Pientalo Poroton-kennoharkoista

Kennoharkot valmistetaan luonnonmateriaaleista pääraaka-aineena savi. Massiivinen, hengittävä runkorakenne on energiataloudellinen ja kosteusteknisesti turvallinen.

750 Kennoharkko_kuvistuskuva_kasi

Ensimmäiset Wienerbergerin kennoharkoilla rakennetut pientalot valmistuivat vuoden 2005 Oulun ja vuoden 2006 Espoon asuntomessuille. Kiristyneet lämmöneristävyysvaatimukset hidastivat harkkojen myyntiä Suomessa sopivan tuotteen puuttuessa, mutta vuodesta 2014 alkaen harkkovalikoimaan on saatu myös U-arvoltaan 0,17 W/m2K vaatimuksen täyttävät tuotteet.

Keraamiset kennoharkot toimivat rakennuksen kantavana runkona jopa kuuteen kerrokseen asti. Massiivisen, tiilirunkoisen pientalon rakentaminen suurikokoisilla harkoilla on nopeaa. Valmis ulkoseinä syntyy kertatyöstöllä ilman raudoituksia tai lisäeristekerroksia.

Useita harkkovaihtoehtoja

Yleisimmin pientalorakentamisessa käytetään 490 mm avokennoista harkkoa, jonka lämmöneristävyys perustuu kennoston sisään jäävään ilmaan. Ilmaeristeiselle harkolle on vaihtoehtona perliitillä eli vulkaanisella kiviaineksella täytetyt kennoharkot, joilla säästetään runkovahvuudessa U-arvosta tinkimättä. Valmis ulkoseinä perliittiharkoilla muurattuna on joko 425 tai 365 mm harkkotyypistä riippuen. Väliseinäharkkoja on saatavilla 115, 175 tai 240 mm vahvuisina sisäseinien muuraukseen.

Tutustu Kennoharkkotuotteisiin

Pientalon rakentamisessa käytettävät Poroton-harkot T7 425, T6-5 365 ja U8 490.Pientalon rakentamisessa käytettävät Poroton-harkot T7 425, T6-5 365 ja U8 490.

Miten liikkeelle taloprojektissa?

Poroton-kennoharkkotalo on aina arkkitehdin suunnittelema huomioiden asiakkaan tarpeet ja rakennuspaikan asettamat vaatimukset. Wienerbergeriltä saa tarvittaessa suunnittelijoiden yhteystietoja. Kun luonnoskuvat ovat valmiina, projektissa on mahdollisuus edetä eri polkuja riippuen mitä valmiusastetta tavoitellaan. Rakentajakumppani voi tarjota projektin avaimet käteen -sopimuksella tai esimerkiksi vesikattovalmiuteen asti. Runkotuotteista voi pyytää tarjouksen jo luonnosvaiheessa.

Lue lisää kennoharkkorakentamisesta!
 

Kuuntele Kivijalka-podcast kennoharkkorakentamiseen liittyen: aiheena
Kodin runkoratkaisut

Massiivinen kennoharkoista muurattu tiilitalo on aina yksilöllisesti asiakkaan tarpeisiin suunniteltu.Massiivinen kennoharkoista muurattu tiilitalo on aina yksilöllisesti asiakkaan tarpeisiin suunniteltu.

Hintavertailu haastavaa

Eri talopakettien ja -toimitusten vertailu on työlästä ja usein hankalaakin. Kivipohjaisten harkkotuotteiden yksikköhinnoissa on suuria eroja, mutta kun huomioidaan kaikki runkorakenteen materiaalit ja työvaiheet, hintaero tasoittuu merkittävästi. Poroton-harkkorakentamisen etuna on materiaalisäästöt: ei suuria betonivaluja, ei raudoituksia, ei lisäeristekerroksia. Rakentaminen on nopeaa ja kuivaa alusta alkaen, joten pinnoitustöihin pääsee jo pian muuraustyön valmistuttua. Lyhyt rakentamisaika merkitsee myös kustannussäästöjä. On myös hyvä muistaa, että rungon kustannus on noin 10 % koko taloprojektin hinnasta. Runko on se osa talosta, jota ei voi myöhemmin vaihtaa. Siksi runkomateriaalin valintaan kannattaa pysähtyä ja miettiä, mitä vaikutuksia ratkaisulla on pitkällä aikavälillä.

PSST... Oletko jo tutustunut Wienerbergerin vuoden 2023 asuntomessukohteeseen?
Lue Queen's stone -kennoharkkotalosta

Seinärakenteen vaikutus sisäilmaan

Poroton-harkot valmistetaan polttamalla korkeassa lämpötilassa pääraaka-aineena savi. Yksiaineinen massiivitiilirakenne pystyy sitomaan ja luovuttamaan kosteutta turvallisesti ympäröivien olosuhteiden vaihdellessa, eli kansankielellä rakenne ”hengittää”.

Yksiaineisuus on merkittävä etu, kun halutaan varmistaa seinärakenteen riskitön toimivuus ja sisäilman laatu pitkällä aikavälillä. Jos useita eri materiaalikerroksia sisältävän seinärakenteen sisään joutuu kosteutta, sen haihtuminen rakenteen läpi ei välttämättä aina onnistu. Tällöin riski kosteus- tai homevauriolle kasvaa.
Massiivitiilirakenne toimii tehokkaasti myös lämpötilaerojen tasaajana. Paksu seinärakenne tasoittaa ulkoilman helle- ja pakkashuippujen vaikutukset sisäilmaan toimien termostaatin tavoin ulko- ja sisätilojen välissä. Tiilirakenne on myös energiataloudellinen ja säästää siten käytön aikaisia kustannuksia esimerkiksi hirsirakenteeseen verrattuna.

Kennoharkot muurataan ohuella 1-2 mm laastisaumalla. Rakenteesta tulee tiivis ja hengittävä.Kennoharkot muurataan ohuella 1-2 mm laastisaumalla. Rakenteesta tulee tiivis ja hengittävä.

Tyypillisesti julkisivuratkaisuksi valitaan rappaus, mutta talon voi myös vuorata esimerkiksi tiilellä, mikä ratkaisuna parantaa edelleen rakenteen energiatehokkuutta ja ääneneristävyyttä sekä takaa talolle pitkän ja huoltovapaan elinkaaren. Puutaloalueita ajatellen Poroton-harkkotalon voi myös verhota puupaneelilla.

Kaipaatko lisää teknistä tietoa?
Löydät sitä täältä!

Kennoharkkojen rakennemallit on päivitetty

Tutustu lisää!

Kiinnostuitko? Voit jättää yhteydenottopyynnön tästä:


 
Päivitetty
7.11.2022