Miten sokkelin voisi käsitellä?

Olennaisena osana kodin julkisivuun kuuluu myös sokkeli. Jotta sokkelin rakenne sekä pinnoitus pysyisi kunnossa pitkään, edellyttää se oikein toteutettua salaojitusta, kosteuseristystä sekä veden ohjausta pois sokkelin vierustalta. Suuri merkitys on myös oikeanlaisten materiaalien valinnalla. – Varta vasten sokkeleihin kehitetyt kiviaineiset tuotteet viimeistelevät julkisivun sekä suojaavat rakennetta sään vaihteluilta vuodesta toiseen.

Tässä esittelemme neljä erilaista tapaa pinnoittaa sokkeli.

750 sokkelin työstöä

Tasoitus ja maalaus

Maalaus antaa mahdollisuuden sävyttää sokkeli lähes mihin tahansa sävyyn. Weber Silcomaalin yli 200 värivaihtoehdosta on helppo löytää oman kodin julkisivuväriin sopiva ratkaisu. Sokkelin tasoitus ja maalaus on edullinen, ehkä jopa edullisin tapa pinnoittaa sokkeli. Betonisokkeleiden huoltomaalaus on myös hyvä tapa nostaa sokkelin ilmettä. 

422 sokkelin tasoitus ja maalaus

Maalipinnan alustaksi soveltuu sama webervetonit 410 Ohutrappauslaasti, kuin mitä rouhepinnoituksessa käytetään. Silcomaali levitetään kuivuneen ohutrappauslaastin päälle siveltimellä, harjalla, telalla tai maaliruiskulla. Maali on vesiohenteinen ja silikonihartsipohjainen, ja on tarkoitettu kiviaineisille julkisivuille.

Lue lisää ratkaisusta Tutustu weberin värikarttoihin

Tasoitus ja rappaus

Rapattu pinta on kaunis ratkaisu sokkeliin, se antaa elävyyttä. Jokaiseen kotiin löytyy takuuvarmasti oikea sävy, sillä weber Silcopinnoite+ tarjoaa yli 200 värivaihtoehtoa.

422 sokkelin tasoitus ja rappaus

Kuten tasoitus ja maalaus -kohdassakin, myös tässä pinnan alustaksi soveltuu webervetonit 410 Ohutrappauslaasti. Ohutrappauslaastin päälle levitetään weber Silcomaali, joka on vesiohenteinen ja silikonihartsipohjainen, kiviaineisille julkisivuille tarkoitettu maali. Viimeiseksi pinnaksi levitetään weber Silcopinnoite+. Pinnoite on käyttövalmis ja Pearl-efektin ansiosta valmiista tulee likaa hylkivä. Tuote on miellyttävä käyttää ja työstää vesiohenteisuuden ansiosta. Pintaan on mahdollista työstää hierto- tai roiskekuvio.

Lue lisää ratkaisusta Tutustu weberin värikarttoihin

Rouhepinnoitus

Rouhepinnoitus on ratkaisu, joka sopii lähes kaikkiin sokkeleihin. Lopputuloksena on arvokkaan ja elävän näköinen pinta. Ratkaisun huoltotarve on vähäinen ja pitkän kokemuksen mukaan se onkin erittäin kestävä pinnoitusmenetelmä.

Kolmesta kerroksesta koostuva rouhepinnoitus levitetään käsin teräslastalla ja kivirouhetta on saatavilla useita sävyjä valkoisesta lähes mustaan. Lopulliseen ulkonäköön on mahdollista vaikuttaa rouhepinnoituslaastin sävyn sekä kivirouheen värejä valitsemalla. Esimerkiksi sokkeli näyttää nimittäin aivan erilaiselta kuin Musta gabro SR5 kiven pariksi valitsee tummanharmaan rouhepinnoituslaastin vaalean laastin sijaan.

422 rouhepinnoitus rouheen asennus

Rouhepinnoituksessa tarvitset:

Alin kerros:
Webervetonit 410 Ohutrappaulaasti on mahdollista ruiskuttaa tai levittää käsin lastan avulla. Tämä tuote on sementtipohjainen kaksikerrosrappauslaasti joka soveltuu kiviaineisten alustojen rappaukseen sisällä ja ulkona. Suositeltavana kerrospaksuutena pidetään 2-15 mm. Ohutrappauslaasti on kuituvahvistettu ja sillä on alhainen vedenimu. Erinomainen tuote sokkeleihin, sillä webervetonit 410 Ohutrappauslaasti on hyvin vesihöyryä läpäisevä, joten rakenteessa oleva kosteus pääsee poistumaan. Tuotetta on saatavilla myös vaaleana (webervetonit 410V)
 

422 rouhepinnoituslaasti

Keskimmäinen kerros:
Ohutrappauslaastin päälle levitetään käsin teräslastan avulla kerros weber 138 Rouhepinnoituslaastia. Sementtipohjaista rouhepinnoituslaastia on saatavana neljää eri väriä; vaaleana, harmaana, tummanharmaana sekä punaisena.

Viimeisenä pintaan asennetaan webervetonit SR Rouhe. Rouhe on valmistettu pinnoitukseen soveltuvista, tutkituista kivilaaduista. Raekoko vaihtelee 2-5 mm välillä ja värisävyjä on viisi. Kivirouhe heitetään pienellä rappauskauhalla kohtisuoraan tuoreeseen 138 Rouhelaastin pintaan, jonka jälkeen laastin pintaan lyöty rouhe painetaan tiiviisti kiinni pehmeällä vaahtomuovilatalla.

Lue lisää ratkaisusta 

Sokkelin kivipinnoitus

Ratkaisu kaikentyyppisiin sokkeleihin löytyy käsin levitettävästä kivipinnoituksesta. Kivipinnoituksessa yhdistyy rouhepinnoitteesta tuttu ulkonäkö sekä sokkelipinnoitteen käyttövalmius. Värivaihtoehtoja löytyy kolme. M110 Musta, M111 Keskiharmaa ja M114 Vaaleanharmaa.

Kuten aikaisemmissakin vaihtoehdoissa, myös tässä aloitetaan pohjustustyöt käyttämällä webervetonit 410 Ohutrappauslaastia. Kuivuneen pinnan päälle levitetään webervetonit Kivipinnoitteen pohjustusainetta (webervetonit PG Pohjuste).

500 500 Sokkelin_pinnoitus_KiviPinnoitteella_15

Pohjustusaineen tarkoituksena on varmistaa hyvä lopputulos tasaamalla alustan imua. Pohjustusaineen jälkeen on aika levittää Kivipinnoite. Pinnoite levitetään yhtäjaksoisesti pienelle alueelle kerrallaan, näin toimiessa pystytään välttämään näkyvät työsaumat. Saumakohdat kannattaa miettiä siten, että ne sijoittuisivat mahdollisimman vähän näkyvään kohtaan. webervetonit Kivipinnoite itsessään on heti käyttövalmis, mutta tarvittaessa sitä voidaan sekoittaa ennen käyttöä. Pinnoite voidaan levittää joko ruiskulla tai käsin käyttäen teräslastaa. Ylimääräinen pinnoite poistetaan teräslastan avulla pinnoitteen maksimiraekokoon. Viimeistely tapahtuu hiertämällä tai halutessaan sen voi jättää ruiskupinnalle. Huomioi, että pinnoite on aluksi maitomaisen vaaleaa, mutta kuivuessaan muuttuu vaalea runkoaines kirkkaaksi.

Lataa itsellesi Ratkaisukortti

Näin onnistuu sokkelin pinnoitus webervetonit Kivipinnoitteella

Onko perustuksessa vaurioita?
-Milloin pitää reagoida ja miten?

Perustusten vaurioitumien johtuu suurimmaksi osaksi maaperään liittyvistä asioista. Jos kodin sokkeli on vaurioitunut, mutta koti itsessään on suora ja vaurioitumaton, perustusvauriosta tuskin on kyse. Perustusvauriosta on kyse silloin, kun koti ei pysy ehjänä paikallaan perustusrakenteiden alla olevan maapohjan varassa.

Milloin pitää huolestua ja mitä pitäisi tehdä?

Lue lisää aiheesta


 
Päivitetty
16.8.2021