• Etusivu
  • LVI

Teetkö lämmityspäätöksiä luulon vai tiedon varassa?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö NIBE Energy Systems Oy
Päivitetty 17.11.2023
20199_59809.jpg

Lämmitysasiat nousevat nopeasti esiin, olitpa sitten rakentamassa uutta kotia tai remontoimassa vanhaa. Mutta teetkö päätöksiä oikean tiedon vai sittenkin luulon ja kuulopuheiden varassa? Vaikka maalämpö on Suomessa suosittu lämmitysmuoto, siitä liikkuu edelleen paljon huhuja ja virheellisiäkin tietoja. Ohessa on vastaukset muutamiin yleisimpiin kysymyksiin.

1. Sopiiko maalämpö vanhoihinkin taloihin?

Kyllä. Maalämpö on monipuolinen, sillä se sopii niin uudis- kuin korjausrakentamiseen, kun talossa on vesikiertoinen lämmönjako. Maalämpö käy siis myös vanhojen talojen lämmitysremonttiin.

Muista ELY-keskuksen 4 000 euron suora tuki, kun vaihdat öljylämmityksen maalämpöön tai ilma-vesilämmitykseen!

2. Minulla on vanha maalämpöpumppu. Voinko uusiessa vaihtaa sen toiseen merkkiin?

Kyllä. Valmistajan merkki tai malli ei yksin ole ratkaiseva asia, vaan huomioon pitää ottaa myös viime vuosikymmeninä tapahtunut lämpöpumppujen energiatehokkuuden huima kehitys. Jo olemassa oleva energiakaivo ei välttämättä riitä uudelle tehokkaammalle pumpulle, mikä voi pahimmillaan johtaa ikäviin yllätyksiin talvipakkasilla. Siksi NIBEn invertterimaalämpöpumpuissa on jo useiden vuosien ajan ollut automaattinen toiminto, joka valvoo energiakaivon lämpötilaa.

Maalämpöpumpun uusimista suunniteltaessa kannattaa aina olla yhteydessä asiantuntevaan tahoon, joka tekee myös uudet laskelmat.

3. Nouseeko maalämmön vuotuinen kustannus yhtä nopeasti kuin muissa lämmitystavoissa?

Ei nouse, päinvastoin.Energian hintavaihtelun lisääntymiseen maalämpöpumppu on erinomainen turva ja sijoitus, sillä se tarvitsee melko vähän sähköä riittävän lämmön tuottamiseen.

4. Onko maalämpö hirvittävän kallis?

Ei ole, usein maalämmön hankinta kuvitellaan paljon todellista kalliimmaksi! Korkeampi hankintahinta korvautuu pieninä sähkökuluina vuosien kuluessa isoissa ja myös pienemmissä omakotitaloissa. Maalämpö maksaa itsensä takaisin jopa alle kymmenessä vuodessa.

5. Tuovatko uudet invertterimaalämpöpumput oikeasti lisäsäästöä?

Kyllä. Jo ennestään lämmityskustannuksia pienentävään maalämpöön saa lisäsäästöjä invertterimaalämpöpumpulla, joka mukauttaa tehoaan lämmöntarpeen mukaan. Se ei siis "käy turhaan", mikä lisää säästöä. Lisäksi invertterimaalämpöpumpuissa NIBE S1155 ja NIBE S1255 (jotka lämmittävät maalämmöllä myös käyttöveden) on mukana nettiyhteydellä toimiva Smart Price Adaption -pörssisähköohjaus, jolloin maalämpöpumppu lämmittää voimakkaimmin niinä tunteina, jolloin sähkö on halvimmillaan. Tämä tuo säästöä vielä lisää.

6. Tarvitaanko viilennykseen erillinen ilmalämpöpumppu?

Ei tarvita, eikä sitä kannata hankkiakaan, sillä maalämpöpumppu voi mahdollistaa maaviileän hyödyntämisen. Jos sinulla on NIBEn maalämpöpumppu, helteisiin tuo mukavuutta maalämpöpumpun avulla toimiva Cool-IN-viilennysjärjestelmä. Sisätilat pysyvät tasaisen viileinä ja raikkaina, ja samalla ilmankosteus alenee. Sähkönkulutus on vain murto-osan esimerkiksi ilmalämpöpumpun kulutuksesta.

20209_66703.jpg

7. Pitääkö maalämpöpumppua vahtia?

Ei tarvitse jatkuvasti vahtia, mutta kaikkia kodin laitteita tulee välillä tarkkailla, jotta voi varmistaa niiden toimivan oikein. Yleisesti ottaen maalämpöpumput ovat kuitenkin varsin vaivattomia. Halutessasi voit missä ja milloin vain tarkistaa myUplink- tai NIBE Uplink -etävalvontapalvelun avulla älypuhelimellasi, toimiiko lämmityksesi. Mahdollisesta häiriötilanteesta saat ilmoituksen sähköpostiisi, mikä mahdollistaa nopeat toimenpiteet.

Koska erilaisia maalämpöpumppuja on paljon, yllä olevista vastauksista osa koskee yleisesti maalämpöpumppuja ja osa vain NIBEn maalämpöpumppuja.

Haluan lisätietoa NIBE lämpöpumpuista

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

NIBE Energy Systems Oy
LVI
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20211_68317.jpg
Harkitsetko kodin lämmitystavan vaihtoa? Osallistu ilmaiseen webinaariin!
Lämmitätkö fiksusti vai maksatko liikaa? Olisiko sopiva aika lämmitysremontille ja mitä tukia siihen on mahdollista saada? Osallistu NIBEn järjestämään ilmaiseen webinaariin keskiviikkona 3.3.2021 klo 18, niin päivität lämmitystietosi vaivattomasti ajan tasalle.
20239_82800.jpg
Poistoilmalämpöpumppu haastaa tehokkuudessa maalämmön
Poistoilmalämpöpumppu (lyhenne PILP) on maa- ja ilma-vesilämpöpumpun lisäksi suosittu ja varteenotettava vaihtoehto omakotitalon tai rivitaloasunnon lämmitysvaihtoehdoksi. Kodissa on paljon lämpöenergiaa tuottavaa: ihmiset, jääkaappi, pakastin, elektroniikkaa, sauna, jne. Tuotamme lämpöenergiaa huomaamattamme.NIBE poistoilmalämpöpumput ovat tämän energian kierrätysjärjestelmä: ne hyödyntävät talosta poistettavan ilman lämpöenergiaa niin tuloilman lämmitykseen, vesikiertoiseen lämmitysjärjestelmään kuin käyttöveden lämmitykseenkin, mihin kaikki poistoilmalämpöpumput eivät pysty.
20132_33899.jpg
Mikä lämmitysratkaisu sopii sinulle parhaiten?
Se riippuu luonnollisesti useista eri tekijöistä: kuinka suuri talosi on, missä päin maata se sijaitsee, rakennatko uutta, vaihdatko vanhan kattilan vai säilytätkö sen, jne. Tästä näet hieman yksinkertaistettuna, mikä täyttää parhaiten sinun tarpeesi. Tarkempia neuvoja ja ehdotuksia saat lähimmältä NIBE-jälleenmyyjältä.
201712_51104.jpg
Tutustu edistykselliseen patteritermostaattiin
Tiesitkö että vaihtamalla perinteisen termostaatin älykkääseen termostaattiin voit säästää vuodessa melkoisesti? Vaihtamalla esimerkiksi yli 15 vuotta vanhan termostaatin omavoimaiseen malliin, voi energian säästösi olla 8 %, mutta jos vaihdat termostaatin Danfoss Eco™ termostaattiin, voi energiansäästösi nousta jopa 30 %:iin.
20208_66210.jpg
Kahdeksan kuukautta vuodessa ilman ostettua energiaa
Vuonna 2008 raitiovaunuonnettomuudessa loukkaantunut Mikael Turtiainen toteuttaa isänsä ja yhteistyökumppaneiden kanssa uutta omakotitaloa Tuusulan asuntomessuille. Lähes valmiin talon erikoisuutena on tavoite selvitä kahdeksan kuukautta vuodessa ilman ostettua energiaa.
Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
TTS kouluttaa työturvallisuudessa
TTS järjestää muun muassa monipuolista rakentamiseen ja remontointiin liittyvää koulutusta. Tarjolla on kestoltaan lyhyempiä kursseja sekä pidempiä koulutuksia, jotka tähtäävät ammattitutkintoon. Ajankohtainen kurssi tällä hetkellä on esimerkiksi rakennusalapainotteinen työturvallisuuskorttikoulutus.Tutustu koulutuskalenteriin

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton