• Etusivu
  • Talo

Miten sokkelin voisi käsitellä?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Saint-Gobain Finland Oy / Weber
Julkaistu 26.08.2019Päivitetty 05.05.2023
20198_59505.jpg

Olennaisena osana kodin julkisivuun kuuluu myös sokkeli. Jotta sokkelin rakenne sekä pinnoitus pysyisi kunnossa pitkään, edellyttää se oikein toteutettua salaojitusta, kosteuseristystä sekä veden ohjausta pois sokkelin vierustalta. Suuri merkitys on myös oikeanlaisten materiaalien valinnalla. – Varta vasten sokkeleihin kehitetyt kiviaineiset tuotteet viimeistelevät julkisivun sekä suojaavat rakennetta sään vaihteluilta vuodesta toiseen.

Tässä esittelemme neljä erilaista tapaa pinnoittaa sokkeli.

Tasoitus ja maalaus

Maalaus antaa mahdollisuuden sävyttää sokkeli lähes mihin tahansa sävyyn. Weber Silcomaalin yli 200 värivaihtoehdosta on helppo löytää oman kodin julkisivuväriin sopiva ratkaisu. Sokkelin tasoitus ja maalaus on edullinen, ehkä jopa edullisin tapa pinnoittaa sokkeli. Betonisokkeleiden huoltomaalaus on myös hyvä tapa nostaa sokkelin ilmettä.

20198_59501.jpg

Maalipinnan alustaksi soveltuu sama weber 410 Ohutrappauslaasti, kuin mitä rouhepinnoituksessa käytetään. Silcomaali levitetään kuivuneen ohutrappauslaastin päälle siveltimellä, harjalla, telalla tai maaliruiskulla. Maali on vesiohenteinen ja silikonihartsipohjainen, ja on tarkoitettu kiviaineisille julkisivuille.

Tasoitus ja rappaus

Rapattu pinta on kaunis ratkaisu sokkeliin, se antaa elävyyttä. Jokaiseen kotiin löytyy takuuvarmasti oikea sävy, sillä weber Silcopinnoite+ tarjoaa yli 200 värivaihtoehtoa.

20198_59502.jpg

Kuten tasoitus ja maalaus -kohdassakin, myös tässä pinnan alustaksi soveltuu weber 410 Ohutrappauslaasti. Ohutrappauslaastin päälle levitetään weber Silcomaali, joka on vesiohenteinen ja silikonihartsipohjainen, kiviaineisille julkisivuille tarkoitettu maali. Viimeiseksi pinnaksi levitetään weber Silcopinnoite+. Pinnoite on käyttövalmis ja Pearl-efektin ansiosta valmiista tulee likaa hylkivä. Tuote on miellyttävä käyttää ja työstää vesiohenteisuuden ansiosta. Pintaan on mahdollista työstää hierto- tai roiskekuvio.

Rouhepinnoitus

Rouhepinnoitus on ratkaisu, joka sopii lähes kaikkiin sokkeleihin. Lopputuloksena on arvokkaan ja elävän näköinen pinta. Ratkaisun huoltotarve on vähäinen ja pitkän kokemuksen mukaan se onkin erittäin kestävä pinnoitusmenetelmä.

Kolmesta kerroksesta koostuva rouhepinnoitus levitetään käsin teräslastalla ja kivirouhetta on saatavilla useita sävyjä valkoisesta lähes mustaan. Lopulliseen ulkonäköön on mahdollista vaikuttaa rouhepinnoituslaastin sävyn sekä kivirouheen värejä valitsemalla. Esimerkiksi sokkeli näyttää nimittäin aivan erilaiselta kuin Musta gabro SR5 kiven pariksi valitsee tummanharmaan rouhepinnoituslaastin vaalean laastin sijaan.

20198_59500.jpg

Rouhepinnoituksessa tarvitset:

Alin kerros:
Weber 410 Ohutrappaulaasti on mahdollista ruiskuttaa tai levittää käsin lastan avulla. Tämä tuote on sementtipohjainen kaksikerrosrappauslaasti joka soveltuu kiviaineisten alustojen rappaukseen sisällä ja ulkona. Suositeltavana kerrospaksuutena pidetään 2-15 mm. Ohutrappauslaasti on kuituvahvistettu ja sillä on alhainen vedenimu. Erinomainen tuote sokkeleihin, sillä weber 410 Ohutrappauslaasti on hyvin vesihöyryä läpäisevä, joten rakenteessa oleva kosteus pääsee poistumaan. Tuotetta on saatavilla myös vaaleana (weber 410V)

20198_59504.jpg

Keskimmäinen kerros:
Ohutrappauslaastin päälle levitetään käsin teräslastan avulla kerros weber 138 Rouhepinnoituslaastia. Sementtipohjaista rouhepinnoituslaastia on saatavana neljää eri väriä; vaaleana, harmaana, tummanharmaana sekä punaisena.

Viimeisenä pintaan asennetaanweber SR Rouhe. Rouhe on valmistettu pinnoitukseen soveltuvista, tutkituista kivilaaduista. Raekoko vaihtelee 2-5 mm välillä ja värisävyjä on viisi. Kivirouhe heitetään pienellä rappauskauhalla kohtisuoraan tuoreeseen 138 Rouhelaastin pintaan, jonka jälkeen laastin pintaan lyöty rouhe painetaan tiiviisti kiinni pehmeällä vaahtomuovilatalla.

Sokkelin kivipinnoitus

Ratkaisu kaikentyyppisiin sokkeleihin löytyy käsin levitettävästä kivipinnoituksesta. Kivipinnoituksessa yhdistyy rouhepinnoitteesta tuttu ulkonäkö sekä sokkelipinnoitteen käyttövalmius. Värivaihtoehtoja löytyy kolme. M110 Musta, M111 Keskiharmaa ja M114 Vaaleanharmaa.

Kuten aikaisemmissakin vaihtoehdoissa, myös tässä aloitetaan pohjustustyöt käyttämällä weber 410 Ohutrappauslaastia. Kuivuneen pinnan päälle levitetään webervetonit Kivipinnoitteen pohjustusainetta (weber PG Pohjuste).

20211_59499.jpg

Pohjustusaineen tarkoituksena on varmistaa hyvä lopputulos tasaamalla alustan imua. Pohjustusaineen jälkeen on aika levittää Kivipinnoite. Pinnoite levitetään yhtäjaksoisesti pienelle alueelle kerrallaan, näin toimiessa pystytään välttämään näkyvät työsaumat. Saumakohdat kannattaa miettiä siten, että ne sijoittuisivat mahdollisimman vähän näkyvään kohtaan. weber Kivipinnoite itsessään on heti käyttövalmis, mutta tarvittaessa sitä voidaan sekoittaa ennen käyttöä. Pinnoite voidaan levittää joko ruiskulla tai käsin käyttäen teräslastaa. Ylimääräinen pinnoite poistetaan teräslastan avulla pinnoitteen maksimiraekokoon. Viimeistely tapahtuu hiertämällä tai halutessaan sen voi jättää ruiskupinnalle. Huomioi, että pinnoite on aluksi maitomaisen vaaleaa, mutta kuivuessaan muuttuu vaalea runkoaines kirkkaaksi.

Näin onnistuu sokkelin pinnoitus weber Kivipinnoitteella

Sokkelin pinnoitus weber.Vetonit Kivipinnoitteella
Saint-Gobain Finland Oy / Weber
Talo
julkisivu
perustukset
Kiinnostuitko? Tilaa Rakentaja.fi -uutiskirje
Remppa suunnitteilla? Tontti varattu? DIY houkuttelee? Sisustustrendit hakusessa? Rakentaja.fi -uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden remontoijien ja rakentajien projekteihin, vertaile sisustustrendejä ja nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuotevinkit.

Aiheeseen liittyvää

20155_43381.jpg
Mitä tehdä, kun perustukset ovat rikkoutuneet?
Perustusten vaurioitumien johtuu suurimmaksi osaksi maaperään liittyvistä asioista. Maa on liian märkää ja kantavuus on kärsinyt, routaeristys on puutteellinen tai sitä ei ole – routa on päässyt liikuttelemaan kivijalkaa, lähiviemäri on rikkoutunut ja maaperään päässeet bakteerit lahottavat, pohjavesi on laskenut ja paalut altistuvat hapelle alkaen lahoamaan. Myös rakennukseen tulevat lisäosat saattavat aiheuttaa painumista.
201212_33254.jpg
Weber Floor -kokonaisratkaisu lattioille
Weberistä on tullut lattia-alan ykkösnimi siksi, että toimitamme kokonaisratkaisuja, emme pelkkiä tuotteita. Haluamme, että saat kattavan lattiaratkaisun, jolla on haluamasi ominaisuudet.
weber-muuratut-tulisijat-laastit
Tulisijan muuraukseen ei käy mikä tahansa laasti
Tulisijan muuraukseen käytettävät laastit on suunniteltu kestämään tulisijan eri osiin kohdistuvat lämpörasitukset ja lämpötilojen vaihteluista johtuvat liikkeet. Rappauslaastit ja pinnoitteet antavat paljon mahdollisuuksia tulisijan ulkonäön viimeistelyyn. Tulisijalaastit ovat valmiita kuivatuotteita, joihin työmaalla lisätään vaan vesi.Tulisijan muurauslaastitTulisijan runko muurataan joustavalla saviuunilaastilla weber ML Savi Saviuunilaasti. Kuorettoman tulisijan näkyviin jäävät muuraussaumat saumataan weber JSL 5 Jälkisaumalaastilla. Ennen jälkisaumausta tulisijan pitää olla kuivunut ja lämmitetty kerran kunnolla. Saumaus tehdään jäähtyneeseen tulisijaan. Tulipesä ja tulta vasten olevat osat muurataan tulitiilistä weber fire mortar Tulenkestävällä muurauslaastilla. Tulen kanssa kosketuksissa olevat pinnat voidaan myös valaa tulenkestävällä valumassalla weber VM Tuli Valumassa. Valumassan käyttökohteita ovat muun muassa lieden laki, kuristusosa, leivinuunin laki ja ylityspalkit. Tulisijan erillisen kuoren muuraukseen käytetään harmaata tai värillistä weber ML5 Värillinen Muurauslaastia.
20229_79484.jpg
Rakennusten täydellinen kosteussuoja ja lämmöneriste
Terve, hengittävä ja energiatehokas kellarin seinä on mahdollista toteuttaa rakennusfysiikan peruslakeja hyödyntävällä ratkaisulla. Maanalaisen seinän lämpimänä ja kuivana pysymisen edellytys on kunnollinen kosteussuoja, joka koostuu salaojituksesta, kapillaarisesta katkaisusta ja lämmöneristyksestä. Katso video, miten helppo remontti ISODRÄN-rakenteella on tehdä.
201612_47856.jpg
Tehokas kosteussuoja varsinkin kellarille
Kostea, tunkkainen kellari, jossa seinän maali ja rappaukset lohkeilevat on tyypillinen näky useissa kerros- ja omakotitaloissa. Sadevesi on kyllästänyt kellarin seiniä ympäröivän maan tai pohjavesi on noussut talon anturaan saakka, jolloin talo niin kutsutusti seisoo vedessä. Salaojat voivat olla puutteellisia tai virheellisesti tehty. Kellarin ottaminen hyötykäyttöön voi olla vain haaveena näissä tilanteissa.Tehokas kosteussuojaus syntyy rakenteiden ulkopuolisesta lämmöneristyksestä ja niiden hengittämis- ja kuivumismahdollisuuksista, kapillaarisen kosteuden katkaisusta ja tehokkaasta salaojituksesta. ISODRÄN®-levyllä on kaikki nämä ominaisuudet. Siksi Isodräniä käyttämällä voidaan varmistaa esim. kellaritilojen kuivana pysyminen.
timpuri mikko merelä asentaa valesokkelin korjausta
Timpuri Mikko Merelä testasi Termotuote-valesokkelin korjausjärjestelmän
Valesokkeli-ratkaisujen takia home- ja lahovaurioituneiden seinärakenteiden korjaaminen on ollut perinteisesti aikaa vievää ja kallista. Ongelmaan on kehitetty kotimainen ja patentoitu ratkaisu Termo-tuotteella.Timpurille Talo -rakennusbloggarinakin tunnettu ja Timpurilta Talo -rakennusyrityksen perustaja Mikko Merelä testasi, miten Termotuote toimii ja miten helppo se on asentaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton