Ledien uudet ominaisuudet – onko valon värisävyn vaihtamisesta hyötyä kotioloissa?

Mitä mieltä olet?

uusiNimetön

Valon värilämpötila ilmoitetaan kelvineissä. Kelvin on valon koettu sävy. Luonnossa valon värilämpötila muuttuu jatkuvasti päivän aikana aamun lämpimänpunaisesta kirkkaan sinertävään päivänvaloon ja illan siniseen hetkeen. Luonnollinen valorytmi vaikuttaa moneen asiaan muun muassa toimeliaisuuteen ja virkeyteen. On sanottu, että ihminen erottaa värilämpötiloja noin 2 700K punaisesta 11 000K siniseen saakka. Keinovalaistuksessa päivänvalona on pidetty yli 5000K värilämpötiloja, ja lämpimänä alle 3000K värilämpötiloja. Neutraaliksi värilämpötilaksi nimitetään noin 4000K värilämpötiloja.

Värilämpötila sisustuksen mukaan

Värilämpötila vaikuttaa värivaikutelmaan sisustuksessa. Karkeana sääntönä voi pitää sitä, jos sisustuksessa käytetyt sävyt ovat kaikki lämpimiä, sopii niiden kanssa paremmin käytettäväksi 3000 K valon sävy, kun taas musta-valko-harmaa sävyisessä sisustuksessa valitaan usein 4000 K. Värilämpötilana 4000 K sopii selkeästi paremmin moderneihin sisustuksiin, kun taas 3000 K sopii erinomaisesti tiloihin, jotka ovat perinteisempiä (esim. mökille tai muihin tiloihin, jossa seinät ovat mäntypaneelia). Valon värilämpötilan kokeminen viihtyisäksi ja miellyttäväksi perustuu kuitenkin jokaisen omiin mieltymyksiin, minkä vuoksi kannattaa tutustua eri sävyihin esimerkiksi myymälässä, jossa tuotteet ovat esillä.

Led-valaisimissa on jo jonkin aikaa ollut tarjolla vaihtoehtoja, joissa valon värilämpötilaa voi itse säätää. Koemme, että esimerkiksi seuraavissa tilanteissa värilämpötilasäädettävistä valaisimista on hyötyä:

  • olet rakentamassa tai remontoimassa ja kiinteästi asennettavat valaisimet pitäisi valita, mutta et tiedä vielä, millainen värimaailma teille on tulossa, jolloin valaisimien värilämpötila on hankala päättää.
  • sinulla on asuntoja vuokralla ja kiinteitä valaisimia, jolloin valon värilämpötilan muunneltavuudesta olisi hyötyä.
  • pidät tunnelman ja vuorokauden ajan mukaan säädettävistä valaisimista.
  • joudut esimerkiksi työn vuoksi sopeutumaan vaihteleviin vuorokausirytmeihin.

Helppoa värilämpötilan säätöä uudella led-spottimallistolla

Olemme todenneet värilämpötilasäädettävät tuotteet hyviksi, ja laajensimme LedStoressa valikoimaa lämpimän valkoisesta päivänvaloon säädettävillä led-spoteilla. Olemme uudistaneet spottien moduulit vaihdettaviksi, sekä lisänneet rungon värivaihtoehtoihin mustan led-spotin. Muut rungon värit ovat entiseen tapaan mattavalkoinen ja harjattu alumiini. Värintoistoindeksi on entisestään parantunut CRI 98:een. Takuu on noussut näissä uusituissa spoteissa 7 vuoteen!

CCT-ominaisuudella valittavissa olevat led-spotit:

Valon värilämpötilat vasemmalta lukien, päivänvalo, neutraali, lämmin valkoinen

1920päivänvalo_rajattu_2
192020190813_140906_neutraali_rajattu
192020190813_140800_lämmin_rajattu

Led-moduuli ja virtalähde ovat irrotettavissa ja vaihdettavissa tarvittaessa

Uusitun spotin virtalähteessä on värilämpötilan valitsin, josta asennettaessa voi valita kolmesta vakiovärilämpötilasta, lämmin 2700K, neutraali 4000K, kylmä 5300K. Tämä vaihtoehto sopii parhaiten tilanteeseen, jossa esim. sisustus muuttuu kokonaan remontin yhteydessä, ja lampuista halutaan vaihtaa värilämpötila. Jos osat vikaantuvat, ne voidaan vaihtaa.

Jos halutaan säätää valon värilämpötilaa portaattomasti seinäkytkimestä, niin virtalähde vaihdetaan RF-muuntajaan ja säätimeksi valitaan langaton (RF) CCT-säädin. Spotti on vakiona myös himmennettävä. Spotit soveltuvat myös älykoteihin, kuten Z-Wave järjestelmään, kun virtalähteeksi valitaan 24V muuntaja ja spotit asennetaan rinnankytkentään.

Uusituissa virtalähteissä valon värilämpötilaa vaihdetaan virtalähteen sivulla olevasta kytkimestä.
 

led uusi
led uusi 2

Uusituissa led-moduulissa on enemmän jäähdytyspinta-alaa koon pysyessä samana kuin ennen. Johto tulee moduulin läpi sivusta, joten se ei ole viemässä tilaa moduulin päältä, jos asennustila on matala. Moduuli on kosteudenkestävä myös yläpuolelta. Virtalähde ei ole kosteudenkestävä.
 

led uusi 3
led uusi 4

Tilaa valaisimet ja tarvikkeet Rakentaja.fi-verkkokaupasta

Rakentaja.fi-verkkokaupasta löytyvät LedStoren suosituimmat valaisinmallit.

Verkkokauppaan >>


Kiinnostuitko? Jäikö jokin askarruttamaan?


 
Päivitetty
15.3.2021