesta saat ilmoituksen sähköpostiisi, mikä mahdollistaa nopeat toimenpiteet.

Koska erilaisia maalämpöpumppuja on paljon, yllä olevista vastauksista osa koskee yleisesti maalämpöpumppuja ja osa vain NIBEn maalämpöpumppuja.

 
Päivitetty
27.4.2021